Absurdismin päivä

Tänään oli liputuspäivä, juhlittiin Kustaa II Aadolfin kuolemaa. – Siis kuolemaa juhlittiin … onkohan liputuksessa jotakin ironiaa?

Sellaista suomalaisten lahtausta siirtomaaisännän kunniaksi oli 30-vuotinen sota etteivät Ruotsin puolella sitä ”suurvaltaa” kehtaa juhlia muut kuin uusnatsit. Axel Oxenstierna, jonka Kustaa II Aadolf nimitti valtakunnankansleriksi, aikanaan sanoikin pojalleen: ”… kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”.

– Itsekkäiksi ja röyhkeiksi … mutta tyhmiksi suomenruotsalaisia ei ole kai kukaan väittänyt. Jonkinlaista salaviisautta heissä täytyy olla, muuten ei kaikkia ilmiöitä suomalaisessa yhteiskunnassa voi selittää. Mahtavat siellä nauraa säätiöissään ja tankesmedjoissaan. Kyllä vain, crazy-huumori taitaa olla heillä hallinnassa: RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin on esimerkiksi koostanut teoksen ”Pahkasika – huiputusta suoraan huipulta” (2008). – Pahkasikahan oli huumorilehti, jonka tekeminen oli kuulemma tullut mahdottomaksi, kun todellisuus on muuttunut parodiaksi itsestään.

Niin hallitsevaksi on absurdisuus tosiaan päässyt suomalaisessa todellisuudessa, että tätä parodian voittokulkua passaisi melkein juhlistaa liputuspäivällä. – Vai mitä pitäisi esimerkiksi sanoa siitä, että ”sivistyneistö” johtaa ajatusilmastoa pelkillä iskulauseilla joita nyt vain ei saa kyseenalaistaa. Seuraavassa on esimerkkejä itsestäänselvyyksistä, jotka ovat totta vain sen vuoksi kun kaikkihan sen tietävät.

 

”Kaksikielisyys on rikkaus”

Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi aloitetaan tällä kaikkein vanhimmalla totuudella. – Onhan ilmeistä, että keinotekoinen kaksikielisyys on järjetön rasite sekä valtiolle että yksityisille kansalaisille. Se on tulonsiirtojen muodossa todellinen rikkaus vain niille, jotka ovat kaksikielisyyden huomenlahjanaan saaneet. Muille riittää, että saavat olla ylpeitä kaksikielisyydestä!

Kysykää Belgiasta tai Kanadasta kuinka suuri lisäarvo on monikulttuurisuus. Rinnakkaisilla yhteisöillä tavoitteet ovat erilaiset, usein juuri kilpailutilanteen vuoksi vastakkaiset. – Ja suurin ongelma on se sama kuin laskettaessa euron hyvyyttä markkaan verrattuna: kyseessä kun ei ole pelkkä rahakysymys. Meille annetaan ymmärtää, ettei suomalaisuus (tai markka) ole sellaisenaan riittävä. Minkähänlainen kustannus tällaisesta orjaluonteen ruokkimisesta pitkällä tähtäimellä tuleekaan? Suomen Kuvalehtikin (SK 44) näyttää ihmettelevän kannessaan: ”Ruotsi – miksi sillä menee niin hyvin?”.

 

”Viihde ja design rakentavat hyvinvointia”

Teknillisen korkeakoulun henkilökuntaa on perinteisesti kutsuttu Espoon kaupungin järjestämille ”syystreffeille”, onhan lähinnä teknillinen osaaminen ja ahkeruus rakentanut tämän päivän hyvinvoinnin. No, tänä syksynä kutsu tuli Aalto-yliopiston edustajille yllä esitetyillä saatesanoilla. – Ei voi olla totta. Nyt kun (kustannusrakenteen euro-vääristämisellä yms.) se ”puujalka” on pian saatu katkaistuksi, ja perinteinen teollisuus on kohta ajettu Kiinaan, niin tilalle rakennetaan jonkinlaista ”Angry Birds” -klusteria? Reaalitaloudesta siirrytään virtuaalitalouteen, ja reaaliteollisuudesta siirrytään virtuaaliteollisuuteen, meillähän kaikki ovat osaajia ja luovia yksilöitä! – Sivuhuomautuksena tulkoon mainituksi: jos tällaisen uus-yrityksen liikevaihto tosiaan joskus paisuu oikeasti merkittäväksi, se myydään ulkomaille alta aikayksikön.

Vihreätkin ovat jumittuneet hallitukseen kuin junttilan tuvan seinään. Kuulemma päästökaupalla ohjataan perusteollisuus rakentamaan ”uusia ekonokioita”. – Jaa risupaketeissako se uusi luovuus ja miljardipisnes tosiaan piilee? Kohta joku kai ehdottaa keskittymistä maahanmuuttoon liittyvään huippuosaamiseen.

 

”Meidän on kannettava vastuuta”

Mutta kuinka se kulttuuriltaan nöyrä ja päähänpotkittu on vastuussa pröystäilijöille, niille potkijoilleen, jotka ovat harhaisia kuvitelmiaan halunneet liian pitkään ylläpitää? – Tai, jos puhutaan velasta kehitysmaille: miten ikuinen siirtomaa voi olla vastuussa imperialistien toiminnasta?

– Vielä tulee tarve asioiden täydelliselle uudelleenajattelulle, ja ”poliittisten omantunnonkysymysten” pohdinnalle. Poliitikoilla kun ainoa vastuu on nimittäin alaspäin, äänestäjilleen; ja kansalla on enintään vastuu omasta menestymisestään, pitäessään yllä maailman kulttuurista diversiteettiä.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu