Sotkevat selvätkin asiat

Insinööri taitaa olla se meidän aikamme mielensäpahoittaja.

Tyypillinen insinööri kun yrittää pitää asiat järjestyksessä, myös mielessään, ja yrittää ymmärtää. Näillä ”sivistyneillä” tuntuu kuitenkin olevan kunnia-asia, etteivät he ole ”ainakaan mitään teknokraatteja”. – Ja sitten nämä vain sanovat että k’moon, älä murjota, näytät ihan ugrimölliltä.

 

Kun toisten ymmärtäminen alkaa olla se suurin haaste. Miksi nuo eivät ymmärrä? – Olen melkein alkanut epäillä, että nykymeininki on nykypäättäjien tarkoituksellista politiikkaa: kaikki asiat eivät kuulu kaikille. Kasvatetaan lammaslaumaa. Hallinnointi onnistuu parhaiten jos ihmiset myöntävät olevansa ulkona kuvioista, ja pitävät sitä omana syynään. – Tai etteivät vain poliitikotkin olisi ”asiantuntijoiden” bulvaaneja?

 

Otetaan esimerkkejä.

Aloitetaan alusta, synnyistä: kuinka jo ykkösluokkalaisille opetetaan, että matematiikkakin on häilyvää ja väiteltävissä olevaa. Miten muuten on selitettävissä se, että yhtäkkiä kouluissa keksittiin ruveta opettamaan että seiska onkin ykkönen, palkki hakasella ilman poikkiviivaa? – Kevään vaaleissa sitten jouduttiin kuulemma hylkäämään suuri määrä äänestyslippuja, kun ei ollut selvää, kumpaa numeroa oli tarkoitettu (onneksi olkoon Soini, sinun numerossasi oli sekä ykkönen että seiska)!

Toinen esimerkki. – Jokin aika sitten oli keskustelua siitä, kuinka ”eurosentti”, siis 0,01 €, pitäisi lyhentää. Suosituksena taidettiin esittää lyhenteeksi ”cnt”. – Mutta hei, tosissaan … miettikääpä, kuinka lyhennetään ”senttimetri”, tai ”senttilitra”. Eiköhän samalla mallilla senttieuro olisi ”c€”.

Ja rahasta puhuaksemme … asia mikä ei ole pelkästään hienosäätöä. Toisin kuin senttieuro, tämä on sieltä skaalan yläpäästä. – Kuinka monta nollaa on ”biljoonassa eurossa”? Entä ”biljoonassa dollarissa”? – Minä nimittäin en suoralta kädeltä uskalla sanoa (katso kuvaa)! Tietävätköhän Jykke ja Jutta, ja Olli – kysyisikö joku toimittaja heiltä tällaista, aivan varmistuksen vuoksi, onhan sitä hulluja kyselty ennenkin?

Nimittäin Yhdysvalloissa, sekä EU:n sisällä Britanniassa, ja jopa euromaa Irlannissa, käytetään näissä suurissa luvuissa ”lyhyttä asteikkoa” (Kanadassa käytäntö vaihtelee kielialueen mukaan, tietenkin!). – Sekaannukset eivät ole yksin sen kuutosen matikan miehen vika.

Nämä kaikki ovat askelia kohti mielettömyyttä: jos premissit ovat ristiriitaiset, mikä tahansa ristiriitainenkin väite voidaan osoittaa todeksi. Jos maailma on tehty mielettömäksi, se on vahvemman totuus joka jää voimaan.

 

Toinen ongelma sitten on raaka numerotaidottomuus. Esimerkiksi suurten lukujen kanssa on helppoa laittaa vain nolla perään lisää, tai kaksinkertaistaa tukipaketti. Pian käy kuitenkin niin kuin sille yhdelle intialaiselle ruhtinaalle

Ja sitten kun mediaanit ja keskiarvotkin ovat hakusessa, seurauksena voi olla varsinainen väärinymmärrysten ilotulitus (kiitos sysäyksestä kirjoittamiseen!). – Tulee melkein mieleen se taannoinen tieteellinen seksitutkimus: siellä todettiin, että suomalaisilla (hetero)naisilla on keskimäärim huomattavasti vähemmän seksikumppaneita kuin suomalaisilla (hetero)miehillä …

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu