Lemmikin”omistaja” – kumoa nämä jos kykenet
Aamulehdessä ja Turun Sanomissa, muissakin lehdissä on ollut juttujani lemmikkiongelmasta. Aina samat surkeat ja ihmiskeskeiset hyökkäyksethän niistä aiheutuu. Hohhoijaa. Kumotkaa seuraavat tosiasiat, ei mielipiteet.
Lemmikkieläinten pitämisen oikeutusta perustellaan aina samoin, ihmiskeskeisin argumentein. Korjaan hieman näitä käsityksiä, lähinnä koiranomistamisen kautta, koska selvästikin se tuottaa eniten ongelmia. Ensinnäkin, myönnän: lienee totta, että koira itse omasta tahdostaan tuli ihmisten piiriin. Vähänpä se näin tehdessään tiesi tulevien lajitovereidensa oloista: ahtaista huoneista, joissa suuri osa niistä tulisi suurimman osan elämästään viettämään, ”omistajiensa” määritellessä näiden ruokailu- ja jopa tarpeidentekoajat. Niin ikään tämän omistajan ikeen ja täydellisen vallan alaisuudessa aikamme koirat joutuvat pariutumaan; vapaina ne ihmisen tapaan etsisivät itselleen kemiallisten signaalien tai geneettisen ohjauksen myötä sellaisen lisääntymiskumppanin, joka omaisi mahdollisimman hyvän ja rikkaan perimän, täydentäen siten omaa osaansa. Tätä perimän köyhdyttämistä ihminen harrastaa myös ”jalostuksen” hienon termin keinoin – jota ihminen, kuten kaikkea tuleville ajoille sokeaa geenimanipulaatiopuuhasteluaan, puolustaa se sillä että luontokin muokkaa elämää alati. Kyllä, mutta aivan toisenlaisella aikajänteellä ja toisin päämäärin – sopeutumisen ja selviytymisen tähden.
Ihminen myös haalii itselleen kunniaa, varakkuutta ja ajanvietettä kuskaamalla koiraa erilaisiin kisoihin muutoin tarpeettoman suurella autolla, joihin, siis juoksuradoille, ties mihin sirkuksiin tietty päädytään usein kurinpidollisen toimen uhkan kautta tapahtuvan käytösopetuksen (luontaisen toiminnan kitkemisen) ja pakkokihartelun kautta. Koiria(kin) myös steriloidaan – millä oikeudella? Toimenpide muuttaa sen luonnetta ja tekee siitä käytännössä lajievoluution ja lajin jatkumisen raameissa tarpeettoman vain ”omistajalleen” tarpeellisen hyvän mielen tarjoajan, seuralaisen, eri tavoin sitä hyödyttävän olennon.
Tietääkseni ei koirilla ole erityistä luomaansa kulttuuria, josta ammentaa voimavaroja, motivaatiota tai sisällöllistä rikkautta elämäänsä. Näin ollen on sille kutakuinkin kaikki kaikessa vapaus, se että se saisi elää ja olla vapaasti luonnossa kokien onnistumisen tunnetta saalistuksessa onnistuessaan tai oikean partnerin kanssa jälkeläisiä hoivatessaan. Ihminen toimillaan riistää siltä kaiken tämän – tai ohjailee sitä ja pakottaa sen toteutumaan laatiminsa ehdoin. Useasti koirien elinpiiri rajoittuu muutamaan sataan metriin kotilattialtaan meluisan ja saasteisen lähipuiston reunamille; vanhukset eivät voimainsa puutteessa yksinkertaisesti kykene niille sen enempää tarjoamaan, eivät vaikka ehkä tahtoisivat ja sen tarpeen ymmärtäisivätkin.
Mitä tulee koirien ravintoon – toisen ”alempiarvoisen” eläimen voiminhan ne elävät (herätys eläinaktivistit ja -suojeluliitot; olkaa rehellisiä ja nostakaa tämäkin asia agendallenne) – on silkkaa oman taloudellisen onnistumisensa esittelyä toteamalla tyyliin ”minun koirani syö vain luomua” ja tulevaisuudessa keinolihaa. Mitä se luomu on: kala järvestä tai riistaa metsästä. Tämä ei muuta eettistä asetelmaa lainkaan. Ja eritoten tässä painaa se totuus, että suuri osa ihmiskunnan koiran”omistajista” on kykenemätön oman taloudellisen ahtauden tähden tällaiseen ”oikeaan” tapaan ruokkia lemmikkinsä. Mahdollinen keinoliha-aikakausi tuo muassaan ”omistajien” eriarvoistumisen. Sitähän tässä maailmassa kaivataankin.
Selvää on että tämä globaalisti kasvava lemmikkitrendi tehtaineen ja logistiikkaketjuineen, siis eettisten ja moraalisten ongelmien lisäksi on myös ympäristön kannalta täysin kestämätöntä, sietämätöntä. Kuten myös koirien aiheuttama melu ja sen pelko että milloin haukunta tai vingunta alkaa naapurin tietäessä seinän takana asustelevan sitä ahkerasti harrastavan olennon. Elämää jatkuvassa pikku jännityksessä, ”milloin…” Tässä on tärkeätä huomioida myös nykyihmisen (päätön) kolmivuoroyhteiskunta, jossa ihmisellä saattaa se muutaman tunnin unihetki ajoittua mihin vuorokauden aikaan tahansa. Yksi haukku tunnin välein – uneton vuorokausi.
Ihminen on myös erittäin taipuvainen samaistumaan toisiin elollisiin, jopa elottomiin esineisiin ja instituutioihin. Kun alla on hieno menopeli, ollaan sitä itsekin niin hienoa, ja tankatessa ylikansallisen yhtiön tuotetta siihen, ollaan sitä osa, yhtä kyseisen yrityksen kanssa. Samaa ylpeyttähän, kiinnitystä, osallisuutta ihminen kokee ollessaan suuren yrityksen palkkalistoilla. Ja koiran puruvoima on ”omistajansa” ominaisuus. Me myös inhimillistämme lemmikkimme; oletamme niillä olevan samanlaiset mielenkiinnon kohteet kuin itsellämme. Pidämme niitä ihmisen tapaan ”älykkäinä”, vaikka koira ei useinkaan koko elämänsä aikana opi edes ovenripaa painamaan vaikka alati näkee sen seurauksen – tien toiseen huoneeseen, unelmatilanteessa ULOS!
Olisiko koira jalkautunut ihmisen pariin, vapaaehtoisesti ryhtynyt sumentamaan geeniensä käskyjä siis domestikoitunut, jos olisi kaiken tämän nähnyt? Ymmärrän yksinäisen ihmisen tarpeen etsiä itselleen seuraa. Mutta pitäisikö hänen sittenkin tykönään selvitellä hylätyksi tulemiseen johtaneet syyt. Toki kauttaaltaan eettisesti, moraalisesti ja elonkehän säilymisen kannalta vääristynyt yhteiskuntajärjestelmämme osaltaan ruokkii tätä ilmiötä, yksinäisyyttä (jota ei pienissä yhteisöissä esiintyisi), mutta pitäisikö siihen kuuluisaan peiliin todellakin katsoa, ja löytyisikö syy aivan läheltä, siitä silmien yläpuolelta? Jos taas ”aina niin kiireiset” lähimmäiset eivät välitä yksinäisestä, tulisiko kaltoinkohdellun hyvittää asia perinnönjaon yhteydessä, johon he sankoin joukoin kyllä rientävät ja ehtivät.
Toki vetoavat ihmiset myös perinteisiin lemmikkiensä pitoa perustellessaan; kissa piti viljalaarit hiirivapaina, lieassa oleva koira herätti isäntänsä yöllisten vieraiden saapuessa, ja auttoi ravinnonsaannissa. Onko näille perusteluille enää katetta, näinä valvontakameroiden ja yltäkylläisyyden aikoina (edes köyhä ei täällä voi nälkään kuolla)? Ei ole, kuten on asianlaita myös turkisten suhteen. Mutta ne perinteet, pinttyneet tavat; ne koetaan kaikinpuolin oikeiksi. Sokeasti. Ja turkiksista pääsemmekin koko ongelman ytimeen: Kauanko tätä täydellisen epäeettistä elinkeinoa, turkistarhausta on harjoitettu, kauanko sitä pieni valveutunut vähemmistö on yrittänyt alasajaa? Vuosikymmeniä, mutta siltikin se vain mätäpaiseena järjestelmästämme muiden järjettömyyksien seasta löytyy. Entä lemmikkiharrastuksemme, toissijainen ongelmin kyllästetty puuha – siitä emme ole edes alkaneet oikeasti keskustelemaan. Tämä on se pääongelma. Eli olkaa rauhassa lemmikin”omistajat”: muutosta vallitsevaan ei ole satoihin vuosiin luvassa. Ainoan kerran valtamediassa olen aiheesta oikeansuuntaisen ajatuksen kuullut, kun Seppo Turunen Ylellä varovaisesti ehdotteli pienten yhteisöiden yhteisiin lemmikeihin siirtymistä, siis radikaalia määrällistä karsimista; jopa taisi hän ehdottaa sen alasajoa. Hatunnoston paikka, Seppo. Ainoakaan päättäjä tai sellaiseksi pyrkivä ei tule kovin (rehellisin) sanoin asiasta puhumaan: toivon tässä olevani väärässä. Kuten jo mainittu, luonnon- ja eläintensuojelujärjestötkään eivät kannattajiensa voimakkaan ”eläinrakkauden”, lemmikkimäärän tähden rohkene talodellisista syistä sekaantua asiaan. Aikamoista eläinrakkautta ruokkia yhtä eläintä toisella, etten sanoisi.
Joskus listasin kaikki mieleeni tulleet ”toimenkuvat”, joihin olemme koiran alistaneet. Lista sisälsi kymmeniä eri titteleitä ruumiskoirasta sokeain avustajaan. Edes viimeksi mainittu, sinänsä ”oikea”, todellisuudessa ihmiskeskeinen toimi ei ole hyväksyttävissä. Meillä on olemassa teknologia auttaa sokea kadun ylitse eettisesti ja moraalisesti kestävin keinoin.
Loppuun ehdotan teille kaikille, vielä näidenkin esiin nostettujen, ei todellakaan ainoiden ongelmien jälkeen, jotka haette lemmikkiharrastuksellenne oikeutusta seuraavaa etenemisjärjestystä: Sitten kun olette onnistuneet ratkaisemaan lemmikkienne ruokkimiseen liittyvät ongelmat, voimme ryhtyä puimaan aiheen muita muutamia esiin nostettuja ”haasteita”. Järkevästi ajatteleva, eettisesti ja henkisesti kehittynyt laji katkaisisi harrastuksen puolustamisen ja harrastamisen tässä kohtaa. Emme me. Me pelaamme elämänpeliämme tunteiden ohjaamina. Kuvittele mielessäsi laji, jonka älykkyys huitelee kolmensadan tietämillä, ja jonka henkinen kehitys keskiarvoltaan on edes sata vuotta meitä edellä; näetkö tällaisen olennon roikottamassa perässään täysin toista lajia, jonka vapaus on täysin riistetty, voitko ajatella tällaisen edistyneen olennon kykenevän ihailemaan häkissä elämänsä elävää lintua?
Haluatko siis kieltää lemmikkieläimien pitämisen?
Niillä on loistavat elinolosuhteet ns. hyötyeläimiin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
On todettu, että joillekin ihmisille lemmikki on se ainoa lohduntuoja, ikäihmiset, yksinäiset, joka tarjoaa jotain toivoa elämään.
Tuotantoeläimien tehtävä on kutakuinkin kuolla lautaselle, lemmikkien tehtävä on kuin huoralla – ihmiskaupan uhrilla – tyydyttää omistajansa – vangitsijansa haluja.
Ei kait tuota lemmikkieläinkauppaa voida perustellusti kieltää, kun ottaa huomioon ihmiskunnan kehityksen noin kahdenkymmenentuhannen vuoden takaa, jolloin ihminen ensimmäistä kertaa oppi ohjailemaan ensimmäisiä kotieläimiä ja myöhemmin viljelemään sekä kasvattamaan karjaa.
Ihmisen kyky ohjailla eläimiä on mahdollistanut lopulta sen, missä nyt ollaan: jälkiteollisessa maailmassa, jossa ihmisen jäljet näkyvät kaikkialla. Kuka luojan tuhoaisi, jos ei itse luoja?
Joku ihmiskunnan laajenemisen tulee pysäyttämään, se on vain luonnonlaki, siksi olenkin miettinyt, olisiko parempi ollut ihmiskunnalle ettei ihminen olisi koskaan oppinut hallitsemaan eläinkuntaa?
Kaikkiaan voisi esittää, että lemmikkieläimiä pitävä ei kutsuisi itseään ainakaan eläimien ystäväksi, sillä se on yhtä rujoa kuin väittää isännän olevan ihmisystävällinen pitäessään orjia…
Ilmoita asiaton viesti
> Mitä tulee koirien ravintoon – toisen ”alempiarvoisen” eläimen
> voiminhan ne elävät … Tämä ei muuta eettistä asetelmaa lainkaan.
Myös luonnossa koira tai susi elää toisen ”alempiarvoisen” eläimen voimin. Luonto toimii niin. Sitä kutsutaan ravintoketjuksi, jonka huipulla (muiden syöjinä) ovat ns. ”korkea-arvoisimmat” petoeläimet, sellaiset kuten mm. koira- ja kissaeläimet.
Onko lemmikkien elämä yhtä mielekästä kuin luonnossa vapaana elävien eläinten elämä, siinä on pohdittavaa ja kehitettävää. Mutta on täysin selvää, että lemmikit eivät ole yhteiskunnassa ne eläimet joiden asiat ovat huonoimmin, vaan aivan toisella tasolla on ruoan yms. tuotannossa käytettävien eläinten tilanne, sellaisten kuten kana, sika, nauta, tarhakettu. Maailmaa on hyvä parantaa huono-osaisimmista alkaen, varsinkin jos on löydettävissä rajallinen määrä hyvää tahtoa tehdä muutoksia parempaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan asiallista pohdintaa…mutta myös ihmisen pitäisi lopettaa toisten lajien syöminen. Ja toimintamme mittakaavat ovat täysin järjettömät; kohta ei pallolla ole muita lajeja kuin ihminen, vankilemmikkinsä ja vankituotantoeläimet. Totuushan on, ettei tästä ihmisen toiminnasta tule yhtikäs mitään; emme me selviä. Emmekä ole sitä ansainneetkaan – epäonnistunut laji. Virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ihmisen pitäisi lopettaa toisten lajien syöminen? Toisten lajien syöminen on tapa jolla koko luonto toimii, ja jonka ansiosta mekin olemme olemassa, ja olemme osa samaa luontoa. Tuskin olisi olemassa kovin paljon kehittynyttä elämää, varsinkaan ihmisen tasoista, jos lajit eivät söisi toisiaan. Sehän tarkoittaisi että yhtäkään lihansyöjä-lajia ei olisi, joihin ihminenkin lukeutuu.
Ilmoita asiaton viesti
…noin voi sanoa vain sielun/tietoisuuden kieltäjä, joka ei näe tätä olemassaolon tarkoitusta henkisenä kasvuprosessina, niinkuin joku ivanpuopolo; älä vajoa noin alas. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
… noin voi sanoa vain luonnossa esiintyvän todellisuuden kieltäjä. Kävisitkö kieltämässä leppäkertulta alempien hyönteisten syömisen? Linnulta poikasten ruokkimisen madoilla ja hyönteisillä? Leijonalta gasellin metsästyksen koko perheelle ravinnoksi?
”Peto” on toki myös moraalisen pahuuden vertauskuva, Raamatussakin paholaista verrataan leijonaan joka kiertää etsimässä, kenet voisi syödä, sekä suteen joka haluaisi ryöstää laumasta lampaan. Globaalia poliittista pahuuden edustajaa sanotaan ”pedoksi”, jonka merkki on 666.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun perehdyt tietoisuustutkinnan viimeisimpiin löytöihin niin nuo ”perusoletukset” ja faktat ravintoketjuista näyttävät toiselta; jatketaan sitten. Perehdy.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat keskustella, esitä argumenttisi suoraan tässä. Muussa tapauksessa keskustelu päättyy.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä näkökohtia. Koira kerrostalossa, keskellä kaupunkia, ruokana teollista koiranmuonaa ja ulkona hetken lyhyeen taluttimeen kytkettynä ei oikein tunnu hyvältä ajatukselta. Mutta yritäpä muuttaa tätä jotenkin koiran elämää parantavaan suuntaa, ei ole juuri vaihtoehtoja. Eivät ihmiset pahaa tarkoita. Me itsekin elämme kovin merkillistä elämää alkuperäiseen verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ympäristö ei ole ihmisellekään hyväksi joten ei siellä tulisi koiriakaan saada pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuossa kirjoituksessa ideaa ja ajatusta on. Vuosikymmeniä minulla on ollut koira tai koiria. Sotaankin olisivat olleet kelpoisia kooltaan ja luonteeltaan, mitä nyt sillä hurjimmalla yksi puute: paukkarkuus.
– Ukkosella kiiruusti kellariin piiloon, ei sen kanssa ole Ukrainaan lähtemistä.
Kerran Romaniassa fillarireissullani tein elämäni virheen. Istuskelin tienposkessa skruudaamassa, makkaraa, leipää ja sitä rataa. Viereen tuli pari pienehköä kulkukoiraa norkoilemaan. Aivan poikkeuksellisesti jaoin osuudestani. Iloisia olivat.
– kun lähdin, lähtivät seuraamaan. Minä helteisellä suoralla kiihdytin ja kiihdytin karistaakseni. Lopulta onnistuin. Kyyneeet valuivat: olinko ainoa hyvyyttä niille tarjonnut ylipäätään. Ja sitten hänkin petti heidät? Kyllä se tuntui tosi pahalta.
Ilmoita asiaton viesti
Koiralle paras kaveri on ihminen? Edellyttää kyllä ihmistä joka on yhteistyökykyinen.
Koira sopii parhaiten esim omakotitaloon jossa on sille riittävästi väljyyttä ja tarha ulkoiluun.
Itsellä oli koira maaseudulla perheenjäsenenä eikä sitä tarvinnut kahlita.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä särähti:
”…usein kurinpidollisen toimen uhkan kautta tapahtuvan käytösopetuksen…”
Ehkä tuotakin vielä tapahtuu, vaikka nykyään on yleisesti tiedossa että paras ja tehokkain tapa kouluttaa koiraa on palkitsemisen kautta. Muutoinhan tuossa ei paljoa tosiasioita ollut, vain mielipiteitä.
Koiralla on lajityypillisiä tarpeita, jotka sen omistajan on kohtalaisen helppo tyydyttää. Kaiken perusta on riittävä liikkuminen ja ”kuonotyö” eli nuuhkiminen ja etsiminen. Liikunta toteutetaan lenkittämällä koiraa ja heittelemällä keppiä, palloa tai vastaavaa, mikä vastaa myös sen mahdolliseen saalistusviettiin. Kun koira ottaa frisbeen kiinni, se on juuri se sama onnistuminen kuin jos se ottaisi jäniksen. Kuonotyötä voi harjoittaa vaikka tekemällä verivanan pihalle, metsään tai puistoon ja sen päästä löytyy maukas lihanpala. Kun koira on pennusta sosiaalistettu, sen voi viedä viettämään aikaa lajitovereidensa kanssa.
Työkoirankin toiminta yleensä perustuu niiden lajityypillisiin vietteihin, joissa kuono usein näyttelee pääosaa.
Iso ongelma on koirien ulkonäkökeskeinen jalostus joka, kuten tiedämme, on aiheuttanut valtavasti ongelmia yksilö- ja rotutasolla. Lajia joka ei pysty kunnolla hengittämään ei pitäisi olla, onneksi asiaan ollaan kiinnitetty nykyään aikaisempaa enemmän huomiota. Toinen ongelma on sellaiset omistajat, jotka eivät osaa tai kykene tarjoamaan koiralle oikeita olosuhteita ja oikeanlaista tekemistä ja koulutusta. Kummassakaan ei ole kyse lemmikinpidosta yleisesti.
Koiralle ei ”kaikki kaikessa” ole vapaus ja haave metsässä elämisestä, tuo juuri sitä eläimen inhimillistämistä. Ei metsään karannut koira ole mikään onnellinen villi, vaan se voi olla hyvin ahdistunut ympäristössä johon se ei ole tottunut ja se pyrkii palaamaan omistajansa luo. Kun koira kotosalla pysyttelee isäntänsä lähellä tai käy nukkumaan jalkoihin, tietää että sillä on hyvä ja turvallinen olla.
Koiranruoat ovat yleensä elintarviketeollisuuden sivutuotteita, lähinnä ne ovat pois lämmön- tai biopolttoaineiden tuotannosta. Sinällään selvää että hyvinvoiva koira tarvitsee ravinnokseen eläinkunnan tuotteita. Ihmiselle prosessoitu ruoka ei ole koiralle hyväksi, vaikka sitä voi pienissä määrin antaa.
Ai niin, aika moni koira osaa käyttää ovenkahvaa vaikka sitä ei koskaan siihen ole opetettu, vaan se on hiffannut asian tarkkailemalla. Omakin koirani löytyy joskus takahuoneesta jonne pääsee vain ovenkahvaa painamalla, oletettavasti koska kesähelteillä se on asunnon viilein paikka. Sanomattakin selvää, että ulko-ovessa ei voi olla painettavaa kahvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän koirassa on jotain vikaa kun se ei lähde tontilta etsimään sitä parittelukumppania vaikka se on täysin vapaana. Mitä nyt ajaa pois tontille änkeävä Ketut, Peurat ja muut häiriköt mutta takaisin se tulee aina ihan omasta tahdostaan.
Ilmoita asiaton viesti
Meidänkään yks uroskultsu ei lähtenyt juoksunartun perään, vaikka sellainen tallusti pensasaidan takana. Se vaan pilkki aidan läpi muutamasta kohdasta niin, että toinen takatassu näkyi pihan puolella.
Mutta aivan liikaa on koiria ihmisillä, joilla niitä ei pitäisi olla. Tässäkin lähellä on yksi koiran”omistaja”, joka ei koskaan päästä hurttaansa tutustumaan muihin ihmisiin eikä lajitovereihinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne lähde meidänkään koirat tontin ulkopuolelle vaikka vapaana ovat, liekkö kysymys myös tontin koosta.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sekin vaikuttaa. Meidän tontti on vain n. 900 m^2.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitten kun olette onnistuneet ratkaisemaan lemmikkienne ruokkimiseen liittyvät ongelmat”
Koirille saa ruokaa samasta kaupasta, kuin muullekin perheelle.
Ilmoita asiaton viesti
Toi ei kaikkien kohdalla pidä paikkaansa. Meidän Rolle suostuu syömään vain Kobe-nautaa, jota ei viikonloppuostosten myötä yleensä saa siitä lähiöprismasta. Niinpä joudun tilaamaan sitä Japanista, halvimmaksi tulee kun ostaa arkkupakastimen täyteen kerralla. Se on sen verran ravitsevaa, että kilo päivässä (a 380 euroa) yleensä riittää.
Korona-aikaan tuli kuljetuskatkos ja joutui tyytymään kotimaiseen sisäfileeseen mikä johti siihen, että koirani karkasi kolmeksi vuorokaudeksi metsään. Viimeinen tikki oli, kun kävin pelastusarmeijan ruokajonossa hakemassa pari pussia safkaa joista ainoastaan pieni osa oli koiralle tarjottavissa, loput meni biojätteisiin, ja se jonon viimeinen yh-äiti jäi sitten ilman. Silloin kyllä vähän nauratti että tällaisia me koiran ”omistajat” sitten olemme.
Koska kasvatus perustuu rangaistuksiin, jouduin palattuaan kieltämään siltä minkinkarvaisen petinsä viikoksi ja se joutui siirtymään motorisoidulle Hästens-vuoteelleni. Itse nukuin tuon ajan hetekalla.
Mutta mitäpä ihminen ei tekisi sen eteen, että status nousee kanssaihmisten silmissä kun ulkoiluttaa kylillä sekarotuista rakkiaan ja nauttii ihailevien katseiden suomasta lämmöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen tuonut koiruleilleni Jäämereltä mursuja elävänä, jotta liha olisi varmasti tuoretta.
Nyt kävi niin hassusti, että mursu karkasi ja jouduin syöttämään koiruleilleni Keniassa ampumani kirahvin.
Et ole sattumoisin nähnyt mursuani siellä Kemiönsaarella? Se on yhä kateissa.
Ilmoita asiaton viesti
Myös meidän Fifi Henkevä IV af Munsterhjelm kelpuuttaa mursun syöksyhampaan jos norsua ei kerta kaikkiaan ole saatavissa. Pitkin hampain.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän Hambush von Horzenzoller piti sarvikuonojen sarvista, mutta niiden sarvikuonojen hautaamisessa oli liikaa työtä talonmies Koistiselle, niin siirryttiin sitten mursuihin.
Sarvikuonon lihaahan ei syönyt Koistinenkaan, mutta mursu maistuu koiruleille. Koistinen järsii niitä hampaita.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisenkin olisi jo aika lopettaa toisten lajien ahmiminen, siis todellakaan ei ongelmaa ole ratkaistu. Aika helpollahan tuota itsesi päästät, vähät välität henkisestä kasvusta, etiikasta, luonnosta tai lajisolidaarisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi on sarjassaan sitä että kommentoinko vai en. Jos tämän asian äärellä on pitempiä filosofisia pohdintoja vietetty niin hyvin tuntuu maailma makaavan. Niin se on välillä itsellänikin kun mursuja ajattelen. Kuitenkin jos tarkastelemme lähes 30 vuotiaan mursun taivalta suomen rannoille niin hänen hiilijalanjälkensä jää poliisipartioista ja useista pelastuslaitoksen yksiköistä huolimatta hyvin vähäiseksi. Se on ihan perussuomalaisen yhden viikonlopun saldo.
Ehkä ekofasismi vielä nostaa päätään. Siinä lasketaan kyynisesti exelillä jalanjälkiä mitkä ovat kuoleman ja sen seurausten hyödyt ja haitat.
Ilmoita asiaton viesti
Koirilla on asiat hyvin, valtaosa ihmisistä on alistettu vielä surkeampaan jamaan, iso kirjoituksestasi on kuin kuvaisi matalapalkka duunarin elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle koira on ystävä, terapeutti, lenkkikaveri, päivän rytmittäjä. Mistä ehdottaisit korvaavan olennon?
Ilmoita asiaton viesti
Toisesta ihmisestä tai omista ajatuksistasi; itse kun juoksen vaikka maratonin, tahdon sen ehdottomasti tehdä yksin ajatusteni kanssa.
Ilmoita asiaton viesti