Joka systeemin lääkärikirja

Jokaisen kehittyvän, ”elävän”, järjestelmän on rakennettava oma mallinsa ympäristöstään. Kun systeemi on yhteiskunnallinen, tai muuten ihmisyhteisön meemeihin pohjautuva, voitaisiin ehkä puhua intermentaalisista malleista. Tällaisten mallien ”elämänvoima” tulee ihmisten kautta ja ne rakentuvat ihmisten mielissä – mutta kuitenkin muodostuvat mallit ovat systeemisiä, jonkinlaisia esimerkkejä joukkopsykologiasta. Ja jos näin lähdetään käsitteitä laajentamaan, voidaan kai ruveta puhumaan myös systeemisistä mielen sairauksista. Tämä ei ole pelkkää huumoria – kannattaa muistaa kyberneettisten järjestelmien fraktaalinen luonne.

 

Systeeminen ADHD

Liian kaoottisessa ympäristössä ei johdonmukaisia korrelaatiorakenteita kykene näkemään, eikä omaehtoinen mallin muodostus voi onnistua. Tavallaan onkin johdonmukaista, että nykyisin tarjolla on kokonaisvaltainen säheltämisen roolimalli: annetaan ymmärtää, että postmodernissa maailmassa mikä tahansa malli on yhtä hyvä. ”Parhaimmillaan” valitaan sitten kaikki vaihtoehdot yhtä aikaa, sauhutaan, ollaan avoimia ja suvaitsevaisia kaikkiin suuntiin. Ihmisten pinnallisuus ja ulospäin suuntautuminen korostuu varsinaisen osaamisen rinnalla yksityiselämässä ja yritysmaailmassa, mutta kun sama kertaantuu politiikan huipullakin, systeemiäkin leimaa sietämätön hyperaktiivisuus.

 

Systeeminen narsismi

Kun systeemi pyrkii hyödyntämään ympäristönsä maksimaalisesti, sen kytkeytyminen ympäristöönsä tulee yhä tiiviimmäksi, vapausasteiden samalla säätyessä olemattomiin. ”Elämänvoiman” kannalta kytkeytymisessä olisi optimi, jonka jälkeen myös systeemi kokonaisuutena kärsii (puhumattakaan systeeminsisäisistä ”toimijoista”). Äärimmilleen kiristynyt omakuva (malli) ei enää vastaa todellisuutta; itse tätä peilikuvan irvokkuutta ei huomaa, jos kilpailevia systeemejä ei ole tarjolla vertailukohdiksi. – EU narsismissaan kaikenlaisine ylivertaisuuskuvitelmineen alkaa jo herättää jonkinlaista häpeää, kun omia sääntöjäkään ei enää noudateta.

 

Systeeminen masennus

Jos malli ei ole riittävän hyvä, jos sen avulla ei kykene kytkeytymään ympäristöön riittävästi (jos muilla on paremmat mallit), elämänvoiman virtaus ympäristöstä systeemiin ehtyy. Tällainen tilanne tulee sitä todennäköisemmäksi, mitä jäykemmäksi ympäristö on jo säätynyt. Responssin puute johtaa tunteeseen kyvyttämyydestä vaikuttaa maailmaan; joko yrität vielä kovemmin, keksit jotain muuta, tai sitten annat vain periksi. – Konkreettinen esimerkki on taloudellinen kilpailukyky: kun ei kyetä enää ”kytkeytymään” markkinoihin, kun tuotteet eivät käy kaupaksi, raha lakkaa virtaamasta, ja yhteiskunta alkaa taantua. Lamaannuksesta toipuminen on varsin haastavaa. – Suomen eliitti kyllä yrittää kovasti, mutta onkohan painopiste oikea: pelkkä brändinrakentaminen ei muuta tosiasioita. 

 

Systeeminen paranoia

Jos systeemin kytkennät ulkomaailmaan ovat poikki, ei saada raikasta herätettä; pahimmillaan aletaan mallittaa omia kuvitelmia, virheellisen mallin avulla rakennettuja todellisuuden rekonstruktioita, jolloin muodostuva positiivinen takaisinkytkentä voi tuottaa psykedeelisiä tuloksia, esimerkiksi vainoharhaisia viholliskuvia. Patologinen ääritapaus tällaisesta on tietenkin Pohjois-Korea – mutta esimerkiksi tiedonvälityksen johdonmukainen vääristäminen ja sensuuri saattaa johtaa mallien vääristymiseen vähemmän hermeettisissä olosuhteissakin.

 

Systeemiset neuroosit

Erilaiset ahdistuneisuushäiriöt heikentävät elämänlaatua, ja niihin joudutaan tuhlaamaan henkistä energiaa myös systeemisellä tasolla. Kieroonkasvaminen johtuu tyypillisesti ongelmallisista synnyistä, vääränlaisista henkisistä siemenistä, ja niinpä näistä syvälle juurtuneista traumakasaumista ulos kasvaminen vaatii pitkällistä hoitoa. Heijastumia alla olevista käsittelemättömistä traumoista ovat esimerkiksi erilaiset pelot, vaikkapa tämä vihapuheen pelko. – Niin, suomalaisten eheytyminen edellyttäisi pitkäjänteistä kansallista psykoterapiaa: mistä on lähtöisin tämä suunnaton kansallinen itseinho?

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu