Klopalisaatio-oppia kantapään kautta

Mitä kansainvälistyminen ja rajojen madaltuminen meille merkitsee? Luulenpa, että suomalaisille se merkitsee täkäläisten "menestyjien" kaikkoamista pehmeämmän leivän ääreen. Mutta eipä hätää – tilalle tulee kyllä "menestyjiä" muualta. 

Tarkastellaan asiaa käytännön esimerkin avulla. Tiedetäänhän, että bumaga on bumaga kun taas praktika on praktika

 

Tuttavaperheeni teki kulttuurimatkan Savonlinnan oopperajuhlille. Olivat onnistuneet varaamaan majoituksen jostakin pienemmästä majoitusliikkeestä. Saivat huoneen avaimen venäläisittäinn puhuvalta henkilökunnan edustajalta. Aikanaan lähtivät sitten oopperaan, ja sen jälkeen illalliselle. Palattuaan yöllä majoituspaikkaan huomasivat kuitenkin että heidän sängyissään nukkui tyystin vieraita ihmisiä. Henkilökuntaa ei tavoitettu edes puhelimitse, ja asia eteni kiistelyksi. – Kuinka tilanteessa olisi pitänyt toimia "kansainvälisesti"? 

 

Impivaaralainen meininki – siis väärin 

Tuttavaperheeni piti pintansa, ja vieraat nukkujat lähtivät yön selkään. Epäilys majapaikan tasosta oli kuitenkin herännyt, ja he tarkasivat huoneen tarkemmin. Onnistuivat saamaan kiinni vain kuolleita koppakuoriaisia, mutta se riitti heille: hekin lähtivät yön selkään. 

 

Internationalistinen meininki – siis oikein 

Kun aikansa olisi siinä ihmetelty elämän outoutta, olisi naurahdettu, ja olisi kaivettu esiin vodkapullo ja balalaikka, eihän nukkumisesta olisi kuitenkaaan enää tullut mitään. Aamulla nämä toisillensa vieraat olisivat jo olleet sydänystäviä, jotka olivat sattuneet yhteen parhaalla tavalla: sattumalta

 

Vääjäämättömiä asioita ei kai kannata katsoa negatiivisesti. Aivan vilpittömästi voidaan varmaankin sanoa, että olemme kiehtovan, vitaalisen tulevaisuuden partaalla, joka tarjoaa sydämentykytyksiä ja elämän tunnetta arkeen. Paljon syitä melankolisiin lauluihin. – Kaikki vain menee kovin monimutkaiseksi kun totutut toiminnan mallit eivät enää toimikaan (ja nekin mallit jotka toimivat (stereotyppiat) – niitähän ei saa käyttää).

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu