Vihreät miehet valtasivat Krimin kymmen vuotta sitten

Venäjän sotilaalliset ”vihreät miehet” valtasivat laittomasti Krimin  niemimaan 20.2.2014 alkaen lähes verettömästi.  Tätä pidettiin  Venäjän vastatoimena  Ukrainan tuoreeseen vallankumoukseen.

Krimin laiton valtaus 10 vuotta sitten laajeni Venäjän täysmittaiseksi hyökkäyssodaksi Ukrainaan kaksi vuotta sitten . Sen päättymisestä ei ole tietoa.

Venäjän hyökkäyksen todellisista tavoitteista on esitetty alusta lähtien monenlaisia perusteita ja käsityksiä.

Jotkut pitivät sotatoimia Vladimir Putinin henkilökohtaisena pyrkyryytenä, kaikkeen syypäänä; toiset taas Venäjän väkivaltaisen valloitushistorian toistumisena.  Joka tapauksessa Ukrainan tapahtumat mullistivat Eurooppaa ja koko maailmaakin. Alkoi uusi aikakausi.

Tapahtumia ja käsityksiä on hyödyllistä aika ajoin peilata menneeseen, ja ottaa opiksi. Kertaus on opintojen äiti, sanotaan.

Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö, evp-eversti  Matti J Kari (edesmennyt) piti taannoin Jyväskylän yliopistossa erinomaisen, laajan ja kattavan luennon Venäjän historiasta. Siinä Putin ja Ukrainan sota niveltyvät Venäjän vuosisataiseen, väkivaltaiseen valloitushistoriaan. Asiantuntijan painava sana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu