Keitä ne on ne sankarit

Kuka mielestäsi on se henkilö joka lähiaikoina eniten vaikuttaa Suomen kohtaloihin? – Mieti hetki.

Kuka olisi sellainen valtiomies, joka uskaltaisi riskeerata hetkellisen kansansuosionsa pitkäaikaisempien visioiden vuoksi? Mielelläni ajattelisin että Timo Soinilla olisi tähän selkärankaa. – No, näinä aikoina tällaista ei tarvitse kuitenkaan miettiä: myös kansakunnan sankarit ja antisankarit on globalisoitu.

 

Hitaita muutoksia, tai edes muutoksen suuntaa, on vaikea hahmottaa – ennen kuin muutokset kasautuvat hallitsemattomiksi. Nyt Suomen valtionvelka kasvaa suunnilleen 10 miljardilla eurolla vuodessa, velkautuen kaikkein nopeimmin, siis jo ennen kuin myönnetyt takuut ovat lauenneet maksettaviksi. Silti Suomi maksaa apuja suhteessa eniten, koska sen luottoluokitus on paras!

Luottojen luokitus on ulkoistettu yksityisille luottoluokitusyhtiöille. Merkittävin henkilö Suomen lähiaikojen kohtaloissa taitaakin olla se näkymätön amerikkalainen ”asiantuntija” jossakin konttorissa joka päättää näyttää meille peukkua alaspäin. – Mitäpä tehdään kun luokitus laskee ja korot yhtäkkiä nousevat? Suomessa on pelattu jo kaikki löysä pois verotuksessa, ja teollinen substanssikin on siirretty ulkomaille.

Yhdysvalloille luottoluokituksen pudotus oli vain näpäytys. Rahatalouden kiristykset ovat siellä vielä käytännössä aloittamatta; lisäksi heillä on se taikaseinä, josta dollareita voi ottaa rajatta. Ovathan heidän ulkomaanlainansakin heidän omassa valuutassaan.

Suomessa sen sijaan ollaan siirtymässä järjen maailmasta takaisin papiston ohjaamaan yhteiskuntaan, jossa keskustelu on kielletty kun pyhiä markkinavoimia ei saa suututtaa. Niin, tai sitten se on vihapuhetta, jolla manataan onnettomuuksia.

 

Ylhäältä päin meille muistutetaan talvisodan hengestä. Tilanne on nyt kuitenkin toinen – kansanluonne on tainnut muuttua. Kun suomalaisuus on todettu kelvottomaksi, oletko sinä vielä valmis sitoutumaan Vala-laulun sanoihin?

Synnyista se lähtee, tässä tapauksessa yksittäisten ihmisten ajattelusta. Suomen asia, tai sen nykyisen monikulttuurisen yhteiskunnan puolustaminen, ei ehkä enää ole suomalaisten sydämenasia. Tai mieti itseäsi: oletko itse valmis sitoutumaan näiden nykypoliitikkojen tekemiin päätöksiin?

Introspektio on psykologian puolella pahamaineinen tutkimusmenetelmä; mutta jos kaikilla on sama tuntemus, emergoituvia systeemisiä (ryhmäpsykologisia?) ilmiöitä voi tämän menetelmän avulla ehkä jossain määrin ennustaa.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu