Väyrysen ainoa virhe elää ja voi hyvin

PAAVO VÄYRYSEN AINOA VIRHE ELÄÄ JA VOI HYVIN

Keskustan Oulun viikonvaihteen puoluekokouksen puheenjohtajavaali vain jatkaa puolueen pätkäpuheenjohtajuutta ja hajaannusta. Niin jakautunut ja repaleinen perinteinen alkiolainen kansanliike nyt on. Kuilu vain syvenee.

Niin sanotun liberaalisiiven ajama oikeistopolitiikka repii puoluetta, ja on myös uhka kansanvaltaiselle yhteiskuntakehitykselle. Perinteinen alkiolainen kepu oli rauhoittava tekijä oikeiston hyökkäilyjä vastaan. Juha Sipilän kauden bisnes-politiikka muutti kaiken; alkiolainen yhteisvastuu vaihtui saalistukseksi.

Sipilän raaka oikeistopolitiikka sai kansan jyrkän tuomion 2019 vaaleissa: 30 prosenttia, eli 200 000 pysyvää kannattajaa jätti puolueen. Vahva puolueuskollisuus murtui ja aiheutti puolueen historiallisen rajun tappion.

Maan teollistuminen hävitti taannoin maataloudesta lyhyessä ajassa 100 000 keskustalaisen työpaikan ja elannon. Talojen pojista ja tyttäristä tuli tavallisia duunareita pajoihin ja palveluihin. Moniosaaminen helpotti muutosta. Ja punamultayhteistyö kattoi riittävästi molempien ryhmien edut. Puolueuskollisuus kesti ja piti puolueen kasassa.

Paavo Väyrysen (kesk) mukaan hänen ainoa virheensä oli luovuttaa 1990 puheenjohtajuus Esko Aholle; puolueen alkiolainen linja kun alkoi siitä murentua. Tosirepeämisen teki kuitenkin 2012 valittu puheenjohtaja Juha Sipilä. Niin tai näin, niin kivinen on puheenjohtajien tie siitä lähtien ollut.

Ahon politiikka johti puolueen oppositioon, ja maan yleislakon partaalle 1996. Anneli Jäätteenmäen pääministerikausi kesti vain kaksi kuukautta, ja lähtö tuli myös pätkä-puheenjohtajuudesta 2003.

Matti Vanhanen sai eläke-esityksellään taas maan yleislakon partaalle; teatraalinen ero tuli pääministerin ja puheenjohtajan tehtävistä 2010.

Mari Kiviniemen pesti pääministerinä kesti 2010-2011 tasan vuoden. Ja puheenjohtajuus pari vuotta.

Puheenjohtajaksi 2012 nousi tyhjästä tuntematon bisnes-insinööri Juha Sipilä. Sipilän ero ja ura pääministerin ja puheenjohtajan pesteistä päättyi puolestaan kesken kauden sote-sotkuihin ja puolueen tuhoisaan rökäletappioon 2019 vaaleissa.

Sipilän jälkeen puolue oli täysin kahtia: liberaalien Antti Kaikkonen hävisi Väyrysen alkiolaiselle suojatti Kulmunille 2019 pj-vaalissa; jyrkkä kahtiajako vain vahvistui.

Kulmunin lähtö tuli vuorostaan puolen vuoden jälkeen valtiovarainministerin tehtävistä, koulutuskohun vuoksi. Pätkäpuheenjohtajuus kuitenkin jatkui Oulun puoluekokoukseen asti, johon kirjoittaja arvioi sen myös päättyvän.

Oulun jälkeen puolueen puheenjohtajan eväät ovat niin levällään ja heikot, että kauden katkeaminen on enemmänkin normaalia kuin poikkeus.

Pitäisikö tämä panna Väyrysen ainoan virheen piikkiin? Kyllähän hän välillä tunnustustakin ansaitsisi; Keskustan yhtenäinen alkiolaisuus kun on muruina maailmalla. Ja hämmentävän monotoninen erolista on sen seurausta.

Väyrysen huoli alkiolaisuudesta on siten toteutunut. Ja kolmikymmenvuotinen sotansa senkun vain jatkuu; hän povailee jo Keskustan hajoamista!

Heikki Santala, järjestöneuvos
Kauniainen

KUVA: Santeri Alkio / wikipedia
Santeri Alkio

HeikkiSantala

Järjestöneuvos <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala" title="http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala">http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Santala</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu