Sysäys 18: Äänestämään hopi hopi!

Olen huomannut itse olevani perussuomalainen kuulumatta Perussuomalaisiin – olen hämmästynyt kuinka hyvin Timo Soinin ajattelu sopii yhteen oman todellisuuden mallini kanssa. Perusarvotkin ovat persuarvoja. Voisi melkein sanoa, että neokybernetiikka on perussuomalaisuuden perusteoria.

Neokybernetiikka ei kuitenkaan ole poliittinen ajattelutapa, se vain tarjoaa suuntaviivat perusrehelliseen ajatteluun: näin sen täytyy olla. Perussuomalaisuudessa luotetaan kansan hiljaiseen tietoon ja Perstuntumaan, naiiviuden uhallakin. Se on oikea asenne, koska kansan viisaus on intuitiivista ymmärrystä, kokemuksen opettamaa ”hiljaista tietoa”, jota ei voi sanallisesti ilmaista eikä kirjoista lukea. Niin, kun puhutaan kansasta, kyse ei ole tyhmimmistä vaan älykkäimmistä … tai ainakin viisaimmista: asiat tapahtuvat reaalimaailmassa eivätkä kuvittelluissa konstruoiduissa abstraktioissa.

Mutta tähän tarvitaan varauma: ei jokainen perusihminen ole viisas. Jos ainoa ”takaisinkytkentä”, eli kytkentä todellisuuteen on sosiaaliturvaluukun ja television kautta, jos on jo näin eristynyt tosielämästä, maailmankuva voi olla aivan yhtä valheellinen kuin muillakin kuplassa elävillä. – Ja itseään on pitänyt sivistää, subjektiivinen maailma ei saa olla liian pieni. Erona ”sivistyneistöön” onkin vain se, onko sivistys ylhäältä annettu vai elämästä omaksuttu.

 

Voisi vielä pohtia kysymystä, onko kuitenkin suomalaisuus ja perinteinen ”vanha tieto” pelattu ulos, onko maailma sittenkin tullut liian monimutkaiseksi? – Väite nyt on se, että vain järjestelmät ovat tulleet liian monimutkaisiksi. Maailma (luonto) on sama kuin ennen, sen päälle vain on rakentunut yhä parempia (tai sitten ei) malleja sitä kuvaamaan. Kuitenkaan mallien sofistikoituneisuus ei ole itseisarvo, eikä todellisuus ole sama kuin tämä pintakerros.

Vaalikeskusteluissa on peloteltu Impivaaralla, sillä, kuinka ajaudutaan pussinperälle, jos ei oteta ulkomaailmaa ehdoitta vastaan. Mutta tämä Impivaarahan on suomalaisten mielissä vapauksien valtakunta, jossa juuri puhaltavat raikkaat tuulet ja jossa on vaihtoehtoja! Emme halua luopua siitä. – Jotka tällaisella kohtalolla pelottelevat, taitavat pelätä itse eniten – oman ideaalimaailmansa osoittautumista kuvitelmaksi. Tai sitten heillä on oma lehmä ojassa: he pelkäävät ettei pelottelu enää onnistuisikaan, etteivät suomalaiset olisikaan lammaslauma vaan uskaltaisivat ajatella rohkeasti. Kenen etu se onkaan että ihmiset pelkäävät, häpeävät, ja ovat nöyriä?

Perussuomalaisuus on suomalaisessa politiikassa uusi vapausaste. Vaikuttaisi siltä ettei se ole pelkkä hetkellinen protesti, vaan sille on oma ”kansallismielinen ekolokeronsa”, jota muut puolueet eivät ole osanneet täyttää. Tällä hetkellä siitä henkii raikas vapauden henki, ja siellä rakennetaan fiksun evoluution mielessä kohti parempaa kyberneettistä todellisuutta. Huolena tietenkin on, että hekin jämähtävät, ja pieniä nöyryyden puutteen merkkejä Timo Soinissakin on jo havaittavissa – ei kuitenkaan vielä niin kuin esimerkiksi Kokoomuksessa, jossa omituinen ”intelligentsia” voi jyrätä vaikka puoluekokouspäätöksetkin (kuten viimekesäisessä pakkoruotsiäänestyksessä). – Totta kai, kaikki elävä kuolee aikanaan … on ah niin suomalaista murehtia kuolemaa kesken parhaan nuoruuden!

 

Nyt on vuorossa ”näytteenotto”, nyt nähdään, mikä on todellisuuden tila. – Ja tämä on viimeinen Sysäys – kiitos lukijoille!

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu