Pukekaamme keisareille kansalaisen vaatteet. Asiantuntijakäytännöistä koronakriisissä
Hallituksella ja sen tukijoilla näyttää olevan vankka usko tieteeseen ja asiantuntemukseen ja sen myötä halu ulkoistaa kriisipäätöksentekoa asiantuntijoille. Toisaalta asiantuntijatietoa edustavan THL:n Markku Tervahauta arvioi YLE:n haastattelussa näin:
Minulla on käsitys, että tässä liikkuu herkkyyksiä, jotka eivät liity itse epidemian hoitoon, vaan ovat muuten yhteiskunnallisia. Asia voi olla jollain tavalla esimerkiksi politisoitunut. Tässä voi olla näkökulmia, jotka eivät ole vain tieteelliseltä tai tietopohjalta ratkaistavia.[i]
Vaikka Tervahaudan huomio on tärkeä, yhtä olennaista on pureutua myös asiantuntijatiedon luonteeseen. Paradoksi on tämä. Yhtäältä meillä on paljon enemmän tietoa esimerkiksi viruksista ja niiden aiheuttamista taudeista kuin mitä ihmiskunnalla oli ennen moninaisia tieteellisiä läpimurtoja 1700-luvulta alkaen. Nyt merkittävä joukko ihmisiä on huolellisesti koulutettu tekemään tieteellistä tutkimusta muun muassa juuri virusten ja niiden aiheuttamien tautien parissa. Monia virustauteja on onnistuttu hävittämään, tukahduttamaan tai tekemään suhteellisen vaarattomiksi.
Toisaalta tiedämme myös, että asiantuntijatieto on epävarmaa, tulkinnallista ja arvolatautunutta.[ii] Ei ole pelkästään niin, että asiantuntijat voivat asiakysymyksissä päätyä täysin päinvastaisiin johtopäätöksiin, vaan lisäksi asiantuntijoiden käsitykset saattavat muuttua dramaattisesti lyhyessä ajassa, eritoten silloin kun vallitsee epävarmuus siitä mistä on kyse.
THL ja sen johtohahmot ovat tästä mainio esimerkki. Tammikuun loppupuolella THL julkaisi tiedotteen, jonka mukaan ”tapausten todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni”[iii]. Kuukautta myöhemmin THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen uskoi edelleen, että Euroopassa vakituisesti asuvien riski kuolla tautiin on pieni ja piti Italian koronarajoituksia liioiteltuina.[iv]
Vajaa kolme viikkoa myöhemmin arviot olivat kääntyneet toiseen äärilaitaan. Nyt ”toimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi eivät enää pelasta Suomea koronaepidemialta”. Mikään ei voi estää helposti leviävän viruksen leviämistä. Näihin arvioihin perustuen esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen arvioi, että noin 35 prosenttia suomalaisista voisi saada koronavirustartunnan.[v] Sekään ei riittäisi laumaimmuniteettiin, jota hallitus näyttää toukokuun lakiesityksessään edelleen tavoittelevan, uudesta ehkäisyretoriikasta huolimatta.[vi]
Me ihmiset järkeilemme prototyyppien, analogioiden, metaforien ja tarinoiden pohjalta. Kun eteemme tulee uusi tilanne, joudumme nopeasti päättämään mistä on kyse. Meidän pitää löytää sopiva luokittelu, suhteuttaa uusi tilanne johonkin tuttuun ja sijoittaa tapahtuma osaksi tarinaa. Esimerkiksi: tämän koronaviruksen aiheuttama tauti on flunssa (prototyyppinä influenssa). Flunssaa ei voi pysäyttää, mutta sen kulkua voi jonkin verran hidastaa ja rajoittaa. Influenssavirukset etenevät aalloissa. Monien flunssa-tyyppisten tautien leviämistä hidastaa sairastamisen kautta saavutettu laaja immuniteetti; influenssaa vastaan voidaan myös rokottaa.
Nojaamme abstrakteihin käsitteisiin ja malleihin, kun yritämme arvioida avoimen ja kompleksisen maailman mahdollisuuksia ja todennäköisyyksiä. Prototyypin, vertausten ja tarinan valintaan vaikuttavat myös ennakoinnit ja arvot. Kun perusvalinnat on kerran tehty, ne vakiintuvat hetkessä. Toisaalta käsityksemme esimerkillisistä tapauksista ja omaksumamme tarinat määrittävät myös normatiivisia arvioitamme. Tutkimukset kertovat, että tämän alkuperäisen valinnan jälkeen vahvakaan evidenssi ei usein riitä kääntämään asiantuntijoiden päätä. Luvut ja arviot sovitetaan tarinaan, esimerkiksi tässä tapauksessa koronan kuolleisuusluku sovitetaan tietoon influenssa-epidemioiden aiheuttamista kuolemista. Vastakkainen evidenssi sivuutetaan ja aukot täytetään ideologisilla tarinoilla.[vii]
Tällä hetkellä Suomessa niin ministerit kuin myös monet kansalaiset uskovat THL-tyyliseen tarinaan. Toisaalta suuri joukko asiantuntijoita Suomessa ja muualla maailmassa on kyseenalaistanut influenssa-luokittelun ja sen soveltamisen. Kriittiseen arvioon ovat päätyneet myös lukuisat kansalaiset, kenties valtaosa suomalaisista. Tästä asetelmasta seuraa, että oli totuus mikä tahansa, osa maallikkokansalaisista on väistämättä enemmän oikeassa kuin osa niin sanotuista asiantuntijoista. Tarkoittaako tämä relativismia: onko mikä tahansa näkemys yhtä hyvä?
Jotta oppimisen ja kritiikin mahdollisuus voidaan turvata, yhteiskunnan täytyy pitää kiinni tutkimusyhteisöjen ihanteista, jotka liittyvät totuuteen, pitkäjänteiseen perehtymiseen, hypotetisoivaan asenteeseen ja vastavuoroisen (itse)kritiikin sääntöihin. Avoimessa, demokraattisessa ja ei-dogmaattisessa yhteiskunnassa täytyy olla tilaa sekä autonomisille asiantuntijakäytännöille että kriittiselle kansalaiskeskustelulle.[viii]
Tämä ei kuitenkaan itsessään ratkaise totuuden ongelmaa. Kuka voi arvioida eri valintojen ja näkemysten hyvyyttä ja totuudenmukaisuutta? Tieteen maallistuminen ja koulutuksen laajeneminen voivat parhaimmillaan tarkoittaa, että kansalaisten – ei siis poissulkevasti vain tutkijoiden tai yliopistossa koulutettujen virkamiesten ja journalistien – perusvalmiuksiin kuuluvat kyky kriittisiin väittelyihin, todistusaineiston punnintaan ja tiedon hankkimisen kriittisten menetelmien käyttöön.
On kuitenkin olemassa sellaisia erikoistuneita tietoja ja taitoja, jotka vaativat vuosien ja jopa vuosikymmenten koulutuksen ja pätevöitymisen tiedeyhteisön periaatteiden mukaan. Tällaisiin tietoihin voivat tässä tapauksessa kuulua esimerkiksi tuhansien virusten luokittelu ja niiden rakenteen ja toiminnan ymmärtäminen, muun muassa se miten ne voivat tunkeutua eläinten kuten ihmisten soluihin. Kun siirrytään molekyyli-, solu- ja kudostasoilta ihmisiin ja väestöön, voidaan tutkia miten virukset leviävät ja aiheuttavat tauteja tai kuinka niitä voidaan käyttää myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Näihin liittyy sisällöllistä erityistietoa, joka kuitenkin on myös muiden opittavissa. Ei ole olemassa mitään salatiedettä. Tiede on julkista ja kaikki voivat oppia.
Tutkimustaitoihin kuuluvat kokemus tietyn alan tutkimuksesta ja erilaisista tieteellisistä menetelmistä. Biologiassa ja lääketieteessä voi olla joitakin erikoistuneita menetelmiä kerätä aineistoa. Silti aineistojen analyysi nojaa usein muun muassa tilastollisiin menetelmiin, joita käytetään läpi tieteiden kentän. Esimerkiksi arvovaltainen artikkeli, joka koskee koronaviruksen leviämistä 2-3 päivää ennen taudin oireiden ilmaantumista,[ix] voisi hyvin olla vaikka tilasto- tai yhteiskuntatieteilijän tekemä, lukuunottamatta niitä erityistaitoja, joita tarvitaan viruksen läsnäolon testaamiseen ja – kenties – sairaala-kontekstin erityispiirteiden tuntemukseen.
Samaten kiistat oppialan suurista kysymyksistä ja niihin liittyvä käsitteellinen argumentaatio ovat usein varsin samanlaisia läpi eri tieteiden – sikäli kuin niille annetaan tilaa eikä joku yksi ortodoksia ole päässyt hallitsevaan asemaan. Erot voivat olla isompia tieteiden sisällä kuin niiden välillä, varsinkin perustavalla tasolla. Esimerkiksi matemaattis-tilastollisen mallittamisen metodologia on yksi kiistojen kohde. Biologiset ja yhteiskunnalliset järjestelmät ovat avoimia, muuttuvia, kompleksisia ja niiden osat ovat aktiivisia (viruksia lukuunottamatta, jotka eivät oikeastaan ole itsessään eläviä olentoja). Matematiikka edellyttää suljetun maailman, jossa kerran määrätyt yhteydet pysyvät. Matemaattis-tilastollisten menetelmien käyttöön liittyy osin tästä johtuen tiettyä mielivaltaa. Kuten eräs kollegani totesi kommentoidessaan virusten leviämisen tutkimusta, mille tahansa datapisteiden joukolle voidaan löytää matemaattinen kuvio, joka sopii niihin.[x]
Ja jokaista kerran valittua prototyyppiä ja tarinaa vastaamaan löytyy tarvittaessa aina sopiva matemaattis-tilastollinen malli. Esimerkiksi THLn käyttämässä mallissa toinen aalto tulee täysin automaattisesti, jos R nousee yli yhden. Koronarajoitusten osittaisen rajoitusten purkamisen tietoinen ja tarkoitettu vaikutus on nostaa R:ää. Näin oma toiminta on tuottamassa sitä tulevaisuutta, mitä mallit ennakoivat. Samalla kuitenkin oletetaan, että uusi aalto on väistämätön.[xi] Omaksuttu prototyyppi, perusanalogia, tarina ja malli sekoittuvat keskenään ja todellisuuteen. Tekninen malli voi myös olla se ratkaiseva tekijä, joka määrää lopulta myös kerrotun tarinan (käytetään kerran johonkin tarkoitukseen rakennettua mallia ymmärtämään uutta aiemmin tuntematonta ilmiötä).
Kriittinen keskustelu niin tiedeyhteisössä kuin kansalaisyhteiskunnassa laajemmin kohdistuu ennen kaikkea siihen, miten perustavia valintoja on tehty. Mistä on kyse, mihin yleiseen kategoriaan tämä virus ja sen aiheuttama tauti kuuluvat, mihin analogioihin ja metaforiin meidän tulisi nojata, mikä on paras tarina tai skenaario taudin kehittymisestä ja sen lopusta? Tällä tasolla erikoistuneiden tietojen ja taitojen rooli on suhteellisen rajallinen ja myös asiantuntijoiden väliset erot ovat suuria.
Järkiperäinen argumentaatio on silti mahdollista, samaten kuin on mahdollista tuottaa tutkimuksen kautta lisätodisteita eri kantojen puolesta. Malleihin, joiden prototyyppinä on influenssa, kuuluu esimerkiksi se oletus, että taudin aiheuttama kuolleisuus on alhainen, 0,1% tartunnan saaneista tai alhaisempi. Monien tutkimusten ja maailman terveysjärjestö WHO:n esittämät luvut kuolleisuudesta ovat kuitenkin paljon korkeampia, jopa monikymmenkertaisia.
Myös THL:n omat alustavat vasta-ainetutkimukset Suomessa tukevat selvästi korkeampia lukuja.[xii] Jos vasta-aineita on ehtinyt muodostua vain suhteellisen harvoille, kuolleisuus lienee noin prosentin luokkaa. Näin ollen laumaimmuniteetin tavoittelu vaatisi sen, että ollaan valmiita hyväksymään 30-40,000 suomalaisen kuolema ja yli 200,000 joutumisen teho-osastolle. Influenssa-tarina alkaa ontua paitsi vaikutusten erilaisuuden niin myös niiden moraalisen hyväksyttävyyden kannalta.
Tämän tyyppinen päättely on avoinna kaikille kansalaisille. Lisäksi varsinkin ammattitutkijoiden on helppo tarkistaa julkista evidenssiä, esitettyjä väitteitä ja niiden logiikkaa, pitkälti – joskaan ei kokonaan – alasta riippumatta. Kenelläkään erityisasiantuntijoilla ei siis ole tiedon monopolia.
Useimmilla aloilla ei myöskään ole mitään yhtä kiistatonta oppialan dogmia, tiedon korpusta tai puhtaan teknistä konemaista menetelmää, joka sanelisi sen, mitä objektiivinen tieto on. On totta, että fysiikan tai kemian perusteet voivat nykyisin muodostaa suhteellisen kiistattoman ytimen, mutta tilanne muuttuu nopeasti kun mennään suuriin kysymyksiin ja tieteen edistymisen eturintamaan. Esimerkiksi kvanttimekaniikasta ja kosmologiasta on olemassa radikaalisti erilaisia tulkintoja, jotka liittyvät perustaviin filosofisiin ja maailmankuvallisiin kysymyksiin.[xiii]
Tällainen moninaisuus ei oikeuta kaiken kieltävää nihilismiä tai edes relativismia. Pikemminkin juuri moninaisuus ja avoimuus tekevät tieteestä niin kiinnostavan. Kun pyritään edistämään ihmiskunnan kollektiivista oppimista, avautuu monia suuria kysymyksiä, joihin on tarjolla erilaisia vastauksia. Tilaa on myös uuden luomiselle – siitä huolimatta, että uusien väitteiden koettelu vaatii sitten seuraavassa vaiheessa valtavan määrän teknis-luonteista ja osin puuduttavaakin työtä.
Pelkistyimmillään asian tuntemuksessa on kyse väitteestä, että joku tuntee jotain asiakokonaisuutta hyvin. Ilmaisu ’joku tuntee’ on avoin, yliopistolla tai millään tutkimuslaitoksella ei ole monopolia asian tuntemuksen määrittelyyn, vaikka niiden käytännöt voivatkin olla järjestetty totuuden ja puolueettoman tiedon ja oppimisen hierarkioiden varaan. Hyvä tiede on pluralistista ja hyväksyy sen, että tiede edistyy parhaiten ristiriitojen ja eri kantojen välisen debatin kautta.
Tästä näkökulmasta jonkin asian tuntemus ei millään lailla takaa asiaa koskevien arvostelmien oikeellisuutta. Asian tuntemus ei poista asioiden läpitulkinnallisuutta. Myös asiantuntija esittää mielipiteitä, jotka pitää ymmärtää osaltaan eettisiksi ja poliittisiksi. Näin ollen asiantuntemus on osoitettava joka kerta erikseen – ja jokaisella pätevyysväitteellä on omat vallan vaikutuksensa.
Tieteellisen auktoriteetin nimissä on modernin historian kuluessa tehty myös monia hirveyksiä. Sama ei saa toistua koronakriisin yhteydessä. Jo pelkästään siirtyminen kohti Ruotsin mallia tulee tarkoittamaan tuhansia kuolemia ja vammautumisia.[xiv] Kuka ottaa niistä vastuun?
Heikki Patomäki
Viitteet
[i] ”THL:n pääjohtaja Ylen haastattelussa: Koronaepidemia pitäisi nyt pyrkiä tukahduttamaan – ’nolliin veto on hyvä strategia tässä vaiheessa’”, YLE uutiset 15.5.2020, https://yle.fi/uutiset/3-11351110.
[ii] Esim. Salminen tuo HS-haastattelussa suhteellisen avoimesti esille niitä arvoja, jotka ovat vaikuttaneet hänen valintoihinsa. Hän kertoo mm., että ”jos lukee Hetemäen raportista muutakin kuin epidemiologista osaa, niin aika äkkiä näkee, mikä on vaikutus, jos talous ja ulkomaankauppa pysyvät kiinni vuoden loppuun asti. Sitten meillä ei yhtäkkiä ole rahaa ostaa sitä rokotetta, kun se joskus tulee.” Jälkimmäinen väite on järjetön, ja vaikka ensimmäisenkin osan tietopohja on hakoteillä (vrt. https://www.eroonkoronasta.fi/), niin sitaatti kuitenkin paljastaa, että tärkeintä Salmisen mielestä on nyt avata taloutta mahdollisimman nopeasti. Hän myös toteaa, että ”en tykkää tästä ikäihmisten eristämisestä”. Ikäihmisten kuolemisella ei tunnu sen sijaan olevan niin väliä. Holhouksen vastustaminen ja markkinatalouden avaamisen ensisijaisuus viittaavat (uus)liberaaleihin arvoihin. ”Päättäjät tekevät omat arvionsa. Ikäihmisten eristämisessä on THL:n Mika Salmisen mielestä holhouksen makua, eikä Suomen koronastrategia kaikilta osin muutenkaan miellytä häntä”, HS 16.5., A12-A13, https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006509686.html. Kannattaa huomata, että kun alla esitän Salmisen ja THL:n kannan muuttuneen radikaalisti, molempia kantoja kuitenkin yhdistää se, että niiden perusteella ei kannata tehdä mitään. Ensin ei ole vaaraa, eli ei kannata tehdä mitään, ja sen jälkeen ei ole juuri mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään. Tämä viittaisi siihen, että tilannetulkinnat ovat kummunneet taustalla olevista arvoista.
[iii] ”Uuden koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia vahvistettu reilut 200 – THL seuraa tilannetta”, THL 20.1.2020, https://thl.fi/fi/-/uuden-koronaviruksen-aiheuttamia-tautitapauksia-vahvistettu-reilut-200-thl-seuraa-tilannetta?redirect=%2F.
[iv] ”Näin THL:n koronalausunnot ovat muuttuneet – 20.1.2020: ’Tapausten todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni’”, Iltalehti 13.03.2020, https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/adef7f79-dfb9-4e17-9538-466e623568b7.
[v] Mt.
[vi] Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta HE 72/2020: ”Covid-19 -taudin kaltainen herkästi tarttuva ja keskimäärin lieväoireinen virusinfektio aiheuttaa väestössä, jossa ei ole vastustuskykyä, nopeasti kehittyvän epidemian, jossa päivittäiset uusien tapausten lukumäärät voivat aluksi lisääntyä eksponentiaalisesti. Tämä tapausten lisääntyminen jatkuu, kunnes riittävä osa väestöstä saa tartunnan, jolloin tapausmäärät taas kääntyvät laskuun, koska tartunnalle alttiita ei enää ole tarpeeksi ylläpitämään nopeaa leviämistä.” https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2020/20200072?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tartuntatautilaki.
[vii] Tetlock, Philip E. 1999. ”Theory-driven reasoning about plausible pasts and probable futures in world politics: are we prisoners of our preconceptions”. American Journal of Political Science 43:2, 335-66.
[viii] Patomäki, Heikki. 1994. ”Pukekaamme keisarille kansalaisen vaatteet. Kriittisiä huomioita asiantuntijakäytännöistä”. Kosmopolis 24:3, 55-65. Olen lainannut otsikon tästä artikkelista.
[ix] Esim. He, Xi, Lau, Eric H.Y. 2020. ”Temporal dynamics in viral shedding and transmissibility of COVID-19”, Nature Medicine 26: May, 672–5.
[x] Tony Lawson, sähköposti CSOG-listalla 31.2.2020. Valaiseva esimerkki siitä miten minkä tahansa määrämittaisen ’datan’ voi sovittaa mielivaltaisesti johonkin malliin tai teoriaan on tuotantofunktio uusklassisessa taloustieteessä. Anwar Shaikh osoittaa miten myös täysin epäuskottava ja keksitty ”humpuukitalouden” data sopii mainiosti ns. Cobb-Douglas tuotantofunktioon. Shaikh, Anwar. 1974. ”Laws of Production and Laws of Algebra: The Humbug Production Function”, The Review of Economics and Statistics, 56: 1, 115-120.
[xi] Reifikaation kritiikistä tässä yhteydessä, ks. edellinen blogini ”Mikä on hallituksen linja? Estäminen vs. tukahduttaminen”, Uusi Suomi 17.5.2020, https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/heikkipatomki/mika-on-hallituksen-linja-estaminen-vs-tukahduttaminen/. Reifikaation käsitteestä yleisemmin, ks. jatko-opiskelijamme Niklas Södermanin ansiokas pro-gradu tutkielma ”Ajatukset ja käytännöt jumissa: Reifikaatio sosiokognitiivisena kompleksina teoriassa ja maailmanpolitiikan tutkimuksessa”, joka löytyy täältä: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/175797.
[xii] ”Ensimmäiset tulokset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väestötutkimuksesta osoittavat, että hyvin harvalla on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella”. https://thl.fi/fi/-/uudenmaan-vaestossa-vain-harvalla-esiintyy-uuden-koronaviruksen-vasta-aineita
[xiii] Olen keskustellut näistä muun muassa blogeissani (esim. https://patomaki.fi/en/2017/08/misuses-of-quantum-theory-in-our-real-evolutionary-cosmos-part-i/). Ks. myös teorioiden filosofisista ja ideologisista implikaatioista: Patomäki, Heikki. 2010. “After Critical Realism? The Relevance of Contemporary Science”, Journal of Critical Realism 9:1, 59-8; Patomäki, Heikki. 2019. “Mythopoetic Imagination as a Source of Critique and Reconstruction: Alternative Storylines about Our Place in Cosmos”, Journal of Big History 3:4, 77-97.
[xiv] Viimeisin tieto on tiivistetty Iltasanomien otsikossa: ”Ruotsin synkkä viikko: Koronakuolleisuus nousi koko maailman kärkeen – laumasuoja ilman rokotetta tyrmättiin myytiksi”, Iltasanomat 21.5.2020, https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006514621.html. Jutussa (ja sen pohjana olevassa Telegraphin jutussa) on kuitenkin joku virhe, sillä ymmärrykseni mukaan Ruotsissa on kuollut noin 400 henkeä per miljoona. Suomessa vastaava tarkoittaisi 2000-2500 kuollutta.
Haluaisin kuulla asiantuntijoiden selityksen, miten anniskelun lopettaminen klo 22 ja ravintoloiden sulkeminen klo 23 ehkäisee koronan leviämistä.
Lisäksi haluaisin kuulla asiantuntijoiden selityksen, miksi rajoitteet ovat samat koko valtion alueella, vaikka epidemia esiintyy paikallisena tietyillä alueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Korona-aikana olemme viimeistään oppineet ettei pidä politikoida, virheitä sattuu ja jälkiviisaus on persiistä. Silti tietysti jokainen tajuaa, että ensimmäinen kappaleesi on puhdasta politiikkaa ja toinen vihervassareiden ääri-yhdenvertaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Lume-politiikkaa ja haitta-yhdenvertaisuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Joku voisi kuvitella,että Baijerissa noudatetaan Suomea tiukempaa linjaa .Osittain se pitää paikkansa,koska baarit ja pienet kuppilat (Kneipen) pysyvät kiinni.Muut ravintolat ruokaravintolat poissulkien joutuvat sulkemaan pari tuntia Suomea aikaisemmin.Normaalisti harva on auki yli 22.00.Ts 20.00 on suurelle osalle yhtä kuin ei mikään rajoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistolainen maailmanpolitiikan professori on tässä pahasti oman mukavuusalueensa ulkopuolella.
Pekosen ja Kiurun johtama STM on suoriutunut vasemmistonvirkanimityskansliapäällikön Varhilan kanssa pandemian hoidossa suorastaan ala-arvoisesti.
Suomalaiset taas ovat kansana olleet rajoittavissa toimissa ja epidemian hallinnassa päättäjiään paljon fiksumpia. Siitä suurkiitos heille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta meidän ”asiantuntijoidemme” tiedottamisesta ja ristiriitaisista ohjeista olen samaa mieltä. Suoraa ja selkeäsanaista maski suositusta odotan viranomaisilta edelleen. Kiitos näinkin hyvästä tilanteesta kuuluu lähinnä suomalaisten omasta vastuunkannosta pysyä näinkin hyvin karanteenissa.
Ilmoita asiaton viesti
Maskisuositus tullee vasta sitten kun on saatavilla maskeja, joita suositella.
Ilmoita asiaton viesti
Omatekoinenkin maski on parempi kuin ei mitään. Muistan vielä hyvin, kun kuulin Ranskan uutiskanavalta jo maalis-huhtikuun vaihteessa heidän saaneen Kiinasta kolmen miljardin suuruisen maskilähetyksen. Siinä on sitä järkevää ennakointia pandemian varalle, miten meilläkin olisi pitänyt aikaisemmin toimia. Meillä taidettiin tuohon aikaan puhua vain kausiflunssasta?
Ilmoita asiaton viesti
Maalis-huhtikuun vaihteessa? Tartuntatautilain mukaisia suosituksia annettiin 12. maaliskuuta. Valmiuslaki otettiin käyttöön 16. maaliskuuta.
Koulut, museot, teatterit, kirjastot, urheilutilat, kerhotilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja niin edelleen suljettiin. 24. maaliskuuta hallitus ilmoitti eristävänsä Uudenmaan ja sulkevansa Suomen ravintolat.
Jos nyt vertaillaan: New Yorkissa poikkeustilaan siirryttiin 22. maaliskuuta, Britanniassa 23. maaliskuuta. Viime päivinä on laskettu, että viikkoa aikaisempi päätös olisi säästänyt Britanniassa kymmeniä tuhansia ja New Yorkissa toistakymmentä tuhatta henkeä.
Suomessa kuolleita on tähän mennessä 306, melkein kaikki Helsingissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja siellä Ranskassa on koronaan kuolleita muuten 28 215. Ja muslimeja on edelleen kielletty käyttämästä omia maskejaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. En kirjoittanut tätä minkään puolueen tai liikkeen näkökulmasta, vaan tutkijana ja opettajana. En myöskään koe olevani mukavuusalueeni ulkopuolella. Olen julkaissut tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja tieteen filosofiasta, metodologiasta, tieteen teoriasta, kaikkeuden historiasta (kattaen kaikki tieteet), yliopistosta ja yliopistolaitoksen teoreettisista perusteluista — ja myös asiantuntijakäytännöistä. Intellektuaalisesti nämä kysymykset ovat aina olleet erityisen kiinnostavia, samalla kun ne usein — kuten nyt — ovat myös akuutisti ajankohtaisia. Ylläpidän yhdessä kollegoideni kanssa myös sivustoa https://yliopisto2020.fi/.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvää ja mielenkiintoista pohdintaa. Kiitos blogistille paljon aikaa vieneestä tiedon-ja pohdinnan määrästä. 👍👍Tiede edistyy erilaisten ristiriitojen kautta, mutta ei edes kenelläkään erityisasiantuntijalla ole tiedon monopolia. Asiantuntijoidenkin väliset erotkin ovat hämmästyttävän suuria. Miten ihminen voikaan siinä tiedon moninaisuudessa valita oiken?
Ilmoita asiaton viesti
Lähimmät asiantuntijat löytyvät Saksasta.
Ilmoita asiaton viesti
Harmittaa, kun tuossakin suosittelen itseäni, vaikkei ollut tarkoitus – niin narsistinen en ole. Kännyäni selaillessa sormi menee liian helposti tuohon kohtaan, eikä poisto minulta onnistu? ☹️
Ilmoita asiaton viesti
Patomäki on niitä harvoja vasemmistolaisia, jotka eivät ole ideologisia kaikukoppeja mantroineen, silti aatteineen looginen. Jotenkin tulee mieleen entinen suuruus Aarne Saarinen, jota minäkin vastarannankiiskenä kunnioitin silloin kauan sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Sama täällä. Aarne Saarinen oli minunkin suosikkini kommarien joukosta. Hänessä yhdistyivät tinkimätön rehellisyys ja rehtiys.
Ilmoita asiaton viesti
Suurkiitos Heikki tästä ja aiemmasta kirjoituksestasi.
Olen joutunut lukemaan valtaisan määrän tietellisiä julkaisuja. Olen joutunut taistelemaan auktoriteetteja vastaan jopa vuosia, koska auktoriteetti ja samaistuminen kollegoihin on estänyt sen ensimmäiseksi tehtävän ”reality check”in. Usein korkea koulutustaso tuo mukanaaan asenteen mitätöidä toisten asenteita ilman itsekritiikkiä. Se suuri joukko, joka seuraa auktoriteetteja käyttää voimansa erilaista ajattelua vastaan; on turha yrittää todistaa yhtään mitään 100 auktoriteetin piirissä elävää vastaan.
Olen erittäin vaikuttunut ja kiitollinen näistä Heikin kirjoituksista.
Ilmoita asiaton viesti
Koronavirusongelma ja ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskottu, uhkaava ilmaston lämpeneminen ovat siinä suhteessa analogisia, että kummallakaan ei vielä ole todellisuudesta näyttöä siitä, miten ongelma on käytännössä ratkaistavissa:
– Koronavirusongelma vaatii toimivaksi todettavan rokotteen kehittämisen, mitä vielä ei valmiina ole.
– Ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttavaksi uskottu, uhkaavana pidetty ilmaston lämpeneminen on vasta hypoteesi, mille jo yli kolmen vuosikymmenen kestäneestä yrittämisestäkään huolimatta ei näyttöä todellisuudesta olemassa ole.
Kun koronavirusongelma on jo aiheuttamassa katastrofaalisia, globaalisia, taloudellisia menenetyksiä, uhkana on, että jo globaalisesti sovitut, ilman näyttöä todellisuudesta olevat, hiilidioksidipäästöjen leikkaukset tulevat myös johtamaan samankaltaisiin, globaalisiin, katastrofaalisiin menetyksiin, kuin mitä koronaongelmat ovat jo tekemässä. Tätä näkemystä tukee mm. se, että sekä geologisten että viimeaikaisten havaintojen mukaan maailmanlajuisen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendit ovat aina seuranneet maailmanlaajuisen ilmaston lämpötilan muutostrendejä eikä päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Samoissa ongelmissa liikutaan.
Itse monimutkaisiakin järjestelmiä simuloineena arvelen ilmakehän simuloinnissa olevan erittäin suuria haasteita. Pelkän hiilidioksidin merkityksen arviointi vain yhtenä parametrina, kun sillä on vaikutusta lukuisiin muihin muuttujiin, tekee siitä aikalailla arviokauppaa.
Niin kauan kuin henkilökohtaisten päästöjen laskennassa ei huomioida sekundäärisiä vaikutuksia taloudellisten arvojen kautta, on kyseessä suuri itsepetos. Rikkaat, jotka suurituloisina ovat hiilineutraaleja ostamillaan kompensaatioilla, ovat ulkoistaneet haitat ostamalla ne toisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Greta is great, suurenmoinen tyttö, kuten Pentti Linkolakin sanoi. Painavin häntä kohtaan esitetty kritiikki on tätä tasoa: se näyttää vielä nuoremmalta kuin on. Toden totta! Donad Trump taas on malliesimerkki siitä, että ei ikä mieltä anna,vaikka askelta se hidastaa. Vanha käppänä joka käyttäytyy kuin kiukutteleva nelivuotias. Ilmastonmuutoksen lisäksi tuo oranssi uhmaikäinen on täysin pihalla myös koronasta. Näyttää siltä että populistit hoitaa koronan kaikkein kehnoimmin: USA, Britannia, Brasilia…
Korona näkyy sekoittaneen paitsi populistien rivit myös päät. Euroopan oikeistopopulisteilla on vastakkaisia tavoitteita viruksen nujertamiseen; yhdessä maassa vaaditaan kovia otteita, toisessa vastustetaan rajoituksia. Ilmankos populistien kannatus on lähtenyt laskuun useissa Euroopan maissa. Perussuomalaisten kannatus on laskenut tänä vuonna yli 24 prosentista 18:aan. Samalla puolue on pudonnut kolmanneksi Sdp:n ja kokoomuksen taakse. Ruotsissa viime vuonna suurimmaksi puolueeksi kiilannut ruotsidemokraatit on menettänyt kannatustaan suunnilleen saman veran. Saksassa äärioikeistolaisen Af D:n valtakunnallinen kannatus oli vielä tammikuussa yli 13 prosenttia, nyt ollaan kymmenen prosentin tuntumassa. Myös Itävallan vapauspuolueen (FPÖ) kannatus on pudonnut.
Ilmoita asiaton viesti
Maata tulee aina jonkun johtaa ja tehdä päätöksiä.
Suomessa koronaa johta asiaa koronasta tietämättömät politikot ja Ruotsissa osaavat tutkijat.
Ilmoita asiaton viesti
Tekisitkö ihan huumorimielessä borisjohnsonit ja kävisit vaikka yhden päivän ajan kättelemässä Ruotsin hoivakotien koronapotilaita?
Ilmoita asiaton viesti
Hoivakoteihin ei Ruotsissa sivullisia sisään päästetä kuten Suomessakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tästä usein nyt kysynyt, miksi epidemian hallintaa johtavat tautien diagnoosin ja hoidon asiantuntijat? Palomiestenkään pätevyysvaatimuksiin ei taida kuulua kemian tohtorin oppiarvo, enkä suoraan sanottuna usko, että kemistit yleisesti ottaen pärjäisivät palomiehinä juurikaan paremmin kuin kuka tahansa kadun mies.
Lisäksi diskurssia on paljon käyty johtajien välityksellä, jotka ovat virassaan urakehityksensä saattelemana, eivät siksi, että olisivat juuri epidemioiden hallinnan parhaita asiantuntijoita. Epäilemättä heillä on taustatiiminsä, mutta kun on kyse toimintatapojen laatimisesta, johtajat ehkä mielellään johtavat.
Monet asiantuntijat ovat alusta saakka käyttäneet alojensa nyrkkisääntöjä oletuksina, jotka koronavirus on yksi toisensa jälkeen osoittanut vääriksi. ”Oireeton ei voi tartuttaa”, ”laumasuoja antaa suojan osalle väestöä” (joo rokotettaessa ehkä noin 40 %:lle, mutta aktiivisesti leviävässä epidemiassa ehkä alle 10 %:lle) ja niin eteenpäin. Harmillisempaa on, että kun näitä asioita jo toitotettiin kansainvälisissä uutisissa ja tiedepiireissä, monet asiantuntijat vaikuttivat olevan niistä tyystin tietämättömiä. Ehkä rutiinityön teolta ja lausumien antamiselta ei jää paljoa aikaa uutisten laajaan lukemiseen.
On aivan kummallista, että nyt viimeisen 75 vuoden suurimmassa globaalissa kriisissä on niin paljon tuntematonta, minkä selvittäminen on hyvin vaikeaa. Äänessä ja päättämässä ovat usein ne, joiden täytyy virkansa puolesta näyttää tietävänsä ja hallitsevansa tilannetta. Kyky hallita tulee tiedosta, mutta sitä ei siis ole. Siitä huolimatta on kommunikoitu suuremmalla varmuudella kuin mitä tilanne olisi oikeuttanut.
Yksi omituisuus oli siinä, miten mallinnusryhmä ajatteli havaitsemattomia tapauksia olevan valtavasti enemmän kuin raportoitu, koska heidän mallinsa ei sopinut Kiinan dataan. Sen vuoksi päädyttiin kausi-influessan kaltaiseen kuolleisuuteen 0,05–0,1 %. Ongelma on, että kaikissa malleissa on rajoitteensa. Itsekin taannoin huomasin (5.5.2020), että pienillä erilaisilla oletuksilla saa malleista aika eri tuloksia, ja ne ehkä ovat vaikuttaneet myös THL:n malleissa.
Ehkä eniten minut sai huolestumaan THL:n ainoa näkemäni tutkimusjulkaisu koronavirustaudista. Kirjoittajina kriisissä tutuiksi tulleita nimiä kuten Jussi Sane, Taneli Puumalainen ja Mika Salminen. Tutkimus ei käsitellyt tosiasioita eikä ennusteita vaan kriisiviestintää, erityisesti miten rauhoitellaan suurta yleisöä. ”Ilmaise välittämistä ja huolenpitoa”, ”inhimillistä tartunnan saaneita”, jne. Suosituksena on usein ”faktatiedon antaminen” – joka ”faktatieto” on siis toistuvasti osoittautunut huuhaaksi – mikä myös näkyi jo varhaisessa vaiheessa. Yhtenä huolena on heikko luottamus auktoriteetteihin (eli kirjoittajiin), joka aiheutuu epäluotettavuudesta, johon annetaan ohjeeksi ”faktojen toistaminen ja selittäminen”. Jos yleisö pitää rajoituksia riittämättömänä, neuvotaan kommunikoimaan toimenpiteitä (jännää, kun juuri Mika Salminen on halunnut höllätä rajoituksia, jotta useampi sairastuisi). Retrospektiivissä, ei herramunjee mitä ne siellä THL:llä tekevät. Mitä ihmisiä nuo oikein ovat?
PS. Taas menee lomapäivä epidemiologiin pohdintoihin. Tulipa tässä juuri mieleen ajatus siitä, mikä voi olla tämän koronaviruksen erityisominaisuus. Jotkin sen aktivoimat vasta-aineet saattavat neutralisoida itseään tai toisia vasta-aineita, mikä voi johtaa negatiiviseen palautesilmukkaan ja taudinkulussa usein kuvattuun kaoottiseen oskillointiin. Tämä voi selittää myös ongelmia vasta-ainetesteissä. No vain ajatus, mutta enpä löydä tuosta mitään parempaa tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Turun Sanomissa on haastateltu Turun yliopiston virusopin professoria Ilkka Julkusta, jonka johtama kymmenhenkinen tutkijaryhmä siirsi muut työt sivuun ja keskittyy nyt tutkimaan, miten koronavirus muuntuu ja miten se vaikuttaa ihmisen immuunisuojaan.
”Koronavirus muuntuu, mutta varsin hitaasti. Tällä hetkellä muuntuminen on 0,05 prosenttia viidessä kuukaudessa. On siis todennäköistä, että toimiva rokote antaa pitkäaikaisen suojan.”
Ilmoita asiaton viesti
Alustajan viimeisessä kappaleessa ei käytetä konditionaalia vaan tutkija rupeaa reippaasti ennustamaan: ”Jo pelkästään siirtyminen kohti Ruotsin mallia tulee tarkoittamaan tuhansia kuolemia ja vammautumisia.”
Onko tässä puhe koko Euroopasta? Onko minkä tahansa rajoituksen purkaminen milloin tahansa missä tahansa siirtymistä ”kohti Ruotsin mallia”? Onko suurikin pettymys, jos tuhannet jäävät kuolematta?
Ilmoita asiaton viesti
Tekeillä olevien ja suunnitteilla olevien rajoitusten purkamisen jälkeen Suomen rajoitukset tulevat olemaan samanlaisia kuin nyt Ruotsissa. Virusta liikkuu edelleen Suomessa kohtuullinen määrä ja myös THL/hallitus ovat tietoisia, että toimenpiteet tulevat johtamaan viruksen lisäleviämiseen ja R:n nousuun. Tietenkin toivo voi olla siinä, että joku muu tekijä estää mekanismia toimimasta. VN:n taporteissa ja hallituksen puheissa viitataan aika ajoin kausivaihteluihin, mutta en ole nähnyt mitään evidenssiä siitä, että maissa, joissa on ollut kesä, virus olisi levinnyt hitaammin. Avoimissa järjestelmissä kaikki ennakoinnit voivat osoittautua vääriksi — myös koska ne voivat itse vaikuttaa tulevaisuuteen, mikä tässä tapauksessa olisi hyvä — mutta pahoin pelkään olevani oikeassa, eli jos tällä polulla jatketaan ja leviäminen kiihtyy asteittain niin jo keskikesällä tai viimeistään elokuussa tilanne tulee olemaan niin paha, että joudutaan palaamaan tiukkoihin rajoituksiin, mukaan lukien sulkemaan koulut.
Ilmoita asiaton viesti
Toimenpiteet olivat sinänsä onnistuneita, mutta Uusi-Seelanti ja Australia saattoivat hyvinkin hyötyä myös siellä vallinneista kesästä ja syksystä.
Ratkaisevaa on, kuinka ravintoloissa ja ulkoilmatilaisuuksissa maltetaan käyttäytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Patomäki: ”Jo pelkästään siirtyminen kohti Ruotsin mallia tulee tarkoittamaan tuhansia kuolemia ja vammautumisia.[xiv] Kuka ottaa niistä vastuun?”
Mikäli päädyttäisiin täydelliseen lockdowniin vaikkapa vuoden loppuun asti, olisi paikallaan esittää kysymys: Täydellinen lockdown aiheuttaa työttömyyttä, mielenterveysongelmia, perheväkivaltaa, pitkäaikaista haittaa erityisesti nuorille. Kuka ottaa vastuun?
Ilmoita asiaton viesti
Viruksen tukahduttaminen ei edellyttäisi kuin muutaman lisäviikon rajoituksia ja joitakin uusia toimenpiteita kuten maskien käytön tekemisen pakolliseksi. Ja ennen kaikkea testaamisen merkittävää laajentamista. Sen jälkeen voitaisiin monia rajoituksia poistaa ja elää suhteellisen normaalia elämää. Jatkuvilla laajoilla testaamisilla kartoitetaan muutamat irtotapaukset ja jäljitetään altistumiset. Monissa maissa on onnistuneesti toimittu tähän tyyliin. Paljon huonompi skenaario on se, että ennenaikaisen purkamisen seurauksena tilanne pahenee parissa kuukaudessa ja sitten joudutaan uudelleen ottamaan rajut rajoitukset käyttöön. Se olisi myös taloudellinen katastrofi. Ks. https://www.eroonkoronasta.fi/.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä kanssasi! Nykytilanne muistuttaa viime vuosisadan alussa riehunutta pandemiaa (Espanjantauti). Tänä päivänä terveydenhuoltomme pystyy kuitenkin entistä useammin pitämään ihmiset hengissä. Myös ihmisten ravitsemus on paremmalla tolalla, joten he selvivät taudinaiheuttajista entisaikoja paremmin.
Laumaimmuniteettiin pyrkiminen tässä tilanteessa ilman rokotusta aiheuttaa kuitenkin myös tänään paljon kuolleisuutta. Mikäli kaikki valtiot pyrkisivät tukahduttamiseen, olisi virus tällä erää nopeasti voitettavissa ja talousmenetykset lyhytaikaiset. Mikäli viruksen annetaan levitä hitaasti mutta varmasti, talous kärsii paljon koska ihmiset muuttavat vääjäämättä käytöstään. Pelko voittaa…
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti järki voittaa. Laumasuojaa ei tule ilman rokotetta, mutta rokote tulee, se on vain ajan kysymys. Tilanne on Suomessa hyvin hallussa. Paras kuva tilanteesta tulee kun seuraa paljonko ihmisiä on tehohoidossa:
27.3. 24
4.4. 73
10.4. 82
8.5. 45
16.5. 32
20.5. 20
Ilmoita asiaton viesti
”Muutaman lisäviikon rajoituksia”? Ja sen jälkeen homma olis taputeltu eikä virus enää ilmaantuisi uudestaan vaikkapa USA:sta tulevien ihmisten tuomina? Ei vakuuta. En vaan jaksa uskoa mahdollisuuteen tukahduttaa virus ilman rokotuksia. Ja siihen menee aikaa hieman enemmän kuin muutama viikko.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni olennainen kysymys on siinä tappavatko rajoitukset – tai ehkä sellaisiksi tulkitut suositukset – enemmän ihmisiä kuin itse korona. Tähän voisi vielä lisätä aikajänteen koska ilmeisesti lisääntyneet itsemurhat voivat johtua rajoitusten aiheuttamasta ahdistuneisuudesta ja toisaalta tarpeellisten hoitojen ja kontrollien lykkääminen ja taloudellinen taantuma voivat tappaa pidemmällä aikavälillä.
On jo olemassa arvioita siitä miten moninkertaisesti koronalta säästetty elinvuosi maksaa normisairauksiin käytettyyn tehohoitoon verrattuna.
Itse kaipaisin vielä eri maiden koronakuolleiden osalta tilastoa siitä moniko näistä oli tupakoitsija verrattuna tupakoinnin yleisyyteen ko maissa; toistaiseksihan näitä tilastoja suppeasti olen nähnyt vain Kiinasta ja Ranskasta joissa tupakoimattomien riski sairastua koronaan oli moninkertainen tupakoitsijoihin verraten.
Rajoituksista puhuttaessa olisi mielestäni myös aina selkeästi ilmaistava puhutaanko rajoituksista vai suosituksista. Itsekin olen korona-ajan työskennellyt riskiryhmäläisenä avokonttorissa muiden tapaan ja käynyt irrottelemassa vapaa-ajalla Virossa; nuorison puolella yli sadan hengen koronabileet puolestaan ovat olleet arkipäivää jo kuukausia. Tämän pohjalta mielestäni rajoituksista voitaisiin kokonaan luopua ja tuoda esiin vain suosituksia poikkeuksena ehkä vain hoivakodit joissa asiakas ei välttämättä itse voi päättää ottaako riskejä vai ei.
Edelläolevasta ehkäpä ilmenee kyllästymiseni koko koronapanikointiin joka peittää monia muita tärkeitä asioita alleen. Parin vuoden päästä voidaan sitten arvioida tappoiko itse virus kausiflunssaa enemmän ihmisiä ja mitkä olivat rajoitteiden vaikutukset. Tokihan tästä epidemian hoidosta voi olla myönteisiäkin vaikutuksia ilmastoon ja elämäntapamuutoksiin, sitä en kiellä.
Ilmoita asiaton viesti