Nazizombit

Natsit hyökkäävät Kuusta … tässä alkaa olla jo sitä kaivattua huumoria. Maailmassa joka on päätetty laastaroida ehjäksi kieltämällä hakaristit.

Arvo Ylppö tuli aikanaan melkein valtakunnanpahikseksi kun paljastui että hän oli ollut saksalaismielinen silloin joskus. – Mutta silloin kaikki fiksut ihailivat saksalaisia; ja siihen oli syytä. Kuinka maailma olikin silloin erilainen!

Joka (aktiivisesti) unohtaa menneen, sen kohtalona on … no, jäädä osattomaksi hurjista tarinoista.

 

Jos asiat olisivat menneet toisin, meillä saattaisi tänään olla paremmat käsitteistämisen työkalut ymmärtää nykymaailmaa ja kaaoksen räjähdystä ympärillämme. Ennen vääjäämätöntä romahdustaan saksalainen filosofia, sivistys ja kulttuuri oli hämmästyttävä vuosisatainen menestystarina.

Kant loi (saksalaisen) idealismin. Fichte, Herder ja ketkä kaikki synnyttivät (saksalaisen) kansallisuusaatteen. Hegel keksi ”historian tietoisuuden”. Marx ja pikkutekijät sähläsivät siinä sivussa. Nietzsche jatkoi yli-ihmisellään …

Hybris ja nemesis. Götterdämmerung.

Mitä korkeammalla käytiin, sitä alemmas romahdettiin. Täysin vääjäämättä. Sivistyneistö tiesi että heillä oli historian eteenpäinviemisen vastuu, ”yli-ihmisen” oli otettava asiat omiin käsiinsä, totaalisesti loppuun saakka. Ei se ollut vain alaluokka joka Hitleriä innolla seurasi.

 

Missä on vastaava maailmanymmärrys tänään? Nyt mennään tuhoa kohti mitään tajuamatta … niin, onko parempi marssia sokeasti kuin jonkun ohjaamana? Voivatpa ”vastuunkantajatkin” sitten sanoa, että ”ei me tiedetty” – toisin kuin saksalaiset aikanaan.

Saksalaiset rakensivat systeemejä, he yrittivät vielä ymmärtää. Spengler jo näki vääjäämättömän tuhon tulevan. – He miltei keksivät syklisyyden …

 

Sykli tarkoittaa tänään paluuta kansallisvaltioihin. Hegel on näistä kaikkein syvällisimmin puhunut: ei hänellä ollut kansallisvaltiota ylempää kategoriaa kansanhengelle.

Kansallisvaltio on elävä, hyvässä ja pahassa, ja niin muodoin hallitsematon. Mutta ei sotia keksitty kansallisvaltioissa. Eikä diktatuureja.

Kansallisuusajattelu pelottaa erityisesti Suomessa tiettyjä piirejä: Hegelin ja Snellmanin hengessä yhtenäisyyden edellytyksenä on yhteinen kieli. Voin kuvitella mihin suuntaan kaikki tankesmedjat haluavat kehitystä kääntää.

 

– Hyvää Immanuel Kantin syntymäpäivää 22.4.! – Tosin näinä päivinä Hitlerkin eli, 20.4. – 30.4. …

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu