Aika on rikki

Seuraan edelleen Seppo Oikkosen kirjoituksia, hänen omassa blogissaan, toisaalla … onhan hän kovasti näkemyksellinen nykyajan nettifilosofi, sivistynyt ja kultivoitunut. Kun hän sitten kertoi katsoneensa Jokerin, ja kun se oli kuulemma ”ihan perkeleellisen hyvä”, oli aivan pakko käydä katsomassa se itsekin.

”Varaa siis aikaa vaikutelmien käsittelyyn ja kelailuun” … ehkä olisikin pitänyt varata enemmän aikaa … olen nimittäin huomannut itsessäni Jokerin piirteitä: toimiva tapa suhtautua nykymeininkiin on purskahtaa nauruun, itkunsekaiseen hekotukseen.

Mutta kun sanotaan elokuvan olevan ahdistava … ei, se on katharttinen. Vain suvakit voivat tästä ahdistua … muille — niille jotka ovat havainneet ns. kytkeytymisongelmansiinä ei ole mitään uutta … nyt kun parodiakaan ei ole enää mahdollista.

 

Yhteiskunnan ”täyskierron” jälkeen kausaliteetit ovat kääntyneet … kun virallisenkin totuuden mukaan raha on velkaa, ja käytetty raha ansaitaan jälkikäteen. Oikeuttakin käydään takautuvasti … hierarkiatkin ovat nurinniskoin, kun kohta se entisajan korkein oikeus saa Korkeimman oikeuden tuomion.

Ja kausaliteettien kääntymisen huomaa erityisesti kun lapset alkavat ohjeistaa opettajiaan.

Tiedekin on muuttunut vitalistiseksi … ja rahan liukastamaksi. Jopa tiedeuskoksi: asioita ei voi ymmärtää, ne pitää uskoa … eikä kukaan edes toppuuttele kun joku hurmahenki saarnaa maailmanloppua ja vetoaa Absoluuttiseen Totuuteen: ”älkää uskoko minua, uskokaa tiedemiehiä”!

Tai sitten se on Saatanan sanansaattaja.

Niin, Greta Thunberg … kronikkaan ehkä vielä joskus kirjataan tämäkin aikakauden pysäytyskuva … hulluuden huipennus. Ja gretardeimpia ulostuloja ovat esittäneet vastuulliset päättäjät … esimerkiksi tämä Antti Rinne. Tai Sauli Niinistö.

Katkerasti totean … edellisellä ”lasten ristiretkellä” korkein oikeus toteutui paljon paremmin: koko veneellinen myytiin orjiksi!

Niin, lasten ristiretki. Tuleepa mieleen Kurt Vonnegutin Nobel-romaani ”Teurastamo 5, eli Lasten ristiretki”. Sen hän kirjoitti yrittäessään kuvata täydellistä kaaosta … hänhän koki Dresdenin terroripommitukset toisen maailmansodan lopussa omakohtaisesti, paikan päällä, sotavankina.

Kurt Vonnegut oli vuosikausia pähkäiltyään löytänyt keinon kertoa tuosta ajasta: hän otti mukaan avaruusoliot, tralfamadorelaiset. Nämä pystyvät liikkumaan vapaasti ajassa … nimittäin kun aika-akseli sekoaa, kaikki on mahdollista … niin se käy.

… Ja yhtäkkiä oivalsinkin parhaan selityksen kaikelle tälle nykymaailman äärettömälle outoudelle: Greta on Tralfamadoresta! Hän on uudelleen inkarnoitunut Orleansin Neitsyt.

 

Tutkijaluonteena kuitenkin kiinnostuin näistä ajan pyörteistä … niinhän se käy, mutta miten? No, tutkimus venyikin pitkäksi … ja nyt olen valmis raportoimaan löytämäni tulokset liittyen ajan metafysiikkaan. — Tervetuloa kuulemaan!

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu