Ennnallistemisesta

Olen maaseudun lapsi. Synnyin Härkänevalla. Yhdellä sotien jälkeen perustetuilla asutusalueilla. Noita asutettiin Karjalan evakoilla,ja muilla sodan käyneillä ,joilla oli oikeus omaan palaansa Suomen kartalla.

Oma  elämäni jatkui karjakeittiössä. Omaa elämääni lämmitti tuolloin tuli karjakeittiön padan alla. Tokihan tupakin aikanaan valmistui,ja pääsimme nauttimaan lämmöstä ilman betoniseiniä.

Ylikäymättömän suon valloittamisessa oli myös pillareilla oma osuutensa. Kaikkea ei tarvinnut vanhempiemme kuokkia. Myös tilaan kuuluneet metsärämeet ojitettiin tuottamaan puuta. Tuolla saatiin tukkia rämemännyn sijaan.

Kaikesta tuosta on kulunut aikaa. Noista kymmenien savujen asutusalueesta on istutettu puulle yhden tilan osuus. Maatalous kantaa täällä edelleen. Maitomäärä ei ole vähentynyt.  Kaasuautojen tankkaus on muillekin mahdollista. Täällä on Suomen suurin lähdevesien toimija oheistuotteineen. Asukkaat uskovat huomiseen.

Miksi ihmeessä tämä elävä metsä ja kylä  pitäisi ennallistaa ylikäymättömäksi suoksi?  Eikö niitä ole tarpeeksi. Haluaisiko joku kertoa?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu