Turvaako ydinvoima Suomen ilmastototavoitteet?

Ydinvoima turvaa Suomen ilmastotavoitteita

..”, kirjoitti Fortumin Generation-divisoonan johtaja Simon-Erik Ollus HS:n Vieraskynässä 11.10.2021.

Samaa tarinaa jatkoi HS:n pääkirjoitus 14/12-21 ”Ydinvoima kuuluu kärkikastiin” ja 22.12-21 uutissivustolla Lyhyesti ”Olkiluoto 3:n reaktori käynnistettiin varhain tiistaiaamuna…ja halusta tehdä Suomen suurimmasta ilmastoteosta totta” sanoo tuotantoa johtaja Marjo Mustonen.

Olen ymmärtänyt, että tavoite on ilmaston lämpenemisen estäminen. Tähän ei sovi mitenkään ydinsähkö. Syynä on ydinsähköprosessin surkea noin 33%:n hyötysuhde.

Loput – 67% – menee jäähdytysveden kautta ilmaston lämmittämiseen tai prosessista riippuen suoraan ilmaan. Toki laitteistoista riippuen ei tarkasti voida em arvoja pitää luonnonlakeina. Oikeampi olisi noin1/3 sähköksi ja loput luontoa (vettä ja ilmaa) lämmittämään. Toisin sanoen, jos sähköksi saadaan 1MWh, niin luontoon (veteen ja/tai ilmaan) 2MWh.

Kyllä Ollus – samoinkuin Peter Lund ”Tulevia energiaratkaisuja pitää tarkastella kriittisesti” HS:n Mielipide-sivulla 16/12 – tämän tietävät, mutta eivät sano julkisesti.

Niin pitää. Siis energiaratkaisut harkittava tarkkaan.

Eiköhän lähes kaikki energia tule/on tullut Auringosta. Vuorovesi ilmiö selitetään kuun vetovoimalla. Kasvillisuuden edellytys on Auringon energia, vesi ja hiilidioksidi. Mekanismi on nimeltään ”Yhteyttäminen”. Edellytyksistä kriittisin on hiilidioksidi, jonka pitoisuutta ihmiskunnan pitäisi NYT vähentää. Suuruusluokat ovat ppm: Luonnon kuoleminen 150..200, Nykyinen taso >400, Luonnon optimi 2000 (Patrick Moore), ihmiselle vaarallinen >8000.

Minkäänlaista kannanottoa yhteyttämisen käyttäytymiseen hiilidioksidi-pitoisuuden vaihtelun funktiona en ole nähnyt. Tunnettua on kasvihuoneissa käytettävä CO2:n rikastaminen, koska tällä saavutetaan suurempi sato. Ja päinvastoin.

Eiköhän suurimmat määrät CO2 tullee luonnon maatumisesta, teollisuudesta erikoisesti CaCO3 (kalkin poltto→ sementti)→ CaO+CO2 , malmipohjaisesta terästeollisuudesta: FeOn+C→ Fe+CO2), liikenne, lämmitys/viilennys… Yksinomaan nykyisen ihmispopulaation – 8 miljardia – uloshengityksen hiilidioksidi-määrän väitetään olevan samaa suuruusluokkaa maailman suurimman CO2 :n tuottajan Kiinan kanssa. Suurin CO2:n käyttäjä on kasvillisuuden yhteyttäminen (=biologisen elämän lähde).

Eli: Jos halutaan kasvattaa ”hiilinieluja” TARVITAAN EHDOTTOMASTI LISÄÄ hiilidioksidia. Tästä seuraa, että ilmaston hiilidioksidimäärän vähentäminen ja hiilinielujen lisääminen samanaikaisesti näyttää hieman haastavalta?

Suomessa on viime vuosikymmeninä kehuttu hyvää metsänhoitoa, mikä näkyy puuston lisääntymisenä. Jospa voitaisiinkin kiittää CO2:n runsastumista ja lämpötilan nousua? Nykymenolla on odotettavissa metsiemme kasvun hidastuminen.

Heikkipeltola1, DI-vanhus, Imatra

PS. Olen viimevuosina kirjoitellut Uudensuomen blogialustalle juttuja – pääasiallisesti ilmastonmuutos-ajatuksiani – nimimerkillä Heikkipeltola1. Löytynee kuukkelilta. HS:n Mielipide sivusto ei julkaise nykymantran vastaisia mielipiteitä.

+1
HeikkiPeltola1
Sitoutumaton Imatra

DI(Vmp)-70, eläkkeellä. Työkseni tehnyt terästä. Katson maailmaa termodynaamisena asiana. Yksinäinen pohdiskelija. Oppinut elämässä, että suuretkin asiat voivat olla normaali älylläkin helposti ymmärrettäviä. Hieman taipumusta epäillä "virallista totuutta".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu