Valtakunnansyyttäjän varusmiesjahdille piste – Korkein oikeus hylkäsi syyttäjän valituslupahakemuksen

Korkein oikeus on hylännyt valtakunnansyyttäjän valituslupahakemuksen ja pannut pisteen syyttäjän varusmiesjahdille Raaseporin tasoristeysturmassa.

VR:n kiskobussi törmäsi lokakuussa 2017  Skogbyn vartioimattomassa tasoristeyksessä Puolustusvoimien miehistönkuljetusautoon. Turmassa kuoli kolme varusmiestä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe vaati kuljetusauton varusmieskuljettajalle rangaistusta kolmesta kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta. Keitään muita ei Rappe syyttänyt.

Sekä Länsi-Uudenmaan käräjäjäoikeus että Helsingin hovioikeus hylkäsivät kaikki Rappen syytteet. Tasoristeys todettiin lain vastaiseksi; turma-auton varusmieskuljettaja ei voinut nähdä takaviistosta tullutta kiskobussia. Tuomioiden mukaan kyse oli onnettomuudesta, ei rikoksesta.  Onnettomuudesta  ei tule rangaista. Säädösten vastainen tasoristeys suljettiin pian turman jälkeen.

Korkein oikeus ei antanut Rappelle valituslupaa, joten hovioikeuden vapauttava tuomio jää voimaan. Varusmies on syytön turmaan.

Heiveröisillä syytteillään  ja valituksillaan apulaisvaltakunnansyyttäjä roikotti varusmiestä löysässä hirressä neljä vuotta; tuomioidenkin perusteella aivan turhaan. Varusmiehen syyllistäminen ja syyttäminen tuntui alusta pitäen kohtuuttomalta ja oikeustajun vastaiselta. Uhrien omaisillakaan ei ollut hänelle mitään vaatimuksia. Korkein oikeus vahvisti kansalaisten huolen aiheelliseksi.

Syyttäjälaitoksen ylin johto on ollut jo pitemmän aikaa julkisuudessa tikun nokassa. Tällaset tapaukset nakertavat luottamusta entisestään. Kyse on kansalaisten oikeusturvasta. Heppoiset syytteet eivät kuulu oikeusvaltioon.

 

 

 

 

 

+16

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu