Onko ammattiyhdistyksillä tulevaisuutta?
Ammattiyhdistysliike syntyi 1880 luvulla työnantajien perustettua ammattiosastoja yritysten ja työnantajien välisten ristiriitojen vähentämiseksi. Ammattiyhdistykset kytkeytyivät sosialidemokraattiseen puolueeseen ja käänteentekevänä hetkenä voidaan pitää vuonna 1903 Suomen sosialidemokraattisen puolueen julkaisemaa Forssan ohjelmaa, joka kieltolakia lukuunottamatta on toteutunut jo aikaa sitten. Maailma oli tuohon aikaan hyvin erilainen. Yrityksillä ei ollut kansainvälistä, eikä edes kansallista kilpailua ja kouluttamattomat työntekijät olivat käytännössä riippuvaisia yhden työnantajan heille tuomasta hyvinvoinnista.
Maailma on noista ajoista muuttunut täysin. Yritykset toimivat kansainvälisessä kilpailutilanteessa, tuotantoa ohjataan paitsi lähelle asiakkaita, myös maihin, joissa tuotteet voidaan valmistaa kilpailukykyisesti. Työntekijöiden koulutustaso on noussut huimasti ja työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa omaan palkkaansa sekä työtehtävien sisältöön on parantunut merkittävästi. Paikallinen sopimus on osoittautunut kannattavaksi niin työntekijöille kuin yrityksillekin. Kun lisäksi työttömyyskassaan voi liittyä kuulumatta ammattiyhdistykseen, on lähes puolet työntekijöistä nähnyt jo nyt ammattiyhdistykset menneen ajan tarpeettomaksi jäänteeksi.
Ammattiyhdistysliike on kriisissä. Se ei ole pystynyt seuraamaan nopeaa yhteiskunnallista kehitystä eikä sillä ole tällä hetkellä suuntaa. Rasitteena SAK:lla on vahva kytkös Sosialidemokraattiseen puolueeseen. SAK on SDP:n jatke ja puolue taas riippuvainen SAK:n tuesta. Yhtenä esimerkkinä SAK esti presidentti Ahtisaaren ehdokkuuden toiselle kaudelle ja noin kymmenen vuotta sitten puolestaan SDP:n puoluetoimisto kielsi SAK:ta allekirjoittamasta työnantajien ja työntekijäjärjestöjen valmiiksi sopimaa eläkeuudistusta. Osapuolten vahva poliittinen napanuora estää ammattiyhdistystä kehittymästä. Toinen kehitystä rajoittava tekijä on SAK:n sisällä vaikuttavat vanhan liiton jäärät, joiden mielikuvassa vielä siintää sosialistisen vallankumouksen tekeminen ammattiliittojen avulla. Heidän mielestään ammattiliitoilla on vieläkin veto-oikeus eduskunnan määräämiin lakiin.
Käynnissä olevat hallituksen ja eduskunnan toimintaa vastaan tähtäävät lakot ovat epätoivoinen reaktio pelastaa tarpeettomaksi ajautunut järjestön keskusjohto. Ammattiyhdistyksen tulisi ymmärtää, että tässä maailmassa työntekijän paras ystävä ja turva on työnantaja. Sen sijaan, että ammattiyhdistykset taistelevat työnantajaa vastaan, sen tulisi yhdessä elinkeinoelämän kanssa etsiä keinoja millä tavalla suomalaiset työnantajat pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa ja pystyvät kasvamaan kannattavasti. Mitä kannattavampi ja kasvavampi yritys on, sitä enemmän se tarvitsee työntekijöitä ja sitä parempaa palkkaa se pystyy maksamaan. Nykyinen hallitus pyrkii hallitusohjelmallaan juuri tähän. Ammattiliittojen hallitusta vastaan tähtäävät toimet kohdistuvat siten suoraan omaa jäsenistöä ja koko yhteiskuntaa vastaan.
Olen useiden vuosikymmenten aikana keskustellut lakkoon määrättyjen työntekijöiden ja toimihenkilöiden kanssa, jotka eivät millään olisi halunneet lakkoilla, mutta heidät pakotettiin osallistumaan uhkaamalla ja kiristämällä. Sama toteutui jälleen muutama viikko sitten kun JHL pakotti turvatarkastajat seisottamaan lonkkavikaisia, vanhuksia, ja lennolle kiirehtiviä lähes kaksi tuntia Helsingin lentoaseman turvatarkastusjonossa. Jälleen kerran järjestön johto hyväksikäytti jäseniään oman arvovaltansa pönkittämiseksi. Yleishyödyllisen yhdistyksen statuksesta johtuen veronmaksajat tukevat ammattiliittoja kymmenillä miljoonilla euroilla vuosittain, vaikka aiheellisesti voi kysyä onko kyse pikemminkin yleishaitallisesta yhdistyksestä.
Ellei ammattiyhdistyliike pysty muuttumaan, sillä ei ole olemassaolon edellytyksiä. Palaamalla alkuperäiseen ajatukseen työnantajien ja -tekijöiden välisen yhteisymmärryksen parantamiseen ja yhteisen hyvän lisäämiseen olisi uudistuneella ammattijärjestöllä paljon annettavaa jäsenilleen ja koko yhteiskunnalle.
Onko ay-liikkeellä tavoitteena proletariaatin diktaruuri? Siltä se nyt näyttää, kun toiminta ei enää rajoitu pelkästään työehtoihin, nyt puututaan jo lainsäädäntövaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä Heikki Hornborgin kanssa: ”Ammattiyhdistyksen tulisi ymmärtää, että tässä maailmassa työntekijän paras ystävä ja turva on työnantaja.”
Lisäisin tähän vielä: Työnantajan tulisi ymmärtää, että yrityksen tärkein resurssi on sen hyvinvoiva henkilökunta.
Korjatkaa, jos olen väärässä. Julkisen puolen työntekijät ovat lähes 90 %:sesti järjestäytyneet ammattiliittoihin, mutta yksityisellä puolella järjestäytymisaste on alle 50 %.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäjät ovat itse omaan jalkaansa ampunut monesti eri tavoin, on syy miksi liitot on edelleen hengissä, ei ketään luota siihen että yrittäjä tulee sanomaan että jokainen kun joustaa niin hyvää tulee sitten joskus kaikille, todennäköisesti yrittäjä ostaa ferrarin alleen ja nauraa tyhmille.
Palkasta joustaminen heijastuu sosiaalitukiin ja eläkkeeseen jos se johtaja ei joustamisista huolimatta osaakkaan omaa työtään.
Esimerkki maa USA näyttänyt että sääntelyn purku on osoittanut virheeksi ja kalliiksi veronmaksajille joiden säästöt, eläkkeet, työpaikat ja asunnot tämän tästä katoavat taivaan tuuliin kun ”viisaammat” pelaavat kovilla panoksilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Työnantaja pyrkii aina maksimoimaan voittonsa, mutta työntekijän pyrkiessä siihen hommasta tuleekin kilpailukyvyn vaarantamista.”
Niin pyrkii myös tavaran kauppias maksimoimaan voittonsa, mutta hinta on osattava laittaa kohdalleen. Kun kilpailua ei ole tai kun kysyntä on suurempi kuin tarjonta, hinta (palkat) nousee. Tästä on hyvä esimerkki järjettömän suuret keikkalääkäreiden palkat.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos tavallisella työntekijällä ei ole mitään joukkovoimaa takanaan, niin silloin hän on se, joka joustaa tuotteen hinnassa.”
Vaikka työntekijällä on joukkovoimaa takanaan, ei hän voi pakottaa työnantajaa työllistämään tappiolla.
Sama juttu kauppiaalla. Syy ettei tavara mene kaupaksi voi olla liian kova hinta tai sitten se, ettei sillä ole kysyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogin sisältö kertoo sen miksi Ay-liikettä yhä tarvitaan. Suomalaisten yritysten johtoon tarvitaan uusi moderniin johtamiseen kykenevä sukupolvi Nallejen ja Pesosten on aika astua sivuun ja antaa tilaa uudelle sukupolvelle joka ymmärtää, että käskyttämisellä johtamisen aika on auttamatta ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Missä modernia johtamista voi oppia?
Ilmoita asiaton viesti
Viittaan ylempään kommenttiini ja vastaan ”lyhyemmin” Granlundin tapaan että ammattiyhdistyksillä, liitoilla ja koko ay-liikkeellä on tulevaisuutta niin kauan kuin työntekijät, liittojen jäsenet niin haluavat?
– Aika monen eri tahon epätoivoinen ”iki-agenda” on ollutkin ay-liikkeen ”kaataminen”, tai edes horjuttaminen. Nyt ”meriittejä” yrittävät kerätä hra Putkosen mentoroimat, Orpo ja Purra.
Orpo ehkä jo, Häkämiehen tapaan, ”palkkion” toivossa, kun kokoomuksen pitkän linjan politrukin kusitolppana olo on ”näyttöjen jälkeen” ohi…?
Palveluksia riittävästi tehneet on yleensä komiasti palkittu.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisin, todella ”malliesimerkki” oli, kun UPM:n, sadan paperimiehen tuloja nauttiva, sellukeisari Pesonen ja monimiljonääri Wahlroos päättivät kurmoottaa paperiliittoa oikein kunnolla, joten seisokista tuli ”hintaa” yhtiölle(-kin)
200-300 MILJOONAA, mutta Pesosen kommentti oli:
”Pieni summa-ja hinta niin isänmaallisesta teosta…(!?!).”
( Mm. toinen, aiempi kommentti tilapäiseksi tarkoitetusta yritystuesta: ”Saavutettu etu johon ei enää kosketa!”).
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen ahneus on vaikeesti hallittavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin nuorempi niin kalaisen järven rannalla olevaa maatilaa katselisin.
Ilmoita asiaton viesti