” YYA2 ” tökkii nato-ehtoihin

NAAPURUUSSOPIMUS ”YYA2” TÖRMÄÄ NATO-PERUSSOPIMUKSEEN

Valtiojohdon ilmoitettua Nato-kantansa tuli Suomen jäsenyyshakemuksen jättämisestä täyttä totta.

Samoin aukesi jäsenkelpoisuutemme läpivalaisu niiden jäsenmaiden toimesta, joilla on omia tarpeitaan ja oletus hyötyä Suomen siivellä tai kustannusella.

Turkin presidentti ehti jo perjantaina leimata Suomen ja Ruotsin ”vierastaloksi terroristijärjestöille”, aeimpien mustamaalaustensa jatkoksi. Turkkia kaihertaa, ettei sen miehittämää ja itsenäiseksi julistamaa Kuproksen saaren pohjoisosaa kukaan muu ole tunnustanut.

Soraääniä on kuulunut nato-maista muualtakin, kuten Unkarista. Kotimaisissa vakuutteluissa yksituumaisuudesta on kuorrutuksen maku.Venäjä on luku sinänsä.

Kansainvälistä oikeutta ja järjestystä määrittelevät hyvin laajasti erilaiset valtiosopimukset. Niihin vedotaan niin rauhan kuin konfliktinkin aikana ja rauhan teossa. Vahvempi silti tahtoo sanella ehdot.

Venäjä on esimerkiksi vedonnut Ukrainan ”natsi-uhan” torjunnan ”erikoisoperaatiossa” YK:n peruskirjan oikeutukseen puolustautua natsi-uhalta, sekä Potsdamin1945 sopimuksen pykälään natsien ”puhdistamisesta” : ”Natsihallinnon johtajien ja muun vaikutusvaltaisissa asemissa olleiden henkilöiden poistaminen viroistaan ja toimistaan.” Venäjän mukaan Ukrainan hallinto on uusnatsien hallussa.

Raakalaismaiseen Ukrainan sotaan eivät nuo valtiosopimusten pykälät tietenkään oikeuta. Kyse on laittomasta etupiirisodasta.

Suomen ja Venäjän välillä on voimassa naapuruussopimus 1992 (valtiosopimus). Se on käytännössä NL:n YYA-sopimuksen 1948 jatko, ”YYA2”.

Neuvostoliiton hajottua 1991 Moskovassa oli samaan aikaan kaksi hallitusta: tynkä-NL:n ja Venäjän hallitukset. Suomi oli tekemässä molempien kassa YYA:n jatkoksi uudet sopimukset. NL-sopimusta ei ratifioitu NL:n hajottua kokonaan.

Venäjän kanssa sensijaan solmittiin 11.heinäkuuta 1992 naapuruussopimus YYA:sta mukaeilluin vanhoine turvallisuustakuineen.

Voimassaolo-/irtisanomisehdon mukaan (samat kuin yya-sopimuksessa 1948) YYA2 on nyt voimasssa 11.7.2027 asti.

Sopimus oli solmittaessa voimassa 10 vuotta ja senjälkeen 5 vuotta kerrallaan, ellei viimeistään vuotta aiemmin irtisanota. Ei ole irtisanottu, aika meni 11. heinäkuuta 2021 umpeen.

Tämä sopimus on pahassa ristiriidassa Nato-sopimuksen 1949 8.artiklan kanssa . Sitä ei Nato-perussopimus hyväksy:

8 Artikla
Kukin sopimuspuoli julistaa, etteivät mitkään voimassa olevat kansainväliset sitoumukset sen ja minkään sopimuspuolen tai minkään kolmannen valtion välillä ole ristiriidassa tämän sopimuksen määräysten kanssa ja sitoutuu olemaan solmimatta kansainvälisiä sitoumuksia, jotka ovat ristiriidassa tämän sopimuksen kanssa.”

Naapuruussopimus ei pääty, raukea eikä mitätöidy itsestään. Venäjä on kuitenkin uhkailuillaan rikkonut sopimuksen ehtoja, niin että Suomi voisi sen irtisanoa heti.

Risririitaisesta tilanteesta ei pitäisi jättää vastustajille lyömäasetta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu