Inkiväärikanelilogiikka ja koiranhäntätupsukkalogiikka

Aiemmin näillä palkisilla on esitetty, että ajattelurakennelmien umpikujista pakeneminen edellyttää karteesisuudesta luopumista. Pikkuisen kärjistäen (!), voidaan sanoa, että tämä karteesisuus on miesajattelua, miehen logiikkaa, selkeää ajattelua: on loogisia rakenteita, on johdonmukaisia syitä ja seurauksia, on erillisiä tapahtumia ja niiden tarkkailijoita.

Olisiko naisen logiikka sitten ratkaisu vaikeuksiin? – Ei, ongelma on syvällisempi; logiikka ja järki johtaa elävässä systeemissä lopulta aina romahdukseen, oli se logiikka sitten vaikka vain väärinkäytettyä logiikkaa (niin, sitä nopeammin romahdus tulee).

 

Putkiaivojen ja tippaleivän ikuinen taistelu voidaan pelkistää kahteen nimeen, Kartesiukseen ja Kristiinaan. Kartesius (Desacrtes) aikanaan kiteytti ajattelun ja olemisen ytimen selkeäksi perusprinsiipiksi ”ajattelen, siis olen”. No, kuningatar Kristiina tuolloin kutsui Kartesiuksen Ruotsiin ja tappoi hänet kylmyyteen. – Erävoitto Kristiinalle!

Nykymaailmassa sitten esimerkiksi Kristiina-instituutti parhaansa mukaan pyrkii hälventämään ajattelun niin kevyeksi hötöksi, ettei missään enää ole järkeä: ”ajattelen, siis olen ambivalentti tai jotain”. Ja taas, karteesisuuden tilalle omaksuttu kristiinaisuus tappaa mieslogiikan henkiseen hypotermiaan (kuten vaikkapa Leenu, Liinu ja Tiinu demenstruoivat).

 

En uskonut koskaan sanovani näin mutta – eläköön naistutkimus!

Naistutkijat ovat esitaistelijoita epätoivoisen tuntuisessa taistelussa tieteen omahyväistä järkähtämättömyyttä vastaan. Nämä Jeanne d’Arcit kantavat häpeän väitöskirjoissaan, yrittäessään tunkeutua naisten asein miesten logiikan vankimpaan linnakkeeseen. Tippaleipäajattelua ei nyt vain voi saada menemään putkeen.

Silti tällaisessa tutkimusotteessa on ehkä kyseessä kuitenkin enemmän pyrkimys tieteen uudistamiseen kuin sen tuhoamiseen. Absoluuttisten totuuksien etsimisen sijaan (niitä kun ei ihmistieteissä ole) tuodaan röyhkeän tietoistettu relativismi, jossa kaikki perustuu konnotaatioihin ja käsitteiden suhdeverkostoihin; ainoat ajattelun kiintopisteet ovat dynaamisia tasapainoja. Objektiivisuus tällaisessa tutkimuksessa (Max Weberin mukaisesti) ei pohjaudu tutkijoiden yksimielisyyteen vaan heidän teorioidensa rehtiin kamppailuun meemiavaruuden hurmeisilla kentillä (anteeksi Max!). Verifikaatiota tai falsifikaatiota ei voida tavoittaa; tutkimuksen kriteerinä on ennemminkin relevanttisuus tai relevanssin puute.

Kaikki systeemiset, ”elävät” tutkimuskohteet ovat monimuuttujaisia ja -kytkentäisiä, tippaleipämäisiä, ja putkeen projisoidut tulkinnat kadottavat niiden perusluonteen. Esimerkiksi naistutkimuksen diskurssianalyysissa asiaa on lähestytty jonkinlaista sanasoppaa väsymättömästi hämmentämällä: asioita eri tavoin koskettavien käsitteiden sidokset on irrotettava (dekonstruoitava?) ja sekoituksen on annettava keittyä uudella tapaa kokoon, uudenlaisiksi rakenteiksi. Skalaarinen ”järki” uppoaa kuplivaan kohinaan, ja jäljelle jäävät vain kokonaisuuden pyörteet, dynaamiset attraktorit, ylemmän tason ”käsitteiden käsitteet” ja niiden vapausasteet. – Ehkä, toivottavasti.

 

Ja ehkä, toivottavasti, tällaisen käsitekeiton kypsentämiseen on vielä joskus tarjolla työkaluja. Kun tietokoneiden kapasiteetit edelleen kehittyvät, kokonaisia subjektiivisia maailmoja kaikkine käsitteidenvälisine kytkentöineen voidaan emuloida. Erilaisten ihmisten erilaiset maailmankuvat (terminologiat, käsitteistykset ja näiden painotukset) saadaan ehkä läpinäkyviksi ja yhteismitallisiksi, jolloin niiden välisiä ”paineitakin” voidaan tarkastella miesten logiikalla. Jolloin se muuttuukin tieteeksi. 

Tällaisissa uudenlaisissa tieteen maailmoissa olisi mahdollisuus rajattomaan ”kehittämiseen” ja sopan (ja asioiden) hämmentämiseen ilman pelkoa että koskaan mitään ydinohjuksia saataisiin kehitetyksi  :o)

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu