Neokyberias

Armoitettu sci-fi-kirjailija Stanislaw Lem on kirjoittanut mm. kirjan Kyberias. Siinä kirjassa hän kuvailee konetta, joka pystyy tekemään kaikenlaisia sellaisia asioita, jotka (suomenkielisessä käännöksessä) alkavat kirjaimella E.

Ikävä kyllä laitteessa on suunnitteluvirhe: se pystyy tekemään nimittäin myös ”Ei mitään”!

 

Sukua tällaiselle E-alkukirjaimelle on matemaattinen epsilon, joka kuvaa pienintä mahdollista nollasta poikkeavaa ydintä, abstraktiota, jossa tavallaan kiteytyy ero olemisen ja olemattomuuden välillä. Se on eräänlainen synty, josta voi emergoitua jotakin kiinnostavaa.

Neokybernetiikan hengessä voidaan sitten määritellä emergenssioperaattori €, joka laittaa tällaiset vähäiset ytimet kasvamaan pumppaamalla niihin enformaatiota eli ”energeettistä (in)formaatiota”. Tällöin tulee määritellyksi ”mylly”, jolla on sisäsyntyinen kapasiteetti muuttaa maailmaa ja olla siten merkityksellinen. Tämä emergenssiprosessi ei tarvitse ulkoista ohjausta, joten se voi toimia systeemissä fraktaalisesti ja hajautetusti, joka tasolla yhtä aikaa.

Erilaisissa ympäristöissä € voi toimia alkuna hyvin erilaisille kiinnostaville asioille:

 

€sipuhe
Luku 1: €mergenssi ja €ksistenssi.
Luku 2. €hdollistuminen.
Luku 3. €ntropia.
Luku 4. €lämä.
Luku 5. €voluutio.
Luku 6. €heytyminen.
Luku 7. €tiikka ja €stetiikka!
€pilogi

 

Voihan se olla, että taaskaan ei ole lopulta kyseessä muu kuin ”€i mitään” … vaan jospa kuitenkin?!

Kirja on oikoluluvaiheessa; kommentoikaa! – Kiitos kaikille, olitte koeyleisö testattaessa, kuinka monimutkaisten järjestelmien teoria toimii sovelluskohteista haastavimmassa, ihmisyhteisössä ja ihmisen sisäisessä mielen maailmassa.

Jos ei muuta, niin Vladimir Fominin maalaamia kuvia kannattaa käydä ihailemassa!

 

– Synnyn määrittely on aina avainasemassa. Jos € määriteltäisiinkin ”euroksi”, ei se taitaisi olla alkuna muulle kuin ikäville asioille! Se ei johda kasvuun vaan inflatoitumiseen ja kurtistumiseen. Pääsinpäs taas tölväisemään! – Mutta niin kai se on, kun sanovat että raha on kaiken pahan alku ja juuri.

 

PS. Niklas, olisikohan Teos kirjasta kiinnostunut …?

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu