Kuka päättää Suomen EU-sodasta ?

PERUSTUSLAKI-ONGELMA: KUKA PÄÄTTÄÄ SUOMEN EU-SODASTA ?

Suomi on Lissabonin-sopimuksen mukaisesti sitoutunut sotilaalliseen avunantoon minkä tahansa EU-valtion tai valtioiden kohdalla; lyhyemmin EU-sotaan.  Uhka tositoimista ei ole enää teoreettinen.

– Mutta kuka EU-sotatoimista Suomessa päättää ?

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kävi kolmisen viikkoa sitten Saksassa vakuuttamassa Suomen sitoutumisesta EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin; ilman rajoituksia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan vakuutti heti perään kansainväliselle medialle, Kataisen puheiden vastaisesti, että Suomi päättää edelleenkin itsenäisesti suhteistaan Kremliin – kuten muuallekin; rajaamatta mitään ulos.

Presidentin vakuutus tietenkin rauhoittaa. Mutta muhiiko siinä samalla perustuslaillinen ongelma ? Eli niin sanotun kahden lautasen jatko.

Suomi kärsisi pakotteista eniten, ja kärsii jo. Ilman, että Suomella on Venäjän kanssa keskinäistä riitaa. Nyt Suomi vedetään väkisin vihollisrintamaan, maailmanpolisiin verukkeilla.

70 vuotta kestänyt rauha ja yhteiselo varannetaan heppoisilla perusteilla.

Perustuslain 93 pykälä, eli toimivalta kansainvälisissä asioissa, toinen momentti : ”Valtioneuvosto vastaa Euroopan unionissa tehtävien päätösten valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä.”

Ja kolmas momentti: ”Ulkopoliittisesti merkittävien kannanottojen ilmoittamisesta muille valtioille ja kansainvälisille järjestöille vastaa ministeri, jonka toimialaan kansainväliset suhteet kuuluvat.”

Voidaanko Suomi siis vetää EU:n kautta sodan osapuoleksi pääministerin imoituksella ?  Sitähän Kataisen vakuutus kriisin kärjistyessä tarkoittaisi.

Vai päättääkö tasavallan presidentti Suomen osallisuudesta sotaan myös EU:n kautta, perustuslain 93 pykälän ensimmäisen momentin mukaan : ”Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.” ?   – Perustuslain esitöistäkään ei tähän selvää vastausta löydy.

Joka tapauksessa, kahdenlaista on ilmaa; pääministeri luovuttaa vallan muille, ja tasavallan presidentti pitää sen Suomella. – Näin blogisti sen kokee.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu