Ahne kirkko musertaa Helsingissä lehtisaarelaisten arjen ja unelmat

Viime päivinä tiedotusvälineissä on virinnyt aiheellista keskustelua Helsingin kaupungin kaavailemasta omistamiensa tonttien vuokrahinnoittelun laskentaperusteiden muuttamisesta ja sen vaikutuksista asumiseen.

Tähän asti kaupunki on ollut tonttien vuokranantajana vastuullisesti maltillinen ja pitkämielinen. Pääkaupungin ahneimpia vuokrakiskureita ovat Helsingin ja etenkin Vantaan kirkko omistamassaan Helsingin Lehtisaaressa. Kohtuuttomiksi ylimitoitettujen tuottovaatimusten lisäksi ne ovat sälyttäneet myös tonttien kiinteistöverot vuokralaistensa kustannettaviksi. Tätä ongelmaahan ei ole kaupungin omistamilla tonteilla. Kaiken kukkuraksi varsinkin Vantaan seurakuntayhtymä on katkaissut ylimielisen omahyväisesti kaiken yhteydenpidon saaren taloyhtiöihin ja asukkaisiin.

Seurauksena on monille vielä aktiivisesti työelämässä oleville tai jo eläkkeelle ehtineille tavallisille lehtisaarelaisille ankea tulevaisuudennäkymä. Oman asunnon yhtiövastike nousee taloyhtiön tontin vuokrankorotusten jälkeen niin korkeaksi, että tulot eivät riitä enää elämiseen ja jäljellä olevan lainan lyhennyksiin. Samaan aikaan asumisen kustannuksia lisää myös talojen isojen peruskorjauksien tarve. Asuntojen myyntihinnat taas ovat romahtamassa, kun niiden yhtiövastikkeet ovat suhteettoman korkeita.

Tonttien lunastusoikeutta ei ole vaihtoehtona. Helsingin seurakuntayhtymän ainoastaan 20 vuodeksi jatkamat vuokrasopimukset taas ovat niin lyhytkestoisia, että asuntojen mahdolliset uudet ostajat eivät ehdi maksaa edes lainojaan pois ennen seuraavaa korotusgiljotiinia.

Ahneet seurakuntayhtymät ovat röyhkeinä omistajina murskaamassa häikäilemättömästi ja häpeää tuntematta kauniin Lehtisaaren ja sen asukkaiden tulevaisuuden.

Kirkkojen vuokrankorotukset eivät ole nykyisten markkinakorkojen aikaan tästä maailmasta. Vertailukohdaksi käyvät suurten kansainvälisten sijoittajien tuotto-odotukset. Ne ovat pudonneet Helsingin keskustan arvokkaimmissa liikekortteleissa jo ennen korona-aikaa vuoden 2012 tasolta 5,3 prosentista vuonna 2019 enää 3,0 prosenttiin.

Tiedättekö muuten, mikä on Vantaan kirkon strategia? ”Rohkeasti armon asialla.” Uskokoon ken voi!

HeikkiVuohelainen1

Teki journalistina Ylessä 40 vuoden uran, viimeksi 2006-2012 Yle Puheen ohjelmapäällikkönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu