Kohden loppua Moraalimme ja Eettisyytemme nimissä
Vaikkakin tässä toisia lajeja kohtaan – lukuun ottamatta lemmikkejä(nne) – olemme tunnekylminä, likinäköisinä (epäonnistuneena lajina) olentoina hyvää vauhtia lakoon kaatamassa koko maapallon eläinkuntaa, kumminkin löytyy meistä kaiken sanomattoman mittavan pahuuden alta jonkin verran empatiaa, korkeita moraalisia ja eettisiäkin arvoja. Näin pienen tarkoin valitsemiemme toisten lajien suhteen. Oman lajien edustajienkin kohdalla pätevät likinäköisyyden säännöt: ensin riistämme itsellemme etäisten maiden luonnonvarat, orjuutamme ja pakotamme näiden maiden maanviljelijät viljelemään meille elämän kannalta toissijaisia, nautintoa tuottavia tuotteita sen sijaan että he voisivat tuottaa peltotilkuillansa ravintoa itsellensä suoraan hankkimatta sitä yksityisyritysten ahneudenmarkkinoilta niillä vähäisillä ropoilla, joita ylikansalliset yritykset heille toissijaisten herkkujemme, kaakaon, kahvin, vaikkapa tupakan viljelystä ovat maksaneet.
Mutta tämä lajisolidaarinen, suurimmilta osin pieneen ihmisjoukkoon kohdistuva empatiamme, välittämisemme on ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta ydinongelma (pinnallistuminen toki siinä rinnalla kauniisti keikistelee; meitä ihmisiä voisi elellä vaikka 15 miljardia samanaikaisesti täällä, jos emme olisi median, mainostoimistojen aivopesun vuoksi kehittyneet tällaisiksi kulutusroboteiksi ilman mitään ymmärrystä elämämme todellisesta tavoitteesta.)
Pidämme yllä elämää, jota joiltain katsantokannoilta ei pitäisi ylläpitää. Muistan luontodokumentin, jossa lintu sai jälkeläisiä. Siinä joukossa oli joku heikko yksilö – emo nappasi tämän nokkaansa ja heitti sen pesänsä laitamille, jossa toisen lajin edustajat kärsivällisesti odottelivat, josko saisivat itselleen helpon lounaan. Meiltä puuttuu täysin tällainen luonnollinen heikkojen yksilöiden karsinta. Tästä syystä lajimme on heikko ja edelleen heikkenee. Lähdetään liikkeelle vähemmän kritiikkiä aiheuttavasta, kestävämmästä ajatuksesta: miksi me ylläpidämme sellaista elämää, joka ei välitä itsestään, toisista tai yhteiskuntamme säännöistä; sellaista, joka ihan tieten tahtoen tekee kaikkea pahaa, rikkoo sitä erittäin heikkoa harmoniaa, jonka turvin yhteiskuntamme toimii? Toistan: me heikkenemme tällaisen paapomisen vuoksi lajina. Sitä helposti ajattelee juurikin lajisolidaarisista ja myös henkisistä, moraalisista ja eettisistä syistä, että kaiken elämän pitää saada olla ja elellä, ja raa´an karkeasti todeten ”jokaisella elämällä on itseisarvo”, kuten aina runoilemme tuotantoeläimistä, joiden kohdalla tämä sananparsi sellaiseksi vain jääkin, käytäntö on verisempää, kaikin puolin äärimmäisen julmaa.
Niin, siis miksi kulutamme aika- ja talousresurssejamme tällaiseen lajia heikentävään ihmiskatraaseen (mm. vankiloiden rakentamisen ja sinne palkattavan henkilökunnan muodossa (jotka hekin haaskaavat elämäänsä sellaisessa ympäristössä, joka todellakaan ei edesauta heidän henkistä kasvuaan vaan kylmentää ja kovettaa ihmisen, kuten on laita poliisienkin.)
Jatkaen luonnonvalinnan tiellä. On toki hienoa, että lääketiede, erilaiset hoitomuodot ja lääkkeet kehittyvät, mutta tässäkin löytyy se evolutiivinen näkökulma, jota me ihmiset emme millään kykene hyväksymään, ajatteluumme tai käytäntöön ottamaan. Tällaisenaan (kulutusrobotteina) meitä on paljon, liikaa. Suuri osa varmaankin meistä köllöttelisi jo mullan alla ilman lääketieteen apua, minäkin. Entä sitten kun, olettaen että joudumme jatkamaan elämäämme täällä maapallolla satoja vuosia, mitä sitten kun kaikki sairaudet kyetään hoitamaan ja telomeeriterapia (uusi termi?) takaavat jokaiselle, jos nyt ei ikuista, niin ainakin sadoissa vuosissa mitattavan eliniän? Emmekä tietenkään vielä tässäkään vaiheessa ole kyenneet laatimaan säännöstöä, jolla heikot ja haitalliset yksilöt karsitaan järjestelmästä (jälkimmäisten osalta eristetty saarikin kävisi), ja armokuolemakin on edelleen laajasti kielletty. (Ja kaikin puolin haitalliset elinkeinotkin ovat edelleen sallittuja, tietty: turkistarhaus, kilpaurheilu.)
Kymmeniä miljardeja yksilöitä, iso osa heistä heikkoja, pahoja, haitallisia ja loput pinnallisia kulutusrobotteja jotain energiajuomaa velttoina, mutta tärkeinä latkimassa, niin kotona, kadunkulmalla kuin perintöpuutarhassa – tuskinpa töissä. Sitä älypuhelinta unohtamatta. Kulttuurimme on jo nyt täysin rappeutunut; meillä ovat kaiken maailman rap-tähdet listaykkösinä eikä edes korkeakulttuurin maailmassa ole mahdollista luoda mitään uutta. Tämä on sikäli valitettavaa, että kollektiiviseen muistiimme on kertynyt valtava määrä tietoa, joka edesauttaa erilaisten taitojen ja tiedon ilmenemisen, manifestoitumisen, ja opettelu on Youtuben ym. ansiosta todella helppoa. Mutta kun kaikki on tehty, ei auta. Jos nyt emme huomioonota mikroasteikkoja, niin eihän soittimesta löydy kuin 12 perusääntä, muut ovat oktaaveja, niin tajuaahan jokainen, että se raja uuden luomisessa todellakin tulee jossain kohtaa eteen. Se on jo tullut. Ja on niitä maisematauluja mielestäni jo riittävästi maalailtu. Mitä sitten kun monikymmenkertainen joukko ”taiteilijoita” häärää tällä jo nyt loppuunsaatetulla sektorilla, luoden täysin pinnallista roskaa (ei pinnallinen kulutusrobotti voi mitään korkeaa, ylevöittävää sisältöä aikaansaada), ja vieläpä koneiden avulla?
Onneksi en ole vuosikymmenien päästä enää täällä tätä kaaosta katsomassa.
Ketä sitten pitäisi ihmiskunnan arvokkuuden, vahvuuden edistämisen nimissä, ennen kaikkea jatkumisen (tai no; mitä arvoa on rappeutuneella lajilla) tähden poistaa. Minä lähtisin sittenkin karsimaan talousmaailman hahmoista, ahneista ihmisistä ja näiden vanavedessä kulkevista. Olisi hienoa nähdä mihin suuntaan lähtisimme lajina kehittymään, kun mainonnan kyllästämä järjestelmä katoaisi, saisimme rauhan siltä saatanalliselta pommitukselta, ja alkaisimme näin kääntymään ajattelussamme ja toiminnassamme enemmän ”sisäänpäin”. Tämä olisi ainoa tie tästä totaalisesta umpikujasta, jossa nyt olemme, mutta tiedän; mitään tällaista kaunista havahtumista ei tule ihminen näkemään ennen kuin luonto näyttää meille paikkamme. Tämän paikannäytönhän olemme jo tilanneetkin. Kaikenlaiset ilmastonmuutoskieltäjät, tiedeuskovaiset vain sokeina (hahaa, jälleen saan ihmiseen olennaisesti liitettävää adjektiivia ”likinäköisinä” käyttää) vain ajavat ja kiihdyttävät tilatun näytöksen saapumista. Toki siitä on jo etiäinen maailmaamme saapunut, mutta sitä ei mainittujen sovi tunnustaa, koska tällöin joutuisivat he myöntämään itse olleensa sen suurimpia toimeksiantajia sekä oman toimintansa kautta että ”valistaessaan” muita samaan likinäköiseen ja itsekkääseen toimintaan. Ihmiset hukkuvat, myrskyaallot alati laajemmilla aluilla pauhaavat, ”mitä sitten koska taloni on kukkulalle rakennettu ja perintölakeja ei ole järkevöitetty.”
Miten edistynyt ihminen kykenee karsimaan heikkoja tai haitallisia yksilöitä. Ei mitenkään. Emme me tietenkään voi ihmisiä surmata, emme edes saarille karkottaa. Myös geeneistä kumpuava oikeus lisääntyä – no matter what – ajaa nykymenon jatkumisen agendaa.
Tässä sitä ollaan. Tulemme myös jatkossa olemaan. Niiden ulkonäön perusteella valikoitujen lemmikkien(-nne), (lue:vankienne), tuotantoeläintemme ja lukemattomien rappeuttamme edistävien tekijöiden loassa.
Tässäpä haasteellinen kannanotto maailman tilaan. Kiitos siitä. Tilanne ihmiskunnan osalta kuitenkin on toisenlainen, kuin blogisti kuvaa. Tosin kullakin tarkastelijalla lienee omanlaisensa näkemys maailmasta. Ajatteluamme rajoittaa muukin asia kuin television mainokset. Tiedeusko on pitkään ollut luomassa rajoja luovuudelle ja ihmiskunnan jatkuvuudelle. Ei ehkä ole muuta keinoa kuin tämä: kirjoittaa ja toivoa, että jonkinlainen ymmärrys löytyy. Blogisti ikään kuin näkee poistettavina ihmisinä heikot ja puolustuskyvyttömät, turhat ihmiset. Ja myös talouselämän huiput, jotka olisivat melkein ainoa toivomme nykyhetkessä selvitä ihmiskuntana edelleen melko hyvin.
Ihmisillä on nyt hyvinvoinnin aikana usein kritiikin kohteena tuotantoeläimet. Niidenkin elämä kuitenkin on elämää. 1900-luvun alussa talousmaantiedon kirjan mukaan ihmisten määrä eri puolilla maailmaa alkoi nousta jyrkästi. Tämä johtui varmaankin kehittyneestä ruuantuotannosta ja rahasta. Nimittäin yhä useammalla alkoi olla työpaikka ja siten mielekkäämpää elämää, sekä naisilla että miehillä. Naisilla tosin viiveellä. Väkiluku alkoi nousta, liikenne alkoi muodostua, teollinen tuotanto edetä, vaurautta jo monella. Sitten viime vuosisadan loppupuolelta globaalit tietoverkot, tietokoneet ja television monipuolistunut tarjonta on tehnyt suurelle osalle ihmisiä mielekästä tekemistä ja elämää. Jatkuvasti vain on meitä, jotka sitä moittivat. Mitä pahaa siinä on, että ihminen työpäivän päätyttyä katsoo televisiota, jossa on kertomuksia ja tarinoita eri puolilta maailmaa.
On meitä, jotka voivat kirjoittaa oman tilannekatsauksen maailmasta ja siten ehkä olemme samalla myös niitä, jotka eivät ole ihan epätoivoisia maailman suhteen. Mitä useampi ihminen (esimerkiksi vanhurskaiden joukosta) tuottaa kirjoitusta ja taidetta maailmasta ja siten purkaa mahdollisen angstinsa hyödyllisesti, sitä vakaampi arkemme voi olla. Sekä kaikella muullakin työllä ja taiteilijoiden työllä on ihmiskunnalle suuri merkitys, merkitys uusi.
Lajina vertaan ihmislajia mangusteihin, jotka ovat erikoistuneet eri tehtäviin yhteisön hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos asiallisesta kommentistasi. Asiat ovat moninverroin esittämääni monimutkaisempia; tässä vain muutama asia kärjistettynä. Esim. olen tietoinen henkisestä puolesta, tietoisuuden kiertämisestä, sen, sielun ”pyhyydestä”, mm. Eli vaikea kaltaiseni on ketään täältä ”heikkoutensa” tähden mitenkään karsia: tämähän on juuri heille ihannekoulu, jos vaikka heikkoudella tarkoitan nyt velttoja yksilöitä. jne & jne…
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kuin avarran näkemyksiä TKn kirjoituksilla, aivan pakko kirjoittaa jotain omaa ennen sitä… (Tärkeä valinta, kuurotuksesta huolimatta)
Elämän rakennetta ja lonkeroitumista jos ajattelee, hyvä ymmärtää se potentiaali, joka syntyy rikkomisesta. Energiaa avautuu käyttöön, hyvin monipuolisin mahdollisuuksin, etenki ihmisen kyvyin.
Oikeudellisesti keskitytään rikkomisiin ja niiden kanssa piehtarointiin. Elämän rakentumista ajatellen… kyseessä on perustekijä, jota ei oikein tällaisena käsitellä.
Jokin ei ihan asiatasolla täsmää, eikä siten todellisuuden kohtaamiseen ole oikein olettaa eväitä. Ei tarkoita, etteikö näissä voisi petrata.
Mitä ajatellut kehityksestä, tarvitsee sellaisten puolten arvostamista, ja tavan elämisen terveyteen, minkä yhdistän pärjäämiseen. Rikkomisella on jonkin rajansa, terveyttä tuottavana toimena, joskin arviointia suoraan vaikea sanoa, miten tulisi tehdä.
Jos terveyttä ja elämään kuuluvaa kestävää tasapainokäyntiä arvostaa… tällainen tyypillisesti löytyy virheiden kautta. Jos äärikulut eivät palauta kohden normaalia tasapainottelua… tai rakenteella luodaan tälle este, (tai jopa tällaisen äärikohdan välttämättömälle saavuttamiselle), eletyn mallin voi ajatella kalastavan lähinnä sitä ongelmaa, joka nykymenetelmin voidaan pohjaksi ottaa.
Eri asia tuossa tosiaan se, millä tavoin ongelmaseurauksia petaava toiminnasta on odottaa jotain sopivaa varantoa jatkoon. Tästä toteutumasta voisi tietää enemmän, aiemman perusteella, tosin ei kertoa kuin tarkastelukohta.
Monet käynnit voi olla ihan tavan ”oppimista varten”, ts osa normaalia kokonaisvaltaista vuorovaikutusta ympäristömmäksi ajatellun suhteen.
Kasvulla sopivuuteen, on aina hintansa virheineen.
Näissä voi olla syytä ajatella, että erikoistumista on seurausten tuottamisessa, ja niistä oppimisessa. Jakolinja tämän tyypin toimijuudessa, voi olla hyvin merkittävä, vaikkei tule yleensä sanotuksi.
Enemmän kyse olisi kuitenkin tavan tasapainosta, ja sen edellytyksistä. On yleensä raskasta, viitaten tuottamisen peruspohjaan. Milloin lähtee mistäkin, ja mikä on in, ja milloin todettava outiksi. Nämä menee kuin tuulivoima.
Ihmisen vastuu on jonkin verran tietää asioista, siinä kun tiedon paikkaa on urakoitu paljon. Joka tapauksessa, pyrkimystä tuntuu olevan, jos minkinlaiseen, ja yleisempänäkin oletuksena.
Ilmoita asiaton viesti
Onpas piip… On totta että emme elä täydellisessä maailmassa, ja paljon on myös epäkohtia. Mutta se luo harhaa, jos tuijottaa kaikkea yksipuolisesti. Jos katsomme ihan oikeita faktoja, niin maailma on ottanut valtavan loikan eteenpäin uskomattoman monessa asiassa. Mieti esimerkiksi seuraavia faktoja:
· Ihmisen elinajanodote globaalilla tasolla on 71.4 vuotta. Vielä 1700-luvun puolivälissä se oli Euroopassa ja Amerikassa 35 vuotta, ja globaalilla tasolla 29. Pari vuosisataa sitten Hollannissa – joka oli silloin muuten maailman rikkain maa – elinajanodote oli 40, ja missään maassa ihmisen ei odotettu elävän keskimäärin yli 45-vuotiaaksi.
· Reilu parisataa vuotta sitten Ruotsissa lähes joka kolmas lapsi kuoli ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lasten kuolleisuusaste putosi 1960-luvun noin joka neljännestä alle 10 prosenttiin vuonna 2015.
· Vaikka kehitysmaiden väestöstä noin 13 % on yhä aliravittuja, se on parempi kuin 35 % noin 50 vuotta sitten.
· Vuosina 1961–2009 elintarvikkeiden viljelyyn käytetyn maan määrä kasvoi 12 %, mutta kasvatetun ruoan määrä kasvoi 300 %.
· Vuonna 1800, teollisen vallankumouksen kynnyksellä, useimmat ihmiset olivat kaikkialla köyhiä. Noin 90 % maailman ihmisistä asui nykyisen luokituksen mukaan (inflaatiokorjattuna) äärimmäisessä köyhyydessä.
Jos uutistoimistot todella raportoisivat mitä maailmalla tapahtuu, he voisivat kirjoittaa kansiotsikoksi seuraavan: ”Viimeisen 25 vuoden ajan äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä laski 137,000 joka päivä.”
Hans Roslingin kirja FAKTOJEN MAAILMA osoittaa, että maailma on parempi paikka kuin uskommekaan – Kuuntele vaikka heti –> https://www.bookbeat.fi/kirja/faktojen-maailma-88057
Faktojen maailma tarjoaa kymmenen selitystä, miksi oikeat faktat eivät uppoa meihin, olivatpa kuinka uskottavasta lähteestä tahansa. Mukana on ääripääajattelun lisäksi esimerkiksi taipumuksemme odottaa huonoja uutisia, oletuksemme, että asiat etenevät lineaarisesti tai vaikkapa asioiden yleistäminen.
Faktojen maailman luettuani katsot maailmaa eri silmin! Emme vaivu synkkyyteen, se on liian helppo tie. Edessä loistava pitkä tulevaisuus!
Ilmoita asiaton viesti
Systeemisesti (=todellisuudenmukaisesti) ajatellen, hutiksi taisi mennä.
PS
Mieleen tulee Tannerin arvio, jota esitti ennen WW2ta. Varmasti oli asiaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eli sinäkään Juha et ole vielä lukenut kyseistä kirjaa? Suosittelen lämpimästi (>‿◠)✌
Toinenkin hyvä teos Roslingilta, ”Kuinka opin ymmärtämään maailmaa”.
Tämä omaelämäkerrallinen kirja täydentää Faktojen maailmaa. Se kertoo, miten Hans Rosling kasvoi vaatimattomista oloista maailman selittäjäksi ja luotettavan tiedon puolustajaksi. Rosling paljastaa elämänsä vaikeimman päätöksen ja kuvaa käänteentekeviä oivalluksiaan. ”Tässä kirjassa on hyvin vähän numeroita. Sen sijaan se kertoo merkittävistä kohtaamisista ihmisten kanssa.
Löytyy mm. tuolta –> https://www.storytel.com/fi/books/hans-rosling-kuinka-opin-ymm%C3%A4rt%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n-maailmaa-764065
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ennen tätä nykyistä maailmaamme maapallo ja aurinkokunta on ollut juuri noin. Aina on kuljettu kohti loppua. Maailmat olivat sivistysmaailmoita kirjoineen ja kirjastoineen, mutta niissä tuli raja vastaan. Tila ja kehitys loppui. Millekään uudelle ei ollut tilaa.
Tästä johtuu, että piintyneille urille (jopa aivoissa, jopa hengissä) on luotu uusia asioita tieten tahtoen. On luotu musiikkia, joka elvyttää ajattelua ja siten auttaa ihmisiä nousemaan uriltaan. Nousemaan elämään ja vapaampaan ajatteluun. Tämä on ollut tietoista tekemistä monilla muusikoilla ja säveltäjillä, soittajilla maan päällä, ja on vieläkin. Taidetta on luotu, jotta ihmiset muistaisivat mennyttä ja jotta muistamisen myötä mennyttä ei tarvitsisi toistaa.
Nuo urat, jotka ovat piintyneet monien ihmisten mieliin, ovat syntyneet vanhojen maailmojen elämän ja luovuuden poluista. Ihmiset ovat maailmojensa alussa riemuinneet siitä, että osaavat erilaisissa kohtaamisissa toimia oikein ja että elämä on silloin jatkunut. Sankaruutta ihmisissä on ollut maailmojen alusta saakka.
On ollut myös tietoista suunnittelua tämä nykyinen maailmamme, jossa maapallolla kohtaa monet menneisyyden maailmojen ihmiset samalla planeetalla. Ei hätää. Planeettoja ja aurinkokuntia on jo galakseittain, joten ihmiskunnan tulevaisuus eikä myöskään minkään planeetan tai maapallon tulevaisuus ole niin rajallinen kuin vanha mielemme kertoisi.
Nykyään elämän rajallisuus ei ole tosiasiallinen uhka jatkuvuudelle, vaan liioittelu. Ja jollain tavalla myös liian tosikkomainen tiede ja tieteellisyyteen vetoaminen. Tiede ei esimerkiksi vielä muutama vuosi sitten olisi hyväksynyt ihmisen henkeäkään, mikä tässä blogijutussakin sentään todetaan. Tärkeää on tällaisissa avartuvissa maisemissa hyväksyä ihmisenä elämänsä niin kuin se on. Sillä tavalla oma mieli voi alkaa hyväksyä ihmiskunnan avaruudellisempia maisemia jo. Jokaisella pieni pala taivasta, kuten jossakin elokuvassakin sanotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jo perinteisten, ihmiskauppa-ja huumebisnesten lisäksi, sota-ja asebisnekset ovat, vallankin viimevuosien ”kvartaaleilla” ryöpsähtäneet huimaan nousuun !!!
– Putinin joukot ja Wagnerin palkka-armeija tekee avoimesti ja röyhkeästi julmia rikkomuksia ihmisyyttä vastaan Ukrainassa ja Sudanissa kaksi kenraalia käy sisällissotaansa kansalaisten ja ulkomaalaisten hengen ja terveyden kustannuksella.
Uusiakin ase-ja sotakonelinjoja-ja kokonaisia tuotantolaitoksia laitetaan kiireellä vauhtiin sielläkin, jossa ei VIELÄ varsinaisesti sodita ja bruttokansantuotteista suunnataan entistä enemmän varustautumiseen.
Suomenkin puolustus-ja hyökköysteillisuus iloitsee ko bisnesten kolmanneksen kasvusta.
(…Ja siviilihyvinvoinnista ja elämänlaadusta ”täytyy säästää.”)
Ihminen ei näytä oppivan eikä viisastuvan-päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti