Voimmeko suojella 30%;a pinta-alastamme?

Nyt kun Eu,n kautta jäseniltä  pyydetään tuollaisia suojeluprosentteja,niin joku voisi kuvitella,että se on mahdotonta hoitaa. Mutta ei se meille mahdotonta ole,mutta varmasti muille,jos heitä koskee samat säännöt kuin Suomea.

Pinta-alastamme on nykyisin virallisesti suojeltu noin 10 %,elikkä noin 3 miljoona hehtaaria. Meillä on paljon virallista tilastoja suurempi määrä erilaisia de facto-luonnonsuojelualueita. Ne ovat käytännössä  suojeltua aluetta,mutta ne on rajattu taloudellisen käytön nulkopuolelle,mutta joita ei ole haluttu luokitella suojelluiksikoska se olisi ärsyttänyt kansalaisia.Näin kertoi Aarre-lehden kolumnisti Risto Isomäki toukokuun numerossa.

Savitaipaleen luontotutkija Seppo Vuokko kertoo,ettei jatkuva kasvatus  lisää luonnon monimuotoisuutta vähääkään. Hän kertoo aukon muokkauksen jälkeisestä luonnon kukkaloistosta ja pörriäisistä jotka valtaavat aukohakkuun pian hakkuun jälkeen. Ei niitä ikimetsissä näy.

Nyt  kun meille kerrotaan luonnon monimuotoisuuden häviämisestä,niin en ymmärrä. Ei se luonnon monimuotoisuus mihinkään ole hävinnyt. Viimevuonna oli kimalaisia,ja muita pörriäisiä täällä Keski-Pohjanmaalla enemmän kuin koskaan ennen.  Parhaillaan kymmeniä neliöllä ohdakkeissa(partasuti)   Amiraaleja ja Suruvaippoja oli tienvarret täynnä,joten ei hennonut ajaa kuin neljääkymppiä. Tuossa vauhdissa kerkesivät poistieltä. Ja tänävuonna malli on entinen.Nuoret kimalaiset ovat kynnenkokoisia,ja suruvaipat ovat muuttuneet haapaperhosiin. Amiraalit pitävät tasonsa.

Jos ja kun kesä tulee ajallaan,niin luonto kiittää. Näinhän se on ollut maailman sivu. Tänä vuonna se taas nähtiin. Luonto tarjoaa parastaan.

Ja vielä Hesarin kolumni luonnon monimuotoisuuden tuhoutumisesta. Kyseesä on Inarin yhteismetsän ”kykenemättömyys” hoitaa metsäänsä  ikimetsän kohdalla.

Olen lukenut kymmeniä juttuja Hesarissa jolloin syyllistetään metsänomistajat iliman vaiheita. Edes että ketään kiinnostaisi omistajien mielipide metsiensä kohtalosta.Tänään luin poikkeuksellisen Hesarin kolumnin,jossa oltiin kiinnostuneita omistajienkin mielipiteistä omaan metsäänsä. Näitä lisää. Linkki viesteissä.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu