Lasten tekeminen on työn takana 

Eduskunta keskustelee tänään täysistunnossa lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta. Vauvakadosta on alettava puhua sen oikeilla nimillä.

Vauvakadon ensimmäinen nimi on taloudellinen katastrofi. Työlle ei ole tekijöitä eikä palveluille ja eläkkeille maksajia tulevaisuudessa, jos syntyvyyden suunta ei muutu. Lapset tuovat leivän tullessaan 2030-luvullakin. Ilman heitä leipä loppuu.

Vauvakadon toinen nimi on inhimillinen tragedia. Tahtomattaan lapsettomien pariskuntien määrä kasvaa, mikä on suru. Tutkimusten mukaan lisäksi tyystin ilman parisuhdetta jäävien määrä on kasvanut. Tähän liittyy monesti työttömyys tai sosiaalisesti heikko asema. Kohtaanto-ongelma työ- ja parisuhdemarkkinoilla näyttää korreloivan. Jos ei ole koulutusta ja työtä, on vaikeampi rakentaa parisuhde. Lasten tekeminen on siis työn takana.

Lapsettomuus lisääntynyt juuri heikompiosaisilla.

Lapsettomaksi jäävien määrä on kasvanut nimenomaan vähemmän koulutetuilla naisilla. Miehillä tämä yhteys on näkynyt jo pidempään. On surullista, että samat ihmiset, jotka jäävät ehkä kokonaan ilman koulutusta ja työtä, jäävät lopulta myös ilman perhettä. Lapsettomuudesta pitäisi puhua menetyksenä, mitä se yhä useammalle on.

Vihervasemmisto on ehkä tunnistanut tämän ongelman mutta lääkkeet ovat hukassa. Perhetutkijoiden mukaan perheiden ja muiden tulonsiirtoja lisäämällä ei nimittäin juuri syntyvyyttä lisätä. Tämän tajuaa arkijärjelläkin. Esimerkiksi työttömän nuoren miehen mahdollisuuksia löytää kumppani tuskin parantaa se, että työttömyysetuuksia parannetaan. Se auttaa, että hän löytää töitä.

Tuntuva lapsivähennys ja joustot arkeen rohkaisemaan jo perheellistyneitä.

Myös koulutettuja ja työssä käyviä lapsiperheellisiä on kannustettava. Niitä, jotka ovat saaneet jo yhden tai kaksi lasta, olisi rohkaistava yrittämään myös toista ja kolmatta lasta. Tuntuva ja suhteellinen ansiotulojen lapsivähennys voisi kannustaa kasvattamaan jo perheellistyneiden lapsilukua. Taloustieteestä löytyy lapsivähennykselle tukea. Sekä syntyvyyden että työllisyysasteen on katsottu kasvaneen Espanjassa siksi, että työssäkäyvät alle 3-vuotiaan lapsen äidit saivat lisävähennyksen verotuksessa.

Lapsiperheellisten tilanne on monesti se, että parisuhde päättyy ja se ehtii päättyä ennen toista tai kolmatta lasta. Arki voi kuormittaa. Työn ja perheen yhteensovittamista tulisi helpottaa hyväksymällä työpaikoilla joustavia ratkaisuja kuten osa-aika- ja etätyötä sekä helpottamalla lastenhoitoavun palkkaamista. Kotona tehtävän mikrotyön kuten pienimuotoisen lasten- ja kodinhoidon voisi vapauttaa kokonaan työnantajavelvoitteista.

Kuka ikinä keksikään maksattaa vanhemmuuden kustannukset työnantajalla, teki virheen: Vanhemmuuden kustannukset kuuluvat koko yhteiskunnan kannettavaksi ja tulisi kustantaa esimerkiksi erityisestä vanhemmuusvakuutuksesta työnantajille. Nuorten naisten työmarkkina-asema paranisi kun ”äitiriski” pienenisi. Perhevapaauudistuksella ei syntyvyyteen vaikuteta – ainakaan jos se heikentäisi perheiden valinnanvapautta. Perheet haluavat joustoja, eivät kiintiöitä.

Lapset ovat ilo ja ilmaston sekoittaminen syntyvyyskeskusteluun irvokasta

Ilmasto on minulle käsittämättömin peruste hylätä lapsihaaveet. Ilmastotuskan yhdistäminen lapsiin on suorastaan irvokasta. Lapset ovat ilo. Lapset eivät vie tulevaisuutta vaan tuovat sen. Arvo on sekin, että Suomen kansakunta on olemassa tässä maailmassa. Meissä suomalaisissa, arvoissamme ja osaamisessamme on niin paljon hyvää, että sen soisi jatkuvan.

Ylipäätään pitäisi puhua enemmän lasten tuomasta ilosta. Kahden alle kouluikäisen isänä ajattelen, että myös lapsiperheiden ilo pitää tehdä näkyväksi, sillä sitä on monin verroin enemmän kuin itkua ja pahoinvointia.

Tämä on koko yhteiskunnan ja mediankin vastuulla. Tiedän kokemuksesta, että yhteiset hetket lasten kanssa voittavat mennen tullen uhmakohtaukset ja menetetyt aamu-unet. Lähes päivittäin minut havahdun lasten kanssa ajatukseen: Sain tämänkin hetken elää.

Heikki Vestman

Uudenmaan kansanedustaja. Lakimies. Valtuuston puheenjohtaja. heikkivestman.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu