Yhteiskunnallinen impulssikoe

Aivan turha luulla että maan vakiintunut tapa yhtäkkiä muuttuisi. Ehkä Stefan Wallinin tapauksen tärkein merkitys on saada järjestelmän ydin edes hetkeksi näkyväksi, mahdollistaen tarkkailijan kytkeytymisen, antaen ulkopuolisellekin välähdyksen poliittisesta tosimaailmasta tässä läpitunkemattomassa höttötodellisuudessa. Miten se maailma oikeasti pyörii. Hetkeksi naamiot putoavat, yhteiskunnalliset dynamiikat ja riippuvuussuhteet paljastuvat – kunnes tasapainotila taas kohta saavutetaan. Näytelmä jatkuu.

Mutta hitaatkin dynamiikat kääntyvät lopulta, kunhan voimat ja vastavoimat tulevat useamman kerran tällä tavoin näkyviksi tavan tallaajallekin? – Tai sitten ei. Systeemi nimittäin oppii nopeammin!

 

Hyvä veli -verkostojen maassa vaikutusvallan voimaviivat ovat varsin näkymättömiä. Olikin kiinnostavaa nähdä impulssin seurauksena esimerkiksi pääministerin ja presidentin vaistonvaraiset puolustusreaktiot, pienempien systeemin kapojen (Sasi, Lapintie, …) samoin refleksinomaisesti paljastaessa kytköksensä alla oleviin verkostoihin. Blogosfäärissäkin tietyt aktivistit katsoivat tarpeelliseksi ryhtyä hyökkäykseen vakiintuneita käytäntöjä puolustaakseen, vaikka totuudesta ei todisteiden valossa ole ollut mitään epäilystä.

Systeemitekniikan käsitteitä venyttäen saadaan Wallinin venkoilulle mielenkiintoisia tulkintoja. Poliittinen systeemi on jo pitkälle jäykistynyt: sen säädöissä on tiukka viritys, vapaus on vähissä, ja ollaan lähellä rajavärähtelyjä. Wallinin lausunnot poukkoilevat edestakaisin: oliko se nyt valhe – vai eikö sittenkään; oliko se kielipolitiikkaa – vai eikö sittenkään; pyytääkö hän nyt anteeksi – vai selitteleekö sittenkin. ”Hauskaa” tietenkin on, että kaikki tämä ”värähtely” liittyy valehteluun ja erityisesti jatkettuun valehteluun: mahdollisia valheita on rajattomasti, kun taas totuuksia on yksi, ja jos heti sanoisi totuuden, ei tarvitsisi korjailla. Mutta hyvä näin – kaikki dynamiikka helpottaa systeemin identifiointia.

Poliitikon haasteena tietenkin on, että värähtely lähtee helposti käsistä – niin kuin kävi aikanaan esimerkiksi Anneli Jäätteenmäelle. Mutta Anneli näytti miltä naama näyttää silloin, kun ihminen on oikeasti pahoillaan; Wallinin tefloniin ei tullut nyt edes naarmua, hänelle tämä kaikki anteeksipyytelykin taitaa olla pelkkää imagokonsultin määrittelemää peliä. – Joo on aika lopettaa jo venkoilu, tämä koesuunnitelma on läpikäyty; hauskaa oli niin kauan kuin sitä kesti – ei kai kukaan tältä näytelmältä enempää odottanutkaan.

Oppivan järjestelmän selviäminen häiriöstä tarkoittaa sen tulemista yhä robustimmaksi. Tätä ilmentävät Wallinin uudet puheet, joissa hän lupaa jatkossa olla lausunnoissaan varovaisempi. Sekin vapausaste tulee sitten olemaan vastedes rajoitetumpi, ja jatkossa systeemin häiritseminen on entistä vaikeampaa. Mikä ei tapa systeemiä, se vahvistaa sitä!

Systeemi rakentaa barrikadeja itseään puolustaakseen. Puoluekurin tiukentuminen takaa, että välikysymyksillä on pelkkää viihdearvoa; edes presidentillä ei ole perustuslakimuutosten jälkeen enää mahdollisuutta häiritä hallinnointia. – Ja kun systeemiin ei voi vaikuttaa, viisaat väistävät lopulta, jättävät häiriköimisen. Poliittinen kenttä ja koko yhteiskunta ”rauhoittuu” ja vaipuu apatiaan. Myllyt pyörivät vakaasti – mutta ne jauhavat tyhjää jos niitä ei pyöritä elämänvoima.

 

Neokybereneettisillä periaatteilla voidaan kehittää systeemiä kohti optimaalisuutta. Tämän toteutuminen edellyttää läpinäkyvyyttä: tarjolla olevaa oikeaa ja täyttä informaatiota. Ikävä kyllä neokyberneettisillä järjestelmillä on se vääjäämätön kohtalonsa – lopulta tuleva kelkasta putoaminen, kuolema ja korvautuminen. – On sinänsä kiinnostava kokeilu yrittää pysäyttää systeemin evoluutio: jäädyttää sen kehitys eliminoimalla informaatio, siis valehtelemalla ja salailemalla.

Kyllä, yksittäisen systeemin kehitys voidaan pysäyttää – mutta maailma menee ohi.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu