Blondidemokratia

Kirjoittamisen kynnys ylittyi. – Harvoinpa megatrendien aiheuttamat muutokset ovat yhtä selvästi näkyvissä kuin tässä viikon alussa ovat olleet. Melkein voimme nähdä huomisen absurdiin yhteiskuntaan …

Miten käy kun nolous tai häpeä ei enää ohjaa ihmisten käyttäytymistä? – Kun vallitsee täydellinen individualismi, yksilöllinen vapaus ja hedonismi, tätä uudenlaista orjalaumaa voidaan ohjata kuin lammaskatrasta. Kyseessä on yllättävä, uskomaton yhteiskunnallinen metamorfoosi.

 

Ensinnäkin, millaisia ovat uuden ajan Uudet Uljaat Ihmiset? – Esikuvina kai toimivat erilaiset mediahahmot.

MTV3:lla oli tiistaiaamuna täyteohjelmana ”Voittosoitto”: katsojilla teetettiin hahmotustehtäviä, ei kovin vaikeita: kuvista piti tunnistaa ihmiskasvot. No, juontaja itse ei niitä tehtäviä kuitenkaan kyennyt selvittämään, ja suuttui siitä silmittömästi; tehtävät olivat kuulemma idioottimaisia. Juontaja vain ei tajunnut olla ollenkaan häpeissään. Katsoi ottaneensa moraalisen voiton.

Huomasin että se jonka pitää tajuta olenkin minä. Ollaan siirtymässä maailmaan, jossa järjen käytölle ei myönnetä mitään sädekehää. Siirrytään suoraan itsensä toteuttamiseen vaivautumatta keräämään osaamista tai ymmärrystä. Ainoa tavoite on katu-uskottavuus – kaltaisten silmissä. Koska heitä on paljon.

 

Kuin jatkoksi Henry Laasanen kirjoitti blogissaan, miten tutkimukset paljastavat tatuointien vähentävän naisten puoleensavetävyyttä miesten silmissä. – Tavallaan aivan neutraali tutkimustulos siis. Tämä kuitenkin aiheutti sen, että viestintuoja teilattiin: on kuulemma naisten oma valinta mitä he ruumiillaan tekevät, he ovat oman elämänsä kokonaistaideteoksia. Heidän arvoaan eivät miehet voi määrittää. Ja on kai sovinismia jos heidän subjektiivista maailmaansa ei hyväksytä objektiiviseksi todellisuudeksi.

Ristiriitaisesti kuitenkin omaa individualismia tukemaan tarvitaan laumahenki: näissä verkkoäänestyksissä äänen määrä korvaa puheen laadun. Samoin kuin Facebookissa, tykkäämisten määrä riittää totuudeksi. Laasanen hiljaiseksi!

Mutta kun kaikki on relativistista, kun ei ole tukevaa sivistyksellistä tai kulttuurista tukirankaa, ja kun ei edes poikkipuolisia kommentteja hyväksytä, ainoat elämisen kehykset määräytyvät kai median kautta. Ja silloin ”ajatuskuplista” virtuaalitodellisuuksissa tulee aivan yhtä pettäviä kuin talouskuplatkin ovat.

 

Ympyrä sulkeutui illalla kun Big Brother -talo avattiin (kyllä, kaikkea pitää voida ”tutkia”, tämä on kiinnostavaa!). Talon asukkaat ovat juuri näitä itsevarmoja nykymaailman sankareita: he ovat päässeet televisioon, heitä seuraavat kaikki (siis heille merkityksellisen maailman ”kaikki”). Edellisinä vuosina jo kaikenlaiset friikit on kokeiltu; tavoitteena kun on saada BB-talossa aikaan säpinää. Nyt kuitenkin asukkaat olivat näennäisesti hyvin tavallinsia, ainoa omituisuus on sukupuolijakaumassa: neljätoista naista ja vain neljä miestä. Ei voi välttyä epäilykseltä, että tausta-ajatuksena on usuttaa nämä emansipoituneet naiset toistensa kimppuun.

On kuin Isoveli haluaisi demonstroida individualistien paluun primitiiviseen laumakäyttäytymiseen, Kärpästen herran tyyliin? – Näinkö näkymätön käsi meidänkin kanssamme leikittelee isommassa mittakaavassa?

 

Ketkäpä nykypolitiikassa edustavat pölhöpositivismia jossa totuudet ”oman elämänsä sankareille” sanellaan ylhäältä päin, ja ketkä ovat toisaalta niitä jotka intuitiollaan näkevät yhteiskunnallisten järjestelmien dynaamiset attraktorit ja käyttäytymisen syvähahmot? – No, olen vieläkin persujen suhteen optimisti.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu