Ilmastonmuutos – mitä pitää tehdä vuoteen 2025 mennessä?

Suomen virallinen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Siihen pääsemiseksi on lueteltu paljon keinoja – mutta mikä on tavoitteen toteuttamisen tarkempi aikataulu?

Mitkä asiat pitää olla tehtynä ja saavutettuina esimerkiksi vuonna 2022? Montako prosenttia tavoitteesta on saavutettava vuonna 2025? Mitkä ovat ne asiat ja teot jotka pitää olla silloin tehtynä? Ja mitä meidän on tehtävä ensi vuonna, jotta vuoden 2025 tavoite toteutuu?

IPCC neuvoi vuosi sitten vähentämään päästöjen määrää jyrkästi vuodesta 2020 alkaen, jotta ilmaston lämpeneminen jäisi 1,5 asteeseen. En tiedä ainuttakaan konkreettista tekoa tai päätöstä, joka leikkaisi päästöjä nimenomaan jyrkästi ensi vuonna eli muutaman kuukauden kuluttua. Ehkä paikallisesti tapahtuu merkittäviäkin muutoksia, mutta kokonaisuuden kannalta kyse tuntuu olevan enemmänkin hienosäädöstä.

Valtakunnan tason tiekartasta kohti hiilineutraalia Suomea on kyllä puhuttu pitkään, mutta googleni ei sellaista ainakaan vielä löytänyt, niitä puheita kyllä.

Yhden melko selkeän tavoiteohjelman olen nähnyt. Ev.lut. kirkon Hiilineutraali kirkko 2030-ohjelmassa on tavoitteena mm. seurakuntien rakennusten energiankulutuksen selvittäminen vuoden 2020 aikana ja sen perusteella energiatehokkuuden parantaminen, öljylämmityksestä luopuminen ja fossiilisilla tuotetun sähkön käytön lopettaminen 2025 mennessä.

Tämä on hyvin konkreettista, siitä kiitos kirkolle. Kirkon sanotaan olevan hitaasti kääntyvä laiva, mutta tässä tapauksessa se vaikuttaa pikaveneeltä.

Rinteen hallituksen tavoitteena on vähentää vuoteen 2030 mennessä ilmastopäästöjä ainakin 55 prosentilla vuoden 1990 tasosta, mutta välitavoitteet konkretisoisivat asiaa. Ehkä tällainen aikataulu on tehtykin, joten linkatkaapa kiitos.

Jos jossain kunnassa on tehty oma aikataulutettu suunnitelma, siitäkin olisi kiinnostavaa tietää.

heikkisavola

kirja-alan monitoimikone: kustantaja (Robustos), toimittaja, sanataideohjaaja, kirjallisuusterapiaohjaaja, tuleva lyhytterapeutti

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu