Sattuu sitä paremmissakin systeemeissä

Perjantaiaamun Jälkiviisaissa kritisoitiin kovasti presidentti Niinistön syrjäytymisenestohanketta. Niinistöllä on kuulemma kovin holhoava ote – jotenkin kuin kokonaan irti arkitodellisuudesta?

Niinpä, ylhäältä meitä kaitsetaan. Näin on kaikissa systeemeissä: säädön avulla jonkinlainen keskusäly pyrkii ohjaamaan toimintaa kohti tavoitetta, häiriöttömyyttä ja optimaalisuutta. Kohinainen reaalimaailma kuitenkin asettaa omat rajoitteensa. – Olisi niin paljon helpompaa kun epätäydellisyys eliminoitaisiin pois …

 

Systeemi pyrkii aina parempaan, kohti täydellisyyttä. Ja mitä korkeamman tason systeemi on kyseessä, sitä paremmat ovat sisäiset mallit, ja sitä pidemmälle tässä täydellisyystavoitteessa voidaan päästä. – EU-utopiassa täydellisyys näyttää olevan mahdollista. Mutta se edellyttää kohinan sulkemista systeemin ulkopuolelle. Haavekuvat ovat niin ihanat, että kun tämän ihmemaan on nähnyt, paluuta epätäydellisyyden maailmaan ei enää ole.

Olemme siirtyneet yhteiskunnan kehityksessä vaiheeseen, jossa malli on muuttunut tärkeämmäksi kuin todellisuus. Systeemi ei enää uskalla katsoa reaalimaailmaa, se kun ei vastaakaan mallia. Typerä kansa äänestäisi väärin. – Mutta ne olisivat ne yksittäiset ihmiset jotka kuitenkin olisivat ne yhteiskunnan anturit ja ankkurit ympäröivään todellisuuteen. Ilman todellisuuskytkentää ei mikään mallikonstruktio ole toistaan parempi, ja päädytään täyteen relativismiin.

 

Hulluus on kiinnostavaa. Mutta pelottavaa se on kun sen huomaa itsessään. Ja kaikkein pelottavinta on systeeminen hulluus, systeemin irtoaminen reaalimaailmasta; silloin päällekaatuvan hulluuden voi huomata ilman että järjen sammuminen armahtaisi. Yhteiskunta on vajonnut omaan vääristyneiden harhojensa maailmaan.

On joskus sanottu, että hulluus ei ole sitä että järki katoaisi; se on sitä kun kaikki muu katoaa paitsi järki.

Nykymaailmassa kaikki perustellaan järjellä: kuulemma ei ole muuta vaihtoehtoa. Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto olivat vain harjoittelua sen suhteen, kuinka järjellä ohjattu maailma voidaan viedä
totalitaarisuuteen ja raha-ajattelun hallitsemaan sisäistettyyn yksiarvoisuuteen. Seinähulluuteen.

Kyseessä on irvokas järjen riemuvoitto. Kun teorioiden maailmassa kaikki ymmärretään ja kaikki saadaan säädetyksi, ei kyseessä enää ole mikään kommunismin henki tai talouden näkymätön käsi. Kyseessä on sardonisesti naurava vastaansanomaton kartesiuksen henki: ajattelen, siksi mitään ei kohta ole. Tästä on kaikki henkevyys kaukana, kun järki pyyhkii yli kaiken – ja sen jälkeen on vain kaaos.

Ettei nyt lopputulos olisi täysi farssi, olisi hienoa jos tähän kulttuuriseen kuolinkamppailuun olisi saatavissa jonkinlaista ylevyyttä (vaikkapa Eino Leinon tyyliin). Mutta kuten kaikki elävät, myös eri kulttuurit kuolevat eri syistä johtuen; no nyt kävi näin. Ei se hulluksi tuleminen ole oma vika; vikahan on ympäristössä ja perintötekijoissä, systeemin perisynnyissä. Tarvitaanko mitään yleviä loppulauseita? Ehkä hymähdys riittää; ja jäähän tässä elämään pieni ilon kipinä – laajentunut ymmärrys siitä, kuinka monimuotoista onkaan elämä. Länsimaisen kulttuurin tarina on hurja, ylväs ja traaginen: tutkikaa sitä, jälkipolvet, ja olkaa yhtä ymmällänne kuin aina ennenkin! Rooman nousu ja rappio jää tarinana toiseksi.

 

– Kiitos teille saatanat, vihreät ja muut sivistyksen tulenkantajat, innokkaat järjen pikku kätyrit. Olette antaneet meille viimeiset hullunnaurut: yksi teistä miettii rikinpolton kieltämistä, toinen samaan aikaan rikin lisäpolttamista ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ja kaikkeen tähän käytetään suuret määrät yhteiskunnan elämänvoimaa (koska se on järkevää!). Teidän ansiostanne yhteiskunta on skitsofrenian ja neuroosien ongelmakimppu. – Tai ei se ole teidän syynne; se on systeemin syy.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu