Fiksatkaa nyt sitten pelkkiä oireita

Osallistuin viime viikolla US:n järjestämään kunnallisvaalikiertueeseen Jyväskylässä. Kiitos järjestäjille, ja erityiskiitos vahtimestarille joka minut junaili sinne yläkertaan! 

 

Vaalien pääteema on kuulemma sosiaali- ja terveysuudistus. Järjestetäänkö kunnallisesti vai yksityistetäänkö? – Aivan intuitiolla heittäisin, että kunnan elämä edellyttää muutamia ydintoimintojaan: terveen kunnan perusfunktioita toteuttavat oma lääkäri, opettaja ja nimismies – yhteisön sydän sellaisena kuin suomalainen kulttuuri sen tuntee. Tällaisia palveluita ei pidä ”ostaa”.

No, nyt on vallalla raha-ajattelu, ja kaiken järki tiivistyy rahaan, Vilénin Sulon moraaliin (”osta jos saat halvalla”).Viisaus ja kaukonäköisyys tänään rajoittuu siihen, että pelotellaan, kuinka kallista lääkäripalvelujen järjestäminen tulee 5 – 10 vuoden kuluttua tulevaisuudessa olemaan. – Vaan minäpä muistan 20 vuotta taaksepäin. Sieltä alkaen emergentit dynamiikat ovat kumuloituneet ja johtaneet nykytilanteeseen. Olisiko siitä jotain opittavaa, vastaisen varalle? 

 

Miksi valuvika on päässyt syntymään? 

Miksi lääkäreitä on niin vähän, että heillä on mahdollisuus poimia kermat päältä, kiristäen palkkatasoa (kuntien kustannustasoa) yhä ylöspäin? Miksi tavallisella terveyskeskuslääkärin palkalla ei lääkäreitä saada töihin? – Pitkäjänteinen myyräntyö on johtanut absurdiin tilanteeseen. Muistan, kuinka vahva Lääkäriliitto on aina kyennyt estämään lääkärikoulutuksen lisäämisen, ja nyt lääkäripula on krooninen. 

Yleisemminkin: lobbareiden kuunteleminen vääristää systeemien luonnollista kehitystä. Lobbaus nyt kuitenkin on vain lipevää loppuun asti suunniteltua omaneduntavoittelua, ja edelleen plutokratian edistämistä. – Näkeehän sen mikä EU:stakin on tullut, kun rahamaailman ”asiantuntijat” ovat päässeet kabinetteihin (ja Suomessa tietyt säätiöt!).

Jos vastapuolelta ei löydy vastaavia resursseja, ei muodostu vastapainetta; ja tällöin ei saavuteta tasapainoa, vaan vaatimukset kovenevat rajatta. 

 

Miksi ei ole tasapainottavaa vastavoimaa? 

Perimmiltään kaikki ihmissysteemeissä palautuu arvoihin – ja raha todellakin on arvojen mitta. Poppamiehet ovat aina olleet yhteiskunnissa muita ylempänä. 

Mitään ei liene tehtävissä niin kauan kuin lääkäriammatit ovat kaikkein arvostetuimpia. Kaukana ovat kuitenkin Hippokrateen ajat ja parantajien pyyteettömyys; ehkä asioiden normalisoituminen alkaa siitä, että nähdään lääkäreidenkin olevan vain ihmisiä … ja kovin inhimillisiä sellaisia. Niin, kyllä se bulvaanifirmojen yms. avulla toteutettu ”verosuunnittelu” on veronkiertoa. 

Attendot ja Mehiläiset (ja mitä näitä on) tekevät hyvää työtä avatessaan ihmisten silmiä näkemään raadollisen rahan ohjaaman todellisuuden (ja ongelma ei ole ainoastaan yksittäisissä liikeyrityksissä).

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu