Valtakunnansyyttäjän varusmiesjahti

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄN VARUSMIESJAHTI

VR:n kiskobussi törmäsi 26. lokakuuta 2017 kahdeksan maissa aamulla Raaseporin Skogbyn vartioimattomassa Hangon radan tasoristeyksessä Puolustusvoimien Sisu-miehistönkuljetusautoon.

Turmassa kuoli kolme Uudenmaan prikaatin varusmiestä ja yksi junan matkustaja.

Aamuhämärissä olosuhteet olivat surkeat, lunta pyrytti vaakasuoraan, eikä takaviistosta tullutta junaa kukaan kolmesta auton hytissä olleista voinut ajoissa nähdä tai kuulla.

Neljä elämää katkesi tasoristeysturmaan – Liikennevirasto myöntää, että paikan säädöstenvastaisuus ja vaarallisuus oli tiedossa” (Yle-uutiset 15.11.2017).

Syyttäjä päätti vuosi sitten, ettei auton kuljettajaa vastaan nosteta syytettä, häntä ei ole syitä epäillä syylliseksi onnettomuuteen. Ratkaisua pidettiin julkisuudessa ainoana oikeana. .

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rapelle se ei riittänyt. Hän otti asian pois syyttäjältä, kumosi tämän päätöksen, ja varusmieskuljettaja sai Rapen syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kolmesta kuolemantuottamuksesta ja palvelusrikoksesta.

Rapen syytteitä ihmeteltiin: onnettomuuden syiden – jopa risteyksen laittomuuden – sysääminen varusmiehen viaksi, itsekin onnettomuuden uhri, on kohtuutonta ja yleisen oikeuskäsityksen vastaista.

Käräjäoikeus hylkäsi 3.10.2019 Rapen kaikki syytteet varusmiestä vastaan.

Oikeus totesi, että onnettomuus olisi voitu välttää vain niin, että joku olisi seissyt tasoristeyksessä antamassa merkin kun risteyksen voi ylittää turvallisesti. Armeijassa ei risteystä ole koettu niin vaaralliseksi, että kuljettajia olisi siitä erikseen varoitettu. Varusmies noudatti käskyjä.

Tuomion mukaan tasoristeys on osa yleistä tietä ja tienkäyttäjillä on oikeus luottaa, että tasoristeys rakennetaan niin, että muun liikenteen pystyy havaitsemaan. Tässä ei pystynyt. Varusmies ei siten ollut varomaton, vaan kyse oli onnettomuudesta.

Rappe päätti valittaa käräjäoikeuden tuomiosta ja hakee hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa. Kohtuuton varusmiesjahti jatkuu: ketään muita ei syytetä.

Onnettomuuden todellisiin syihin, tasoristeyksen laittomuuksiin syyllisiä, Rappe ei syytä:

1) radan ja tien kohtauskulman tulee olla vähintään 58,5 astetta, mutta yleensä 72-90 astetta. Kohtisuora eli suorakulma on tietenkin paras. Kulma on nyt vain 43 astetta; rata tulee takaoikealta.

– Kohtauskulma on vaarallisesti lain vastainen.

2) Tasoristeysnäkemä, etäisyys, jonka tiellä liikkuvan on 8 metriä ennen ulointa kiskoa voitava nähdä radan suuntaan – junan maksiminopeuden ollessa 120 km/h (tässä) – pitää olla 720 metriä. Nyt se on vain 480 metriä. 480 metriä vastaava junan suurin nopeus saa olla 80 km/h.

– Tässä sekä näkemä että junan nopeus 120 km/h ovat molemmat lain vastaisia.

3) Radan ylittävällä Leksvallintiellä on 80 km/h nopeusrajoitus. Tasoristeyksessä ei ole mitään varoituslaitteita, valoja tai puomeja. Risteyksestä ei varoiteta edes liikennemerkeillä. Tien toinen pää muutaman kilometrin päässä ylittää myös radan. Sen tasoristeys on valo- ja puomiohjattu!

– 80 km/h antaa kuljettajalle katteettoman tunteen vartioimattoman tasoristeyksen turvallisuudesta.

Hovioikeuden on syytä odottaa pysyvän käräjäoikeuden tuomiossa.

Heikki Santala

Järjestöneuvos Kauniainen

– Juttu-versio julkaistu (ainakin) Pohjalaisessa 11.11. :

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-valtakunnansyyttajan-varusmiesjahti-oikeusmurha-haussa-1.3149948

+20

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu