Sysäys 10: Absoluuttiset arvot

Timo Soinin vakaumukseen perustuva elämän kunnioitus ja ehdottoman kielteinen kanta aborttiin kuulostaa nykymaailmaan sopimattomalta tiukkapipoisuudelta. Hän ei ole kantaansa halunnut edes selitellä. Hmmm …?

Uskontojen määräämät arvojen rakennelmat ovat kiinnostavia, koska ne ovat mahdollistaneet kestävän kehityksen. Kaikissa kulttuureissa on ollut uskonto tiukkoine arvoineen, muuten ihmisiä ei olisi saatu pakotetuksi yhteistoimintaan rakentamaan sitä korkeamman tason järjestelmää eli yhteiskuntaa. Yhtenäiskulttuuri mahdollistaa toimijoille samat ”suodattimet” jolloin maailma nähdään suunnilleen samoin; tällöin todellisuudesta voidaan saada aikaan mielekäs malli.

On haastavaa löytää arvojen (meemien) kombinaatio jolla vältetään sekä anarkia että apatia: uskontojen on täytynyt pitää yhteisö koossa eliminoiden liiat vapaudet, mutta toisaalta niiden on täytynyt antaa riittävästi vapautta että järjestelmä on kyennyt mukautumaan maailman muuttuessa. Sopivat arvot ja meemit ovat mahdollistaneet uskonnon ja yhteiskunnan yhteisen kehityksen tuhansien vuosien ajan; näitä arvojärjestelmiä ei kannata suin päin hylätä.

Vakaumuksen kunnioitus voisi helpottaa myös kulttuurien yhteentörmäystä. Talibaneja ei voi voittaa – he ovat oikeassa, sen vuoksi amerikkalaisuus ei heihin tartu. He halveksivat länsimaisen ajattelun kapeutta: vai että ihminen voisi hallita elämäänsä – voi millaista tyhmyyttä ja röyhkeyttä!

Yksi menestystekijä monissa uskonnoissa on lupaus taivaasta, korvaus elämän kärsimyksistä kuoleman jälkeen (ihan varmasti maksan, moninkertaisesti, heti kun olet kuollut – mahtava bisnesidea!). Kun ideaalit ovat niin ylevät ettei arvojaan voi noudattaa, siitä tulee huono omatunto ja syyllisyys; toinen kristinuskon avainmeemi onkin syyllisyydentunto (ja sen päälle bonuksena vielä perisynti). – Eikö olisi parempi jos arvot olisivat vähemmän ylevät, ”ihmisenkokoiset”?

 

Timo Soinin sanoin ”(ihmis)elämä on pyhä”. Mutta eikö siittiö ole eläväisempi kuin yksilö myöhemmin koskaan elämässään, onko sekin pyhä! Toisaalta sitten jos ihmisarvoon vaaditaan tietoisuutta ja minuutta, onko vauvakaan (sikiöstä puhumattakaan) vielä ”täysi” ihminen kun kognitiivinen koneisto ei vielä täysin toimi? Ja eikö muulla elämällä ole mitään arvoa?

Elämänmuotojen arvostuksessa täytyy voida olla aste-eroja. Neokyberneettisessä kehyksessä voidaan määritellä, että elämää on siellä missä on elämänvoimaa eli enemmän tai vähemmän tietoista resurssinhimoa. Elämänvoima on lähtökohtaisesti ihailtavaa; yhdessä evolutiivisen valintaperiaatteen kanssa tämä johtaa yhä monimutkaisempiin (resurssien käytön kannalta tehokkaampiin) elämän ilmenemismuotoihin. Koska elämä muodostaa jatkumon yksinkertaisesta monimutkaiseen, elämän arvo vaihtelee (relativistinen arvojen perusta ei kuitenkaan tarkoita arvorelativismia!).

Arvotuksen perusta voidaan siis sitoa elämään: ihaile elämää eli monimutkaisia järjestelmiä eri ilmenemismuodoissaan ja pyri edistämään niiden kehittymistä – tai voidaan myös sanoa että arvosta ja luo kauneutta. No kauneus puolestaan: se on intuitiivinen ymmärrys ”korkeampien voimien”, kyberneettisen koneiston läsnäolosta, mikä heijastuu funktionaalisuutena, fraktaalisuutena, sopusointuisuutena, yllätyksellisyytenä … Todellakin, tällä on myös yhteys klassiseen kauneuskäsitykseen ja taiteeseen: taiteen ”arvo” on sen kyvyssä synnyttää elämää, eli saada aikaan ehkä laajenevia monadeja ja assosiaatioprosesseja havaitsijan mielessä.

Elämän kunnioitus on hyvä arvo, ja se melkein jo riittää lähtökohdaksi laajempaankin maailmankatsomukseen. Elämällä eri muodoissaan on valtavan pitkä kehityshistoria; kunnioita tätä osaamista, kykyä säilyä elossa (lajina) niin pitkään. Arvostaessasi elämää arvostat myös itseäsi: sinä olet oman maailmasi keskus, sinä kytket yhteen menneen ja tulevan, oma historiasi on ihmiskunnan historia.

 

… Toisekseen, se, ettei Timo Soini sanomisiaan turhia selittele, sekin on perisuomalainen arvo: Tässä seison, sanojeni takana. Ei huono, se nyt vain antaa luotettavan vaikutelman jos kaveri ei edes osaa valehdella.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu