Äärioikeistohallitus kansalaisten uhkana
ÄÄRIOIKEISTOHALLITUS KANSALAISTEN UHKANA
Petteri Orpon (kok) tekeillä olevaa nelikko-hallitusta pidetään maan oikeistolaisimpana, sitten 1930-luvun. Orpo peri tittelin Juha Sipilän (kesk) 2015-hallitukselta.
Ulkomainen media, muun muassa brittilehti Guardian, Espanjan yle RTVE, Saksan yle Deutsche Welle, ranskalainen Le Monde ja amerikkalaiset Washington Post, Politico ja Bloomberg, käyttää Orpon hallituspohjasta sanaa ”äärioikeisto”. (MTV-uutiset 28.4.2023). Yksituumainen, arvovaltainen kannanotto.
Ääri tarkoittaa äärimmäistä, ”viho viimeistä”. Poliittisessa ideologiassa muun muassa rasismia ja muukalaisvihamielisyyttä. Niistähän meillä on Orpon hallituspohjaan kuuluvilla jo lukuisia tuomioita.
Helsingin Sanomien pääkirjoituksen (1.5.2023) mukaan ”Ay-liikkeen ja hallituksen kahinointia ei voi välttää”. Uhka kävi erityisen selväksi jo kokoomuksen vaaliohjelmasta ja Orpon kysymyslistasta.
Tässä kohteena on yli kolmen miljoonaan kansalaisen elinehtojen leikkaukset suoraan, kuten työntekijät, työttömät, perheen jäsenet, ja välillisesti esimerkiksi indeksileikkauksissa kaikkein heikommassa asemessa olevat, vanhukset, eläkeläiset ja vähävaraiset.
Ammattijärjestöt ovat varoittaneet näihin puuttumista ja toistamasta Sipilän hallituksen virheitä. Järjestöt ojentavat sen sijaan yhteistyön kättä, ja esittävät kolmikanta-neuvotteluun palaamista.
Kolmikantaneuvotteluissa (työnantajat, työntekijät ja hallitusvalta) valmisteltiin kansalaisia koskevat säädökset huolellisesti yhdessä eduskunnan päätettäviksi. Oli täysin luonnollista rakentaa osallisten kesken valtio-taloa yhdessä.
Nyt asianosaisia kansalaisia edustavilta on yhteistyön ovet suljettu, ja puheoikeutta pyritään muutenkin rajoittamaan ja kieltämään.
Säätytalolle kokoontuu nyt nimensä mukaisesti nykyajan sääty: ideologinen äärioikeisto. Sen ykkösasia on valtiontalouden leikkausten maksumiesten hakeminen ääri-ideologisin perustein.
Helsingin Sanomien arviolle vallitsevasta uhasta on valitettavasti vankat perusteet. Hallitusohjelmassa nämä on vielä tilaisuus osoittaa vääriksi ja ottaa historiasta oppia.
Uhka yhdistää ja aktivoi kansalaisia. Nato-hanke on hyvä esimerkki.
Heikki Santala, järjestöneuvos, Kauniainen
En edelleenkään pidä nyt neuvotteluihin osallistuvia puolueita ”äärioikeistolaisina”. Toki korjaan mielipidettäni tulevaisuudessa jos aihetta.
Kysyin tekoälyltä QGPT Chat asiasta ja se vastasi muutaman sekunnin ensin pohdittuaan. On vastuksessa ainakin viihdearvoa:
K: Mitä on äärioikeistolaisuus? Mikä on äärioikeiston tärkein tunnusmerkki? Onko Suomessa yhtään äärioikeistolaista puoluetta?
ChatGPT
V: Äärioikeistolaisuus on poliittinen ideologia, joka korostaa kansallista identiteettiä, autoritaarista hallintoa, yksilön vapauksien rajoittamista ja usein myös rasistisia, muukalaisvihamielisiä tai antisemitistisiä ajatuksia. Äärioikeistolaiset liikkeet ja puolueet pyrkivät usein kaatamaan vallitsevan demokraattisen järjestelmän ja korvaamaan sen joko diktatuurilla tai kansallissosialistisella järjestelmällä.
Äärioikeiston tärkein tunnusmerkki on sen pyrkimys kaataa vallitseva demokraattinen järjestelmä ja korvata se autoritaarisella tai totalitaarisella hallinnolla. Äärioikeistolaiset liikkeet ja puolueet käyttävät usein väkivaltaisia keinoja tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Suomessa ei ole varsinaisesti äärioikeistolaista puoluetta, mutta on olemassa muutamia poliittisia liikkeitä ja järjestöjä, joita voidaan pitää äärioikeistolaisina. Näitä ovat esimerkiksi Suomen Sisu, Suomen Kansallispuolue ja Soldiers of Odin. Näiden liikkeiden ja järjestöjen toiminta on herättänyt huolta niiden rasististen ja muukalaisvihamielisten kannanottojen ja toimintojen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani; aivan oikein: määritelmät vaihtelevat. Vertailua vaikeuttavat pelkästään ajankohtien erilaiset olosuhteet. – jutussani tukeuduin lähinnä ulkolaiseen mediaan. – Mutta tärkeintähän on harjoitettu politiikka, tässä erityisesti talous- sellainen. Odotellaan nyt ensin hallitusohjelmaa, sen nimiin kun niin kovasti vannotaan 😉
Ilmoita asiaton viesti
Merkillepantava ilmiö Perussuomalaisten lausunnoissa on jatkuva lehdistön kyseenalaistaminen ja erityisesti Yle:n kohdistuva arvostelu, jossa voi nähdä myös selvää painostamisen menettelyä esimerkiksi vihjaamalla Yleisradion määrärahojen leikkauksilla, jonka perimmäinen syy on lähes varmasti kytkeytynyt vihjailuihin ”Yleisradion puolueellisuudesta.”
Se että Suomen lehdistö on arvioitu maailmanlaajuisesti viidenneksi ”vapaimmaksi” sen toisen paikan sijaan on takuulla yhteydessä poliittisiin painostusyrityksiin, jota erityisesti Perussuomalaiset harjoittavat.
Ilmoita asiaton viesti
Puhtaasti agitaatiokirjoitus järjestöneuvokselta. En löydä blogista yhtäkään loogista päättelyketjua.
Kliimaksi on tämä: ”Sen (äärioikeiston) ykkösasia on valtiontalouden leikkausten maksumiesten hakeminen ääri-ideologisin perustein.”
Loogiset premissit ja johtopäätökset em. väitteeseen liittyen:
1.VM:n asiantuntijat ovat arvioineet julkistalouden sopeutustarpeen 8 vuodelle 9 miljardia, esim. 6+3 mrd.
2. Sopetus on eri asia kuin leikkaus.
Sopeutus = talouskasvun vahvistaminen + rakenteelliset muutokset + säästöt/kiinteiden kulujen rajoittaminen (ns. leikkaus)
3. Blogistin mukaan säästö-osuuden valintaa ohjaa ideologia. Tälle johtopäätökselle hän ei anna mitään perusteita, eikä myöskään esimerkkejä.
4. Jotta osaisimme toimia toisin kuin blogisti varoittaa, olisi kohtuullista että blogisti listaisi säästökohteita jotka ovat ideologisesti täysin neutraaleja. Voisimme arvioida blogistin käsitystä neutraaliudesta.
Näin voisimme jättää kaikki sellaiset säästöt tekemättä jotka ovat ”ideologisia@.
5. Vai onko blogisti sitä mieltä että julkista taloutta ei pidä lainkaan sopeuttaa, ei tarvittaisi lainkaan säästöjä?
Näistä viidestä aineksesta, näihin kantaa ottamalla syntyisi looginen kirjoitus.
Muuten mitään järkevää keskustelua ei tälläisen tyhjän heiton pohjalta voi syntyä.
Ilmoita asiaton viesti
Harri; Hesarin pääkirjoitus provosoi. – Kohta 4: lainaan tässä yhtä lähdettäni: ”Yhden käden sormilla voi laskea ne jotka pystyvät kertomaan kuka maksaa kenenkin etuudet ja palvelut.” jne – Julkuri: STM:n hallinnonalan avoin Julkaisuarkisto, 2023, Saari Juha, VTT, dekaani Tampereen yliopisto. – Oma näkemykseni on maallikon mielipide: kun on tuo sananvapaus. Eikä tämä käräjätupakaan ole. – Sopeuttamisessa aina joiltakin leikataan etuja. – Kiitti vain vaivannäöstäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Et voi vetäytyä HS:n tai muiden lähteiden selän taakse, kun olet esittänyt omana väitteen:
”Sen (äärioikeiston) ykkösasia on valtiontalouden leikkausten maksumiesten hakeminen ääri-ideologisin perustein.”
Kerro nyt edes pari esimerkkiä sekä a) ideologisista perusteista että b) ” neutraaleista perusteista”.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro nyt edes pari esimerkkiä sekä a) ideologisista perusteista
———————————
Onhan se ideologinen peruste jos hyvätuloisten pienempi verorasitus on tärkeämpi asia kuin köyhien toimeentulo.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tosiaan niin että kun ökyrikas maksaa enemmän veroja ja hänellä on suurempi veroprosentti, niin ökyrikkaalla on tietysti suurempi verorasitus kuin köyhällä jolla ei ole työtuloja eikä maksa ansiotuloistaan veroja lainkaan. Vain meneekö se sittenkin toisinpäin. No tietysti koska rutiköyhä saa toimeentulonsa lahjaksi eikä maksa lainkaan lahjaveroa.
Ilmoita asiaton viesti
Makkoselta, kuten blogistiltakin, näyttää puuttuvan kyky hahmottaa valtiontalouden perusteita.
Hyvätuloisten verotusta kiristämällä siis pitäisi hoitaa sopeutustarve?
Laskekaapa kuinka paljon näitä ”hyvätuloisia” (mikä määritelmänne lieneekään) on ja paljonko sieltä on kerättävissä.
Voitte yllättyä – ”rikkaiden” rahat viemällä ei valtion velkoja juurikaan lyhennetä, voi käydä päinvastoin.
Kuinka paljon haluatte jo nyt yhtä maailman jyrkintä tuloveroprogessiota jyrkentää? Tuplataanko verot?
Paljonko siitä kertyisi?
Ja kuinka työnteon ja yrittämisen insentiiville kävisi? Olisiko lopputulos, ei suurempi, vaan pienempi verokertymä?
Teidän reseptinne on vasemmistolaisten päättäjien ha virkamiesten jo moneen kertaan tutkimia.
Lopputulos: pelkää kateus ei elätä vaan vie loputkin kalat merestä.
Toki filosofianne voi olla sekin, että ”ei väliä vaikka tilanne kurjistuusi tarpeettomankin paljon koko maassa, pääasia on se että kaikilla on tasaisen kurjaa”.
Se on tyypillistä vasemmistoajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Voitte yllättyä – ”rikkaiden” rahat viemällä ei valtion velkoja juurikaan lyhennetä, voi käydä päinvastoin.
——————————–
Miksi tuo ”rikkaiden” oli lainausmerkeissä? Ihan niin kuin heitä ei olisi.
Mutta hyvätuloisilta on varaa nipistää heidän siitä kärsimättä mutta köyhiltä ei, jos näistä valita täytyy. Eiköhän ne köyhät ole jo tarpeeksi köyhiä ja hyvätuloisten elintaso on yhteisen työn tuloksena aikaan saatu. Myös niiden jotka ovat työssä olleet mutta työttömäksi joutuneet.
Ihan moraalinen valinta tämä on.
Ilmoita asiaton viesti
Harri; laaja ulkolaismedia määritteli Orpon hallituspohjan äärioikeistolaiseksi. Olettaisi, että sellainen hallitus hakisi maksumiehiä ideologiansa mukaisesti. – Neutraaleista perusteista kykenee tri Saaren mukaan kertomaan ainoastaan yksi mies; kieltäydyn kunniasta. – Toivon Sinuakin hartaammin olevani arvioinnissani väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnitti humiotani ”Maksumies” termi, siis hän joka maksaa laskun tai kulut.
Köyhä ja matalapalkkainen siis pannaan maksamaan Valtion kuluja ja velkaa?
Ei kai. Eikö ökyrikas olisi sopivampinmaksaja. Mutta Heikki tässä kirjoitti että se olisi ideologisesti väärin.
Mielestäni on oikein vähentää rutiköyhän saamaa lahjarahaa, koska Valtio on veloissaan ja lainauskorko on noussut.
Sama koskee kaikkea lahjaksi annettua rahaa. Vaikkapa Suomi-Neuvostoliiton ystävyys seuran tukea, samoin kaikia muitakin hyödyllisten yhdistysten tukija
Ilmoita asiaton viesti
Ei siis mitään konkretiaa – blogisti huitelee ilmaan. Mitä väliä tässä sillä on, mitä ulkomainen media kirjoittaa.
Vastaa nyt:
Kun kirjoitat: ”Sen (äärioikeiston) ykkösasia on valtiontalouden leikkausten maksumiesten hakeminen ääri-ideologisin perustein.”
Kerro edes pari esimerkkiä sekä a) ideologisista perusteista että b) ” neutraaleista perusteista”.
Ilmoita asiaton viesti
”Blogistin mukaan säästö-osuuden valintaa ohjaa ideologia. Tälle johtopäätökselle hän ei anna mitään perusteita, eikä myöskään esimerkkejä.”
Politiikka on aina myös ARVOVALINTA, vaikka valtiontalouden tasapainottaminen on tärkeää, olisi myös arvioitava säästötoimenpiteiden seurausta esimerkiksi KORJAUSVELKAAN. Tarkka taloudenpito on hyvä, mutta TYHMÄ SÄÄSTÄMINEN yleensä tarkoittaa korjausvelan syöksykierteenomaista kustannusten moninkertaistumista.
Venäjän kehitys itsevaltiuteen tapahtui hyökkäämällä ensimmäisenä tiedotusvälineiden kimppuun, joka muuten tehtiin myös Venäjällä Fortumin yksikköön hiljattain ihan aseellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt asianosaisia kansalaisia edustavilta on yhteistyön ovet suljettu, ja puheoikeutta pyritään muutenkin rajoittamaan ja kieltämään.
————————————–
Keneltä puheoikeus on kielletty?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on tosiaan kirjoituksen hölmöin väite ja sinällään kiteyttää koko koko kirjoituksen idean. Santala on innostunut tiettyjen ulkomaisten medioiden toistamasta virheestä ”äärioikeistolainen hallitus” ja alkanut kehittelemään sen pohjalta aivan omia ja omalaatuisia skenaarioitaan tulevaisuudesta.
Jokainen tolkullinen suomalainen ymmärtää, etteivät Kokoomus, KD tai RKP edusta millään tavalla äärioikeistoa. Perussuomalaisetkin on isossa kuvassa melko maltillinen oikeistopopulistinen puolue, joskin tietyt äärioikeiston hellimät teemat saavat puolueessa kannatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Juha; EK on julkisesti ja toistuvasti vaatinut poliittisten mielenosoitusten, eli sananvapauden ja puheoikeuden rajoittamista ja kieltämistä.
Ilmoita asiaton viesti
EK on julkisesti ja toistuvasti vaatinut poliittisten mielenosoitusten, eli sananvapauden ja puheoikeuden rajoittamista ja kieltämistä.
——————————————
Voisitko näyttää lähteen?
Ilmoita asiaton viesti
Juha
se on EK:n pysyväisvaatimus: ohessa EK:n keskeisin vaatimus 4. Orpon 2023 hallitusohjelmaan. Googlaamalla löytyy lisää pilvin pimein.
https://www.sttinfo.fi/tiedote/elinkeinoelama-tulevan-hallituksen-lopetettava-velkaantuminen-mahdollistettava-100-000-tyopaikkaa?publisherId=1624&releaseId=69964799
Ilmoita asiaton viesti
Mikko; tuohan se käytetty peruste on kieltää mielenosoitukset. Perustuslaki ja oikeuskäytäntö ovat vaan toista mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuossa kielletä mielenosoituksia. Vaaditaan ainoastaan, että niihin osallistutaan omalla ajalla. Siitä poikkeavaa tulkintaa ei ole perustuslaissa ja oikeuskäytännöstä olisi kiva saada esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Tom;
tässä kuntatyönantaja KT:n kanta:
https://www.kt.fi/sopimukset/ukk/kvtes/poliittinen-lakko-pitaako-ilmoittaa-etukateen
Lakkojen oikeusperustaa: Euroopan ihmisoikeussopimus;
Kolmikantaisia ILO-sopimuksia:
Nro 87, SopS 45/1949; AsK 858/1949; HE 58/1949 vp,
Nro 98, SopS 32/1951; AsK 627/1951; HE 19/1951 vp
PerL 13§, Työehtosopimuslaki.
Lakko-oikeutta ei ole perustuslaissa tarkkaan määritelty. TES-laissa lakko on laiton, jos se kohdistuu voimassaolevaan tes:iin. poliittinen lakko ei siihen kohdistu, eli on laillinen. – Lisäksi on muita lakkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vihervasemmistohallitus rajoitti sairaanhoitajien lakko-oikeutta.
Ilmoita asiaton viesti
No tietysti puheoikeus on kielletävä niiltä, jotka arvostelevat tahoja, jotka hyväksyvät työläisten lailliset ja asialliset lakot.
Ilmoita asiaton viesti
Asian voisi muotoilla niin, että vasemmistohallitus tuhlasi köyhien rahat ja eli velaksi. Siksi oikeistohallitus joutuu säästämään.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani; noinhan voisi muotoilla, mutta kuten hyvin tiedät, asia on paljon monitahoisempi.
Ilmoita asiaton viesti
vasemmistohallitus tuhlasi köyhien rahat
—————————–
Eiköhän sitä rahaa ”tuhlattu” juuri siksi, että köyhimmätkin pärjäävät kun tuli sekä korona että sota hallitusvastuun kohdalle.
Olisi hyvä vähän perustella mihinkä ja kuinka paljon sitä rahaa pistettiin turhuuksiin. Tämmöisellä yleisellä tasolla esitetty väite ei oikein valaise asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän on kuin P-Korean uutisointia. Vai demokraattisten vaalien jälkeen muodostettava hallitus on kansalaisten uhkana…?!? TÄ? Onkohan järjestöneuvoksella nyt tilannekuva vähän vääristynyt ja samea..?
Ilmoita asiaton viesti
Arto; uhkaan kansalaisten etujen karsimisesta ja uhan torjumisesta ”kahinoinnein” kertoo Hesari pääkirjoituksessaan. Siitä raflaava otsake. Suomen kieli on värikästä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kaikki se raha, joka annetaan vastikkeetta lahjaksi ole harkitsematonta rahan tuhlausta. Esim lahjoitetaan Ukrainalle tykinkranaatteja ja ne sakurin sotilaat ampuvat kalliit kranaati taivaalle noin vaan.
Sama köyhien kanssa. Lahjoitetaan hiukan rahaa ja välittömästi köyhä ryntää kauppaan ja ostaa ruokaa ja syö sen.
Rikas toimii viisaammin, kun valtio palauttaa osan ökyrikkaan maksamista rahoista, mitä rikas tekee? Hänn laittaa saamansa rahat pankiin sijoitustilille ja toivoo tuottoa.
Ilmoita asiaton viesti
Heikki se on hauska mies. Hän nimittää valtion lahjaksi jakamia rahoja ”eduiksi”, kun oikea suomenkielen nimitys voisi olla almu tai avustus.
Etu on hämmentävä nimitys rahalle jota köyhä ei alunperinkään omistanut.
Oikeasti Valtio toimii vain välikätenä jakaessaan rahaa jota se itse ei ole ansainnut No jos tarkkoja ollaan niin onhan Valtiolla toki menestyviä yrityksiä, jotka tuottavat ja yrityskaupoitakin saa hetkellisesti rahaa. Kaikenlaisia maksujakin on, joista Valtio saa kerättyä hieman rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani;
eduista puhun aivan vakavalla naamalla: esimerkiksi Kelan maksamat rahat ovat lain säädösten mukaisesti etuuksia; kuten esimerkiksi työttömyyspäivärahat.
Ja kun niiden saamisen perään yritetään katsoa, niin se on sitten edunvalvontaa.
Mutta eipä tuosta riitaa saa ;))
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa jaettavilla rahoilla on ihan kunnolliset nimet, jotka peittävät rahojen epämiellyttävän puolen. Se että kaikki on laillista ja demokratisestin päätetyä, ei muuta rahojen alkuperää ja niiden tarkoitusta. Tulonsiirto on hieno nimitys. Kuten päiväraha. Etu on sama kuin avustus, vaikka se on valmistettu laiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain sentään sai Marin hallituksessa toimiessaan aikaan, ainakin Saksan mielestä, kun ihan on toiminut palkinnon arvoisesti (20000 euroa): lieneekö tuo hyvä saavutus Saksan kohdalla Uniperin Suomelle syntyvien tappioiden maksattaminen veronmaksajillamme. Saksa sai melkein ilmaiseksi Uniperin osakkeet valtion enemmistöyhtiö Fortumista, joka sai näpeilleen jopa 10 mrd euron joidenkin asiantuntijoiden laskelmien mukaan.
Jotenkin äärioikeistolaisen hallituksen neuvottelut jäävät kirkkaasti tällaisen edellisen hallituksen toiminnan varjoon.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa tietää itsekin kirjoittavansa puhdasta tuubaa palkinnon perusteista, mutta kirjoittaa kuitenkin.
Mitähän tämä kertoo kirjoittajan motiiveista?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen eduskunnassa ei ole äärioikeistolaisia tai äärivasemmistolaisia puolueita sanojen perinteisissä merkityksissä. Sekä laitimmaisina vasemmalla että laitimmaisina oikealla olevat eduskuntapuolueemme allekirjoittavat demokratian pelisäännöt ja ovat siis vaalituloksista riippuvaisia kansanvaltaisia puolueita, jotka pyrkivät pohjoismaisen hyvinvointivaltion säilymiseen Suomessa – toki erilaisin laillisin keinoin.
Molemmilla laidoilla kannattaisikin nyt lopettaa valheiden syöttäminen ulkomaiselle medialle ja muu oman pesän likaaminen sekä välttää ääri-termin käyttämistä silloin, kun puhutaan vasemmistoliitosta tai nyt hallitusta muodostavista puolueista. Edustaahan vasemmistoliitto toki suomalaista laitavasemmistoa – kuten perussuomalaisetkin laitaoikeistoa, mutta mitään ääriliikkeitä (kuten vaikkapa Isis) ne eivät siis ole.
Ilmoita asiaton viesti
Jari;
noinhan se on. Helposti siinä sohaisee ampiaispesään, kuten monissa muissakin pitkälti mielipidekysymyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kaupunkilaisia,Yle väkee ja kylttyyri piirejä tuntuu pelottavan.On syytäkin kun ei ole töihin tottunut.
Ilmoita asiaton viesti
H. Erämetsä kyseli ideologisista perusteista. Kysytään ChatGPT:ltä. Vastaukset olisi tietysti jokainen saanut itsekin tekemällä kysymyksiä, joihin saa perusteltuja vastauksia, ei pelkästään kysymyksiä, joihin saa vaan itselleen mieleisiä vastauksia.
J: Miten määritellään äärioikeistolainen peruste?
Äärioikeistolainen peruste voidaan määritellä useilla eri tavoilla, mutta yleisesti ottaen se viittaa poliittisiin aatteisiin ja näkemyksiin, jotka korostavat kansallismielisyyttä, autoritaarisuutta, hierarkioita ja vahvaa johtajuutta sekä vastustavat monikulttuurisuutta, tasa-arvoa ja demokratiaa. Tämä voi ilmetä esimerkiksi rasistisina tai muukalaisvihamielisinä näkemyksinä, jotka ovat usein yhteydessä tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan tai kansallisiin etuihin perustuvaan politiikkaan.
Äärioikeistolaiset perusteet voivat myös liittyä taloudellisiin kysymyksiin, kuten vapaiden markkinoiden vastustamiseen ja valtion väliintuloon taloudessa. Tällaiset näkemykset ovat usein yhdistettyjä sosiaalisiin ja kulttuurisiin kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen.
On kuitenkin tärkeää huomata, että äärioikeistolaisuutta ei voida määritellä yksiselitteisesti, ja se voi vaihdella eri maiden ja yhteiskuntien välillä. Lisäksi on olemassa monia erilaisia äärioikeistolaisia ryhmittymiä ja ideologioita, jotka voivat eroavat toisistaan merkittävästi.
J: Tämä voi jo aiheuttaa todella pitkittyneitä hallitusneuvotteluja ja todella vaikeita kompromisseja, joiden pitävyydestä ja hallitusneuvottelijan peräänkuuluttamasta luottamuksesta voidaan vääntää jo piankin tulevan (?) hallituksen alkutaipaleella.
J: Kuinka ideologinen peruste eroaa toisistaan muutoin kuin poliittisesti oikeistolaisella ja vasemmistolaisella?
Ideologinen perusta voi erota toisistaan monilla muilla tavoilla kuin vain poliittisesti oikeistolaisella ja vasemmistolaisella. Tässä joitakin esimerkkejä:
1. Taloudellinen ideologia: Vaikka taloudellinen ideologia voi olla yhteydessä oikeistolaisuuteen tai vasemmistolaisuuteen, se voi myös olla erillinen kysymys. Esimerkiksi laissez-faire -kapitalismi, jossa valtion rooli taloudessa on minimaalinen, on taloudellinen ideologia, joka ei välttämättä ole yhteydessä poliittiseen oikeistolaisuuteen tai vasemmistolaisuuteen.
2. Uskonnollinen ideologia: Uskonnollinen ideologia voi olla erillinen kysymys poliittisesta oikeistolaisuudesta tai vasemmistolaisuudesta. Esimerkiksi konservatiivinen kristinusko voi olla uskonnollinen ideologia, joka on yhteydessä poliittiseen oikeistolaisuuteen, kun taas vapaa-ajattelu tai humanismi voi olla uskonnollinen ideologia, joka on yhteydessä poliittiseen vasemmistolaisuuteen.
3. Kulttuurinen ideologia: Kulttuurinen ideologia voi olla erillinen kysymys poliittisesta oikeistolaisuudesta tai vasemmistolaisuudesta. Esimerkiksi feminismi on kulttuurinen ideologia, joka voi olla yhteydessä poliittiseen vasemmistolaisuuteen, kun taas nationalistiset ja etnonationalistiset näkemykset voivat olla kulttuurinen ideologia, joka on yhteydessä poliittiseen oikeistolaisuuteen.
4. Ympäristö- ja eläinoikeusideologia: Ympäristö- ja eläinoikeusideologiat voivat olla erillinen kysymys poliittisesta oikeistolaisuudesta tai vasemmistolaisuudesta. Esimerkiksi ympäristönsuojelu ja eläinten hyvinvointi ovat arvoja, joita voi korostaa riippumatta poliittisesta katsomuksesta.
On tärkeää huomata, että nämä esimerkit eivät ole tyhjentäviä, ja on mahdollista, että yksilöt voivat yhdistää useita erilaisia ideologisia perusteita.
J: Mitä tuo laissez-faire–kapitalismi niin kuin kirjaimellisesti on?
Laissez-faire-kapitalismi on taloudellinen ideologia, joka korostaa vapaan markkinatalouden ja yksityisen omistusoikeuden merkitystä talousjärjestelmässä. Laissez-faire-kapitalismin perusajatuksena on, että taloudessa ei tulisi olla valtion sääntelyä, vaan sen tulisi toimia mahdollisimman vapaasti ilman valtion puuttumista.
Laissez-faire-kapitalismin periaatteet perustuvat ajatukseen, että markkinat itse säätelevät taloutta parhaiten, ja että yritysten tulisi kilpailla keskenään vapaasti ilman valtion puuttumista markkinoiden toimintaan. Tämä tarkoittaa, että yritykset voivat toimia vapaasti ilman rajoituksia, ja että yritysten omistajilla on täysi valta määrätä tuotteiden hinnoista ja työvoiman palkoista.
Laissez-faire-kapitalismin kannattajat uskovat, että tämä taloudellinen järjestelmä johtaa tehokkuuteen ja talouskasvuun, koska yritykset ovat vapaita tekemään omia päätöksiään ja etsimään omaa etuaan. Kriitikot sen sijaan väittävät, että tällainen järjestelmä johtaa eriarvoisuuteen, köyhyyteen ja ympäristön tuhoamiseen, sillä markkinat eivät aina pysty korjaamaan epäoikeudenmukaisuuksia tai ympäristöongelmia ilman valtion interventiota.
J: Toivottavasti tämä ei ole kuitenkaan se tulevan hallituksen taloudellinen ideologinen peruste, jolle se ryhtyy ohjelmaansa perustamaan, vaikka EK ja todennäköisesti myös monet yrittäjät olisivat valmiita kuuluttamaan tätä ideologiaa. Heidän katsomuksensa perustuisi ilmeisemmin siihen, että näin saadaan itselle mahdollisimman nopeasti enemmän, yhteistä hyvää ja tulevaisuutta ajattelematta.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka;
Noin se on. Yleistystä ei kannata markkinoida. Aika, paikka ja historia kannattaa pitää mielessä.
Kiitos kattavasta palautteesta !
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaan vain yksi freelancer kirjeenvaihtaja, joka meilaa uutisen ”äärioikeistosta” maailmalle. Suomalaiset mediat saavat saman meilin ja samalla tiedon, kenelle muille sanoma on lähetetty. Nyt voidaan kirjoittaa siitä, mitä ”maailmalla Suomesta kirjoitetaan”. Varsinkin se joukko suomalaisia, joille sanoma on varsinaisesti tarkoitettu, kiihtyvät entisestään. Kuin Ohisalo, jään sulaessa hänen drinkkilasissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa on valinnut vaaleissa vahvan oikeistosuuntauksen, miksi vähemmistö siitä napisee?! Jos hallituspohja on jonkun mielestä äärioikeiston käsissä, niin kansa on sellaista vaaleissa halunnut. Koittakaa ymmärtää!
Eikä kysessä ole missään tapauksesa äärioikeisto. Jos olisikin, niin kansan enemmistön halusta on valta sille vaihtunut. Tämä on demokratiaa!
Kansan valitsema oikeistosuuntaus näkyy tulevassa hallitusohjelmassa, se on aivan luonnollista. Tyytykää siihen, taikka ulvokaa vihervasemmiston mukana sitten välikysymyksissä. Sitä ulinaa tulee siltä taholta riittämään, mutta odotan mielenkiinnolla kuinka Saarikon luotsaama porvaripuolue keskusta suhtautuu vasemmiston välikysymyksiin. Yhtyykö niihin? Tekeekö välikysymyksiä itsekin?
Mutta, kannattaa katsoa ensin mikä on lopullinen hallitusohjelma ja vasta sitten kritikoida, jos on aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Valtio otti lisää velkaa vuosina 2020 – 2022 yhteensä 35 miljardia euroa Valtiokonttorin mukaan. Se on vertauskuvallisesti 35 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä. Tämä on tapahtunut Sanna Marinin ollessa pääministerinä. Jokainen ymmärtää, että näin ei voi jatkua. Lainanotto tapahtuu kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla, jossa pankit ja sijoittavat tulevat suureksi osaksi Suomen ulkopuolelta.
Sama peli olisi jatkunut, mikäli Marin olisi jatkanut pääministerinä. Siitä ei ole epäilystäkään. Orpon hallituksella tulee olemaan kova työ saattaa valtiontaloutta tasapainoon. Tervehdyttämistoimia joudutaan tekemään. On parempi, että tekijät ovat omasta takaa ja ei niin kuin kävi Kreikassa, jossa määräykset tulivat maan rajojen ulkopuolelta. Siinä paikallinen parlamentti joutui toimimaan ”kumileimasimena.”
On täysin turhaa verhoutua ”äärioikeisto-valekaapuun.” Sillä eivät asiat paremmaksi muutu. Nyt on puhallettava siihen kuuluisaan ”yhteen hiileen.”
Ilmoita asiaton viesti