Kokoojaspiraali – apua tuskastuttavaan ruuhkassa ”seisomiseen”

Säännöllinen matkani kestää onnikalla vajaan tunnin ja pysäkiltä kotiin päästessäni on tunti jo ylittynyt. Perinteisellä polkupyörällä huristelen saman taipaleen 40 minuuttiin. Järjetöntä – moottorivoimalla kulkeva laite on hitaampi kuin polkupyörä…

   Ruuhkabussissa istuessani joudun seuraamaan ihmisten itsekästä toimintaa; molemmat penkit varataan repulla itselle, pakkonuuhkimaan suihkun keksimisestä tietämättömän yksilön ja oven lähellä istuessani pakokaasujen katkua, kuuntelemaan jonkun käytöstapavapaan yksilön purkan mässytystä. En myöskään käsitä, että joku voi pikaisesti (mutta äänekkäästi) ahmaista epäterveellisen ateriansa turhine, ylihintaisine energiajuomineen vieraiden ihmisten keskellä; itselleni on ruokailu niin tärkeä ja kunnioitettava, ”pyhä” tapahtuma, päivän kohokohtia, etten sitä missään nimessä noin haaskaisi. Sama pätee herkuttelutuokioihinkin – voiko olla naurettavampaa näkyä kuin se kun aikuinen ihminen nuolee lapsen tavoin jäätelöä keskellä ihmismerta.

   Tätä ihanaa kokonaisuutta rikkoo auton lakkaamaton pysähtely pysäkeillä ja valoissa. Punainen aalto. 

   Miten kyytiläiset voivat olla tästä piittaamatta? Vievätkö älylaitteen somesovellukset, pelit tai pinnalliset uutiset heidät johonkin ihanaan suvaitsevaisuuden (lue: välinpitämättömyyden) turruttavaan maailmaan? Itselleni eivät edes kuolinsanomat ole niin kiireellisiä vastaanotettavaksi että kantaisin säteilijälaitetta mukanani – ennemmin ajattelen itsekseni kuin…

   Mieti, ihminen miten kulutat elämäsi.

   Ja sama ruuhkassa seisominen pätee sitäkin sokeaa pienokaista, jonka vielä näinäkin ilmastonmuutoksen ja lajikadon kärjistymisen aikoina on osoitettava menestyksensä (ja välittämisen mittakaavat) pienen yksiön kokoisella autolla.

  

Ehdotan, että säädettäisiin laki, joka velvoittaisi jokaisen tietyn koon ylittävän yrityksen, laitoksen, viraston, oppilaitoksen, tehtaan järjestämään ilmaisen kuljetuksen ”ihmisilleen”.

   No niin; siellä sinä johtaja laskelmoit millainen kuluerä tällainen järjestely olisi: minä mietin että jos ottaisimme pienen siivun sinun naurettavan korkeasta palkkiostasi alalla, jota ei hiemankaan järkevämmässä yhteiskunnassa todennäköisesti edes olisi olemassa, olisi asiaa jo suuresti autettu.

   Tällainen lakisääteinen yhteiskuljetus kiertäisi spiraalimaista rataa kohteen ympärillä keräten sovituista pisteistä ihmisiä kyytiinsä. Jokainen terve ihminen pystyy kyllä sen muutaman sata metriä, vaikkapa kilometriä omatoimisesti liikkumaan keräyspisteelle. Lapsia hankkineet voivat jättää lapsensa hoitoon matkan varrella; yleisesti kai on että heidän hoitopaikkansa on kotiansa lähellä – jos ei ole, suoritetaan heidän kesken paikanvaihtoja, järkiperäistetään touhua.

   Kyseinen lyhyesti esitetty järjestely olisi äärimmäisen helppo järjestää; toisin kuin uudet raitiovaunut, metrot tai sähköbussit, jotka vain hetkeksi rauhoittavat tilannetta, tasoittavat liikenneruuhkia alati kasvavissa ja sitä myötä liikenteenkin osalta vilkastuvissa kaupungeissa vähentäisi ”Spiraali”  ruuhkia oleellisesti ja se mikä lopultakin on ainoa tavoitteeni tässä ajatuksessa, päästöjen vähentäminen, olisi merkittävä.

   Ei nukuta tämän asian kanssa. Aloitetaan keskustelu ja toteutetaan Spiraali. Kuka ehtii suunnannäyttäjäksi?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu