Miksi pitäisi peruttaa menneisyyteen

Kun historiamme on kovin lyhyt,niin tuntuu kovin vastenhakoisalta peruuttaa edes -50 luvulle. Tätähän EU nyt kaipaa ja vihreät puolustaa. Puhutaan luontomme monimuotoisuudesta,ja sen säilyttämisestä.

Itse -50 luvun lapsena tiedän,mitä muutto ylipääsettömille soille merkitsi. Valtavan työmäärän sodasta hengissä selvinneille. Ja taistelua jokakesäistä hallaa vastaan. Tuo halla saatiin nitistettyä vasta sitten,kun ympäröivät suot,ja rämeet satettiin kasvuun ojituksilla. Vasta silloin saattoi laariin tulla muutakin kuin vihineitä.

Tuolla määrätietoisella työllä saatiin maat tuottamaan kuin myös metsät kasvamaan. Metsähän oli aina hätävarana jos kaiken muun halla vei. Mutta nyt puhaltaa uudet tuulet. Nuo maat ja mannut,jotka isämme raivasi pitäisi palauttaamonimuotoisuuden nimissä jälleen soiksi. Vaikka pellot viheriöi,ja silloiset rämeet ovat jo kolmen tukin päätehakkuukelpoistä metsää.

Kuka meille kertoisi sen,että palauttamalla kaiken suoksi ja rämeeksi luontomme monimuotoisuus lisääntuisi. Kyllä meillä soita on suojelemattomiakin miljoonia hehtaareita joita mikään ei tulevaisuudessakaan uhkaa. Kyllä siellä siihen monimuotoisuuteen voi tutustua. Mutta ei meidän rahamme riitä joka rämiälle rakentamaan pitkospuita. Tutustukaa vaihteeksi ihan omillanne.

Piru kun edes ymmärtäisi minkä takia pitää olla noinkin typerä…….

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu