Sysäys 7: "Tyhmän evoluution" mekanismi

Evoluution suoraviivainen, mielikuvituksetonkin laki pyrkii parantamaan toimijan kytkeytymistä resursseihinsa, niin että suurempi osa ympäristön emergiasta saadaan tämän omaan käyttöön. Kokonaisuuden kannalta silmitön kasvupyrkimys johtaa kuitenkin usein vapausasteiden ulosmittautumiseen ja robustisuuden vähenemiseen.

Kun suoraviivaisesti mennään siihen suuntaan missä lisähyöty on näkyvissä, pelkästään kytkentää tehostaen, ei kehitetä uusia vapausasteita vaan puristetaan vanhoja. Jos liikkumavaraa on, tasapainopiste siirtyy edemmäs, mutta kilpailun kiristyessä vapauksien puristuminen näkyy järjestelmässä ns. jäykistymisenä eli kybernetisoitumisena. Vapaudetkin muuttuvat ulkoa katsoen rajoitteiksi joiden alla kaikki kärsivät. Kuinka tähän päädytään?

Tarkastellaan asiaa yksittäisen toimijan näkökulmasta. Jos hän kehittää tehokkaamman menetelmän resurssien saantiin, siitä on hänelle aina hyötyä. Muut toimijat kuitenkin seuraavat esimerkkiä, ja tasapainossa koko yhteisöllä on sama kehittyneempi toimintatapa. Sehän on hienoa – mutta osoittautuu, että tietyn ”abundanssivaiheen” jälkeen jaettavan määrä on kaikilla pienempi kuin ilman tuota tehtyä evoluutioaskelta (tämä tosiasia paljastuu neokybernetiikan kaavoista). Peräytyä ei kuitenkaan voi: kyseessä on eräänlainen vangin paradoksi. – Kynnysarvoa ”kulta-ajan” ja ”rauta-ajan” välillä ei voi järjestelmän sisältä havaita.

Kehityksen voima on vastaansanomaton, suorastaan järjen sanelema. Kukapa järkevä voisi vastustaa toiminnan tehostumista ja lisääntynyttä läpinäkyvyyttä! Järjestelmän implisiittiset ja eksplisiittiset säädöt tehostuvat, kun tiedon keruu (mittaus) tarkentuu ja nopeutuu ja kun korjaustoimenpiteet (ohjaus) vastaavalla tavoin paranevat. Hyvin konkreettinen heijastuma näyte- ja säätövälin kohtuuttomasta kiristymisestä yritysmaailmassa on siirtyminen kvartaaliajatteluun, jolloin toiminnan hätäisyydessä jo ohitetaan markkinoiden luontainen dynamiikka. Esimerkiksi työelämän tiivistymisestä käynee työntekijöiden tehostunut valvonta ja raportoinnin lisääntyminen (mittaus) ja vaikkapa uudet ”lähiesimiehet” (ohjaus).

Kasvun syöpämäisen luonteen huomaa erityisesti silloin kun vastavoima yhtäkkisesti katoaa: tällöin tämä ”voittaja” voi ajautua hermeneuttiseen itsetyytyväisyyteen – voidaan jopa puhua systeemisestä narsismista: ulkopuolisesta todellisuudesta ei tarvitse enää välittää.

  • Kun Neuvostoliitto romahti, Yhdysvallat menetti kilpailijan globaalissa taistelussa ihmisten sieluista. Nyt kuitenkin nämä onnen ja autuuden kauppamiehet tuntuvat olevan vilpittömästi ihmeissään kun amerikkalainen elämisen malli ei kaikille kelpaakaan.
  • Kun kommunismi romahti Neuvostoliiton mukana, oli kapitalismi tullut ”todistetuksi”. Pankkimiehet ajautuivat euforian tilaan … mutta kun reaalimaailma nyt iskee vastaan, finanssigurut kehtaavat vaatia että heille on ostettava uudet lelut rikottujen tilalle.
  • Kun uskonnolliset selitykset on saatu ajetuksi nurkkaan, tiede on ottanut sankarin roolin. Hyvää tarkoittavat uuden ajan lähetyssaarnaaajat eivät voi ymmärtää, kuinka jotkut voivat vielä harata vastaan kun kuitenkin tiede selittää kaiken, mysteerejä ei ole.

Suomalaisessa politiikassakin on omat narsismiin viittaavat piirteensä. Eräälle puolueelle on annettu yksinoikeus kielipolitiikkaan, johon muut puolueet eivät puutu. Kun sitten tältä pohjalta on vuosikymmenet saatu rakentaa absurdia todellisuutta, ihmetellään vilpittömästi, kuinka jotkut eivät ymmärrä kaksikielisyyden rikkautta

Oudointa eurooppalaisessa todellisuudessa on kuitenkin kuinka meitä aktiivisesti ollaan ajamassa kulttuuriseen itsemurhaan. Resursseja uhrataan silmittömästi esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan – vain hyvän omantunnon ostamiseksi. ”Moraalinen ylevyys” on arvo, jota Eurooppa yrittää huonolla menestyksellä muillekin markkinoida. – On pelottavaa nähdä kuinka henkisesti kuolemansairas kulttuuri silpoo itseään.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu