”Salaisuus pinnan alla”, taso 2

Tämän ne osaa Hollywoodin maassa, tosirealityn, uuden ajan Tru(mp)man Shown … sydämentykytyksen, yhdistetyn draaman ja komedian. Olen koukussa, en malta odottaa uusia juonenkäänteitä. Jatko-osat on kytketty suoraan yhteen: ensimmäinen vaihe päättyi vaalipäivänä 3.11., kakkosvaiheessa tapahtumisen syke edelleen tiivistyy … ja viimeinen (?) vaihe alkaa varmaan lähipäivinä. Eeppisiä aikoja, elämän tunnetta … systeemisen kuoleman uhkaa.

Voin kuvitella että uusissa juonenkäänteissä se naurettava antisankari, tämä ”langoista ohjailtava pelle”, osoittautuukin superseikkailujen supersankariksi. Ja se valkaistuilla hampaillaan hymyilevä unelias pappa osoittautuu patologiseksi valehtelijaksi ja kusipääksi, ja naissivuosan esittäjä satujen kamalaksi äitipuoleksi. Suurin yllätys lienee se, että tämä intersektionaalinen nobelhyvis osoittautuukin narsistiseksi pääpaskiaiseksi.

Tulee mieleen se parinkymmenen vuoden takainen elokuva ”Salaisuus pinnan alla” … siinäkin oli sama hätkähdyttävä tehokeino: kuinka Indiana Jones, se ikuinen seikkailujen sankari, siis näyttelijä Harrison Ford, paljastuikin demoniseksi murhaajaksi. — Mutta tällainen ei kai enää riitä. On kuin tämän uudenlaisen woke-ajan joulutarinan käsikirjoittajaksi olisi palkattu itse George Orwell: ”totuus” on valhetta, ja joulurauha on kybersotaa … Pelastajana ei olekaan viaton lapsi, vaan parkkiintunut roisto. Joulun ihme mätkähtää fanien silmille.

 

Nyt, jatko-osien kiihdyttyä jatkumoksi, taitaa tarinankehittelyssä kyllä olla tekeillä laadullinen muutos. Siellä ylemmällä systeemisen tarinan tasolla näyttävät paljastuvan kaikki ”deep staten” pinnan alla lymyävät suohirviöt … kaksintaistelu titaanisten sankarien ja systeemisten satakätisten välillä, kuin Ragnarökissä jumalten kuollessa. Valtakunta vaistoaa taistelevansa tuhoutumistaan vastaan, lamauttavan ruiskeen saaneena, kuten siinä elokuvassa … houreissaan, vastassaan Krakenit ja Dragenit, merihirviöt ja lohikäärmeet, maailmansa reunalla.

Mutta asiat ovat selkeämpiä jos niitä katsoo perspektiivissä, kauempaa … silloin se hetkellinen ”maailman reunakin” muuttuu vuosituhantiseksi ”keskuksen valtakunnaksi”, kiinalaiseksi kiintopisteeksi: Kiinassa se lohikäärme on kaikkein kumarretuin tarinoiden hahmo. Siellä ajan syklitkin ovat ikuisia … nimittäin vain amerikkalainen raha-ajattelun maailma romahtaa laskuvaiheeseen joutuessaan. — Ja Kiina on nyt antanut sen lamauttavan ruiskeen amerikkalaiseen yhteiskuntaan — lahjusruiskeen.

Amerikkalainen rahamarinoitu kulttuuri näyttää olevan vastustuskyvytön korruption edessä … kaiken ympäröi liukas liete jossa ei näe eteenpäin. Kun ne ”yhteiset arvot” ovat neuvoteltuja hintoja, kukaan ”järkevä” ei vastusta kokonaisvaltaisia rahan paineen aiheuttamia merivirtoja. Ja tällöin meritokratia muuttuu plutokratiaksi: aina löytyy rahamäärä, jolla se älykkäästi käyttäytyvä optimoiva asiantuntija on ostettavissa. — Ja BigMedian ja BigTechin määrittämässä infokratiassa älykkäiden toimijoiden demokratiakin saadaan aivopestyksi tähän göbbelsiläiseen yhteen totuuteen.

Niin, ainakin ne ”demokraatit” tuntuvat siellä olevan varsin orwellilaisia demokraatteja … elitistisiä ”käänteispopulisteja”. Kuinka tarinassa käynee, kuka on sankari ja kuka vaietaan historian lehdiltä? — Malttia: kiinalaisethan sanovat, että Ranskan vallankumouksen merkitystä on vielä liian varhaista arvioida. Ja sama koskee myös vain neljännesvuosituhannen ikäistä Yhdysvaltain demokratiaa … mahtaneeko tuokin liueta merkityksettömyyteen hyökyaallon kohdattuaan?

Millä vastustaa virtausta, mistä löytyisi liikkumaton kiintopiste? Jos Jumalakin (ja samalla se raamatullinen viisaus ”raha on kaiken pahan alkujuuri”) on menettänyt absoluuttiarvonsa, kuinka olisi maallinen Majesteetti, se perinteinen Isänmaa, johon inflaatiokaan ei pure? — Ehkä amerikkalaiset voisivat uskoa edes omia viisaitaan: Mark Twain on kouriintuntuvasti ilmaissut asian muodossa maa on ainoa hyödyke jota ei tehdä lisää.

 

Suomenkin tuhatvuotisessa kulttuurissa tarvitaan ravistelua: Väinämöinen on taas laitettava sytyttelemään tulia jättiläisten mahaan, tabut ja toteemit on saatava liikkeelle. Pysähtyneisyyden jälkeen odottaa valtava kybertaistelu: BigMedia on herätettävä, jonka jälkeen vasta uusisänmaallisuus voi saada tilaa … BigGlob on pudotettava kyseenalaistamattomalta jalustaltaan. Varsinainen ”kyberharmageddon” on kohtaaminen BigSciencen kanssa: on tapettava, yksi mieli kerrallaan, se irvokas suohirviö, ilmastodontti

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu