Sysäys 16: Pakoon vankiloista

Eino Leinolle (kuten suomalaisuudelle yleensäkin?) oli ominaista kyky ja rohkeus nähdä elämän kaikki puolet – myös ne varjopuolet. Tällainen herkkyys, kun ei luule hallitsevansa maailmaansa – se estää systeemiseen narsismiin ajautumisen.

Neokyberneettisessä kehyksessä ne ovat vapaudet jotka ovat avainasemassa kaikenlaisessa kehityksessä (evoluutiossa) – ja vapauksiin keskittyminen on myös avain evoluution ”fiksuun” mekanismiin (vertaa Sysäys 7). Kun tyhmä kehitys kulkee päistikkaa läpi kaikkien vastusten mistään välittämättä pitkin vapauttaan, järkevässä kehityksessä ymmärretään (enemmän tai vähemmän tietoisesti), että informaatio ja emergia systeemeihin tulee ulkopuolelta, maailmasta. Kun nähdään vastapaineet ja reagoidaan niihin, yhteys todellisuuteen säilyy; ja jos puristus on riittävä, uusi vapaus saattaa emergoitua (”pullahtaa”) näkyviin. Uusi vapaus tuo uutta resurssia ja jaettavaa järjestelmään. – No uusikin vapausaste tulee aikanaan hyödynnetyksi ja säädetyksi, ja uusia vapauksia tarvitaan yhä vain uusia. Voisi sanoa, että populaation tasolla memeettisestäkin evoluutiosta tulee saltationistista.

Paineiden tasapaino on uusien mahdollisuuksien ”paineastia”. Perinteisessä ajattelussa tällaisesta elämän taistelusta annetaan melko lohduton kuva. Esimerkiksi itämaisissa uskonnoissa kärsimys on keskeisessä roolissa, ja Arthur Schopenhauerin filosofiassa tuska on läpikäyvä ilmiö kaikkialla maailmassa: tahdot taistelevat, eikä kaikkia haluja voi saada tyydytetyiksi.

 

Schopenhauerille taide tarjosi (hetkellisen) pakokeinon oravanpyörästä. Niin, yleisemminkin, uusien vapausasteiden löytäminen edellyttää kokonaisuuden näkemistä, mielikuvitusta ja luovuutta, ja rohkeaa ajattelua. Intuitio auttaa hahmottamaan ajatuksen hyvyyden (kauneuden) jo silloin kun se on vasta idullaan. Mitään automatiikkaa vapauksien löytämiseen ei ole olemassa – jos olisi, sellaiset vapausasteet olisi jo löydetty!

On erilaisia harjoituksia, joilla vapausasteita voi tietoisesti hakea; perinteisimpiä näistä ovat zeniläiset koanit, joissa ajattelun umpikujat paljastetaan. Yleisemminkin, kognitiivinen dissonanssi (jos sen uskaltaa kohdata) aiheuttaa törmäyksiä vakiintuneiden ajatusmallien välille. Erityisesti huumori on parhaimmillaan varsinainen meemitörmäytin, joka tuottaa uuden ajattelun siemeniä. Tieteen puolella paradoksit ovat puhtaimmilleen jalostettu keino haastaa vakiintuneet paradigmat.

Thomas Kuhnin tieteenfilosofiassa antiteesi on standarditieteellisen teesin haastava uusi ajattelutapa. Voidaan ajatella, että yhdessä nämä virittävät uuden vapausasteen jonka varrelta synteesiä vastaava tasapaino löytyy. Yleisemminkin: ääripäät virittävät välilleen jatkumon. Neokybernetiikan vapausasteet tekevät dialektiikan uudelleen eläväksi.

 

Onneksi väite ”vastakkainasettelujen aika on ohi” ei pidä paikkaansa, vielä on vaihtoehtoja; vielä on politiikassakin dynamiikkaa ja kihelmöiviä tilanteita. Vaalikeskustelussa Timo Soini laitettiin paineeseen: hänen odotettiin taipuvan ja syövän sanansa vakuusasiassa. Soini kuitenkin toimi suoraselkäisesti – puun ja kuoren välissä ollessaan hän näki vapautensa suunnan valintaan. Ääripäät (vaihtoehtoina tukipolitiikka tai siitä irtisanoutuminen) kristallisoituivat, osoittaen selkeää ajattelua ja rohkeutta. – Kysyttäessä asiasta Soini totesi että se ei ollut harkittua, että ”ei tässä niin fiksuja olla”. Hmmm … teot puhuvat vakuuttavammin kuin sanat.

 

Olet oman maailmasi tärkein henkilö. Jätä muut taistelemaan vanhoista resursseista ja löydä itsellesi uudet. Tällainen ”itsekkyys” koituu lopulta kaikkien hyödyksi lisääntyneinä resursseina. – Vanhaa ajatelmaa mukaellen (ja laajentaen Tommy Tabermannin ”tule kovaksi, pysy pehmeänä” -mietelausetta)

    Anna minulle voimaa toteuttaa vapauttani
    Anna minulle herkkyyttä havaita vastavoimat
    Anna minulle viisautta nähdä uudet mahdollisuudet.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu