Sysäys 1: Toivon herääminen

Uskomatonta. Voisiko olla niin, että Timo Soini ja Perussuomalaiset tosiaan saavat vyöryn aikaiseksi?

Kun melkein oli jo hyväksytty ajatus, että Suomi ja Eurooppa ovat valmiita, että enää vain käperrytään sisään päin omaan ylemmyyteemme … niin onko tähän ummehtuneisuuteen tosiaan vielä tarjolla raikkaita tuulia? Onko mahdollista vapautua henkisistä kahleista ennen kuin kiinalaiset ja muut nuorekkaammat kulttuurit pyyhältävät ohi?

Uskalla tarttua uusiin haasteisiin – näin on helppo sanoa. Mutta tällainen uusiutuminen edellyttää uskallusta ajatella raikkaasti ja rehellisesti. Jos jähmetämme ajattelumme vanhoihin kehyksiin, kehityksen kahlitsemattomat voimat suistavat meidät sivuraiteelle. Maailma muuttuu vaikka me emme muuttuisi.

Täytyy uskaltaa regeneroitua. Niin, kuolema on osa elämää – myös finanssimaailmassa.

 

Talouselämä, yhteiskunta … ja kaikki vähitellen rakentuneet ”elävät” kokonaisuudet ovat kompleksisia järjestelmiä. Tällaisten järjestelmien ymmärtäminen on nykytieteen suurimpia haasteita. Eräs kehys tällaisiin tarkasteluihin on (jokseenkin loppuunkaluttu) kaaosteoria: kuinka pienet muutokset alkutilassa johtavat arvaamattomiin muutoksiin lopputilassa.

Tänään, vaalien lähestyessä ja takauspäätösten odottaessa, Perussuomalaisten nousu saattaa saada aikaan kaaosteoreettisen perhosefektin Euroopan Unionin tasolla. Vapautuminen pankkimiesten ja muiden ”asiantuntijoiden” luomista pakkopaidoista voisi olla askel kohti ihmisarvoisempaa Eurooppaa.

 

Kybernetiikka tarkastelee kompleksisia järjestelmiä omasta dynaamisten ilmiöiden näkökulmastaan; avainasemassa ovat järjestelmän osien vuorovaikutukset ja sisäiset takaisinkytkentäilmiöt. Edelleen, neokybernetiikka tarjoaa työkalut ymmärtää kompleksisia vuorovaikutuksia laadullisesti, yksityiskohdat unohtaen. Tähän kehykseen tullaan paneutumaan tässä kirjoitussarjassa.  

– Gregory Bateson, eräs kuuluisimmista vanhan polven kyberneetikoista, muotoili ”positiivisen perhosefektin” muodossa make a difference that makes a difference. Siis aiheuta sysäys jolla on vaikutusta. No, omalta osaltani yritän olla osa positiivista muutosta – siksi tämä blogi.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu