Missä iässä koulukiusaaminen muuttuu sananvapaudeksi?

Pahoja sanoja, valehtelua, huhujen levittämistä, tarkoituksellista sanallista satuttamista. Lasten kesken se on kiusaamista, aikuisten kesken sananvapautta. Vai onko?

Apulaisprofessori Niina Mäntylä pohti elokuussa Ylen kolumnissaan kiusaamisen lähtevän liikkeelle aikuisten huonosta esimerkistä ja siitä, että kiusaamista vähätellään. ”Myös aikuisten oma käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa antaa aivan väärän kuvan siitä, miten toiselle ihmiselle voi puhua ja miten voi toimia”, hän sanoo.

Kiusaaminen voi alkaa hyvin aikaisin lapsena ja jatkua aikuisena. Niin kiusaajana kuin kiusattuna oleminen. Työpaikkakiusaaminen ei ole harvinaista,vaan Suomen työpaikoilla sanallista parjaamista, uhkailua tai nöyryyttämistä ja kiusaamista esiintyy huomattavasti useammin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Itse asiassa Suomen sijoitus tässä vertailussa on hämmästyttävän huono siihen nähden, että Suomi on YK:n onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisin maa.

Kovia sanoja puolustellaan nykyisin vetoamalla sananvapauteen. Jos kovat sanat ovat aikuisilla sananvapautta, mutta lasten kesken sama käytös on kiusaamista, missä iässä kiusaaminen muuttuu sananvapaudeksi? Mikä saa huonon käytöksen muuttumaan yhtäkkiä sananvapaudeksi ja siten ikään kuin hyväksyttäväksi?

Kiusaaminen on hyvin usein mielenterveysongelmien taustalla, myös heillä jotka ovat kiusaajia. Mielenterveyden häiriöt on tällä hetkellä yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, viime vuonna yli 58 000 henkilöä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveydellisistä syistä.

Jos kiusaaminen loppuisi tai edes vähenisi, sen merkitys kansantaloudelle ja -terveydelle olisi huomattava. Jo pelkästään tästä syystä kannattaa keskittyä talouden kovimpaan ytimeen: ihmisiin ja heidän jaksamiseensa.

Hyvän aikuisuuden ja kestävän mielenterveyden pohja luodaan jo lapsuudessa. Sitä ei tueta hyväksymällä ja normalisoimalla kiusaaminen, vaan tekemällä yhteisestä arjesta sujuvaa, toisia kunnioittavaa ja kannustavaa.

heikkisavola

kirja-alan monitoimikone: kustantaja (Robustos), toimittaja, sanataideohjaaja, kirjallisuusterapiaohjaaja, tuleva lyhytterapeutti

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu