… Darüber muss man schweigen
Jyrki Kataisen vaatimus on: vaietkaa. – Kuitenkin puhe (tai kirjoitus) on vain julkituotua ajattelua. Eikö nyt saa enää ajatella? – Vai riittääkö se että jättää sanomatta … mutta sehän on vain vilpillisyyttä jos vielä peittelet ajatuksiasi, sehän tekee teostasi vielä raskauttavamman; olethan jo syyllistynyt orwellimaiseen ajatusrikokseen.
Uusin itsesensuurin, ajattelun käpertämisen vaatimus meille tulee siltä, joka blogistanin pelisäännöt määrää.
Kataisen sanoin jokin on niin ”käsittämätöntä”. Ehkä tämä on otettava konkreettisesti: ehkä hän ei tosiaan käsitä. Kulunuttakin herjaa käyttäen … niin, matikannumero kutonen kertoo aika paljon kyvystä abstraktiin ja rivienväliseen ajatteluun. Tällöin oma ajattelu on sidottu kiinteisiin annettuihin kehyksiin, jonkinlaiseen ”rajoitemalliin”; kaikki kehysten ulkopuolelle astuminen pudottaa ulos mallista. Ei kai silloin voi olla muuta kuin tyytyväinen kun joku pankkimies tai vastaava (sivistyneeksi todistettu tietenkin) tarkkaan sanoo kuinka asiat pitää tehdä. Tällainen henkilö on otollinen totalitarismin (mukaanlukien taloustotalitarismi) sanansaattaja.
Nyt ollaan laatimassa ”oikean ajattelun” pelisääntöjä. Mikä on ”hyvä”, se jumitetaan formaatteihin … takana taas valtakunnansyyttäjä Mika Illmanin käden jälki.
Ludwig Wittgensteinia mukaillen, kaikkia formalismeja parhaimmillaankin (jos ne ovat loogisia) voidaan käyttää vain tautologioiden pyörittelemiseen. Mitä tarkemmin sääntöjä viritetään kuvaamaan jotakin ideaalimaailmaa, sitä tarkemmin vapausasteet karsitaan vähän kerrassaan – kunnes ainoat vapaudet ovat pelkkää kohinaa, eivätkä mahdollista kytkentää todellisuuteen. Puheesta tulee smalltalkia, on saavutettu ”sivistys”. – Kun ennen oltiin ylpeitä että suomen kielessä jokaisella ilmaisulla on merkitystä!
No sellaisia kaikki rakenteet ovat, jäykkiä, määritelmän mukaan. Ja kybernetisoituminen lopulta vääjäämättä jäykistää kaikki systeemit. Ja elämä yrittää paeta kuolemaa, henkinenkin elämä, ja häviää aina lopulta.
Salakavalinta on että käsitteet ovat kielellisten rakenteiden ”kytkennät”, kiintopisteet todellisuuteen. Kuka pääsee määrittelemään nämä kiintopisteet määrittelee myös todellisuuden tulkinnan, ja vastaansaanomattomatkin rakenteet voivat muuttua absurdeiksi. Siihen asentoon ne rakenteet paikalleen sitten jämähtävät, ja seurauksena on ”maailma sanojen vankina”. – Tämä rasismi nyt esimerkiksi näyttää olevan uuskielen sanana todella käyttökelpoinen maailman muokkaaja.
Ja yritäpä vaikka keskustella suomenruotsalaisen kanssa – heille kun muiden näkemä ”apartheid” on pelkkä ”perusoikeus”. Kunkin relativistinen maailma on sisäisesti ristiriidaton, mutta vuoropuhelun yrityskin tulkitaan vastapuolella välttämättä vihapuheeksi.
Sivistyneistöä voisi kuitenkin varoittaa, että valtaapitävät ovat AINA olleet tyytyväisiä lakeihinsa, kaikki on viimeisen päälle oikein … ja kapina on AINA mieletön. Vasta jälkikäteen historioitsijat näkevät, etteivät käytännöt vastanneet oikeutta eivätkä totuutta – ja ”vastavaikutus oli vääjäämätön”.
Huumori yrittää nytkyttää vakiintuneita rakenteita tarjoamalla uusia näkökulmia. Niin, huumori yrittää etsiä rakenteiden heikkoja kohtia, ja vaihtoehtoja. Siksihän se on totalitaarisissa yhteiskunnissa niin kiellettyä.
Ja elävissä yhteiskunnissa niin välttämätöntä.
Darüber muss man RAUCHEN!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko ”danach” …?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan ”RUFEN”. Hups.
Ilmoita asiaton viesti
Vahingossa tuosta tulikin vitsi … paheksuttavaa vihapuhetta siis!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän hihamerkkihöpötykset pilaavat vain perustuslaillisten hyvän asian. Nythän olisi tärkeää vain puhua EU:n raha-asioista.
Maahanmuutosta on hyvä puhua myös, sillä ei Suomea kukaan tule pelastamaan, jos yhteiskunta menee sekaisin kun otetaan vastuita ihmisistä, joilla on suunnaton kulttuurishokki.
Mutta mitä Katainen todella tarkoitti käskiessään vaikenemaan. Näistä monimielisyyksistä kun ei aina ota selkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiset valitsevat kai mieluummin kahleet ja varmuuden kuin vapauden tuoman epävarmuuden. Perussuomalaiset valitsivat ”voiman oikean puolen”. Yhteiskunta on taas jäykistynyt lisää. Kuinkahan moni ajattelee (rikos! rikos!) parlamentaarisen tien olevan ummessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siinä uhkakuvia kerrakseen, kun on väkivaltaisia rikollisia. Kyllähän siitä tulee mieleen pakkokeinot innokkaimmille.
Mutta ehkä on kuitenkin parempi, että saa purkaa tunteitaan internetissä. Kuinka paha tilanne oikein mahtaa olla, jos parlamentarismi on kärsimässä hätiä.
Ihmiset ovat vihaisia. Miksiköhän perustuslaillisten kannatus on laskenut niin paljon, vai onkohan se vain vilppiä gallupeissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksiköhän perustuslaillisten [perussuomalaisten] kannatus on laskenut niin paljon”
Media. Ihmiset eivät halua luuserien vankkureille.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustapuolue on ominut teemoja heiltä.
Toivottavasti perussuomalaiset palaavat aiheisiin EUn raha-asiat, pakkoruotsi ja maahanmuutto ilman ihmeellisempiä irtiottoja. Kyllä suomalaiset ansaitsevat oman puolueensa, mitä keskustapuolue ei kaksikielisyyden puolustajana voi koskaan olla.
Ilmoita asiaton viesti
”Puheesta tulee smalltalkia, on saavutettu ”sivistys”. – Kun ennen oltiin ylpeitä että suomen kielessä jokaisella ilmaisulla on merkitystä! ”
aivan erityisen ärsyttävää on kun ihqujen ulkomaalaisten takia aletaan puhua huonoa oujeesjeeshihihihienglantia. Mitä se tekee esim. opetukselle kun ei voida kun ei osata puhua käsitteellisemmällä tasolla. Ettei vaan ilmaiseksi opiskelevat Pablo, Marina tai Ali tipu kärryiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kirjoitti niin hienoja ja vielä sivistyssanoja viljellen, että näin yksinkertainen ihminen ei niitä ymmärtänyt.
No kuitenkin muistakaamme Matti Vanhanen, joka käski hallituksensa olla hiljaa valmisteilla olevista asioista. Niistä ei saanut puhua, koska jotkut mielipiteet olisivat voineet vaikuttaa jollain tavoin.
Nyt Katainen jatkaa samaa linjaa. Olihan hän Vanhasen hallituksessa valtionvarainministerinä. Oppia tuli Kepulta ja Vanhaselta.
Johannes Virolainen tarvitsi ehdottomasti Rkp:n tukea muodostaakseen hallituksen aikanaan. Ruotsalaiset osasivat kiristää ja sen he tekivätkin. Silloin poliittisesti päätettiin, että suomenruotsia eli ruotsinkielen vähäistä itäistä murretta on pakko opiskella kaikissa Suomen kouluissa. Tuosta se lähti ja siitä on Rkp pitänyt kiinni jopa niin, että heidän mielestään perustuslaissa on tästä annettu oma määräys.
Näin on nyt ja näin on suomenruotsi oleva tästä ikuisuuteen. Suomi antaa kaikille kilpailijoille etumatkaa, kun nuoriso joutuu opiskelemaan mitätöntä kieltä muiden tärkeämpien kielten sijasta.
Meidän suomenruotsalaisemme menevät heti henkiseen tukkoon, jos heidän kanssa alkaa tästä asiasta keskustella. On mielenkiintoista lukea esimerkiksi Hufvudstadbladetin nettisivuilta siitä ahdingosta, jossa he kokevat olevansa.
Tapaus Helena Eronen ja Ilmanin vihapuhelakiesitys ovat viemässä Suomea kohti totalitaarista yhteiskuntaa ainakin osittain.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olen oikein ymmärtänyt, apart+heid tarkoittaa erottelua: eri ryhmille on siis erilliset instanssit (koulut, yliopistot, terveysasemat, varuskunnat, siirtolapuutarhat, …). Kun suomenruotsalaisten jonot yms. ovat lyhyempiäkin, ja rahoitus kaiken kaikkiaan suurempaa, mielestäni ”åpartheid” kaikkine mielleyhtymineen kuvastaa vallitsevaa tilannetta varsin hyvin.
Mielestäni käsitteiden sisällöt ovat niin erilaiset suomenkielisillä ja ruotsinkielisillä, ettei vuoropuhelua voi syntyä. Tähän asti onkin sitten annettu ruotsinkielisten hoitaa nämä kieliasiat, he kun ovat ”asiantuntijoita” … toinen vaihtoehto olisi se, että suomenkieliset rakentavat omilla ehdoillaan kielipolitiikan, ja suomenruotsalaiset pakotetaan se vain hyväksymään. Tällaista snottaisiin demokratiaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä esimerkki käsitteiden erosta: Ulla-Maj Wideroos sanoo että ”ei kyse ole sensuurista vaan valinnasta”!
– Joku voisi perustaa totalitarismia vastustamaan jonkin Radio Revan (esikuvana Radio Jerevan) huumorin kanavaksi.
Ilmoita asiaton viesti