Elon Musk sekoilee sananvapauden kanssa – absoluuttista sananvapautta ei ole olemassakaan

Miljardööri Elon Muskin 44 miljardin dollarin Twitter-someyhtiön kaappaus-luonteinen kauppa toteutui huopausten ja soutamisten jälkeen perjantaina.

Musk on julistautunut absoluuttisen sananvapauden kannattajaksi, ja toteuttavansa sen Twitterin avulla rajoittamattomana, ”sana on vapaa” digitaalisena kaupungintori-keskustelualustana.

Absoluuttista sananvapautta ei ole olemassakaan. Rajoituksilla suojataan muita ihmisoikeuksia, kuten yhdenvertaisuus, kunnia ja maine, kotirauha, henkilökohtainen suoja vihapuheelta ja kiihottamiselta.

Musk oli voimakkaasti kritisoinut Twitteriä twitterien moderoinnista, räävittömien juttujen siivoamisesta. Donald Trumpilta niitä tuli kymmeniä tuhansia. Trump sai lopulta porttikiellon. Musk on jo ilmoittanut kumoavansa kiellon.

Musk ryhtyi saman tien ”siivoamaan” Twitteriä; toimitusjohtaja ja muita johtajia saivat välittömästi potkut.

Tämä ei hyvää tiedä demokraattiselle sananvapaudelle. Vallan keskittyminen yksiin käsiin on aina vaarallista. Vihapuheen ja kiihottamisen salliminen on erityisen vaarallista.

Sananvapauden käytöstä, ja muista ihmisoikeuksista, on säädetty YK:n peruskirjasta lähtien ihmisoikeussopimuksissa ja demokraattisten valtioiden perustuslaeissa. Rikkomuksia käsittelevät muun muassa ihmisoikeustuomioistuimet.

Säädökset ovat kattavia kaikkia sitovia. Toivottavaa on, että Elon Muskin uhoaminen jäisi vain kaupankäyntiin. Pykälät kyllä hänellekin tarvittaessa löytyvät. Twitterin tulevaisuus tässä enemmänkin arveluttaa.

Heikki Santala, järjestöneuvos
Kauniainen

29.10. PS:
Kauan ei tarvinnut Twitterin viha-reagointia odotella :
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e23d8678-151d-456e-a1ff-bb4b2ea251f5

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu