Hey Jude

Tietyt asiat maailmassa näyttävät säilyvän ja toistuvan ikuisesti – yksi tällaisista on juutalaisviha. Jotta voisi ymmärtää tällaisen systeemisen uusiutuvuuden, emergenttien ajattelurakenteiden sisäsyntyisen ominaisuuden,  on syytä mennä itseensä, oman ajattelunsa syntyihin. – No, mennäänpä alkulähteille: mistä syntyy oma vihani ja rakkauteni

 

Miksi ihailen 

Juutalaiset ovat jostakin syystä käsittämättömän älykkäitä, joidenkin tutkimusten mukaan heidän keskimääräinen älykkyysosamääränsä on 120. Niinpä he ovatkin aikojen kuluessa lahjoittaneet meille valtavan määrän tiedettä ja taidetta. He saivat jopa sosialismin toimimaan kibbutsheillaan. 

Kateellisina sitten vitsailemme tyyliin: Mikä on maailman ohuin kirja? Se on kirja juutalaisten urheilusaavutuksista". – Kuitenkin muistan lapsuudestani Mark Spitzin, uimarin, joka Münchenin olympialaisissa rikkoi kaikki ennätykset. 

Mutta miksi he aikoinaan hyväksyivät holocaustin kuin lampaat? Tämä on heille itselleenkin trauma, ja he oppivat jotakin: ei koskaan enää. Ja niinpä esimerkiksi kuuden päivän sota 1967 oli varsinainen esimerkki urheudesta ja neuvokkuudesta, ihmeenomainen sankaritarina. 

 

Miksi hämmästelen 

Tarinat ovat kulttuurin ydin, ja juutalaisuus onkin täynnä mahtavia tarinoita ja myyttejä joita ei paljon muille selitellä. Jopa siinä määrin, että juutalaisia on aina syytetty salatieteistään. Esimerkiksi Kabbala on täynnä elämän olemuksen pohdintaa. 

Tällaiseen taustaan liittyvä esimerkki juutalaisesta sanamagiasta on tarina Golemista

Tämän tarinan mukaan prahalainen rabbi Löw oli muovannut Golem-figuurin savesta. Sen otsassa luki "meth", mikä heprean kielessä tarkoittaa kuollutta. Kun kuitenkin sana täydennettiin muotoon "emeth", mikä tarkoittaa totuutta tai merkityksellisyyttä, Golem alkoi elää (ja aiheutti sitten kaikenlaista hämminkiä). – Kerrassaan hämmentävä yhteys emergenssioperaattoriin

 

Miksi vihaan 

Juutalaiset ovat kautta aikain erikoistuneet pankkitoimintaan ja rahan käsittelyyn, tällaista toimintaa kun muissa uskonnoissa on pidetty kyseenalaisena. – Mutta ehkä rahamaailman hallintaan liittyy muutakin huolestuttavaa kuin yksilöiden normaalia ahneutta ja löysää moraalia? Tosiaan, entäs ne salaliitot, miksi juutalaiset ovat toimineet niin tarkalleen Siionin Viisaiden pöytäkirjojen mukaan?

Voidaan ajatella, että rahatalous on esimerkki "materiaalisesta vitalismista", näkyväksi tehdystä elämänvoimasta. Kun arvot koodataan rahaksi, tulevat vitaaliset paineet ja niiden aiheuttamat virtaukset konkreettisiksi: raha on yhteiskuntaruumiin elämänneste. – Kaikki perinteiset ei-vitalistiset talousteoriat yrittävät vain jälkikäteen selittää dynamiikkojen seurauksia, ymmärtämättä asioiden ydintä. 

Kun kukaan muu ei asioita ymmärrä, asiaan vihkiytyneiden on helppoa tehdä kaikenlaisia kokeiluja: esimerkiksi korko aiheuttaa rahan inflatoitumisen, ja näin muodoin elämännesteen laimenemisen. Ja kun rahalla aletaan tehdä rahaa, erityisesti kun käytössä on osittaisvarantojärjestelmä, elämännesteen valtaa kuin jonkinlainen verisyöpä: rahan määrä kasvaa hallitsemattomasti, ja veri alkaa ikään kuin kuplia ja kiehua. Kauheasti epämuodostunut Golem on nyt päässyt irralleen tässä vapaan rahan virtauksen maailmassa , irti mistään kontrollista, ja rikkoo kaiken

 

Uskon että nämä juutalaiset älykkyydessään ymmärtävät kaiken tämän … miksi rahataloudesta sitten ehdoin tahdoin on haluttu tehdä Frankenfurtin hirviö? Taasko tässä leikitään tulella?

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu