Äärioikeistohallitus kansalaisten uhkana

ÄÄRIOIKEISTOHALLITUS KANSALAISTEN UHKANA

Petteri Orpon (kok) tekeillä olevaa nelikko-hallitusta pidetään maan oikeistolaisimpana, sitten 1930-luvun. Orpo peri tittelin Juha Sipilän (kesk) 2015-hallitukselta.

Ulkomainen media, muun muassa brittilehti Guardian, Espanjan yle RTVE, Saksan yle Deutsche Welle, ranskalainen Le Monde ja amerikkalaiset Washington Post, Politico ja Bloomberg, käyttää Orpon hallituspohjasta sanaa ”äärioikeisto”. (MTV-uutiset 28.4.2023). Yksituumainen, arvovaltainen kannanotto.

Ääri tarkoittaa äärimmäistä, ”viho viimeistä”. Poliittisessa ideologiassa muun muassa rasismia ja muukalaisvihamielisyyttä. Niistähän meillä on Orpon hallituspohjaan kuuluvilla jo lukuisia tuomioita.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksen (1.5.2023) mukaan ”Ay-liikkeen ja hallituksen kahinointia ei voi välttää”. Uhka kävi erityisen selväksi jo kokoomuksen vaaliohjelmasta ja Orpon kysymyslistasta.

Tässä kohteena on yli kolmen miljoonaan kansalaisen elinehtojen leikkaukset suoraan, kuten työntekijät, työttömät, perheen jäsenet, ja välillisesti esimerkiksi indeksileikkauksissa kaikkein heikommassa asemessa olevat, vanhukset, eläkeläiset ja vähävaraiset.

Ammattijärjestöt ovat varoittaneet näihin puuttumista ja toistamasta Sipilän hallituksen virheitä. Järjestöt ojentavat sen sijaan yhteistyön kättä, ja esittävät kolmikanta-neuvotteluun palaamista.

Kolmikantaneuvotteluissa (työnantajat, työntekijät ja hallitusvalta) valmisteltiin kansalaisia koskevat säädökset huolellisesti yhdessä eduskunnan päätettäviksi. Oli täysin luonnollista rakentaa osallisten kesken valtio-taloa yhdessä.

Nyt asianosaisia kansalaisia edustavilta on yhteistyön ovet suljettu, ja puheoikeutta pyritään muutenkin rajoittamaan ja kieltämään.

Säätytalolle kokoontuu nyt nimensä mukaisesti nykyajan sääty: ideologinen äärioikeisto. Sen ykkösasia on valtiontalouden leikkausten maksumiesten hakeminen ääri-ideologisin perustein.

Helsingin Sanomien arviolle vallitsevasta uhasta on valitettavasti vankat perusteet. Hallitusohjelmassa nämä on vielä tilaisuus osoittaa vääriksi ja ottaa historiasta oppia.

Uhka yhdistää ja aktivoi kansalaisia. Nato-hanke on hyvä esimerkki.

Heikki Santala, järjestöneuvos, Kauniainen

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu