Muumilaaksossa muukalaisena

Kyllä meitä sivistetään … tänään alkoi ”suvaitsevaisuuden viikko”.

Tämä suvaitsevaisuus-käsite ansaitsee dekomposoinnin. Niin, suvaitsevaisuus on siinä mielessä kiinnostava käsite, että sehän on sen hyihyi-rasismin vastakohta; voitaisiin jopa sanoa, että ensin oli ”suvaitsevaisuus”, ja vasta sen jälkeen määrittyi tämä nykyinen laajennettu ja sumeutettu rasismi-tulkinta. Ja suvaitsevaisuuus-käsitteestä periytyvät myös ne rasismi-sanan absurditeetit.

 

Jotta voisi ymmärtää täydellisen suvaitsevaisen ihmisen, uskossaan laupiaan sielun mielenmaisemaa … kannattaa katsoa esimerkiksi Etelä-Afrikan rautateiden mainosvideo. Kyseessä on täydellinen idylli, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja kaikki hymyilevät. Ihmisiä on erilaisia, mutta ah heitä katsotaan suopeasti; tätä on onni, tätä on suvaitsevaisuus. Tällaisessa ihannemaailmassa kaikki tietävät oman paikkansa, kukaan ei kapinoi, yksi (ylen)katse riittää – vihapuhetta ei siis ole, eikä kurinpalautuksia tarvita.

 

Miten tällaiseen henkiseen idylliin pääsee? – Kyse on taas synnyistä, ajatusmaailmaan täytyy kasvaa sisään. Ja kyllä, suomenruotsalaiset meitä suvaitsevaisuuteen ovat kaitsineet, heillä on avaimet tähän salattuun ihmemaahan, johon suvaitsevaisuuden mallimaailmaan jo lapset heillä ohjataan.

Tove Janssonin muumitarinat ovat täynnä vertauskuvia (esimerkiksi se pyrstötähti kuvasi sodan uhkaa, jne.). Muumilaakso on täynnä merkillisiä eläjiä, mutta opetus on, että kaikkia tulee erilaisuudessaan suvaita. – Tarkastellaan paria hahmoa, Tiuhtia ja Viuhtia. He puhuvat merkillistä kieltä, jossa tyypillisesti sanojen perään lisätään jotakin, tyyliin ”post-i” tai ”poliis-i”. Eräänä päivänä nämä reppanat saapuvat muumilaaksoon jostakin ulkopuolelta; he ovat varastaneet jotakin arvokasta, ja nyt heitä täytyy suojella vainoojalta. Muumimamma näyttää mallia ja avosylin ottaa heidät asumaan Muumitaloon – vaikka he varastavat jopa Muumimamman käsilaukun – täytyyhän toki suojella luusereitakin jotka eivät omillaan pärjää. Pahinta on, että Tiuhti ja Viuhti ovat varastaneet Möröltä, joka sitten seuraa heitä Muumilaaksoon; vastedes Mörkö on alati myös muumien uhkana. Mörkö jäädyttää kaiken mihin astuu.

Mörkö. Voisiko Neuvostoliiton/Venäjän uhkaa paremmin kuvata … mutta että sekin olisi meidän vikamme, mekö Mörön suututimme?

Kaikenkattava suvaitsevaisuus on kuitenkin tukahduttavaa. Kunnon tarinaan tarvitaan jonkin verran vapautta ja anarkiaa, elämää: tästä esimerkkinä on muumikirjoissa Pikku Myy (vastaava ”välttämätön” anarkistihahmo ruotsalaisessa idyllissä on Peppi Pitkätossu). Mutta kapinointi on sallittua vain rajojen sisällä – auta armias jos ajaudut vihapuheeseen.

 

Soinille vihjeeksi: jos haluat jatkaa jytkyä, vapauta meidät tästä suvaitsevaiston lokerikosta. Näytä esimerkillä että ihmiset uskaltaisivat rakastua suomalaisuuteen.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu