Posti taipui – tes-shoppailulle ay-liikkeen jyrkkä EI!

POSTIN TES-SHOPPAILULLE MAHALASKU – TYÖNANTAJALIITOLLE SOPIMUS-POTKUT

Postin sotku ei ole ohi; vastuullisten on kannettava vastuunsa.

Postin tes-shoppailu liikkeenluovutus-kikkailulla työnantajien Medialiiton kanssa päättyi väistämättömään pakkoperääntymiseen: ulkomaankaupan tyrehtymisuhka katkaisi kamelin selän. Ay-järjestöjen solidaarisuus näytti voimansa; Postin oli pakko perääntyä.

Postin hallitus oli yksipuolisesti siirtänyt 700 pakettilajittelijan työsuhteet tekaistulla liikkeenluovutuksella tytäryhtiöönsä, ja sitä kautta Medialiiton ale-työehtosopimukseen.

Postin operaation yksinomaisena tarkoituksena oli vain päästä leikkaamaan lajittelijoiden ennestäänkin pieniä palkkoja ale-tes:llä vielä 30-50 prosenttia! Ja tehdä siitä muille esimerkki.

Postin vanhojen sopimusosapuolten; työntekijöiden PAU:n ja työnantajien Paltan tuoreessa (27.11.) sovinnossa pakettilajittelijoiden kytkentä Medialiiittoon ja sen ale-tes:iin katkaistiin kokonaan. Seikkailu päättyi kuin kanan lento.

Posti perääntyi ja sen tytäryhtiö liittyi (tältä osin), työnantajien Medialiiton sijaan, Paltan jäseneksi. Medialiitto sai näin pakettilajittelijoiden tes-sopijapuolena potkut; työnantajapuolen akuperäinen sopimusoikeus palautettiin takaisin Paltalle. Medialiitolla pyyhittiin pöytää.

Postin hallituksen tes-shoppailu päättyi ansaitusti noloon mahalaskuun.

Postin sekoilun setviminen jatkuu pääkirjoituksia myöten; vastuun kantamista perätään.

Postin hallitus kun näyttää harhauttaneen Antti Rinteen (sd) hallituksen ministeri Sirpa Paateron (sd) hyväksymään tes-shoppailun ja palkkojen 30-50 prosentin leikkaukset.

Rinne ja Paatero kiistävät jyrkästi tienneensä siitä etukäteen. Posti olisi siten pelannut heidän – valtio-omistajan edustajien – selän takana. Lisäksi Posti sitkeästi väittää, että sillä oli myös valtion omistajaohjauksen hyväksyntä ja tuki.

Omistajaohjauksen hoitaa virkamiestasolla valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikkö. Sekin siis olisi pelannut esimiehensä, omistajaohjausministeri Paateron, ja pääministeri Rinteen selän takana.

Kun omistajaohjausministerillä on, Postin hallituksen yli, laitoksen toiminnan ohjausvalta ja -velvollisuus , niin kyllä se panee julkisuuteen kaivettujen tietojen perusteella miettimään, onko Paatero tehtäviensä tasalla, jos ministeriä voidaan noin höynäyttää mennen tullen. Postihan tässä toki varsinainen konna kuitenkin on.

Vastuuta kantamalla voidaan seurauksia lieventää; hätävalheilta vaikuttavilla selityksillä niitä pahentaa. Vähemmästäkin vastuuta on jouduttu kantamaan.

Heikki Santala järjestöneuvos

Kauniainen

HeikkiSantala

Järjestöneuvos <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala" title="http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala">http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu