Ikäihmiset aiemmin taakka, nyt myös yhteiskunnan uhka

Ikäihmisten taakka...

IKÄIHMISET AIEMMIN TAAKKA, NYT MYÖS YHTEISKUNNAN UHKA

Ikäihmiset ovat Korona-kriisissä nousseet pääosaan. Meistä ja heikommassa asemessa olevista kannetaan nyt ennennäkemätöntä huolta. Pyyteetöntäkö? Ei nyt aivan sentään.

Olimme aiemmin tikun nokassa eläkejärjestelmää ja lastemme eläketurvaa muka uhkaavasta romahtamisesta. Laiskimmat ”asiantuntijat” hurahtivat amerikkalaistuneen nobel-proffamme ”musta tuntuu” katteettomiin luuloihin.

Niin sanotussa huoltosuhteessa taas olemme koko ajan leimattu taakka ja ”syyllistetty” ryhmä.

Sota-ajan poikkeusoloissa sen sijaan oli tosi-uhka; itsenäisyytemme menettäminen viholliselle. Se yhdisti kansan. Menneet haudattiin; oltiin kaikki yhtä. Hyvin kelpasi kaatua kansakoulupohjalta, eikä ikää katsottu.

Puolelle miljoonalle Karjalan evakolle järjestettiin – pois toisten nurkista ja siivouskomeroista – uuden elämän alku asutustiloilla, asevelikylillä ja muilla keinoilla. Raskaat sodan vauriot korjattiin yhteistyöllä, ja noustiin hyvinvointivaltioksi ja maailman onnellisemmaksi kansaksi. Se on melkoinen saavutus se.

Nyt on jälleen tosi kyseessä. Näkymätön pikku vihollinen Kiinasta on suuri uhka kansan terveydelle ja yhteiskunnalle.

Se yllätti meidät ja kaikki muutkin aseettomina. Rokotteet ja oikeat lääkkeet puuttuvat. Virus on niskan päällä ja määrittelee askareemme ainakin kuukausiksi, jopa vuosiksi. Uho ei tässä auta, terve järki kyllä. Mikä sitten neuvoksi?

Tilastojen ja grafiikkakäppyröiden mukaan me ikäihmiset olemme erityisen alttiita Korona-tartunnalle. Se taas on uhka tartuttaa laajasti muita väkiruuhkissa ja muissa kontakteissa.

Kun meitä ikäihmisiä ei enää tarvita pyörittämään talouselämää, muuten kuin tuotteiden kuluttajina, niin helpoin tapa yrittää estää ja rajoittaa osaltamme tartunnat, on eristää meidät muusta yhteiskunnan menosta. Siihen ei tarvita edes taudin testausta; laki uhasta riittää, tässä tartuntatautilaki. Lisäksi saatettiin voimaan valmiuslaki.

Hallitus linjasi 16.3. ”10. Toimintaohjeena yli 70 vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtionjohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.”

Tämä on siis ohje, ei juridisesti sitova määräys. Valmiuslain 18 § sensijaan antaa hallitukselle mahdollisuuden määrätä myös liikkumisrajoituksia tietyillä paikkakunnilla tai alueilla, terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi.

Tätä pykälää ei ole vielä aktivoitu, mutta hallitus on sillä ”uhannut” erityisesti ikäihmisiä.

Meitä yli 70 vuotiaita on noin 875 000, joista yli 85 vuotiaita noin 219 000. Olemme jälleen avainasemessa, kuten sotien jälkeenkin. Kunnia-asiamme on hoitaa kriisi osaltamme kunnolla !

Heikki Santala (pian 86 v) järjestöneuvos

Kauniainen

(juttuversio medialle 24.3.)

KUVA: Heini Karjanmaa / Taloussanomat

HeikkiSantala

Järjestöneuvos <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala" title="http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala">http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu