Sotaratsu vetäytyy
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi uudenvuodenpuheessaan, että "kansallistuntoinen yhteisö ei sulje ulkopuolelleen ketään, ei syntyperänkään vuoksi". Mutta mistä saadaan kansallistunnetta, kun kaikki rehelliset kansallistunnot on kielletty? Asioista ei kai nykyisin voi puhua ilman vihapuhetta.
Sain silloin aikanaan rangaistukseksi verkon oikeudenjakajilta bannin — ja tämän päälle Korkein Oikeus antoi minulle infarktin.
Mutta Niinistön puhe — varmasti moneen kertaan oikoluettu ja loppuun asti pohdittu — sisältää lopussaan myös melkoisen pelotteen:
- … Tutustuimme viime vuonna myös Sulo Karjalaiseen, jolla on karhu kaverina. Että noin katsoo eläin ihmistä, ihminen eläintä, silmästä silmään. Ymmärtävät jotain, paljonkin, toinen toisistaan? Ihmisyyttä vai eläimyyttä, luontokappaleita kumpikin. — Entä ihminen ihmistä, silmästä silmään. Se auttaa näkemään, vaikka toisen avuntarpeen. Auttaa ymmärtämään, että toisellakin on tavoitteita tai vaatimuksia. Taikka opettaa tunnistamaan vaaran ja hallitsemaan pelon. …
Kaikki tietävät, että kesyjenkin karhujen kanssa täytyy olla koko ajan varuillaan: ne saattavat yllättää hoitajansa, villieläin on aina villieläin. — Tähänkö Niinistö vihjaa, siis että myös vieraita ihmisiä pitää alituisesti varoa ja pelätä? En edes uskalla arvata, että yllä haiskahtaa muukalaiskammo ja rasismi.
Alamme kai kaikki elää varjojen maailmassa, Niinistön sanojen mukaan, peläten Pahuutta. Ja toisaalta koko ajan saa pelätä seuraavaa Oikeuden iskua toisesta suunnasta. — Hyvä on, minä vetäydyn hullutuksesta suosiolla: aion keskittyä hallittavissa olevaan mielensisäiseen duaalimaailmaan. Tulen jatkossa kirjoittelemaan vain Vapaavuoron viihde-palstalla. Hieman esimakua tästä löytyy Mentaalivitalismi-kirjasta.
— Tervetuloa "kuusen latvaan"!
Kammiostaan korkeasta
katselee hän maailman piirii
taisteloa allans' monta
havu-oksan rauhanviiri
päällänsä liepottaa …
Kuvaus karhun ja ihmisen ystävyydestä ja silmiin katsomisesta edustaa yksilölähtöistä maailmankuvaa, ei yhteiskunnallista. Se on samalla Niinistön maailmankuva, jossa yhteiskuntaa tarkastellaan yksilölähtöisesti. Kuitenkin yhteiskunnan rakenteet kuten tulonjako ja omaisuuksien jakautuminen määräävät yksilön toimintamahdollisuuksia kaikkein eniten. Sitä Niinistö ei tunnista.
Niinistön uudenvuoden puhe paljastaa hänen poroporvarillisen maailmankuvansa ja samalla sen, etteivät yhteiskuntamme rakenteelliset ongelmat kiinnosta maan korkeinta johtajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö ei myöskään tajunnut edes normielämää ihmetellessään asiaa. Lähtökohtaisesti ei villieläimiä kannata katsella silmästä silmään ja se on jopa vaarallista jo isokokoisten tuntemattomien koirien kanssa. Myös tietyissä ihmiskulttuureissa ja -piireissä silmiin tuijottelemista pidetään aggression merkkinä ja myös tällöin voi päästä hengestään.
Sulo Karjalainen voi olla poikkeus mutta villieläimet ovat silti aina villieläimiä, myös tarhassa kasvatettu karhu. Onni voi jossain kohtaa loppua, kuten eläintarhoissa asia hyvin tiedetään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei kai Niinistön puhe voinut olla noin iskevä ja viiltävä … ehkä se oli vain huonolaatuisen puheenkirjoittamisen mahdollistamaa yhteensattumaa? Eivät kai vieraat kulttuurit rinnastu villieläimiin?
Samanlaiset pohdinnat kävivät mielessä sitä miljoonan euron itsenäisyysjuhlaa katsellessa: turha miettiä viestejä syvällisesti jos viestiä ei ole. Esimerkiksi se ei kai ollut pottuilua Suomen urheilumenestykselle kun siinä yhdessä sketsissä sählättiin potkupallon kanssa metsässä, tai kun se mäkihyppääjä nostettiin nosturilla lavalle … tai turha edes arvata mikä koodi kätkeytyi siihen Oodi-ilotulitukseen (vai oliko se ”Oodi ilotulitukselle”?). Onko siinäkin jokin vitsi, että tämä juhlavuoden hanke valmistuu (toisten suurhankkeiden kuten metron ja ydinvoimalan perinnettä kunnioittaen) vuoden myöhässä …
Kun suomalaiset nykyään tekevät jotakin, taitaa olla paras olettaa, että ”ne ei vaan ossaa”?
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä, jos Niinistön viittaama asia onkin silkkaa realismia, minkään kammon tai rasismin sijaan? Vaarat ja terveen pelon aiheet eivät ole maailmasta loppuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Tyyliin ”varo vierasta, älä käännä hänelle selkääsi, muuten hän raatelee ja tappaa”? – Ei tällaista ihan ugrimöllin tapauksessa ole tarvinnut ajatella :o)
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sitä ennen tarvinnut ajatella rekoista Nizzan rantabulevardilla eikä Berliinin joulumarkkinoillakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mukavaa, että olet taas täällä Usarissa pitkästä aikaan. Ajattelinkin juuri vuodenvaihteessa, ketä täältä hyvistä kirjoittajista on jäänyt pysyvästi pois ja sinä tulit ensimmäisten jälkeen mieleeni. Huomasin nimittäin vasta nyt tuon Oodin yhteydessä, että olet taas mukana. Kiva.
Itse asiaan blogisi aiheeseen , niin siitä. Íen oikein osaa sanoa mitään. Niinistön puhe oli sitä samaa poliitikon puhetta kuin tavallisesti, jopa jumalan siunausta myöten… Karhu-vertaus oli poikkeus säännöstä ja ajattelinkin siinä paikassa, että onkohan Jennillä siihen osuutta? Äänensävyjä olisi voinut vähän enemmän harjoitella, mutta ehkä tämä sopi hyvin lakimiehen tyyliin. En tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Mukava olla taas ”kotona”!
Mutta tosiaan, olen ”muuttanut” … Kaija K., toivottavasti löydät ”uuteen elämääni” …
https://www.youtube.com/watch?v=uJRcpGBDFGU
Ilmoita asiaton viesti