Mikä on hallituksen linja? Estäminen vs. tukahduttaminen
On hyvä asia, että koronaviruksen leviäminen on saatu edes jossain määrin kontrolliin, mutta miten tästä eteenpäin? Marinin hallitus on joko selventänyt linjaansa tai muuttanut sitä, tulkinnasta riippuen. Kun hallitus pari viikkoa sitten ilmoitti lieventävänsä nykyisiä rajoituksia, sen ratkaisujen taustalla oli ns. Hetemäen raportin tiedot siitä, miten Suomen koronarajoitukset ovat purreet, millaisia seurauksia niillä on ollut ja mitä epidemian kehittymisestä tiedetään.[1]
Sekä Hetemäen raportin[2] että sen taustatekstien, erityisesti Valtioneuvoston sivuilla julkaistu THL:n esitys[3], nojaavat laumasuojateoriaan sekä oletukseen väistämättömästä toisesta aallosta. Rokotteen avulla laumasuojan saisi aikaan paljon helpommin ja vähemmin kärsimyksin kuin tautia levittämällä, mutta ”tällä hetkellä optimistisimmatkin arviot ovat, että rokotetta todennäköisesti joudutaan odottamaan vuosia, eikä sen onnistuneesta kehittämisestä ole takeita”[4]. Hetemäen raportissa myös todetaan, että ”tapausten lisääntyminen jatkuu, kunnes riittävä osa väestöstä on jo ehtinyt saada tartunnan, jolloin tapausmäärät taas kääntyvät laskuun, koska tartunnalle alttiita ei enää ole tarpeeksi ylläpitämään nopeaa leviämistä”[5]. Epidemian oletetaan olevan flunssien kaltainen eli se hiipuu kesäksi ja palaa syksyllä. ”Epidemian toisen aallon koko on silloin riippuvainen siitä, kuinka suuri osa väestöstä ehti ensimmäisessä aallossa saada infektion. Jos vain pieni osa, toinen aalto on iso.”
Näistä oletuksista ja teorioista raporteissa katsotaan, että nyt on riski, että virus leviää liian hitaasti. Siksi leviämistä pitäisi nopeuttaa. Kun lisäksi talous pitäisi saada toimintaan mahdollisimman pian, laumasuojateorian logiikkaa on käytetty perustelemaan rajoitusten purkamista. Monet kriittiset tutkijat ja poliitikot alkoivat kuitenkin kyseenalaistaa laumasuojateorian mielekkyyttä. Onko tarkoituksena antaa kymmenien tuhansien kuolla ja sadan tuhannen joutua teho-osastolle?
Laajan kritiikin seurauksena pääministeri Marin ja hallitus – osin jopa myös THL – alkoivat nopeasti irtisanoutua laumasuojateoriasta. Perjantaina 15.5. pidetyssä tiedotustilaisuudessa Marin puhui ennemminkin tasapainottelusta ja realismista. Tässä Suomi seuraa monia muita Euroopan maita. ”Avainasemassa kaikissa maissa on tasapainottelu talouden ja terveydensuojelun välillä.”[6] Marin vielä täsmensi, että hallituksen tavoitteena ”on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa”, mutta samalla pian hän myös alkoi puhua tarpeesta varmistaa, että sairaanhoidon kantokyky kestää.[7] Tämä viittaa siihen, että tiedostetaan, että rajoitusten purkaminen tulee lisäämään tartuntoja.
Puheet voivat nyt kuulostaa erilaiselta, mutta käytännön toimenpiteiden tasolla juuri mikään ei näytä muuttuneen niistä suosituksista, mitä Hetemäen ja THL:n raporteissa on esitetty. Raporttien keskeinen pointti on, että viruksen leviämistä pitää jossain määrin nopettaa, kuitenkin pitäen huolta siitä, että teho-hoitopaikkoja (ja ruumishuoneita) on koko ajan riittävästi. Nyt hallitus sanoo, että viruksen leviäminen pitää estää, mutta että tavoitteiden välinen tasapaino edellyttää rajoitusten purkua. Samalla pääministeri korosti perjantaina, että teho-hoitopaikkojen pitää riittää. Samassa asiayhteydessä Marin viittasi myös toiseen aaltoon, joka saattaa tulla syksyllä halusimme tai emme. Jos näiden linjojen välillä on joku ero teoria-tasolla, niin se tulee lähinnä siitä, että Marinin mukaan ei ole varmaa, voiko immuniteettia saada sairastamalla. Käytännön ero voisi kenties tulla siitä, miten rajoitusten purkamisia täsmennetään lähiviikkoina, mutta tämä on toistaiseksi spekulaatiota.
Vallitsevassa ristiriitoja pursuavassa puheessa on vielä yksi lisätaso. ”Hallituksen mielestä epidemia ei saisi tässä maassa levitä.” Tavoitteena ”pitäisi olla, että tautia ei lainkaan olisi.” Mutta, Marin täsmentää, tämän pitäisi olla globaali tavoite. Ei ole realismia, että Suomessa tauti tukahdutettaisiin, mutta muualla ei. Abstraktilla tasolla tämä retoriikka on tuttua politiikan teoriasta. Realisti sanoo, että kannatan jonkun ideaalin – esimerkiksi rauhan tai oikeudenmukaisuuden — toteutumista mutta lisää, että meidän maailmassamme sen toteutuminen ei ole mahdollista, ja siksi moraalinen toiminta edellyttää tosiasiassa ”käsien likaamista” (termi on kotoisin Machiavelliltä).
Puran tätä vyyhteä joiltakin osin auki. Aloitan kiistojen keskiöön nousseesta R-luvusta. Perjantain tiedotustilaisuudessa Marin ilmaisi asian näin: ”Jos R on alle yksi, epidemia hiipuu, jos se on yli yksi, epidemia … äää … voisi lähteä kasvamaan”. Epäröinti ja konditionaali lauseen jälkimmäisen osan kohdalla kertoo, että tämä olisi mieluummin jätetty sanomatta. Ei kuitenkaan ole mitään epävarmuutta sen suhteen, että jos R>1, niin kasvu on eksponentiaalista. Marin lisäsi, että tämä ei ole ainoa asia mitä hallitus kokonaisarvioinnissa katsoo. Johtopäätös on selvä, vaikka sitä ei ääneen sanota. Epidemian eksponentiaalinen laajeneminen katsotaan hyväksyttäväksi.
Myös eksponentiaalisen kasvun toiminnasta saattaa olla jonkinasteista epäselvyyttä. Marin totesi, että jos R nousee tarpeeksi korkeaksi (esim. 1,6 tai 1,8), niin sitten terveydenhoidon kapasiteetti voi joutua koetukselle. Kuitenkin lopputulos riippuu olennaisesti tartuntasyklien määrästä eli ajasta sekä osin myös lähtötasosta. Mikä tahansa pienikin kantaluku kasvaa valtavan suureksi, kunhan potenssi on tarpeeksi korkea. Annan kaksi esimerkkiä:
Esim. 1 Lähtötaso on 40 tehohoidossa (kuten nyt), R=1,2 (mikä on Hetemäen raportin ennakoima taso) ja tartuntasyklejä on 15 –> tehohoidossa yli 600 ihmistä (kapasiteetti ylittynyt).
Esim. 2 Lähtötaso on 100, R=1,5 (Hetemäen ennakoima korkeampi mahdollisuus), ja syklejä on 5 –> tehohoidossa 750 ihmistä (kapasiteetti ylittynyt)
Tieteelliselle realistille kuten minulle tilastoluku R on vain jonkinlainen yritys tavoittaa jotakin siitä, miten kausaaliset mekanismit toimivat. Pitää erottaa toisistaan aktuaalinen tilanne ja todelliset kausaaliset mekanismit, jotka tuottavat vaikutuksia. Nyt viruksen leviämisen mekanismeihin on puututtu voimallisesti ja tuloksena on nykytilanne. Nollaan ei ole pitkä matka. Jos mekanismin toimintaa estäviä rajoitteita puretaan, mekanismi saa vapaammin tuottaa vaikutuksia eli virus leviää nopeammin. Tietenkin toivo voi olla siinä, että joku muu tekijä estää mekanismia toimimasta. VN:n taporteissa ja hallituksen puheissa viitataan aika ajoin kausivaihteluihin, mutta en ole nähnyt mitään evidenssiä siitä, että maissa, joissa on ollut kesä, virus olisi levinnyt hitaammin.
Puheet ”toisesta aallosta” liittyvät olennaisesti tähän kysymykseen. Oletuksena on, että mallit flunssista ym. soveltuvat koronavirukseen, tai että meillä on muita aineistoja, joiden avulla voidaan estimoida viruksen käyttäytymistä. Tässä sorrutaan virhepäättelyyn, jota kriittisessä yhteiskuntateoriassa kutsutaan reifikaatioksi. Reifikaation yksi puoli on siinä, että abstraktiota aletaan pitää konkreettisena ilmiönä, esimerkiksi malli sekoitetaan todellisuuteen. Toinen puoli koskee sitä, miten suljemme pois oman aktiivisen osallistumisemme ilmiöiden tuottamiseen. Voimme vain passiivisesti seurata erilaisia prosesseja pyrkiä hieman manipuloimaan niitä joiltakin pieniltä osin. THL:n edustajien puheet edustavat minulle varsin tyylipuhdasta reifikaatiota, mikä sitten johtaa käytännön ja teorian välisiin ristiriitoihin:
- nyt todetaan, että maaliskuussa tehdyt toimenpiteet ovat vaikuttaneet merkittävästi (THL:n näkökulmasta niiden tehokkuus on ollut suorastaan yllätys)
- toisaalta oletetaan, että toimenpiteiden purkamisella ei ole vaikutusta ja että on olemassa joku ennalta määrätty ”2. aalto”, joka tulee automaattisesti
Totuus on kuitenkin se, että tulevaisuus ei ole vielä kokonaan määräytynyt, ja se mitä me nyt teemme, vaikuttaa olennaisesti tulevaisuuteen. Hallituksen nykyiselle toimintalinjalle on johdonmukainen vaihtoehto: tukahduttaminen. Sen perusteet löytyvät tästä muistiosta.
Heikki Patomäki
VIITTEET
[1] Esim. ”Rajoitusten purkamisen taustalla oleva 80-sivuinen Hetemäen raportti julkistettiin – siitä selviää, että normaalielämään palataan luultavimmin vasta ensi vuonna”, YLE uutiset 4.5.2020, https://yle.fi/uutiset/3-11334827.
[2] ”Koronakriisin vaikutukset ja suunnitelma epidemian hallinnan hybridistrategiaksi”. Exit- ja jälleenrakennustyöryhmän 1. vaiheen raportti, Valtioneuvoston julkaisuja 2020:12,
[3] Salminen, Mika ja Voipio-Pulkki, Liisa-Maria (2020) ”COVID-19 Pandemia-epidemian ja tehohoidon tilanne; epidemiologisista skenaarioista”, THL 29.4.2020, https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/22150002/Hallituksen%2Bneuvottelu%2B29.4.2020_THL_STM_yhteisesitys.pdf.
[4] Hetemäen raportti, s.19.
[5] Mt., s.14.
[6] Viite 1.
[7] Koko tiedotustilaisuus on katsottavissa osoitteesta https://yle.fi/uutiset/3-11352814.
On täysin selvää mikä hallituksen linja on; se seuraa tilanteen kehittymistä ja tytöt seisoo määräajoin rivissä pitämässä tiedotustilaisuuksia siitä, että he seuraavat tilanteen kehittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksiin ei oikein tule selkeitä vastauksia. Yleensä vastaus kuuluu, että selvitämme ensin tilannetta ja palataan asiaan parin viikon päästä.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa alueviranomaiset velvoitetaan asettamaan rajoituksia mikäli uusien tartuntojen määrä ylittyy 7 edellisen päivän aikana 50/100000 asukasta.Alueilla tarkoitetaan Landkreise/kreisfreie Städte, yht 401 aluetta.Mitä vikaa on tilanteen seuraamisessa?
Ilmoita asiaton viesti
Ja että huomenna pidämme infotilaisuuden asiasta jossa kerrotaan, viiteen kertaan että muistakaa pestä kädet ja pitäkää turvavälit.
Ilmoita asiaton viesti
Patomäen blogissa ei ole mitään uuttaa, jota ei ole jo sanottu, ks. esim. linkin ketjut.
Asia on juuri näin.
Kuitenkin: hallitukselta on kuultu ”linjauksista” niin usein, että termi on inflatoitunut. Tärkeämpää kuin julistaa tavalla tai toisella nimettyä ”linjaa”, on se mitä oikeasti tehdään. Ja nyt pitäisi oikeasti toimia koronan kansallisen tukahduttamisen puolesta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/suomen-hallituksen-ja-viranomaistahojen-valiset-nakemyserot-koronapandemian-hoidossa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arvotammela1/paaministeri-marinilta-kova-syytos/
Ilmoita asiaton viesti
Jos tauti joudutaan tukahduttamaan vaikkapa kahden kuukauden välein, niin miten se eroaa estämisestä? Paitsi rajoitustoimien rajumman vaihtelun osalta. Kyinka monta perättäistä lock down tilannetta uskot ihmisten tai talouden sietävän. Itse kannatan jonkinlaista siedettävää tasapainotilaa rokotteen syntymiseen saakka. Jos sellaista joskus saadaan aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on (vielä) niin vähän koronaa, että sen kansallinen tukahduttaminen onnistuu muutamassa viikossa, jos halua on. Ei tarvita useita lock-downeja.
Epävarmuus on taloudelle myrkkyä.
Kontrollilla, maahan tulijoiden testaamisella ja valvotuilla karanteeneilla ja tartuntaketjujen tehokkaalla jäljittämisellä voidaan rajoja kokonaan sulkematta pitää korona kansallisesti tukahdetuttuna tarvittavat 1-2 vuotta, kunnes saamme rokotteen.
Valitettavasti hallitus puhuu, mutta käytännössä tarvittaviin toimenpiteisiin ei ole ryhdytty.
Talous voitaisiin avata kansallisesti täysin parissa kuukaudessa toisin kuin hallituksen ”hybridistrategiassa”, jossa ravintolat ja liikkeet ja tapahtumapalvelut ovat ehkä auki, mutta asiakkaiden luottamusta koronan kontrollista ei ole saavutettu, ja palvelut toimivat vain puolitehoisesti asiakaskadon takia.
Tehokkaalla testaa-eristä-jäljitä toiminnalla virus pidetään rajojen ulkopuolella ja kansallisesti kurissa tuon 1-2 vuotta.
Jokaisen on halutessaan päästävä joko PCR-testiin tai kaksivaiheiseen vasta-ainetestiin.
Suomen tämän hetkinen testaustaso on surkealla tasolla, mikä ei ole ihme kun lukee seuraavan kaltaisista asenteista.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/3f31ae6a-21c3-485d-a667-4b4ab52a503b?ref=ampparit:a4aa
Samaan aikaan maahan tulee jatkuvasti testaamattomia henkilöitä, kaikista ilmansuunnista.
Ja linkin juttu kertoo vain PCR-testeistä, vasta-ainetestaamista ei ole tämänkään vertaa mobilisoitu.
Hallitus on THL:n emeritusprofessori Matti Janhusen mukaan nojannut vaarallisella tavalla harhaisiin uskomuksiin covid epidemian suhteen.
Hän tiivistää nämä virhelähtökohdat seuraavasti:
(i) viruksen tartuntakuolleisuus on tavallisen influenssaviruksen luokkaa; (ii) näkyvien tautitapausten takana piileskelee monikymmenkertainen määrä tunnistamattomia, kantajalleen harmittomia mutta silti tartuttavia tapauksia;
(iii) covid epidemian tukahduttamisen haitat olisivat hyötyjä mittavammat ja ulottuisivat paljon pitemmälle tulevaisuuteen, ja em. syistä johtuen (iv) antamalla väestön hallitusti sairastaa epidemia, suojataan vähimmin kokonaisvahingoin väestö, talous ja laajasti koko yhteiskunta muutoin väistämättömiltä uusilta epidemian aalloilta.
https://worldaccordingtomatti.blog/2020/05/18/tama-korona-arpa-ei-voita-kiitamme-kannatuksesta/
Edellä kuvatuista virhepremisseistä näyttää olevan vaikea sanoutua selkeästi irti, vaikka ne on jo todistettu vääriksi. Poliittisesti virheen myöntäminen on Suomessa liian hankalaa. Hallitukset toimet/toimettuus pitkittää epävarmuutta ja taantumaa, tuottaa turhia kuolemia ja vammautuneita.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka monta vuotta meinasit pitää ulkorajat suljettuina?
Ilmoita asiaton viesti
Selviää jos vaivaudut lukemaan tekstin.
Ilmoita asiaton viesti
Riittääkö kaksi vuotta? Lopettaisit varmaan myös tuonnin ja viennin lento- ja rekkaliikenteen, ettei kuskit tuo koronaa mukanaan?
Ilmoita asiaton viesti
Lue uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tavaraliikenteen vaatimat pienet henkilömäärät voi kustannustehokkaasti testata tai niistä syntyvät tartuntaketjut jäljittää tai tukahduttaa, kuten itse asiassa nytkin tehdään Venäjältä tulevan liikenteen suhteen. Lisäksi tämä on pienentyvä ongelma joka koskee tulevaisuudessa Suomen osalta lähinnä Venäjän ja Ruotsin rajan yli kulkevaa liikennettä, ei esim. Saksan ja Viron liikennettä sillä molemmissa maissahan epidemiaa ajetaan pontevasti alas.
Tässähän haetaan selkeästi THL-olkiukkoa, jossa tukahduttaminen on mahdollista koska aina voi tulla joku tapaus ulkoapäin ja aloittaa epidemian uudestaan. Toki näin on, mutta uudelleen tukahduttaminen on helpompaa ja minimaalisin toimenpitein suoritettavaa jos aktiivisia tapauksia maassa on liikkeellä vaikkapa 10 ei 1000.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tukahduttamisen jälkeen testataan koko kansa, kuten tehdään Färsaarilla ja Islannissa ja pidetään riittävät matkustusrajoitukset yllä ei todennäköisesti tule minkäänlaisia uusien tukahduttamisten tarvetta. Ja jos odottamatta jostain tulisi, on tartuntaketju aivan alkuvaiheissaan helppo katkaista pelkästään yhden tai parin paikan toimenpiteillä.
Sen sijaan on illuusio, että pystyttäisiin ylläpitämään jotain virusmassojen tasapainotilaa; siihen virus on aivan liian vikkelä ja arvaamaton. Siitä tulee kaoottista jojo-menoa edestakaisin, jossa varmaa on vain, että rahaa palaa aivan tuhottomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Mukavalla passiivilla alkaa alustus: ”On hyvä asia, että koronaviruksen leviäminen on saatu edes jossain määrin kontrolliin…”
Tarkoittanee, että ”on saatu edes jossain määrin kontrolliin” Helsingissä, joka on näiden palstojen keskustelijoiden koko valtakunta ellei koko maailma.
515 000 asukkaan Pirkanmaalla on koko epidemian aikana ollut varmistettuja tartuntoja yhteensä 255, kuolemantapau(k)s(ia) yksi.
Myönnän kyllä, että Tampereelta katsoen voisi olla terveellistä pitää se Uusimaa jonkin muurin takana, mutta jopa Uusi-Seelanti, jonka koronatilanne on asukaslukuun verraten Pirkanmaan kaltainen, on nyt avannut kahvilat, liikuntatilat ja sen sellaiset.
On aika härskiä moittia pääministerin samoja puheita samanaikaisesti liiallisesta selvyydestä ja liiallisesta epäselvyydestä. Politiikan tutkija Johanna Vuorelman mukaan ajatus siitä, että pääministeri alkaisi julkisesti ”määrittää politiikan totuuksia ja valheita” on täysin kestämätön. Tai, kuten Yhdysvaltain presidentin tiedottaja asian ilmaisi: onhan meillä vaihtoehtoisiakin totuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Upea kirjoitus Heikiltä. Olisi tärkeää, että hallituksen sana nyt tulisi myös lihaksi eli että toimenpiteet vastaisivat sitä tavoitetta, että tauti ei leviä ja tartuntoja estetään. Rajoitusten poisto ennen kuin uudet tartunnat ovat joka paikassa löydettävissä ja tartuntaketjut jäljitettävissä ei vastaa tätä pääministerin 15.5. julkituomaa tavoitetta.
Ilmoita asiaton viesti
Upeaa huomata, että tukahdutukselle löytyy kannatusta (ja vastustusta) yli puoluerajojen. Tukahdutuksen saaminen poliittiseksi linjaukseksi vaatinee nimenomaisesti hallituspuolueiden kentältä tulevaa painostusta – jota on varmasti tulossa.
Vaikka päiväkohtaiset tartuntamäärät eivät kerro paljon, mainittakoon että Norjassa oli tänään 18 tartuntaa, Virossa 4…
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän tuohon tukahduttamiseen sopii Tornion – Haaparannan ja Ylitornion, Kemin sekä Länsi-Lapin tilanteeseen. Koronatapaukset kunnittain tilastojen mukaan tuolla alueella on hyvinkin suuret määrän / 100 000 asukasta. Muualla Lapissa luvut ovat selvästi pienemmät.
Noinkohan tuo länsiraja vuotaa naapurimaahan, jossa tartunnat, sairastumiset ja kuolleisuus ovat eri dekaadia kuin Suomessa. Jos meillä Uusimaa kyettiin eristämään muusta Suomesta, niin eikö tuota läntistä naapurimaata kyeteä erottamaan Suomesta. Kyllähän siinä välissä kulkee vielä ihan oikea raja vaikka Schengenissä ollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Rajaliikenne kyetään estämään EIT:n perustein (ks. esim. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/olli-pekkasalminen/nahdaanko-lansirajalla-u-kaannos/ ) ja toisaalta myös Tartuntatautilain perusteella jonka avulla henkilö voidaan asettaa karanteeniin. Kyse on lähinnä siitä, että sisäministeriö on ollut haluton käyttämään olemassa olevaa lainsäädäntöä.
”60 §
Jos yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää, virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai virkasuhteinen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön karanteenista enintään yhden kuukauden ajaksi. Päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.”
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat, että asia ratkeaa helposti, kun Tornion ja Haaparannan rajalla seisoo 24/7 lääkäri, joka tarkastaa jokaisen ”henkilön”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei henkilöä tule tarkastaa. ” Päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille.”
Päätöksen voi tehdä blancona, aivan kuten muutkin karanteenipäätökset vaikkapa koululuokkiin liittyen. Sinänsä, kos kikkailusta johtuen pitää palkata yksi ylimääräinen lääkäri Tornioon, on kustannus mitätön hyötyyn verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa uudet tartunnat suhteessa asukaslukuun ovat kasvussa ainoastaan Puolassa ja Itävallassa.Itävalta oli yksi mallimaista 57 suomalaisen huippututkijan artikkelissa muutama päivä taaksepäin.
Saksassa uudet tartunnat/100000as viikon aikana (4.5-10.5) 7.5
Suomessa 11.5-17.5 uudet tartunnat 7.5/100000 as
Saksan luku nyt 5.8 uutta tartuntaa viikossa/100000as.Näyttää siltä, että 5.8 alittuu Suomessa nykyvauhdilla alta viikossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kylläpä on pitkä kirjoitus yksinkertaisesta asiasta. Hallituksen linja on estää viruksen leviäminen niin hyvin kuin mahdollista. Jos virus siinä saman tien Suomessa tukahtuu, se on iso plussa. Turha kuitekaan luulla, että virus voitetaan sillä, että se Suomessa tukahtuu. Muualla maailmassa korona on miljardien ihmisten uhkana. Sitä saa ihan vapaasti spekuloida, miten kauan. Samoin sitä, milloin koronaa vastaan valmistuu toimiva rokote.
Ilmoita asiaton viesti
”Kylläpä on pitkä kirjoitus yksinkertaisesta asiasta”. Näin on.
Jos Viruksen leviäminen estetään, niin se myös tukaahtuu.
Mitä paremmin estetään, sen paremmin tukahtuu.
Kiinalaiset pistivät täys topin virukselle sulkemalle kaikki sisätiloihin muutamaksi viikoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa Heikki!
Kannattaa kirjoittaa asiasta niin kauan voi; varakansanedustaja Arto Luukkasen samanlinjainen blogi jo ehdittiin poistaa ja hänelle antaa kirjoituskielto Uuteen Suomeen. Mistä myös voi havaita, että loputon koronavalssi on joillekin pimeille tahoille hyvinkin hauska; sillähän voi perustella aina mielipiteen- ja kokoontumisenvapauden rajoituksia ja pitää ihmiset pelon vallassa.
Sattumoisin tai sitten ei mediassa myöskään kerrota mitään kolmesta tapauksesta, joissa ensin on suurella vaivalla saatu tartuntaluvut alas, mutta ”helpotusten” jälkeen ne ovat n. 2 viikon sisällä jälleen ampaisseet ylös: Iran, Irak ja Azerbaidzhan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko dosentti Luukkanen tosian bongorummutellut itselleen kirjoituskiellon? Jopas jotain, sitä ei ihan vähällä saa! Meni vissiin Venäjä-tutkimuksiissaan vähän liian syvälle ja juuttui nokka tervaan niin kuin dosentti Bäckmanilla.
Ilmoita asiaton viesti
Estäminen ja tukahduttaminen on teoreettinen kysymys vain asiantuntijat uskovat tietävänsä.
Taitaa olla niin että suomalaiset itse ovat oppineet ja lopettavat koronan vastoin viranomaisten suunnitelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä mahtaa olla mielestäsi estämisen ja tukahduttamisen ero?
Ilmoita asiaton viesti
Maailmoja kaatava ero. Estää halutaan jo levinneen viruksen eteneminen kauemmaksi. Tukahduttamalla hävitetään se mahdollisimman nopeasti loppuun asti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos viruksen leviäminen onnistutaan estämään, tukahtuu virus. Nykytiedon valossa kun kaikki kantajat joko tervehtyvät tai kuolevat. Virus tarvitsee aina uuden isännän säilyäkseen hengissä. Tukahtuminen on siis estämisen seuraus.
Ilmoita asiaton viesti
Tehokas estäminen tukahduttaa viruksen leviämisen ja on siten estämisen lopputulos. Minun puolestani molempia sanoja voi käyttää. Toimenpiteistä, joilla virus tukahtuu, ne eivät mitään kerro.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen hallitukselle entisen pääministerin, Rafael Paasion (SDP), patenttivastausta kaikkiin kysymyksiin.
”Tästä asiasta on paljon keskusteltu hallituksen piirissä, lopulliseen päätökseen ei kuitenkaan olla vielä päästy, mutta joka tapauksessa, hallitus tutkii asiaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Juu, voihan sen tottakai täystukahduttaa ja varmaan onnistuukin. Muutama viikko täystoppia ja se on sit siinä. Jutun heikkous vaan tahtoo olla että heti kun maa avataan koronavapaana, iskee ruotsin puolelta välitön kakkosaalto jo muutaman päivän päästä avaamisesta. Tai mistä nyt sitten tuleekaan mutta tulee aivan varmuudella uudelleen.
Raaka totuus on että täystukahdutus ei ole vastaus mihinkään, eipä sen puoleen että muutkaan konstit aukottomia olisivat, ja mikä on sitten oikea tapa hoitaa asiaa; sitähän ei kukaan tiedä. Ei koko maailmassa ole niin viisasta.
Meidän pulliaisten onkin vain tyydyttävä närkästyksen puna kasvoillamme syyttelemään hallitusta keinoista, joihin emme kykene parempaa antamaan tilalle. Ja aina voidaan vedota joihinkin saarivaltioihin ja syrjäkolkkiin kuin ne mukamas olisivat selvinneet neroudellaan eikä maantieteellisellä asemallaan. Tosin voi aina vedota Grönlantiin ja sen olemattomiin koronatartuntoihin mutta ne nyt eivät paljoa auta tässä tilanteessa.
Hallitus tekee tällä hetkellä täysin oikein, tasapainottelee ja yrittää samalla pitää virusta kaukana lasten ja lastenmielisten lähettyviltä. Jos jollakulla on esittää vaihtoehdoksi jokin säällisempi vaihtoehto, niin hemmetti soikoon, suukuono auki ja äkkiä sillä kello tikittää.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tässä on tukahduttamisstrategian yksi keskeinen pointti: se mahdollistaa rajojen avaamisen paremmin kuin mikään muu strategia. Kun matkustajaliikennettä ryhdytään avaamaan, valtiot tulevat arvioimaan eri yhteyksien turvallisuutta. Tartunnat tukahduttaneet maat ovat jo nyt avaamassa rajojaan matkustajille muista maista, joissa epidemia on vähintään yhtä hyvällä tasolla. Suomen pääsy virusvapaiden maiden vapaamman matkustamisen listalle on ensiarvoisen tärkeää. Tukahduttamisstrategian houkuttelevuutta lisää siis se, että siten pääsee helpoiten takaisin mukaan globalisaatiokehitykseen. Ks. https://www.eroonkoronasta.fi/eroon_koronasta_muistio.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tartunnat tukahduttaneet maat ovat jo nyt avaamassa rajojaan matkustajille muista maista, joissa epidemia on vähintään yhtä hyvällä tasolla. Suomen pääsy virusvapaiden maiden vapaamman matkustamisen listalle on ensiarvoisen tärkeää. ”
Tarkoitat varmaan ohjeillasi hyvää mutta eihän tuollainen voi oikeasti toimia. Se olisi ensinnnäkin kansainvälinen päätös jota ei voi tehdä kansallisella tasolla. Sen idea että jossa vähäviruksiset maat julistaisivat keskinäisen koalition ja muodostaisivat tahtomattaankin saarron virusepidemian riivaamiin maihin.
Jos ja kun semmoinen päätös saataisiin aikaan, siinä olisi maantieteellisiä ongelmia koska välissä voi olla näitä saarrosmaita joiden ylittäminen kävisi päinsä vain ilmasillan avulla, joka ei paljoa auttaisi tavaran- tai ihmiskuljetusten osalta. Suomen kohdalla se tarkoittaa että jos yhteyttä keski-euroopan suuntaan avattaisiin, reitti kulkisi silti ruotsin läpi, josta ei varmaan koronapuhdasta maata tule pitkään aikaan.
Ikävä kyllä täystukahduttaminen ei ole tässä tilanteessa mikään realiteetti mutta ehkä paremmassa kohtaa on?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Ruotsi mikään kohtalon maa ole Suomelle ole edes liikenteellisesti. Baltiassa asiat menevät oikeaan suuntaan ja sieltäkin pääsee kätevästi Keski-Eurooppaan. Ei koronastrategiaa voi valita naapurien valintojen pohjalta. Kalleimmatkin liikennekierrot ovat halvempia kuin viruksen pitkäaikainen pyörintä kotimaassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vastaus kommenttiin: #3177788
Juuri tässä on tukahduttamisstrategian yksi keskeinen pointti…”
Juuri näin. Mutta tämä edellyttää toimiakseen paljon nykyistä tehokkaampaa kontrollia rajoilla. Kaikki tulisi testata, ja tarvittaessa valvotut karanteenit käyttöön. (59 tutkijan ryhmä on jopa ehdottanut maahantulijoiden velvollisuudeksi itse kustantaa testit, kotimaassa olijoille testien tulee olla maksuttomia ja matalalla kynnyksellä). Tartuntoja tultaisiin melko pitkään diagnosoimaan, jolloin tartuntaketjujen tehokas jäljittäminen, oikeasti, ei vain puheissa, on oleellinen osa toimivaa koronan tukahduttamisstrategiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskinpa kukaan ajattelee, että epidemia voidaan tukahduttaa täydellisesti ja lopullisesti, koska rajat ovat joka tapauksessa jossakin määrin auki. Mutta uusien tartuntojen määrässä voidaan päästä niin pieniin lukuihin, että jokaisen uuden tartunnan ilmestyessä kyetään jäljittämään tartuntaketju ja eristämään altistuneet. Näin tukahdutetaan jokainen uusi tartuntaketju yksitellen ja erikseen. Tämä toiminta jatkuu pitkään, jos virus jää kiertämään maailmaa.
Jos Suomeen päästetään vain samassa vaiheessa olevien maiden kansalaisia, riski, että he tuovat tartunnan on samaa tasoa kuin että joku suomalainen tartuttaa tietämättään.
Ilmoita asiaton viesti
”… iskee ruotsin puolelta välitön kakkosaalto jo muutaman päivän päästä avaamisesta. ”
Tuota samaa itsekin ihmettelen. Viron suuntaan meillä on ollut hyvinkin tiukka linja samoin kuin Vironkin puolella. Mutta tuo Ruotsin suunta Länsi-Lapin tasalla ihmetyttää. Vaikka sielläkin on rajalla kontrolli ainakin Suomen puolella, työperäinen liikkuminen tuntuu olevan huomattavasti vapaampaa kuin Suomen ja Viron välillä. Ja kuitenkin Suomi ja Viro ovat olleet kansallisissa rajoitustoimissaan selkeästi enemmän samoilla linjoilla kuin Ruotsi ja Suomi.
Joku tässä mättää. Meneekö ulko- ja kauppapolitiikan puolelle ? Mitä sanoo hallitus ?
Tukeeko länsirajan työperäinen liikenne tukahduttamista ?
Toinen kysymys Ruotsin osalta on se, että kun se on valinnut aivan eri toimintamallin, niin milloin voidaan katsoa, että Suomen ja Ruotsin välistä kulkemisen rajoituksia voidaan höllentää ? Ruotsihan on kuitenkin Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita ja Ruotsissa asuu paljon suomalaisia joilla on kiinteät siteet Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Testaus halventuu koko ajan ja meille on tulossa myös esim. suomalaisen ArcDia:n alle tunnissa tuloksen antava koronatesti. Rajan ylityksen vaatimuksena ilman karanteenia voi olla vaikkapa alle 4vrk vanha koronatesti, kuten Itävallassa on ilmeisesti tarkoitus tehdä.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/koronan-pikatestit-alkoivat-wienin-lentokentalla-haivahdys-matkustamisesta-vuonna-2021/e1860605-74cd-4b05-a6de-c8f490b38b8a
Estääkö tämä tartunnat kokonaan? Ei tietenkään, mutta minimoi riskin hallittavissa olevalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskinpa asialla on yhteyttä siihen, että valtiontaloudesta vastaa maan historian ensimmäinen torniolainen ministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ongelma on Viron liikenteessä? Itse juuri tulin sieltä viikonloppumatkalta ilman mitään karanteeneja suuntaan tai toiseenkaan. Mielestäni Suomen olisi tullut mennä mukaan tarjottuun Balttian matkailukuplaan, kaipa sinne vieläkin pääsee. Toisekseen kannattaa tehdä ero rajausten ja suositusten välillä. Suomesta pääsee liki kuka tahansa matkustamaan pois, vastaanottajamaa sitten päättää päästääkö sisään ja millä ehdoin.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Heikki Palomäen kanssa, että pääministeri Sanna Marin oli harvinaisen epäselvä selityksissään 15.5.2020. On itsestään selvää, että hallituksen täytyy seurata ns. epidemian kokonaistilannetta, mutta epäselväksi jäi, että mitä hallitus koronatoimenpiteillään todella tavoittelee – hillitsemista vain tukahduttamista?
Näen kyllä, että rajoituksia täytyy alkaa purkaa. Suuressa osassa Suomea olisi voitu turvallisesti tehdä jo kuukausi sitten. Mutta niiden ei saisi johtaa epidemian ryöpsähtämiseen ( R0 > 1.0)
Ilmoita asiaton viesti
Ministerit toistavat nyt konemaisesti samoja fraaseja ja sanoja, joiden kanssa täytyy olla tosi tarkkana.
Erityisen moniselitteinen on ”estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa”. Ei sanota, että tavoitteena on estää (laaja) leviäminen. Leviämistä on partitiivi! Estää leviämistä siten tarkoittaa leviämisen osan estämistä, siis hidastamista. On aivan eri asia estää rikollisuus kuin rikollisuutta.
Toinen on väite, ettei laumasuojaa tavoitella. Aivan, ei sitä tarvitse tavoitella – jos epidemia leviää laajalti, se voi tulla ikään kuin bonuksena, jos tulee. Voidaan siis ”estää leviämistä”, hyväksyen kuitenkin ”realiteetin”, että tauti toimista huolimatta leviää laajalti, vaikka koko väestöön. Hallitus on voiton puolella jos laumasuojan vuoksi niin ei käykään.
”Hallituksen mielestä epidemia ei saisi tässä maassa levitä.” – Tyhjää puhetta. Olisi tietenkin parempi jos ei leviäisi, mutta realiteetit nyt vaan ovat mitä ovat niin leviää. Jos oltaisiin tukahduttamassa, pitäisi sanoa että ”pyritään, ettei epidemia ei enää juurikaan leviäisi.”
Ilmoita asiaton viesti
Rikollisuus-esimerkkisi on erityisen hölmö. Tässä maailmankaikkeudessa on mahdotonta ”estää rikollisuus”. ”Rikollisuutta” voidaan estää enemmän tai vähemmän tehokkaasti. Tavoite on päästä niin pieniin lukuihin kuin mahdollista.
Ymmärtänet itsekin, että totaalinen poliisivaltio olisi liian suuri hinta lähellä nollaa olevasta luvusta. Sama ongelma koskee sairauden leviämisen estämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Huomautit tuosta jo aiemminkin ja olet toki oikeassa, että on mahdotonta ”estää rikollisuus”. Esimerkkejä partitiivista varmaan löytyy paljon muitakin, kuten viedä roskat roskikseen vs viedä roskia roskikseen.
Sairauden kohdalla se n. nolliin vetäminen on ainakin lyhyellä tähtäimellä nyt helpompaa ja halvempaa kuin hidastelu. Se toki siirtää ongelman ratkaisemisen myöhemmäksi ja on toki ongelma, jos muuta ratkaisua ei lopulta tulekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos jutusta ja siihen linkitetystä eroonkoronasta.fi -sivuston muistiosta. Sen kun jaksoi kahlata lävitse, pääsi maallikkokin hieman jyvälle toimintamahdollisuuksista. Tuosta on varmasti hallituksellekin sekä eduskunnalle perustaa jatkaa eteenpäin.
Tuli siitä vielä sekin mieleen, että mitenkähän muistiossa esitettyihin malleihin sopii yli puolen miljoonan koululaisen laittaminen kertarysäyksellä kahdeksi viikoksi kouluihin sekä pendelöimään koulujen ja kotien välillä ? Silläkö tukahdutetaan pandemia ? No sen näemme varmaan kun testaukset ja jäljitykset saadaan kunnolla käyntiin joskus kesäkuun puolessa välissä tai sen jälkeen. Vai tarvitaanko vielä lisää tieteellisiä tutkimuksia ja todistelua sekä miettimistä ?
Maskeista nyt kuitenkin näytetään vähitellen päästävän yhteisymmärrykseen, että niistä voi sittenkin olla ehkä enemmään hyötyä, kuin pelkästään hihaan räkimisestä. Vaikka vieläkin mediassa pyörii viranomaisten vanha ”räkikää hihaan” -äänite. Mahtaako tuo linjan muutos korreloida positiivisesti sen kanssa, että kansalaiset ovat alkaneet voida ostaa niitä maskeja ? Luottamusta hallituksen ja STM:n ohjeistuksiin ja linjauksiin se ei kyllä ole lisännyt.
Ilmoita asiaton viesti
Koulujen avaaminen oli huono päätös, mutta ei välttämättä juuri tässä epidemiologisessa tilanteessa huononna niin paljon tilannetta kuin vaikkapa HUS:n Asko Järvinen toivoi. Maskit voivat olla myös ehkä turhia nyt kesällä, mutta niiden massakäyttöön ja jakeluun syksyllä pitäisi valmistautua. Päätöksenteon pitää olla tiedepohjaista, esim. Cochrane-katsauksiin perustuvaa, ei meillä voi olla mitään kansallista STM-THL -lääketiedettä. Toisaalta meillä on historiallinen esimerkki vahvasta markasta jota ajettiin kuin käärmettä pystyyn huolimatta koko muun maailman varoituksista…
Ylipäätään epidemian torjunnassa yritykset, kunnat, yhdistykset ja yksilöt ovat reagoineet proaktiivisesti, valtiovalta jälkijättöisesti. Nythän esimerkiksi maskiasiassa yksittäiset kunnat ovat jakaneet maskeja opettajille ja oppilaille, samoin yritykset (tunnetuimpana Finnair).
Ilmoita asiaton viesti