Henkilönpalvontaa, slurp

Seurasin tänään televisiosta Pääministerin kyselytuntia. Niinpä se näyttää olevan hyökkäys se paras puolustus: Jyrki Katainen tuntui kovasti syyllistävän Timo Soinia nykytilanteesta. Soinilla kun ei ole ratkaisua velkaongelmaan!

Rehellinen ajattelu ei politiikassa ole herkkänahkaisten hommaa. Vaikka olisitkin oikeassa, vähintään asenteessasi on ongelma: nyt on kuulemma myöhäistä miettiä menneitä. Kuten kyselytunnilla ilmeni, nyt pitää katsoa tulevaisuuteen! – No, tällaisista luvatuista tulevaisuuden eurovisioistahan tässä nyt juuri nautiskellaan. Ja eteenpäin vaan … samassa euroforiassa tölmätään aina seuraavaan miinaan. Tällainen ei ole optimismia vaan jonkinlaista ääliöpositivismia. Näitä meidän imagopoliitikkoja (ja heidän taustallaan olevia ”asiantuntijoita”) seurattuani melkein sanoisin – jos he sanovat jotakin, kannattaa tehdä juuri päin vastoin.

 

Jumalauta nyt sitten katsotaan menneisyyteen.

 

Nykytilanteessa ei kai ole pakotietä. Sen sijaan viime keväänä olisi voitu sanoa Soinin ehdottamaan tapaan ”ei-ei-ei”. Eurooppalaista yhteisvastuuta ei olisi otettu, jolloin Kreikka olisi irrotettu eurosta ja se olisi ajautunut IMF:n syliin – standardimenettely. Mutta tässä vaihtoehdossa olisi ollut pahinta se, että eurointoilijat olisivat joutuneet nielemään häpeän! – Ja sehän ei käy.

– Jos Kreikan olisi annettu kaatua tuolloin, todennälöisesti nykyisenkaltainen lumipallo ei olisi ollenkaan lähtenyt vyörymään. Italian ongelmathan esimerkiksi johtuvat (tietenkin sen perussyyn, velkaantumisen lisäksi) markkinoiden epäluottamuksesta: on nähty, että sopimukset eivät pidä. Ja kun velkajärjestelyistä muotoillaan ”vapaaehtoisia”, koska lainojen CDS-vakuuksien ei haluta antaa laueta (jottei EKP:n hasarditoiminta velkakirjojen ostossa paljastu), kukaan sijoittaja ei (yllättäen!) halua tällaiseen keinotteluun rahaansa riskeerata.

Entä se perussyy, velkaantuminen? – Väitänpä, että suuri syy tähänkin on euro. Ei kai se ole sattumaa, että silloin kymmenen vuotta sitten alkoi hallitsematon velkaantumiskehitys niin valtioiden kuin yksilöidenkin kohdalla. Muistan kuinka silloin annettiin ymmärtää, että nyt kannattaa ottaa lainaa: korot pysyvät alhaalla. Koko 2000 luvun nousu taisi olla velkarahalla ostettua ”hyvinvointia”. – Poliitikoillehan tämä sopi, kyllähän lisääntynyt rahan kierto kasvatti BKT:tä!

Jos nyt mietitään ratkaisuja – eikö esimerkiksi se ”pohjoinen euro” yhdessä Saksan kanssa olisi helppo ulospääsy ongelmista? Mutta devalvaatioihin tottuneessa Suomessa palkkataso aina hivuttautuu liian korkeaksi, eikä ”sisäinen devalvaatio” vain onnistu. Tarvittaisiin heikompi valuutta vastaamaan ihmisten heikompaa luonnetta ja heikompaa työmoraalia, muutoin teollisuuden kilpailukyky ei palaa. – Kyllä euro on yksi ongelmien ydin, vaikka ajatus eurohörhöjä kuinka kirpaisee.

 

En nyt haluaisi henkilönpalvontaa harjoittaa, mutta kyllähän se Soini aina sanoi eurolle EI. Näkikö hän nykyiset ongelmat? – Ei tietenkään, vaihtoehtoisia kehityspolkuja on aina luvuton määrä. Mutta kyseessä on intuitiivinen ymmärrys, jonkinlainen mentaaliseen malliin pohjautuva asiantuntijuus, kyky nähdä tulevaisuuden hahmo kun se on vasta synnyssään.

Tällainen malli on tiivistys koetusta, menneisyydestä, joka äärimmillään kiteytyy arvoiksi. Vain menneisyys on meille näkyvissä, ja jossakin muodossa elämän sykliset asiat pyrkivät toistumaan. Malli mahdollistaa uusissakin tilanteissa salamannopean sovituksen havaintoihin ja tilanteiden arvioinnin ilman ajattelua. – Kukkopojille pitäisi jonkun sanoa että katso taaksepäin, katso niin kauan että näet, ja viisastu.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu