Mitä Carl Sagan voisi opettaa meille perussuomalaisten kritisoimisesta?
Politiikan tutkija Markku Jopisipilä väitti hetki sitten A-studiossa, että perussuomalaisia arvostellaan herkemmin, kun kyse on menneisyydessä tehdyistä virheistä. Jokisipilän mukaan kohtelu olisi ”kovempaa”, jos esimerkiksi perussuomalaisen taustalta olisi löytynyt tuomio eläinten kidutuksesta ja tappamisesta. Keskustelussa viitattiin Sdp:n uuden puoluesihteerin Mikkel Näkkäläjärven tapaukseen, jossa hän on saanut tuomion mm. eläinsuojelurikoksesta ollessaan alaikäinen.
Jokisipilän väite lienee toistaiseksi verifioimaton tutkimuksen avulla. Jokisipilä itsekin pohti, että hänen kannanottonsa voidaankin herkästi asettaa kritiikin kohteeksi.
Uskoisin, että Jokisipilän väite on otettu hyväuskoisesti sellaisenaan tietyissä piireissä ja todisteena siitä, että yleisestikin nimenomaan perussuomalaiset joutuvat muita herkemmin ryöpytyksen kohteeksi.
Otetaan hetki annettuna, että Jokisipilän väite ja siitä tehdyt johtopäätökset pitävät paikkansa. Voitaisiinko tästä huolimatta löytää perusteluja, miksi itse asiassa siinä ei ole välttämättä mitään väärää. Voisiko sille olla syy, miksi esimerkiksi kokoomuslaisia, vihreitä, kristillisiä tai demareita arvosteltaisiin eri tavalla.
Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa Donald Trump ja Barack Obama. Jos tarkastelee Trumpin ja Obaman saamaa kritiikkiä, voi tulla herkästi epäreilu olo, koska hehän ovat varmasti saaneet kritiikkiä aivan erilaisen määrän. Toisaalta kun katsoo faktantarkistussivusto Politifactin analyysiä, Trump myös valehteli enemmän kuin Obama.
Yksinkertainen aritmetiikka johtaa siis tässä tapauksessa harhaan. Siinä missä voitaisiin sanoa, että kaikki poliitikot valehtelevat, niin yhtä lailla on totta, että jotkut valehtelevat enemmän kuin toiset.
Ajatus siitä, että suotuisa asiantila olisi kaikkien poliitikkojen yhtäläinen arvostelu lienee jonkinlainen virhepäätelmä. Ja oikeastaan aika haitallinen. Ajatus nimittäin kannustaa hieman liikaa sellaiseen päättelyyn, ettei politiikassa kukaan voi olla toista parempi. Tällaiset odotukset ovat erittäin huono kannustin myös poliitikoille itselleen.
Ei siis ole mikään tavoiteltava asiantila, että kaikkia arvosteltaisiin tai ryöpytettäisiin yhtä paljon. Esimerkiksi Mika Aaltola sai ansaitusti ryöpytystä populistisesta heitostaan presidenttikisasssa. Olisiko Pekka Haavistoa pitänyt arvostella samalla ihan vaan tasapuolisuuden nimissä?
Selittyykö asia kenties puolueen omalla toiminnalla?
Miten Carl Sagan sitten liittyy asiaan? Tähtitieteen popularisoija Carl Sagan tuli tunnetuksi seuraavasta lentävästä lauseesta.
”extraordinary claims require extraordinary evidence”
Suomeksi siis: mitä mahtipontisempi väite, sitä enemmän se vaatii perusteluja. Sagan ei tietenkään ole ajatuksen alkuperäinen kehittäjä, kuten ideoiden historiassa usein on tyypillistä. Joka tapauksessa Saganin ansio on idean popularisointi.
Saganin periaatetta on usein sovellettu erilaisten pseudoväitteiden debunkkaamisessa. Yhteys perussuomalaisiin voisi mahdollisesti löytyä siitä, että puolue profiloituu muita enemmän mahtipontisten, provosoivien, virheellisten ja uhkarohkeiden väitteiden esittäjänä. Saganin ajatusta soveltaen siis mitä uhkarohkeampia tai provosoivampia väitteitä jokin taho tekee, sitä kriittisemmin sitä tulee tarkastella.
Arjesta tästä löytyy paljonkin esimerkkejä perussuomalaisten kohdalla, vaikka tietenkin kaikki puolueet päästelevät sammakoita suustaan. Otetaan esimerkiksi Jussi Halla-ahon video kuulijoilleen vuonna 2019, kun Sipilän hallitus kaatui.
”Jos haluat muutosta, älä äänestä valehtelijoita”
Väitteessä on premissi siitä, että muut kuin perussuomalaiset ovat valehtelijoita. Vain äänestämällä perussuomalaisia tapahtuu siis muutosta yhteiskunnassa, koska he eivät valehtele. Luonnollisesti Halla-aho on itse jäänyt lukuisia kertoja kiinni väärän tiedon levittämisestä ja harhaanjohtamisesta eri aiheissa. Jälleen kerran suurille puheille ei löydy katetta teoista.
Perussuomalaisten eduskuntavaaleihin vuonna 2019 tekemä vaalivideo ”V niin kuin ketutus” oli niin ikään aivan uniikkia tavaraa. Videolla mm. kadulla käveleviä vaaleita suomalaisneitoja kaapattiin pakettiautoihin maahanmuuttajien toimesta. Samaan aikaan väitetysti suomalaiseen eliittiin kuuluvia päättäjiä asia ei haitannut lainkaan. Aiheesta kiinnostuneet voivat lukea esimerkiksi mainion diskurssianalyysillä avulla tehdyn gradun kyseisestä vaalivideosta. Video oli varsin taitavasti rakennettu, jonka ansiosta tällaisilla tekeleillä voi olla runsaastikin vaikutusvaltaa.
Mitään todellista tietoa ja oikeanlaista tilannekuvaa Suomesta vuonna 2019 vaalivideo ei äänestäjälle antanut.
Samanlainen vaalivideo julkaistiin eurovaalien aikaan. Videolla leikitellään liittovaltiodystopioilla EU:sta, joka kieltää kaiken. Faktantarkistussivusto faktabaari totesi videon sisältäneen disformaatiota. Vaikka videot ovatkin osittain satiiria, olivat perussuomalaiset sitoutuneet eurovaaleissa #VaadiFaktat -lähestymistapaan, jossa pyritään välttämään virheellistä ja vääristelevää tietoa. Videolla oli jopa suoranaista valehtelua, kuten puusaunan lämmittämiskielto. Valheet leviävät tunnetusti, koska niiden oikomiseen tarvitaan kymmenkertaisesti enemmän energiaa, kuin niiden levittämiseen. Periaate tunnetaan myös nimellä Brandolinin laki.
Niin ikään kesän 2023 aikana on keskusteltu useiden perussuomalaisten salaliittoteorioita kannattavien tai niitä myötäilevien ministereiden väitteistä matkan varrella.
Ja niin edelleen.
Aihetta on tutkittu tietenkin liian niukasti. On kuitenkin jonkin verran myös tutkimusnäyttöä siitä, että populistisesti ajattelevat ihmiset uskovat herkemmin salaliittoteorioihin. Asiaa analysoitiin isolla aineistolla 13 EU-maata sisältäneessä asetelmassa. Lisäksi populistiset asenteet ennustivat suurempaa hyväuskoisuutta erilaisille häröuutisille. Tutkijat löysivät, että suuri luottamus mututuntumaan oli niin kutsuttu välittävä tekijä.
On perusteltua ajatella, että suuri luottamus mutuiluun, usko salaliittoteorioihin ja häröilyyn manifestoituu myös useammin julkisina kannanottoina ja väitteinä, jotka perustuvat salaliittoteorioihin, häröilyyn ja mututuntumaan.
Lopullinen tuomio
Lapsetkin oppivat varsin aikaisin sen, että mitä suuremmat ovat puheet, sitä nolompaa on, kun lupaukset eivät toteudu. Kaikki tietävät sen koulun pihalla uhoavan kiusaajan, joka saakin nenilleen, kun menee kiusaamaan väärää tyyppiä. Huutelija saa tietenkin tätä ennen osakseen muita suurempaa huomiota oireilullaan.
Perussuomalaisten uhriutuminen siitä, että heitä arvostellaan eri tavoin kuin muita voisi vertautua siis siihen, että kiusaaja haukkuu opettajaa saamastaan lisähuomiosta.
Yksi mahdollinen selittävä tekijä sille, miksi perussuomalaiset mahdollisesti joutuvat muita herkemmin arvostelun kohteeksi voi siis juontua aivan heidän omasta retoriikasta ja toiminnastaan.
Mikäli hypoteesi pitää paikkansa, on se itse asiassa vain hyvä asia. Lienee äänestäjien näkökulmasta hyvä asia, jos tietää mihin se rähjäävä huutelija todellisuudessa pystyy.
Nyt tarvittaisiin ennen kaikkea tutkittua tietoa aiheesta, jotta voidaan ehkäistä mahdollisesti populististien perusteetonta uhriutumista. Jos selviää, että perussuomalaisia arvostellaan enemmän kuin muita, tarvitaan tämän jälkeen pohdinta ja keskustelu siitä, onko siinä mitään väärää.
Ei Hitchensin partaveitsikään huonosti tähän sovi: ”what can be asserted without evidence can also be dismissed without evidence.”.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta todisteissakin on eroja. Aika paljon viimeaikoina on uskottu, että mielipide tai väite riittää näytöksi. Siis jos sanon, että SDP on eläinrääkkäystä harrastava natsipuolue, ja vaikka saksalainenkin lehtikin kirjoittaa siitä, se ei riitä näytöksi (minun mielestäni).
Onneksi tämä näytön uskottavuus ollut esillä vain ”kansankäräjillä”.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan noin, eikä blogistin esittämän ajatuksen ”mitä uhkarohkeampia tai provosoivampia väitteitä jokin taho tekee, sitä kriittisemmin sitä tulee tarkastella” mukaan. Uhkarohkeiden ja provosoivien väitteiden mitätöintiin riittää lonkalta heitetty vastaväittämä. Ei siinä mitään kriittistä tarkastelua tarvita. Vahvasti perustellut väittämät ja johtopäätökset vaativat kriittistä tarkastelua.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä kyllä tuo pätee vain maailmassa, jossa yleisö muodostaa mielipiteensä tuollaisen ideaalin ajatusmittelön avulla.
Emme valitettavasti elä siinä maailmassa. Puusaunat kielletään edelleen vaikka joku asiantuntija sanoi, ettei pidä paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahin ongelma on, että demokratiassa enemmistön kantaa pidetään totuutena!
Ilmoita asiaton viesti
Demokratiassa on vikansa, mutta mitään parempaakaan ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Sivistyneessä keskustelussa tuollaista yhden totuuden tai vahvimman tahon määräämän totuuden ajattelua ei tietenkään harrasteta. Valistusajan korostamat suvaitsevaisuuden ja toistenkin mielipiteiden kunnioittamisen opit ovat vähän ruostuneet, ja on totta, että nykyään kuvailemasi kaltaista ylimielistä asennetta tosiaan esiintyy enemmän kuin pitäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole demokratian vika, jos ei erota mielipidettä faktasta.
Ilmoita asiaton viesti
Raimo, that escalated quickly.
Ilmoita asiaton viesti
> Uskoisin, että Jokisipilän väite on otettu hyväuskoisesti sellaisenaan tietyissä piireissä ja todisteena siitä, että yleisestikin nimenomaan perussuomalaiset joutuvat muita herkemmin ryöpytyksen kohteeksi.
Jokisipilän väite ei ehkä aiheuta suurta muutosta siksi, että perussuomalaiset ovat olleet jo tähänkin asti siinä käsityksessä, että heidän virheitään arvostellaan enemmän kuin muiden virheitä.
Kukaan tuskin väittää, että muiden puolueiden virheitä arvosteltaisiin tiukemmin kuin perussuomalaisten virheitä. Voi olla, että varsin suuri osa suomalaisisa ajattelee, että ainakin perussuomalaisten virheisiin tartutaan aika hanakasti.
> Niin ikään kesän 2023 aikana on keskusteltu useiden perussuomalaisten salaliittoteorioita kannattavien tai niitä myötäilevien ministereiden väitteistä matkan varrella.
Mitä salaliittoteorioita perussuomalaisten voi sanoa yleisesti kannattavan? Ensimmäisenä tulee mieleen vastustajien viittaukset väestönvaihtoon. Tuosta perussuomalaiset ovat puhuneet, mutta en muista, että olisivat julkisesti epäilleet salaliittoa, vaan ovat lähinnä puhuneet teknisemmin väestön ”korvautumisesta” ajan myötä, jos nykyinen politiikka jatkuu. Onko uskoa nimenomaan salaliittojen olemassaoloon? Onko muita epäiltyjä salaliittouskomuksia?
> Jos selviää, että perussuomalaisia arvostellaan enemmän kuin muita, tarvitaan tämän jälkeen pohdinta ja keskustelu siitä, onko siinä mitään väärää.
Jos samanarvoisista teoista arvostellaan enemmän, tuo ei kai ole mikän hyvä asia.
Puhuit ”lopullisessa tuomiossasi” kiusaajista ja rähjäävistä huutelijoista. Jotkut perussuomalaiset ovat käyttäneet ”karkeaa kieltä”. Joidenkin kohdalla puhutan tosin vanhoista tapahtumista, ja puhetapa on nykyään toinen. Jotkut toisten puolueiden kannattajat viittailevat perussuomalaisista puhuttaessa esimerkiksi natsismiin, fasismiin ja rasismiin. On ehkä makuasia, kumpi puoli käyttää enemmän loukkaavia sanoja, kuka rähjää, ja kuka kiusaa.
Ilmoita asiaton viesti
Väestönvaihtoa on käytetty nimenomaan salaliittomerkityksessä, josta kirjoitin jo aikaisemmin.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/heikki-ranta/vaestonvaihtoa-on-kaytetty-nimenomaan-salaliittomerkityksessa/
Väestönvaihdon lisäksi toki on muitakin. Esimerkiksi IPPC:n ja ilmastotieteen salaliitto kommunismin ja totalitarismin levittämiseksi. Tämän on esittänyt mm. liikenneministeri Lulu Ranne. Näiden lisäksi väite vihervasemmiston harjoittamasta ”lasten transuttamisesta” ja gender-ideologiasta tulee mieleen. Näitä tuuttaavat mm. Suomen uutiset. Lisää löytyy, jos vaan jaksat kaivaa ja otat lasit pois silmiltäsi.
Näitä tulee lähes yksinomaan perussuomalaisista. Ei tietenkään aivan täysin.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta uskovatko salaliittoon? Se että katsotaan vaikkapa EU:n puoltavan runsasta maahanmuuttoa, ei tarkoita vielä, että olisi jokin kulissien takainen salaliitto tuollaista juonimassa. Aika julkisia EU:n kannanotot yleensä olevat. Kabinettikeskusteluita tietenkin taustalla, mutta noinhan on kaikessa politiikassa.
Perussuomalaiset tuskin uskovat ainakaan puolueena siihen, että IPCC olisi jonkinlainen kuvaamasi kaltainen salaliitto. Jotkut toki voivat uskoa tuollaiseenkin, mutta se ei tee puolueesta salaliittoihin uskovaa sen enempää kuin muidenkaan puolueiden hörhöt tekevät niistä salaliittoihin uskovia.
> Lulu Ranne
Onko joku linkki, jonka voisin käydä katsomassa?
> Näiden lisäksi väite vihervasemmiston harjoittamasta ”lasten transuttamisesta” ja gender-ideologiasta tulee mieleen.
Eikö ainakin tuo gender-ideologia ole fakta? Uskoa taustalla vaikuttavaan salaliittoon et maininnut.
> Näitä tulee lähes yksinomaan perussuomalaisista. Ei tietenkään aivan täysin.
Muut puolueet eivät varmastikaan ole perussuomalaisia enempää salaliittohenkisiä. Mutta en näe perussuomalaistenkaan oikein puolueena olevan (muuten kuin mitä nyt jotkut yksilöt voivat olla, kaikissa puolueissa).
Perussuomalaisten vastustajat ovat puhuneet viime aikoina perussuomalaisten kohdalla kaksoisviestinnästä. Tuollaisessa ajattelussa on kai taustalla jotain sellaista ajattelua, että kerrottaisiin julkisuuteen yhtä, mutta vihjailtaisiin kannattajille kuitenkin jotain toista, vähän salaista. Ollaan siis aika lähellä sitä ajatusta, että perussuomalaisilla olisi salainen agenda, tai jonkinlainen salaliitto, jota ei julkisuuteen kerrottaisi / tunnustettaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi https://www.suomenuutiset.fi/ranne-ilmastopaniikki-ei-pelasta-vaan-tuhoaa-perusoikeudet/ tai https://www.suomenuutiset.fi/lulu-ranne-ilmastotavoitteet-johtavat-totalitarismiin-suomea-uhkaa-pohjois-korean-elintaso/
Ilmastotavoitteet eivät johda totalitarismiin, Suomea ei uhkaa Pohjois-Korean elintaso. IPCC ei ole salaliitto aidon tiedon peittelemiseksi eikä juuri mikään muukaan tuossa pidä paikkaansa.
”Gender-ideologia” on kyllä ihan salaliittoteoria. Voit lukea aiheesta esim. täältä https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30870100/ tai täältä https://theconversation.com/how-a-gender-conspiracy-theory-is-spreading-around-the-world-133854
Lasten ”transuttamisesta”, joka on ”vihervasemmiston yhteinen projekti”, voit lukea esim. täältä https://www.suomenuutiset.fi/transintoilu-menossa-jo-liian-pitkalle-seta-ja-vihervasemmisto-yhdessa-ajavat-lapsille-hormonihoitoa-joka-pysayttaisi-murrosian//
Paljon ördäämistä, cherry pickailua ja kaltevan pinnan argumentointia.
Näitä tulee pääosin persuista, joskin ei täysin. Ja tietenkin Päivi Räsäseltä. Tuo ördääminen lienee syy sille, miksi persut saavat enemmän ryöpytystä kuin muut, jos saavat. Ja mikäli näin on, siinä ei ole mitään väärää. Päinvastoin, äänestäjän kuluttajansuoja paranee.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkin antamiasi linkkejä (aika pikaisesti).
Lulu Ranteen kohdalla en löytänyt mitään konkreettista kommunisteista tai salaliitoista, mutta totalitarimin hän mainitsi, ja tuli kyllä myös lähelle salaliiton käsitettä, samaan tapaan kuin perussuomalaisten vastustajat puhuessaan kaksoisviestinnästä.
Ranne sanoo (ilmeisesti suora sitaatti): ”Ilmastopaniikin tarkoituksena ei ole pelastaa ihmiskuntaa, vaan muuttaa pelon avulla kehittyneiden maiden yhteiskuntajärjestelmää totalitaariseen suuntaan.” Tuota voi tulkita niin, että IPCC kyllä sanoo pelastavansa ihmiskuntaa, mutta tosiasiassa sen tavoite on totalitaristinen suunta (= ehkä kaksoisviestintää).
Sinänsä tuo on outo väite, sekä sen osalta, että ei yritettäisi pelastaa, että sen suhteen, että IPCC pitäisi totalitaristisesta suunnasta (järjestönä). Pitäisi kysyä uudelleen, onko hän ihan tosissaan tuollaista mieltä (= ei suojelutarkoitusta, ja merkittävää tarkoituksellista (ei siis vain epäsuoraa seurausta tiukoista rajoituksista) halua totalitaristiseen suuntaan viemiseen).
> Ilmastotavoitteet eivät johda totalitarismiin, Suomea ei uhkaa Pohjois-Korean elintaso.
Ei kai suoranaisesti, mutta kulutustason laskua on odotettavissa, ja tiukka sääntely voi johtaa myös askeliin totalitarisminkin kaltaisiin suuntiin (jos ilmastotalkoot otetaan enemmän tosissaan kuin nyt). Tuo teksti on siis liioittelua, mutta ei välttämättä suuntana tai pelkona aivan pielessä.
> ”Gender-ideologia” on kyllä ihan salaliittoteoria.
Kyllä gender-ideologia on ihan totisinta totta. Käytännön esimerkkejä löytyy Suomestakin vaikka kuinka paljon. Tuo on yksi keskesisimmistä tämän ajan trendeistä. Se että joku uskoo, että tuohon liittyy jokin (ehkä olematon) salaliittokin, ei tee tuota trendiä olemattomaksi.
Trans-asioista poimin linkkaamasi artikkeln otsikon: ”Transintoilu menossa jo liian pitkälle: Seta ja vihervasemmisto yhdessä ajavat lapsille hormonihoitoa, joka pysäyttäisi murrosiän”. Se on poliittinen ja ehkä tieteeseenkin nojaava mielipide, että jotkut kannanotot ovat ehkä menneet jo liiankin pitkälle. Se että Seta ja vihervasemmisto ”ajaisivat” tuota (systemaattisesti), kuulostaa jo liioittelulta. Jotkut noiden suuntien edustajat ovat aktiivisesti kannustaneet tuollaiseen kehityssuuntaan (ei toki kaikille lapsille). Salaliitoista ei kai ole kenenkään mielestä kyse, vaan pääsääntöisesti ihan avoimesti esitetyistä mielipiteistä.
> Paljon ördäämistä, cherry pickailua ja kaltevan pinnan argumentointia.
En osaa sanoa, kumpi puoli liioittelee, yleistää, maalailee ja metelöi enemmän. Joissain kohdissa luullakseni perussuomalaisten vastustajat, mutta ehkä joissain kohdissa toisinkin päin.
> Ja tietenkin Päivi Räsäseltä.
Hän puhuu pääsääntöisesti asiaa. On myös todenut, että vanhassa pamfletissa tieto on jo osin vanhentunutta.
> Tuo ördääminen lienee syy sille, miksi persut saavat enemmän ryöpytystä kuin muut, jos saavat.
Sanoisin että ”ördääminen” perussuomalaisia vastaan ei ole suinkaan vähäistä. Nytkin on mennyt puoli kesää, kun joitain vanhoja sanomisia on pengottu moneen kertaan. Perussuomalaiset toki vastaavat usein takaisin. Sitä kai epäillään, että media unohtaa muiden toilailut nopeammin kuin perussuomalaisten toilailut. Taitaa olla myös niin, että perussuomalaiset eivät jaksa nostaa turhaa pitkäaikaista meteliä vaikkapa viimeaikaisista SDP:läisten vanhosta toilailuista. He ovat tuossa mielessä ehkä hieman sivistyneempiä keskustelijoita kuin heidän vastustajansa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsön pöpsön. Jopa Jokisipilä kirjassaan myöntää, että ala-arvoiseksikin äityvä huutelu erityisesti somessa on ”keskeinen ja erottamaton osa puolueen toimintastrategiaa, politiikan tyyliä ja ideologiaa” ja puolueen keskeistä toimintaa ja kannatuksen perusta ovat ”polemiikki ja ristiriidat”.
Lue tuosta alhaalta yksi kommentti. Siinä kerrotaan tarina Jere Karalahden äidistä, joka ihmetteli että miten sille minun pojalle aina sattuu ja tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset tosiaan huutelevat somessa (sopivalla ”huutelun” tulkinnalla). Niin tekevät myös heidän vastustajansa. En tiedä miten nuo liittyvät keskusteluumme.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kiinnostavaa lukea salaliittoteoreetikkojen kauhistelujen vastapainoksi myös vähän enemmän pohdintaa siitä, mistä päin löytyy eniten supernaiiveja. Missään kabineteissa ei taatusti suhmuroida!
Yhdysvalloissa ei kukaan voi olla niin paatunut, että edes ajattelisi väestörakenteen muutoksia oman puolueen vaalimenestyksen kannalta. Lääketeollisuus lobbaa taatusti aina vain läpinäkyvästi ja kohtuudella, eikä voida kuvitellaankaan poliitikkojen oikeudentunnon horjahtelevan sellaisesta.
Onneksi ainakin juristit tavoittelevat aina pelkästään oikeinta ja reiluinta laintulkintaa. Ja onhan tieteen autonomia suhteessa politiikkaan ja bisnekseen edennyt viime vuosikymmeninä hurjasti!
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että varsin suuri osa suomalaisisa ajattelee kaikenlaisia hölmöyksiä. Voi myös olla, että perussuomalaiset ovat kunnostautuneet muita enemmän hölmöyksien tekemisessä. Oli miten vain, niin kritiikin määrä ei tietenkään ole osoitus siitä, että tartuttaisiin herkemmin. Käsittääkseni niin poliitikot kuin toimittajatkin tuppaavat tarttumaan herkästi asioihin, joita voidaan ”popularisoida”, eli käytännössä kalastellaan klikkejä. On sitten eri keskustelu onko tuo yhteiskunnallisesti hyödyllistä, tai toivottavaa, mutta ei se vielä kerro mistään erityisestä fokuksesta tai asenteellisuudesta.
Tulee mieleen Jere Karalahden äiti, joka jossain haastattelussa ihmetteli ”kuinka meidän Jerelle aina sattuu?” Itsereflektio loisti poissaolollaan, kuin perussuomalaisilla konsanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Jere Karalahden äiti -vertauksesta. Tuo on aivan loistava.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oletetaan, että perussuomalaiset hölmöilevät paljon, ja muut vähän vähemmän, voi vertailla vaikkapa sitä, kuinka paljon ja kauan yhdestä hölmöilystä puhutaan eri puolueiden kohdalla. Perussuomalaisten joistain vanhoista jutuista on nyt kirjoiteltu puoli kesää. Kirjoitellaankohan SDP:n Lindtmanin ja Näkkäläjärven hölmöilyistä yhtä kauan, yhtä paljon, yhtä tuomitsevasti, yhtä paljon anteeksipyyntöä vaatien, ja yhtä paljon eroa vaatien?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Ja vastaushan on, että ei kirjoitella, ei tuomita, ei vaadita eroa…ja tämä toistuu monessa muussakin asiassa, jos verrataan vihervasemmiston ja persujen kohtelua. Vaikkapa al-Taeen ja sen ”lelusalakuljettajan” tapaukset. Joo, tuotiin esille, mutta ei samassa mittakaavassa.
Ei toki voi myöskään sanoa, että tuo järkyttävä sadistinen demaripomon teko olisi kokonaan vaiettu, kyllähän se sentään esiin tuotiin. Mutta tuskin sitä niin kauaa jatketaan, kuin jos kyseessä olisi persu.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä pidetään hyväksyttävänä, että noin vastuullisessa asemassa olevien henkilöiden menneetkin kommellukset mainitaan. Tuota voi pitää perusteltuna, jos noilla teoilla katsotaan olevan jotain merkittävää vaikutusta nykyisyyteenkin. Normaalisti pelkkä mainitseminen riittää, eikä asiaa ole tarpeen vatvoa tuon enempää. Jos vatvotaan, pitää olla jokin uusi perustelu sille, miksi ensimmäinen asiasta tiedottaminen ei riittänyt. Pelkkä juoruilun jatkaminen ”yleisön pyynnöstä” tai myynnin kasvattamiseksi ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten aiemmin kirjoitin, perussuomalaisilta näyttäisi itsereflektio [usein] puuttuvan, sen lisäksi että ilmeisesti hölmöilevät enemmän. Varman vaikkapa Rydmanin rasistisista möläytyksistä kirjoitetaan maailman tappin, kun hän ei millään tapaa suostu asiaa käsittelemään, jotta se kuitattaisiin käsitellyksi.
Jani Mäkelä teki eilen parhaansa, että kävisi selväksi etteivät perussuomalaiset tunnista mitään ongelmaa joukossaan. Se ei todennäköisesti ole omiaan vähentämään fokusta tai kirjoittelua. Iso-roballa näyttäisi olevan PR:stä joku täysin eri oppikirja, kuin missään asiantuntijoiden piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Se on yleinen inhimillinen piirre, että omia vikoja ei aina nähdä yhtä selvästi kuin toisten, tai erityisesti vastustajien vikoja. En tiedä miksi perussuomalaiset olisivat tässä huonompia kuin muut, tai huonompia kuin heidän vastustajansa. Voi olla monissa kohdissa toisinkin päin.
Rydmanin kohdalla en tiedä mihin hänen sanomisiinsa viittasit.
Jani Mäkelä luonnollisesti puolustaa omiaan, ja omaa aatemaailmaansa, aivan kuten muutkin poliitikot salissa. Ei mitään vikaa tuossa.
Jos hän sanoi suoraan, että perussuomalaisisten joukossa ei ole mitään ongelmia, puhui hölmöjä. Ehkä ei sanonut noin.
Ilmoita asiaton viesti
En sanonut että Perussuomalaiset olisivat huonompia tunnistamaan omia vikoja. Sanoin että heillä on erilainen näkemys siitä, miten negatiivista julkisuutta hoidetaan, kuin kenelläkään muulla viestinnän ammattilaisella.
Ymmärrän toki miksi, kun siinä saa ylläpidettyä kovasti kaivattua konfliktia/kahtiajakoa. Mitä siitäkin tulisi, jos vika olisi itsessä, eikä kriitikon kohtuuttomuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin omien vikojen näkemisestä, koska en täysin ymmärtänyt, mitä tarkoitit itsereflektion puuttumisella.
> kun siinä saa ylläpidettyä kovasti kaivattua konfliktia/kahtiajakoa
Tuo taitaa koskea enemmän perussuomalaisten vastustajia kuin perussuomalaisia. Esimerkiksi halukkuus olla tekemättä (hallitus)yhteistyötä on vastustajien puolella suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Itsereflektion puuttumisella tarkoitin kyvyttömyyttä myöntää tehtyjä virheitä. En usko että perussuomalaiset olisivat yhtään huonompia näkemään ja tunnistamaan asioita. Joko he eivät aidosti pidä virheitä virheinä, tai sitten vain valitsevat konfliktin nöyryyden sijaan. Ehkä heidän pelikirjassaan hyökkäys on paras puolustus myös negatiivista julkisuutta kohdatessaan.
Perussuomalaisten koko olemassaolo perustuu konfliktin ylläpitämiselle. Siksi kaikki ovat kommunisteja, paremmistoa tai jotain muuta, mutta eivät koskaan nimellä kutsuttavia.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset tuntuvat olevan muiden mielestä rasisteja, fasisteja ja natseja. Eivät kovin mairittelevia nuokaan ilmaisut.
Aika moni yrittää pitää ainakin harjan varren mittaista etäisyyttä perussuomalaisiin, ja moni yrittää esittää asetelman hyvisten taisteluna pahiksia vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, juurihan minä kirjoitin, että konflikti on tavoite itsessään. Se tuntuu siis toteutuvan oikein hyvin.
Vaikkapa Jani Mäkelän uhriutuminen eilen täysistunnon ryhmäpuhetta pitäessään olisi naurettavaa, ellei se itkettäisi. Uskon kuitenkin kannattajien lähinnä nyökkäilevän hyväksyvästi.
Ilmoita asiaton viesti
> Niin, juurihan minä kirjoitin, että konflikti on tavoite itsessään. Se tuntuu siis toteutuvan oikein hyvin.
Tarkoitit sitten kai noita perussuomalaisten vastustajia, joilla näyttää olevan perussuomalaisia enemmän intoa pitää haavat auki ikuisuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
En tarkoittanut. Haavat olisivat jo parantuneet, jos asia olisi heti hoidettu niin kuin PR:stä jotain ymmärtävät opettavat.
1. Myönnä virhe
2. Pahoittele tapahtunutta
3. Kerro miten tilanne korjataan
Perussuomalaiset päättivät olla seuraamatta noista yhtäkään. Purra toki pahoitteli sitä, että joku on saattanut pahoittaa mielensä, mikä lienee huonoin mahdollinen taktiikka. Kyllä ne avohaavat jätettiin ihan tahallaan märkimään mätäkuussa.
Ilmoita asiaton viesti
1. Monet perussuomalaiset ovat myöntäneet käyttäneensä joskus karkeaa kieltä
2. Monet ovat pahoitelleet, ja todenneet, etteivät käyttäisi vastaavaa kieltä nykyään tai nykyisessä asemassaan.
3. Oletan että useimpien perussuomalaisten mielestä tarvetta korjaamiseen ei ole, koska ovat jo muuttaneet puhetapaansa, tai ovat sitä mieltä, että heidän toiminnassaan ei ole edes ollut moittimista.
> Haavat olisivat jo parantuneet, jos asia olisi heti hoidettu niin kuin PR:stä jotain ymmärtävät opettavat.
En usko. Purra sanoi asiasta ihan fiksusti jotain sen suuntaista, että jos myönnät, olet rasisti, jos kiellät, olet rasisti, jos olet hiljaa, olet rasisti, ja jos selität, olet rasisti. Ei oppositio noin vain hellitä.
Toimittajat ovat kysyneet oppositiolta, mitä perussuomalaisten pitäisi tehdä, että he olisivat tyytyväisiä. Suoria vastauksia ei ole juurikaan tullut. Oletan että monen mielestä se on hyvä asia, että tilanne jatkuu niin kauan kuin mahdollista, eikä perussuomalaisia haluta noin vain päästää rauhaan.
Moitit Purran käytöstä. Mitä hänen olisi pitänyt tehdä, että olisit nyt tyytyväinen hänen käytökseensä, ja katsoisit asian (tältä erää) loppuun käsitellyksi, ja siirrettäväksi historiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Et nyt ymmärrä, mitä virheen myöntäminen tarkoittaa. Kyse ei ole siitä, että ymmärtää kielellisen ilmaisunsa olevan ministerille sopimatonta, vaan että ne näkemykset, jotka on ilmaissut olivat silloinkin vääriä ja tuomittavia. Maahanmuuttajalasten potkiminen ja kerjäläisten päälle sylkeminen on yksiselitteisen tuomittavaa, ajasta ja paikasta sekä asemasta riippumatta.
Kun sitten ”anteeksipyyntö” on sitä, että ollaan pahoillaan että joku on pahoittanut sanotusta mielensä, ei ollla päästy edes lähelle mitään relevanttia anteeksipyyntöä, puhumattakaan itsereflektiosta.
Korjaava toimenpide on kertoa siitä, miten näkemykset ovat muuttuneet ja kuinka asiat näkee nyt. Miksi mieli on muuttunut? On ihan yhdentekevää pidättäytyykö karkeasta kielenkäytöstä, jos arvot ovat samat.
Sitten vaihtoehtona, kun kerran ei yllä esittämäni näytä onnistuvan lisäys: Arvostaisin Purraa paljon enemmän henkilönä, jos hän sanoisi suoraan, ettei ole tehnyt mitään väärää, eikä aio muuttua mitenkään. Integriteetti on paljon arvokkaampi asia, kuin että pukeutuu roolin mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
> Kyse ei ole siitä, että ymmärtää kielellisen ilmaisunsa olevan ministerille sopimatonta, van että ne näkemykset, jotka on ilmaissut olivat silloinkin vääriä ja tuomittavia.
Ok, nostat panoksia, pitäisi tuomita omat mielipiteet väärinä. Tuskin monikaan perussuomalainen tuohon peliin lähtee. Osaatko sanoa, mikä (oletettu) oma mielpide jonkun tietyn perussuomalaisen (vaikkapa Purran) pitäisi tuomita?
> Maahanmuuttajalasten potkiminen ja kerjäläisten päälle sylkeminen
Oletan että kaikki perussuomalaiset kansanedustajat tuomitsevat tuollaiset.
> Korjaava toimenpide on kertoa siitä, miten näkemykset ovat muuttuneet ja kuinka asiat näkee nyt.
Tässäkin edellytät että heidän pitäisi muuttaa näkemyksiään (muutenkin kuin kielen tyylin suhteen).
> Miksi mieli on muuttunut?
En usko että monikaan perussuomalainen katsoon mielensä muuttuneen merkittävästi, tai niin, että vanha mielipide vaatisi anteeksipyynnön.
> Arvostaisin Purraa paljon enemmän henkilönä, jos hän sanoisi suoraan, ettei ole tehnyt mitään väärää, eikä aio muuttua mitenkään.
Minun korvaani hänen sanomisensa ovat kuulostaneet siltä, että hän on karkeasti ottaen samaa mieltä nyt kuin ennenkin, mutta ei käyttäisi samoja ilmaisuja. Mahdollisesti mielipiteetkin ovat vähän muuttuneet, mutta eivät niin, että aiemmissa mielipiteissä olisi jotain anteeksipyyntöä vaativaa. Hän siis saattaa katsoa, että on ”tehnyt väärää” käyttäessään turhan karkeaa kieltä, mutta ei siinä mielessä, että hänen mielipiteensä olisivat olleet tuomittavia.
Ilmoita asiaton viesti
”Oletan että kaikki perussuomalaiset kansanedustajat tuomitsevat tuollaiset.”
Miksi oletat niin? Onko Purra sanonut niin?
”Tässäkin edellytät että heidän pitäisi muuttaa näkemyksiään (muutenkin kuin kielen tyylin suhteen).”
Kyllä, mitä virkaa on pyytää anteeksi kielellistä asua, jos hyväksyy maahanmuuttajalasten potkimisen ja kerjäläisten päälle sylkemisen?
”Minun korvaani hänen sanomisensa ovat kuulostaneet siltä, että hän on karkeasti ottaen samaa mieltä nyt kuin ennenkin,”
Juuri tuo on pointtini. Jos edelleen hyväksyt maahanmuuttajalasten potkimisen ja kerjäläisten päälle sylkemisen, sano se suoraan. Jos taas olet muuttanut näkemystäsi, kerro miksi ja miten. Molemmat käy, mutta älä ole pelkuri ja piiloudu kielellisestä ilmaisusta puhumisen taakse.
Ilmoita asiaton viesti
> Miksi oletat niin?
En ole kuullut enkä havainnut, että kannattaisivat tuollaista, ja oletan, että pääsääntöisesti suomalaiset eivät kannata tuollaista.
> … jos hyväksyy maahanmuuttajalasten potkimisen ja kerjäläisten päälle sylkemisen?
Näytät olettavan, että perussuomalaiset hyväksyvät tuollaiset, ja heidän pitäisi siksi muuttaa mieltään, ja pyytää anteeksi aiempia mielipiteitään. En ole havainnut tuollaisia mielipiteitä, joten en ole nähnyt myöskään tarvetta ehdottamaasi aiempia mielipiteitä koskevaan anteeksipyytövatimukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulta mennyt täysin ohi, mistä kirjoituksista Purran kohu nousi?
Ilmoita asiaton viesti
Oletin edellä, että kaikki perussuomalaiset kansanedustajat tuomitsevat maahanmuuttajalasten potkimisen ja kerjäläisten päälle sylkemisen. Jos olet seuraillut Purran kirjoituksia, ja löytänyt sieltä vastaesimerkin, voit valistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koitin pistää tuohon sitaatin, mutta Puheenvuoron tarkistusalgoritmi ei hyväksy ”riikka”:n kielenkäyttöä. Valitan. Hesari ja Iltalehti on kuitenkin nuo julkaissut.
Kirjoitin tuohon edellä käsiteltyyn asiaan liittyvään sitaattiin liittyen näin: En osaa tuota mitenkään tulkita tuomitsevaksi, tai edes paheksuvaksi. Mutta sinulla on tietysti vapaus halutessasi tulkira ”riikka”:n tekstit vaikka maailmaa syleileväksi empaattisuudeksi. En minä voi sitä estää.
Pahoitteluni epätarkasta mielikuvastani. Puhuin maahanmuuttajalasten potkimisesta, vaikka kyse oli n-lapsien hakkaamisesta. Eihän tuo kai asiaa paranna, mutta pitäisi tietysti tarkistaa sitaatti, ettei edusta toisen näkemyksiä väärin. Sitä en tiedä onko tuo sitten niitä näkemyksiä, joita Purralla ei enää ole, vai niitä jotka edelleen pätevät. sitä hän ei suostunut yksilöimään.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehden artikkelissa, kohdassa ”96.” on kuvailemiesi kaltaisia sanoja, mutta en osaa tuosta johtaa, eikä tuosta oikeastaan kukaan voi johtaa sitä, että nykyinen kansanedustaja Purra (oletettu ”riikka”) kannattaisi sylkemistä ja hakkaamista, tai edes että olisi kannattanut tuon kirjoituksen aikoihin.
Helsingin Sanomien artikkeli lainaa Purraa: ”Olen ilmaissut itseäni tavoilla, joita en nykyään hyväksyisi”. Purra puhuu tuossa tosin vain ilmaisutavoista, ei siitä, että hänen ajatuksensa olisivat muuttuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän minä olen koittanut tässä sanoa pitkään, että olisi ollut syytä kertoa miten ja miksi ajattelu muuttui. Nyt hän jätti aivoimeksi ja arvailujen varaan miltä osin vain katsoo kielellisen ilmaisun olleen väärin ja miltä osin ajattelunsa ja arvonsa ovat muuttuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Purran ajatelu ole välttämättä muuttunut yhtään. Hän on kyllä kertonut, että hänen tapansa ilmaista ajatuksiaan on muuttunut niin, että hän ei käyttäisi kaikkia niitä ilmauksia tänään, joita on käyttänyt joskus aiemmin.
En muista tarkkaan, mutta Purrakin on ehkä sanonut julkisesti jotain sen suuntaista, että hänen ajattelunsa ei sinänsä ole muuttunut.
Jos Purra ei ole sanonut ajatustensa muuttuneen, pitänee olettaa, että ovat pääosin samoja kuin aiemminkin. (Tämä ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että joku kohta olisi muuttunutkin, mutta me emme vain tiedä siitä mitään.)
Purran poliittisia mielipiteitä on järkevin käsitellä yleisessä keskustelussa sen olettamuksen varassa, että hänen aiemmat mielipiteensä ovat samoja kuin hänen nykyiset mielipiteensä. Jos on toisin, ja tämä tulkinta ajatusten samuudesta menee pieleen, Purra voi korjata, ja kertoa, missä kohtaa hänen ajatuksensa ovat nyt toisia kuin ennen.
Samasta syystä pitää kai myös olettaa, että hänellä ei ole mitään aikeita, eikä omasta omasta mielestään mitään syytä pyytää anteeksi jotain aiempaa ajatustaan. Nehän ovat samoja kuin hänen nykyisetkin (hänen tietenkin hyvinä pitämänsä) ajatukset.
Ilmoita asiaton viesti
Purra sanoi, että osin on muuttunut ja osin ei. Kyllä hän sentään sen ymmärtää, ettei kritiikki kohdistunut pelkästään kielellisen ilmaisuun. Jopa oma miehensä myönsi, että tekstit ovat osin avoimen rasistisia.
”Jos Purra ei ole sanonut ajatustensa muuttuneen, pitänee olettaa, että ovat pääosin samoja kuin aiemminkin.” Taisit tuossa löytää villakoiran ytimen. Juuri noin minä toimin. Muutan oletusta sitten kun Purra kertoo muuttuneista näkemyksistään.
Ilmoita asiaton viesti
> Purra sanoi, että osin on muuttunut ja osin ei.
Ehkä sinulla on jokin linkki, jossa Purra sanoo joidenkin ajatustensa (ei vain ilmaisunsa) muuttuneen. (Tai ehkä ei, koska toteat myöhemmin sen olevan sinulle luonteva ajattelutapa, että hänen ajatuksensa eivät ole muuttuneet.)
> Kyllä hän sentään sen ymmärtää, ettei kritiikki kohdistunut pelkästään kielellisen ilmaisuun.
Toki ymmärtää, mutta tuo ei tarkoita sitä, että hän kokisi ajatustensa olleen ”vääriä”.
> tekstit ovat osin avoimen rasistisia
Mikähän lienee rasismin määritelmä tuossa. Tuskin saamme selvää, joten en edes kysy.
> Taisit tuossa löytää villakoiran ytimen.
Ajatusten muuttumattomuutta on tosiaan tässä tilanteessa hyvä pitää oletusarvoisena. Joillekin tuo voi merkitä ajatusten hyvyyttä, toisille pahuutta, kolmansille ei kumpaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”En muista tarkkaan, mutta Purrakin on ehkä sanonut julkisesti jotain sen suuntaista, että hänen ajattelunsa ei sinänsä ole muuttunut.”
En epäile hetkeäkään, että haluat muistaa asian niin. Kyllä hän ”anteeksi pyytäessään” tuli sanoneeksi ettei ajattele samoin kuin ennen ja hyvä tietysti niin. Olisihan se ikävää että ministerinä ja pääministerin sijaisena olisi umpirasisti.
”Kuten aiemmin sanoin, en tietenkään tässä asemassa, elämänvaiheessa ja iässä kirjoittaisi mitään sellaista enkä ole monista asioista enää lainkaan samaa mieltä.”
Ilmoita asiaton viesti
Vedät vähän turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä Purran nykyisistä ja aiemmista ajatuksista. Mutta se, että hän on sanonut, että ei ole samaa mieltä joistain asioista, tarkoittaa mahdollisesti sitä, että myös muut mielipiteet kuin kirjoitustyyliä koskevat ovat muuttuneet. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että Purran mielestä ne olisivat muuttuneet niin, että olisivat olleet ennen erityisen huonoja, tai sellaisia, että niitä pitäisi nyt pyytää anteeksi. Nykyiset mielipiteet toki hänenkin mielestään ovat varmaankin parempia tai kypsempiä tai ajankohtiasempia kuin taannoiset mielipiteet.
P.S. Sekin on mahdollista, että hän sanoi noin vain siksi, että noin menetellen media ehkä häiritsee häntä vähemmän, kuin jos hän sanoisi jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
On toki mahdollista, että Purra on selkärangaton myötäilijä vailla poliittista integriteettiä. En osaa edes arvata miksi edes epäilet sellaista mahdollisuutta. Haluaisin itse uskoa, että hän on kasvanut ihmisenä ja muuttanut näkemystään.
p.s. Johan Purra esitti ”anteeksipyynnön”. Ajattelitko että se oli pelkkää mielistelyä, eikä rehellinen näkemyksensä?
Ilmoita asiaton viesti
> On toki mahdollista, että Purra on selkärangaton myötäilijä vailla poliittista integriteettiä.
Purran esiintyminen on mielestäni enemmänkin jämptiä kuin tuuliviirimäistä.
> Haluaisin itse uskoa, että hän on kasvanut ihmisenä ja muuttanut näkemystään.
Tuo on varsin todennäköistä.
> Johan Purra esitti ”anteeksipyynnön”. Ajattelitko että se oli pelkkää mielistelyä, eikä rehellinen näkemyksensä?
Varmaankin hyvin rehellinen näkemys niiltä osin, että käyttää nykyään kohteliaampaa kieltä kuin joskus aiemmin.
Se on täysin mahdollista, että hän on kertonut toimittajille muuttaneensa mieltään, ajatellen samalla itse, että ainahan sitä joku mielipide muuttuu, kuten vaikkapa se, mikä jäätelö on mielijäätelö, tai mikä olisi sopiva kiintiöpakolaisten määrä. Ei siis valehtele, vaan puhuu totta. Ei vältämättä katso, että joku oma, yleisesti tuomittava poliittinen mielipide olisi muuttunut hyväksyttäväksi, mutta sanoo noin kuin sanoi, kun toimittajan vaativat laumana jotain pehmeämpää, kuin sen sanomista, että maahanmuuttoa yms. koskevat keskeisimmät mielipiteet ovat tasan samoja kuin silloin, kun hän käytti vielä somefoorumeilla vähän karkeampaa kieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeellistä paskanjauhantaa. Joku Carl Sagan ei liity tähän mitenkään.
Näkeehän sen kaikki, että juuri noin se on: Persuja haukutaan ja kritisoidaan selkeästi enemmän, kuin mitään muuta puoluetta. Jos ei Ranta sitä näe ja tajua, niin vaihtoehtoja on kaksi:
1) ymmärryksessä on vikaa
2) oma ideologia estää faktan näkemisen
Kumpi vaihtoehto osuu kohdalleen, vai kenties molemmat?
Ilmoita asiaton viesti
Aavistuksen humoristista, että kommentoija, joka käyttää ilmausta ”joku Carl Sagan”, rupeaa arvioimaan toisten ihmisten ymmärrystä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aavistuksen erikoista, että Vuorelalta ja näköjään muutamalta muultakin meni nyt tuo kommentin pointti ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kritiikin määrä kerro mitään siitä, kuinka aiheellista kritiikki on. Selitys voi olla siinä, että annetaan enemmän aihetta kritiikille. Pitäisi osoittaa kritiikki aiheettomaksi, jotta kyse olisi vinoumasta.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ihminen joka ei ole kuullutkaan ”jostain Carl Saganista” on jollain tavalla ymmärrystä vailla? Ilmoittaudun heti.
PS uskoakseni maailmasta löytyy monta sellaista henkilöä joista JP ei ole eläissään kuullut, mutta itselleni ei tulisi mieleenkään arvioida häntä sen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä olet mieltä Carl Saganin teesistä. Kai se voi olla asiayhteydessä relevantti, vaikka ei olisi kuullutkaan sen esittäjästä?
Ilmoita asiaton viesti
En ole myöskään kuullut ko henkilön teesistä, joten en voi olla siitä mitään mieltä. Jos se esitettiin tässä blogissa, niin valitettavasti nämä Rannan kirjoitukset ovat liian pitkiä ja ennalta arvattavia, että niitä jaksaisin lukea. Kun tarkoituksena ei ole muuta kuin ps-puolueen/jäsenten arvostelu, niin ei se tee siitä yhtään parempaa vaikka siihen sitten käytettäisi useampikin kappale.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tässä sitten aihetta enempään. Ei pidä tietenkään jättää kommentoimatta, vaikka ei jaksaisi blogitekstiä lukeakaan.
Ilmoita asiaton viesti
M.S:”..ei pidä tietenkään jättää kommentoimatta..”
Maxilta taisi jäädä huomaamatta mihin alunperin kommentoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei jäänyt, vaan pidin hillittömän hauskana, että päätit kommentoida tietämättä asiayhteyttä. Vedit tavallaan tietämättömyyden ihan uudelle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sinulla ole tuosta mitään todisteita, mutta näin voi olla. Vaikka näin olisikin, ei siinä välttämättä ole mitään väärää. Provokaattorit saavat enemmän huomiota osakseen kuin toiset.
Jos et tuota hiffannut kirjoituksesta, niin vaihtoehtoja on 2.
1) et osaa lukea.
2) osaat teknisesti lukea, mutta luetun ymmärtäminen sakkaa.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt oli vähän räväkkä kommentin loppuosa, mutta niinhän tuo oma kommenttinikin oli, joten eipä kai voi valittaa.
Kommentin alkuosassa on jo jotain ideaa, en tuota lähde täysin tyrmäämään. Mutta jos eri medioita seuraa, niin kyllä se PS:n kohtelu on erilaista. Ei kaikki, mutta suurempi osa toimittajista sympatiseeraa vihervasemmistoa, kyllähän se väkisin näkyy.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta jos eri medioita seuraa, niin kyllä se PS:n kohtelu on erilaista.”
Mitä nyt seuraa eri puolueita niin PS on todellakin AINOA puolue joka laittanut ministereiksi jotain väestönvaihtosalaliittohörhöjä.
Tätä asiaa ihmettelen että kun saivat vaaleissa menestystä niin minkä takia sitten pilaavat kaiken tällä tavalla. Eikö puolueesta muka löydy parempaa ainesta vai missä vika?
Ilmoita asiaton viesti
No tuosta olen siltä osin samaa mieltä, että Junnilaa ei olisi alun perinkään pitänyt ministeriksi valita, hepulla on ollut vähän turhan lennokkaat jutut. Jouti pois ministerin paikalta.
Rydman on vähän siinä ja siinä…ilmeisesti ihan pätevä kaveri, mutta mutta…
Parempia ehdokkaita olisi kyllä löytynyt varmasti, tiedä sitten, että miten valinnat tehdään ryhmän sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisista tulee aina mieleen tämä öyhötys siitä miten maahanmuuttajat syylistyvät rikoksiin useammin kuin kantaväestö keskimäärin.
Hauskasti vaan perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaat syyllistyvät rikollisuuteen enemmän kuin maahanmuuttajat keskimäärin.
Lähteet:
https://www.stat.fi/til/rpk/2018/13/rpk_2018_13_2019-05-16_tie_001_fi.html
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007993111.html
Ilmoita asiaton viesti
Ylipäätään ota mikä tahansa asia, niin todennäköisimmin sen vetää överiksi persu. Ikävä sinänsä. Kansallismielisen puolueen pyörittäminen ei edellytä mitään, josta ko. puolue on tyypillisesti ryöpytettynä.
Ilmoita asiaton viesti
Tjaa. No kyllähän esim. näissä tapauksissa tuntuu aika usein tekijä t olevan maahanmuuttajia:
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009832880.html
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin tilastojen mukaan perussuomalaiset kunnallisvaaliehdokkaat syyllistyvät rikoksiin useammin kuin maahanmuuttajat.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä asiassa he muistuttavat 1930-luvun natseja ja kommunisteja. Nekin veti puoleensa rikollista ainesta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhyy, yhyy, ”mutta kun kantiksetkin”. Johan tuon kertoo linkkisikin:
”Ulkomaalaiset suomalaisia useammin epäiltynä rikoksista”. Varsinkin Irakin ja Somalian hyvin sopeutuvat vekkulit ovat reippaasti edustettuina tilastoissa.
Missä kerrotaan, että persujen ehdokkaat syyllistyvät rikoksiin useammin kuin maahanmuuttajat? HS jutussa toki todetaan, että pääkaupunkiseudun ehdokkaista oli persuilla ollut eniten tuomioita. Varmaan kannattaisi olla tarkempi siinä, että ketä sinne ehdolle valitaan. Koskien toki kaikkia puolueita.
Ilmoita asiaton viesti
”Missä kerrotaan, että persujen ehdokkaat syyllistyvät rikoksiin useammin kuin maahanmuuttajat?”
Selviää laskemalla. Tilastokeskuksella prosentit maahanmuuttajista kun kunnallisvaaliehdokkaiden rikollisuus oli pengottu esiin niin on laskettavissa, että perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaissa rikollisuus on yleisempää.
Pääkaupunkiseudulla oli 244 perussuomalaisten ehdokasta joista oli tuomittu 12, eli 4,91%.
Ja nuo siis tuomioita, ei rikosepäilyjä joten tilastojen mukaan maahanmuuttajat ovat lainkuuliaisempia kuin perussuomalaiset kunnallisvaaliehdokkaat.
Ilmoita asiaton viesti
M.K:”..tilastojen mukaan..”
Kun itseltä jäi koulut kesken ja linkkisi perässä sivu missä on iso kasa numeroita, niin en ihan pääse kiinni tuohon prosenttiin, mistä selviäisi mamujen rikollisuus verrattuna vaikkapa niihin PS kunnallisvaaliehdokkaisiin. Ehkä laitat sen tähän..
En nyt kuitenkaan ihan ymmärrä sitä, että mitä tekemistä tällä asialla on, kun kyse mamujen tekemisistä.
Ilmoita asiaton viesti