Keskusta kipuilee – rotko on syvä
Puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk) bisnes-politiikka hylkäsi alkiolaisen kansanliikkeen kantavan voiman, aatteen, jossa tilaa oli myös köyhän asialle. Kaikilla tiloilla ja asujilla ei ollut vilja- ja voivuoria.
Aatteen hylkääminen kävi puolueelle kalliiksi. Mikään kansanliike ei kestä aatteensa hylkäämistä. Ja se on kokonaan eri asia, kuin politiikan reivaaminen konsensuksessa.
Yksistään 2019 eduskuntavaaleissa puolueelta katosi 30 % kannattajista, ja 18 edustajapaikkaa. Kato jäi pysyväksi, ja on vain syventynyt.
Sipilän pj-kauden menetys on yli 300 000 kannattajaa. Samalla puolue hylkäsi 100 000 agraariyhteiskunnan mullistuksessa ilman elantoa ja työpaikkaa vaille jääneet tilojen tyttäret ja pojat. Näistä kun tuli puolueelle vieraita tavallisia duunareita.
Maalaisliitolla / keskustalla on ollut kokoaan merkittävästi suurempi vaikutus ja tasapainoasema poliittisten äärisuuntien välissä.
Punamulta- ja kansarintama nosti maan sodan raunioilta hyvinvointiyhteiskunnaksi. Sipilän SOS-oikeistohallitus on varoittava esimerkki sen murentamistavoitteista, ja yhteiskunnalle aiheutetuista häiriöistä.
Maa tarvitsee konsensus-hallituksen, ja Korpilammen henkeä. Sen myönteiset tulokset puhuvat puolestaan.
Vihankylvö ja kuplapolitiikka on vaaraksi yhteiskunnalle. Nato-hanke on malli-esimerkki konsensuksen voimasta.
Heikki Santala, järjestöneuvos
Kauniainen
Keskusta-konkari Seppo Kääriäisen essee Suomenmaassa : siitä aihe juttuuni:
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/seppo-kaariaisen-essee-keskustan-iskukyvyn-rakentaminen-oli-laajakantoinen-ja-isotoinen-manooveri/
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin rakentava ja yhteistyöhenkinen kirjoitus. Vain yhteishengessä Suomi menestyy eikä vain omia etuja ahnehtien, huita haukkuen sekä heidän toimia nakertaen ja vesittäen.
Pisteiden keruupolitiikka, toisten kalvaminen. kostomentaliteetti ja revanssihenki ovat lyhytnäköistä ja itsekästä puoluetaktikointia
Suomen pysyviä, kansallisia etuja ja tavoitteita ajatellen yhteispelillä/-petillä kaikki sujuu sutkakkaammin. Onko puolueista siihen?
Sellainen yhteistoiminta johtaa parhaimmillaan kultamitalisuorituksiin ja kansalliseen menestystarinaan.
Tarvitaan taas talvisodan henkeä, jotta Suomi pärjäisi ristiriitaisessa maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kari; kiitos !
Ilmoita asiaton viesti
Oot Heikki kohtelias mies!
Ilmoita asiaton viesti
Maalaisliitto muuttui keskustapuolueeksi jo 1960-luvulla, jolloin se pyrki eroon pelkän agraaripuoleen leimasta. Siitä lähtien tuosta maanviljelijäpuolueen imagosta kepussa on yritetty irrottautua, mutta huonolla menestyksellä. Paras esimerkki asiasta on suurissa kaupungeissamme ja etenkin Helsingissä asuva kepu-kielteisyys, suoranainen allergia keskustaa kohtaan. Kun käytännössä jokainen maalta Helsinkiin siirtyvä kepun äänestäjä muuttuu oitis kokoomuksen, perussuomalaisten, SDP:n tai jopa vihreitten äänestäjäksi, tilanne ei selity pelkällä puoluepolitiikalla. Maalta kaupunkiin muuttaneiden ihmisten kohdalla kyseesä lienee isompi irtiotto kaikesta vanhasta, samalla usein myös mm. kirkosta; uusi uljas kaupunkilainen haluaa näin unohtaa entisyytensä ja keskittyä tulevaisuuteensa.
Juha Sipilä tai hänen hallituksensa ei kääntänyt selkäänsä sen enempää maaseudulle kuin alkiolaisuudellekaan. Korostaessaan työn, yrittäjyyden ja muun toimeliaisuuden merkitystä tuolloinen kepu toki lähentyi kokoomusta, mutta ”köyhän asian unohtamisesta” sitä ei voi syyttää, ja samaa tasapainoilua puolue on harrastanut senkin jälkeen. Mutta: kun et korosta urbaanisuuttasi, et ole urbaani.
Kepu on näivettynyt siis lähinnä siksi, että ”oikea kaupunkilainen” ei voi mielestään äänestää kepua. Ja kun kaupungistumiskehitys ja ihmisten pakkautuminen etelään vain jatkuu, kepun pitäisi löytää maakuntien Suomen puolustamisen ohelle joku muukin isoja joukkoja kiinnostava asia.
Kepusta aiemmin eronneen Veikko Vennamon Suomen Maaseudun Puolue SMP löysi aikoinaan maaseudun köyhälistön, jonka puolustaminen muuttui maahamuuton vastustamiseksi samalla, kun myös puolueen nimi muuttui. Uudella perussuomalaisella puolueella oli selvä tilaus sekä maalla että kaupungeissa, ja loppu on historiaa.
Timo Soini johti PS:n hovikelpoiseksi, mutta hänen yrityksensä puolueen hovikepoisuuden poistamiseksi on vielä kesken. Vaikka Riikka Purran PS:ssa käytetään täysin samanlaisia puneenvuoroja kuin käytettiin Timo Soinin PS:ssa, Soini parjaa entistä puoluettaan kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Ilmeisesti hän haluaa näin pestä kätensä politiikastaan, jota hän nyt katuu, mutta etenkin kääntyminen kepun (Sipilä) ja kokoomuksen (Orpo) puoleen kesällä 2017 jää varsin erikoisena episodina Suomen poliittiseen historiaan.
Ihmetellä täytyy tässä yhteydessä myös Juha Sipilän ja keskustan tuolloista roolia, jossa puolue sekaantui toisen puolueen likapyykkiin tavalla, jota edes kepun todelliset pelimiehet Virolainen ja Väyrynen tuskin olisivat keksineet. Myös tuo PS-puolueen sisäisen demokratian halveeraaminen – vaikka Soini sen arkkitehti toki olikin – on hyvinkin saattanut arveluttaa niitä vanhoja kepulaisia, joille sellaiset arvot kuin rehellisyys, avoimuus, periaatteellisuus, uskottavuus ja sanan pitäminen tarkoittavat totta – myös politiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
On sekin jos keskusta jää vasemmiston kanssa oppositioon, ja taas neljän vuoden kuluttua menee vasemmiston kanssa hallitukseen, niinkin voi käydä
Ilmoita asiaton viesti
JR: Erittäin hyvä analyysi!
Ilmoita asiaton viesti
Jari;
koetan pysyä jutuissani tutkituissa ja muuten luetettavissa tiedoissa. Puolueen tapahtumien seuraaminen vuosikymmenten ajan hyvin läheltä on auttanut asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Heikki. Oikeastaan en varsinaisesti opponoinut Sinua, vaan yritin vain avata näkökulmaa hieman laajemmaksi. Myönnän kernaasti punamultauhteistyön merkityksen sekä teille demareille, kepulle että koko maalle, mutta muutkin koalitiot, joissa kepu on ollut, ovat antaneet ja voivat antaa jatkossakin hyviä tuloksia. Yhden vaihtoehdon politiikka ei ole koskaan viisasta.
Esimerkiksi Juha Sipilän hallitus – jossa kahden perusalkiolaisen puolueen rinnalla toimi myös kokoomuslaisia markkinaliberaaleja – nosti Suomen talouden kuntoon. Ei ihan vähäinen saavutus sekään.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mistähän sellaiset arviot tulivat, että juuri Sipilä olisi siirtänyt syrjään näitä alkiolaisia? Liekkö siinä perää?
Ilmoita asiaton viesti
Päivi;
alkiolaisuuden häviäminen ja liberalismin nousu alkoi jo ennen Sipilää. Juttuni koskee kuitenkin Sipilän pj-kautta, ja erityisesti hänen 2015 hallitustaan, ja sen vaikutuksia puolueen rajuun alamäkeen.
Tiedän sohaisevani ampiaispesään ja verenpaineiden nousuun, kun lähteiden yhtenä esimerkkinä viittaan puolueen sisäpiiristä Paavo Väyrysen oheiseen juttuun. – Ei ole pahitteeksi välillä tutustua toisinajattelijoiden ja erilaisten änkyröitten puheisiin.
Kun Väyrysen ”vaatimattomuuden” jättää jutussa vähemmälle, niin historiallista faktatietoahan se pitää sisällään. Alkiolaisuus jäi jalkoihin Sipilän hallituksen oikeistolaisessa bisnes-politiikassa. Politiikantutkijoiden mukaan se oli maan oikeistolaisin hallitus.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/253728-alkiolaista-allianssia-rakentamaan/
Ja tueksi muukin kannanotto sisäpiiristä
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/heikkisantala/kepu-repesi-sote-ja-75-marinin-hallituksen-ykkosmiinat/
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän hallituksen perintöä nyt jaetaan. Anne Berner keskutalaisena ministerinä… naurakaa muutkin ääneen. KIKY ja TYKY! Alkio kääntyi jo haudassaan. Sote Pörriäisineen!
Kepun alasajo alkoi jo tuolloin ja sen jälkeen meille on tarjoiltu vain… aika vähää Kulmunin ja Saarikon äänin, pelkkää poliittista pelleilyä.
Perinteistä Keskustapuoluetta kaivattaisiin maaseudulla. Sitä osoittaa jo perussuomalaisten kannatuskartta viimeisimmissä vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Mari Kiviniemen aikaan nousi ajatus city keskustasta ja riidat sisällä oli kovat alkoi alamäki.
Flopit Väyrynen sun muut. Ruonansuun laulun sanoin ; nähdä voi sen maireuden, kun puhuttiin pääministeristä joka erosi valehtelunsa seurauksena.
No joka puolueella on oma huhtasaarensa. Ihme kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Elämän tapamme on luonut kaupukilaiset .Valitettavasti ja nyt niitä on glopaalisti liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Quo vadis, Keskusta?
Mielestäni ainoa keino saada Keskusta nousuun, on palata juurilleen ja puolustaa maaseutua. Nyt Keskusta on liikaa lähtenyt kosiskelemaan kaupunkilaisia, jonka lisäksi tekemään vasemmistolaista politiikkaa ja se kostautui. Maaseudun ihmiset laittavat nyt toivonsa PS:ään.
Pystyykö PS lunastamaan ne lupaukset, joita se on antanut maaseudun väestölle, eli toteutuuko PS:n puoluesihteerin antama ”coup de grâce” Keskustalle lopullisesti?
Välttääkseen lopullisen kuoliniskun tarvittaisiin isäntien isäntiä ja emäntien emäntiä, jotta Keskusta palaisi juurilleen tekemään sitä politiikkaa, mikä lähtee alkiolaisesta ajattelusta. Ilman aatteen paloa, Keskusta on kuin ontto puu, joka lahoaa sisältä ja kumisee tyhjyyttään.
Me kaupunkilaiset ja koko Suomi tulemme vielä kipeästi tarvitsemaan maalaisserkkujamme, koska maaseudun asia on meidän yhteinen. Ilman kotimaisten elintarvikkeiden saantia, olemme hukassa, jos huoltovarmuutemme ulkomailta ei pelaa kriisin sattuessa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, jos kokoomuksen arvoliberaalit ovat sosiaalikokoomus, niin sosiaalikeskustan juuria oli Saarikon arvo-käännös ollessaan Helsingin Aids-tukikeskuksessa. (muistaakseni) Ellei sitten ollut Saarikolla jo aivan nuoruudesta alkaen. Muuten olisi lahjakkaana poliitikkona nainen paikallaan..
Ilmoita asiaton viesti
Päivi, kovin tarkalleen en tunne Annika Saarikon tekemisiä, mutta kun tietää, että miehensä on demaritaustainen, niin kovin äkkiä tuli päätös, että oppositioon. https://demokraatti.fi/taalla-olen-siksi-etta-olen-puolisoa-kannustamassa-saarikon-kotona-edetaan-punamultayhteistyolla
Lisäksi vaaleissa lisälapsilisän lupaaminen oli selvä virhe. Sillä kosiskeltiin äänestäjiä puuttumatta rakenteelliseen korjaukseen. Kirjoitin tästä mielipidekirjoituksen Kalevaan. https://www.kaleva.fi/jotta-lapsilisa-olisi-edelleenkin-universaali-tuki/5446920
”Lapsilisälaki säädettiin vuonna 1948 ja sen tarkoituksena oli tasata kustannuksia lapsiperheiden ja muiden väestöryhmien välillä. Alun alkaen lapsilisä oli universaali tuki, joka on tarkoitettu kaikille lapsille perheen varallisuudesta riippumatta.
Vuonna 1994 tuli muutos tähän universaaliin tukeemme, eli lapsilisät alettiin ottamaan huomioon toimeentulotukilaskelmassa. Mielenkiintoista muuten on, että 1990-luvun hirvittävän laman aikoihin, jolloin perheet joutuivat konkurssien uhreiksi, tehtiin tämä perheiden ahdinkoa lisäävä muutos alkujaan universaaliin tukeemme, joka ei siis ole ollut universaali enää 29 vuoteen.
Joulun 2022 aikaan, kun maksettiin kaksinkertainen lapsilisä, niin silloin lisälapsilisää ei otettu toimeentulotukilaskelmassa huomioon. Tämä on siis mahdollista, jos vain hyvää tahtoa riittää. Ei riitä, että luvataan lapsilisään korotuksia, vaan lapsilisään on viimeinkin tehtävä rakenteellinen korjaus, jolloin se olisi edelleenkin universaali tuki, kuten se on tarkoitettu lapsilisälakia säädettäessä vuonna 1948.
Lapsilisän universaalisuudella patsastellaan maailmalla, että Suomi on hyvinvointivaltio, joka huolehtii kaikista lapsistaan tasavertaisesti. Näinhän asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole, vaan se on suurta itsepetosta, koska köyhien perheissä lapsilisä otetaan tulona huomioon toimeentulotukilaskelmassa, kun taas rikkaissa/keskiluokkaisissa perheissä lapsilisä menee lasten tileille korkoa kasvamaan odottaen näiden täysi-ikäistymistä.
Kelan tilastojen mukaan vuonna 2022 lapsilisän saajia oli 563 029, lapsia 1 018 050 ja tuen yhteismäärä noin 1,46 miljardia euroa vuositasolla. Keskusta esimerkiksi on luvannut 200 euron korotuksen lapsilisiin vuodessa. Tämä tarkoittaa siis 203 610 000 lisämenoerää, jolloin lapsilisäkulut olisivat 1,66 miljardia euroa vuosittain.
Mikäs siinä, jos saamme säästettyä muun muassa puoluetuissa, yritystuissa, yhdistystuissa, kehitysavussa ja julkisissa hankinnoissa vastaavan summan, mutta yhtään lisää velkarahalla maksettavaa etuutta emme tarvitse, koska se kostautuu lapsillemme ja lastemme lapsille.
Mitä voisimme sitten lapsilisän kanssa tehdä? Jotta se olisi edelleenkin universaali tuki, niin tämän statuksen säilyttääkseen tuen pitää olla tasavertainen kaikille lapsille ja perheille. Päästäkseen tähän tasavertaisuuteen, lapsilisää ei saisi ottaa toimeentulotuessa huomioon.
Muita vaihtoehtoja tilanteen korjaamiselle on, että lapsilisä pitäisi kokonaan poistaa ja tilalle tulojen mukainen lapsietuus, jolloin tukea saisivat vain sitä aidosti tarvitsevat tai laittaa lapsilisä verolle, jolloin myös rikkaat/keskiluokka voisivat nauttia siitä hyvällä omallatunnolla.”
Lapsia ei tehdä lisälapsilisän toivossa, vaan hoitamalla työllisyyspolitiikkamme siten, että suomalaiset nuoret saavat töitä, jotta he uskaltavat perustaa perheitä ja saada lapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin mitä Ritva sanoo maaseutu jätetty paitsioon. Maaseudulta ja niitten kuntakeskuksista lähtee uusi nousu sillä tänne tuli kilpakärkkyjä jolle moni antoi äänensä. Siihen pitää saada muutos ja se kärkihanke jatkoon.
Viime hallitukselta puuttui informaatio miksi näin tehdään ja miksi on se polittinen voima eli hallitus joka tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, sinä varmasti tiedät paremmin nämä asiat, mutta selvästi kilpakärkkyjä on huomannut tilaisuutensa. Tämä kertoo korutonta kertomaa, että Keskusta on epäonnistunut. Ei muuten mihinkään suhteeseen pääse kolmas osapuoli, jos näiden kahden välit ovat kunnossa. Nyt selvästi Keskusta epäonnistui ja kilpakärkkyjä PS:n kaavussa pääsi sisälle.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2019 tapahtuneen 30 %:n menetyksessä voi lukea keskustalaisten reaktiona mm. säädettyä avioliittolakia kohtaan, joka rapautti lapsen oikeutta sateenkaariperheissä. Joka vain toisesta sukupuolesta koostuessaan tarkoittaa käytännössä laillistettua puoliorpoutta lapselle.
Mm. aivan pohjoisista, rauhanyhdistyksen seuduilta, lastensuojelun veteraani-poliitikko jopa taipui tähän painajaismaiseen lakiin, – painostuksestako? Se jää kysymykseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ellei ihmeitä tapahdu, on kepulien aika ohi, siis pysyvästi ohi, elleivät kykene uuteen ” sotu ” remppaan, sillä pahoinvointiaulueet luovat vain lisää pahoinvointia kansalaisilleen, eikä hillotolpat enää tuota kuin eripuraa.
Ilmoita asiaton viesti
No consensus – the people voted for change and Purra and Orpo
Ilmoita asiaton viesti
One trick pony
Ilmoita asiaton viesti
Finnish constitution is about Will of the people not the parties unless ussr
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä! Kansanvaltaa juuri ollaan ottamassa pois!
Peiteltyä vaalikieltämistä itseasiassa, niin Trumpin jatkuvan syyttämisen muodossa, kuin Israelin oikeistohallituksen kampittamista, kuin monessa muussakin ilmansuunnasta tapahtuvaa tosiasiallista demokratian vastustamista.
Ilmoita asiaton viesti
Western Civilization like once Byzantine power – is about to collapse because of corruption unnecessary wars – weaponization of law and order
All while China laughs at our collapse
Ilmoita asiaton viesti
Finnish constitution is about Will of the people not the parties unless ussr let freedom reign and people be heard and respected
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei ole noudatettu demokratiaa, kun PerusSuomalainen puolue ja kansanliike on suljettu ulos teidän parempien ihmisten yhteisöistä. Keskusta meni vasemmistohallitukseen ja kärsii nyt seuraukset. Saitte maakuntamallinne ja olkaa siitä iloisia. Keskusta ei enää kelpaa hallituspuolueeksi ja saa juuri sen minkä ansaitsee. Nuoret äänestäjät ovat huomanneet, että PS-puolue on heidän asioitaan, siis Suomalaisten asioita ajava kansanliike. Me olemme Suomen tärkein puolue olimmepa sitten hallituksessa tai oppositiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Eva Biaudet totesi persuista tämän: ”He eivät kannata Pariisin ilmastosopimusta, kehitysyhteistyötä, kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, EU:ta, unionin vahvaa oikeusvaltiovalvontaa. Olisihan se aika hurjaa, jos Rkp tekisi mahdolliseksi sen, että Suomi voisi mennä sellaiseen suuntaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Eva Biaudetin linjaus tarkoittaisi, ettei RKP voi olla samassa hallituksessa PS:n kanssa ja PS:n linjaukset, ettei se voi olla RKP:n kanssa. Toinen toisensa poissulkevaa aksioomaa soveltaen voisi ennakoida, että nuo molemmat puolueet menevät Orpon hallitukseen – mutta Biaudet ei.
Ilmoita asiaton viesti